RK1719508166 08.11.2012 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2012 (edytowane) Andrzej - jeszcze wszystko masz na wierzchu - mam na myśli przede wszystkim kanalizację - pomyślcie na szybko co by tu zrobić z odzyskiem ciepła z prysznica - bo to TY chyba mówiłeś że Ci żona pod prysznicem 30 min stoi i puszcza więcej wody niż do wanny wchodzi .... sam mechanizm odzysku można zatopić w płycie a nie pod nią jak rury kanalizacyjne ! tak więc do działa ostatnio w wątku prądowym była o tym mowa - czas słowa w czyny obrócić edit: o projekt już jest http://img502.imageshack.us/img502/4186/wymiennikparter.jpg Edytowane 8 Listopada 2012 przez R&K fotka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 08.11.2012 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2012 Na pewno wszytko na tej fotce jest ok? Wodę z prysznica i wanny pchasz do tych samych rur co wodę z bojlera? Bo tak to wyglada.. A pion kanalizacyjny wg tego rysunku jest wpiety na glowice termostatyczną.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 09.11.2012 06:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2012 Na pewno wszytko na tej fotce jest ok? Wodę z prysznica i wanny pchasz do tych samych rur co wodę z bojlera? Bo tak to wyglada.. A pion kanalizacyjny wg tego rysunku jest wpiety na glowice termostatyczną.. Konrad jakieś głupoty nasmarował ... poszukaj na wcześniejszych stronach lub w "jaśkowych wynalazkach" oryginalnego rysunku ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 09.11.2012 06:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2012 edit: o projekt już jest http://img502.imageshack.us/img502/4186/wymiennikparter.jpg Co to za sabotaż ...!!!??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 09.11.2012 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2012 poźno było ... nie oglądałem ... wkleiłem rysunek HIPKI z watku elektycznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 09.11.2012 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2012 uff... bo zaczynałem wątpić już w swoje "ogarnięcie" tematu.. wydawało mi się że zaczynam ogarniać już o co biega w tym wszystkim a tu taki rysunek ja właśnie w robocie siedzę i bawię się czujką NTC-10K taką do zalewania w betonie i zabudowy w kanałach.. a projekty domu się robią.. Aha - u Konrada na zdjęciach jest projekt sterownika wentylacją Twojej roboty.. możesz napisać parę słów na ten temat? bo właśnie mam wycenę na rekuperator od "Bartosza" i sterownik do tego ustrojstwa kosztuje razem z panelem około 2000 zł a w robocie bym sobie sterownik zrobił pewnie za 2-3 stówki i to taki z 1wire, lanem i na upartego z GSMem bo takimi zabawkami m.in. się zajmuję... Pozdrawiam Artur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 09.11.2012 22:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2012 Aha - u Konrada na zdjęciach jest projekt sterownika wentylacją Twojej roboty.. możesz napisać parę słów na ten temat? sterownik jest mojego pomysłu ... ale wykonany rękami mojego kolegi... ja się nie pcham do elektroniki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carver 04.12.2012 04:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 No to wdepłem i ja do Ciebie. Tzn już tu bywałem, ale jakoś śmiałości nie miałem zapukać Jasiek u Ciebie we wsi ludzie wiedzą, co za cuda tworzysz? Wszystko pryndem... Mnie to trochę przeraża, bo jak się pge nie pozbiera przy okazji mrozów lub innych katastrof mających wpływ na sieć energetyczną, to kurna wody brak, ogrzewania brak, neta brak, googli nie ma- śmierć w oczach Agregat jakiś by się przydał... Ja będę kombinował coś na holzgas. Mam w pracy silną grupę wsparcia do takich rozwiązań. Fotoogniw nie będziesz montował w celu kooperacji z pge? Mają płacić ok 1,30 za kWh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 04.12.2012 07:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 No to wdepłem i ja do Ciebie. Tzn już tu bywałem, ale jakoś śmiałości nie miałem zapukać Jasiek u Ciebie we wsi ludzie wiedzą, co za cuda tworzysz? Wszystko pryndem... Mnie to trochę przeraża, bo jak się pge nie pozbiera przy okazji mrozów lub innych katastrof mających wpływ na sieć energetyczną, to kurna wody brak, ogrzewania brak, neta brak, googli nie ma- śmierć w oczach Agregat jakiś by się przydał... Ja będę kombinował coś na holzgas. Mam w pracy silną grupę wsparcia do takich rozwiązań. Fotoogniw nie będziesz montował w celu kooperacji z pge? Mają płacić ok 1,30 za kWh. he he... witam ziomka ... wiedzą, wiedzą..., tego się nie bardzo da ukryć... a to chałupa z klocków styropianowych co niby jak wieść niesie mrówki miały wynieść, kury wydziobać, myszy pożreć ... a to wykop przed domem jak pod wieżowiec z jakimiś rurami do "czarnej magii"... a to samochód w jakieś mazaje pomalowany... a to na podwórku jakaś tajemna aparatura porozkładana ... o tym prądzie to już legendy chodziły, zdarzyło się nawet że sąsiedzi rachunek przechwycili ( akurat nas nie było ) i "niechcący" otworzyli dla sprawdzenia... najzabawniejsze w tym wszystkim jest to że wszyscy na wieść o ogrzewaniu reagują tak jak by to oni mieli za te kwh płacić ... w razie W to mamy kominek, w tym roku jeszcze nie odpalany (czeka na jakąś klęskę lub coś w tym guście...) kiedyś myślałem o jakimś agregacie ale jak na razie nie widzę potrzeby, bardziej mnie korci ten kolektor na ścianie ( to dopiero zacznie się gadanie... )ale jak na razie nie mogę znaleźć czasu na rozpierduchę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 04.12.2012 08:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 jak już jesteśmy przy prądach a nie bardzo jest o czym innym pisać... od początku obecnego sezonu grzewczego który kiedyś tam się zaczął do dnia dzisiejszego ogrzewanie pobrało 2371,85kwh cała posesja na wszystko od 12,07 2012 do dzisiaj zużyła 3131kwh nocnej i 845kwh dziennej... czyli jak co roku ... nuda ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carver 05.12.2012 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2012 -A nie mówią: oj durny tyle drewna za płotem, a ten prądem grzeje? Jakie mazaje masz na samochodzie, w kamuflażu go zrobiłeś? Z tym kolektorem na ścianie też myślisz o powietrznym? Ja mam zamiar zrobić do gospodarczego jak już go wybuduję. Fajne jest to, że może działać niezależnie od zasilania z zewnątrz. Wszystko pędzone słońcem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 05.12.2012 18:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2012 -A nie mówią: oj durny tyle drewna za płotem, a ten prądem grzeje? Jakie mazaje masz na samochodzie, w kamuflażu go zrobiłeś? Z tym kolektorem na ścianie też myślisz o powietrznym? Ja mam zamiar zrobić do gospodarczego jak już go wybuduję. Fajne jest to, że może działać niezależnie od zasilania z zewnątrz. Wszystko pędzone słońcem. żeby palić drewnem to trzeba mieć las i kotłownię z palaczem... nam chodziło o układ zupełnie automatyczny i jak najtańszy w zakupie bo wszystko finansowane ze środków własnych ciułane na bieżąco... więc wszelkie układy stałopalne odpadły na starcie, gazu w okolicy niet, butla na podwórku czy olej to za duże koszty, pompa ciepła w tamtych latach to w ogóle był kosmos ..., pozostał prąd... CWU z bojlera elektrycznego i licznik dwu taryfowy to od kąt pamiętam miałem w bloku więc mnie to nie przerażało nas całymi dniami nie ma w domu ,a jak wracasz to masz ciepło i ciepłą wodę... żaden tam kamuflaż, po prostu żony twingo w jakieś mazaki pomalowany... kolektor to powietrzno cieczowy bo cwu by trochę po wspomagał i czas dogrzewania przez wentylację rozciągnął poza godziny słoneczne... mam taki chytry plan... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carver 06.12.2012 04:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2012 Puszkowiec, czy masz jakiś inny ciekawy pomysł? Kombinacja powietrzno-cieczowego, fajne rozwiązanie. Może i ja się zakręcę wokół tego pomysłu. Póki co najbardziej zależy mi na grzaniu CWU. Tylko myślałem nad fotoogniwem i dodatkową grzałką 12-24V. Prądem z sieci dogrzewałbym tylko wtedy, gdyby słoneczko nie działało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 06.12.2012 10:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2012 Póki co najbardziej zależy mi na grzaniu CWU. Tylko myślałem nad fotoogniwem i dodatkową grzałką 12-24V. Prądem z sieci dogrzewałbym tylko wtedy, gdyby słoneczko nie działało mam pewien chytry plan co do CWU, jak się spikniemy to ci go naświetlę ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carver 06.12.2012 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2012 Oki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekw14 17.12.2012 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 (edytowane) Witam wszystkich, Może mój post nie jest dokładnie w temacie ale włączę się do dyskusji i przedstawię swoje zużycie z lat 2005/2006 (obecnie "jadę na gazie") Zasilanie KOSPEL 12kW, instalacja grzejnikowa, 130m2 po podłogach, energia jednotaryfowa W pierwszym roku po zamieszkaniu na przełomie 2005/2006 ogrzewałem energią elektryczna. Wklejam moje odczyty z tego okresu. Kolumny opłata jest z tamtych lat, w kolumnie rok średnie dobowe wartości pomnożyłem przez obecny koszt kWh 0,48zł/ h, z TAURON. Dodam ze nie likwidowałem pieca KOSPEL, zostawiając jako awaryjne źródło CO. Zauważcie że w sezonach letnich średni koszt zużycia energii z łącznie CWU wynoisł ok 150zł, Reasumując od kosztów miesięcznych całego zużycia za energię odejmij ok 150zł i wychodzi zużycie na CO. Może nie w temacie do końca ale wkleiłem dodatkowo jako ciekawostkę temperatury na zewnątrz jakie rejestrowałem codziennie około godz 05,00 rano przez okres 5 lat, oraz ilość dni pracy CO w poszczególnych sezonach. Pozdrawiam. Edytowane 17 Grudnia 2012 przez marekw14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 05.01.2013 23:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 nie spinaj się tak bo twoich paneli i tak nie kupię ... tak żebyś się mógł po branzlować ... do dzisiaj poszło na wszystko... nocna 5104kwh dzienna 1393kwh jak ci przeszkadza to nie zaglądaj ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 06.01.2013 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 Ciekaw jestem jak pitupitu się będzie cieszył ze swoich kWh? I jakie zużycie nie jest dla niego kosmosem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 23.01.2013 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 Jasiek, a jaką temperaturą teraz w styczniu nawiewasz z gwc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 23.01.2013 21:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 Jasiek, a jaką temperaturą teraz w styczniu nawiewasz z gwc? w tym momencie jest 9,8* po GWC przy ok. 70m3/h i -8* na zewnątrz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts