Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaśkowy dom dziennik po budowie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 278
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No to się 1 stopień machnąłem bo typowałem ci na styczeń 11*. Chociaż uśredniając to może i było bliżej 11, bo teraz to już ostatni tydzień stycznia zaczynamy.

dokładnie tak jak piszesz ...

pod koniec grudnia było ponad 12* ...;)

to się cały czas zmienia...

pod koniec marca będzie najmniej ok. 7*, ale w tedy to już zaczyna być cieplej na zewnątrz więc w ruch idzie czerpnia zewnętrzna ( o kolektorze powietrznym nawet nie wspomnę, oczywiście jak ktoś ma... )...

Na jakiej wysokości masz wlot czerpni? Do tej pory sie nad tym nie zastanawiałem, ale wyobrażałem sobie jakoś na 1m, a ty masz ewidentnie wyżej.

autorus ta czerpnia docelowo ma być w kamiennym słupku ogrodzenia, na jakiej wysokości to samo ogrodzenie podyktuje ...

teraz to jest na końcu wystającej rury ...;)

• 2 weeks później...
Jak masz rozwiązane odprowadzenie kondensatu?? Jak głęboko masz wody gruntowe? Skoro GWC zakopane na ok. 2m to na ilu masz wodę?? Jutro kopię u siebie ale zastanawiam się gdzie te skropliny odprowadzić bo wodę mam na 1,7m a kopał będę na 2,5m do 3m w miejscu czerpni. Wystarczy studzienka PCV z dnem około 50 cm poniżej ostatniej rury?

Jak masz rozwiązane odprowadzenie kondensatu?? Jak głęboko masz wody gruntowe? Skoro GWC zakopane na ok. 2m to na ilu masz wodę?? Jutro kopię u siebie ale zastanawiam się gdzie te skropliny odprowadzić bo wodę mam na 1,7m a kopał będę na 2,5m do 3m w miejscu czerpni. Wystarczy studzienka PCV z dnem około 50 cm poniżej ostatniej rury?

a skąd mi to biednej mróweczce wiedzieć jak głęboko wody gruntowe, u mnie wszystko na wariata bo sie nie znałem...

jak zaglądałem do sąsiadowej studni ( jak już byłem obcykany...) to lustro wody jest na jakichś 4m...

ja mam tak...

idzie sobie pionowa rura do dołu, tak z 50-60cm od dna (bez dna...) jest trójnik do którego dołączona jest rura GWC...

• 8 months później...
Teraz coś dla Panów ;)

Kotłownia

http://img546.imageshack.us/img546/7813/p1110838.jpg

Kiedyś wspominałeś o sterowniku, którego odczyt temperatury zawyża elektronika wewnętrzna. Czy to właśnie ten powyżej? Jak go oceniasz? Bo szukam czegoś zastępczego do Insbud 3100HT.

Kiedyś wspominałeś o sterowniku, którego odczyt temperatury zawyża elektronika wewnętrzna. Czy to właśnie ten powyżej? Jak go oceniasz? Bo szukam czegoś zastępczego do Insbud 3100HT.

tak to są dokładnie te sterowniki ...

przerobiłem je wyciągając czujnik na zewnątrz obudowy i od tamtej pory działają perfekcyjnie , same czujniki umieściłem na przedłużonych kablach wewnątrz puszek od wyłączników oświetlenia ...

moim zdaniem te sterowniki są bardzo dobre i warte zastanowienia oczywiście uwzględniając przeróbkę ( tak swoją drogą to bardzo prosto się je rozbiera i przerabia ...)

• 2 months później...
  • 10 months później...

2003-2004 d-603kwh, n-139kwh

2004-2005 d-2370kwh, n-5114kwh

2005-2006 d-1932kwh, n-9172kwh

2006-2007 d-2742kwh, n-8374kwh

2007-2008 d-3048kwh, n-11478kwh

2008-2009 d-2104kwh, n-8397kwh

2009-2010 d-2451kwh, n-8520kwh

2010-2011 d-2775kwh, n-9430kwh

uzupełnię tak aby było aktualne...

2011-2012 d- 2641kwh, n-9708kwh...

2012-2013 d- 3354kwh, n-12033kwh ( bez palenia w kominku...)

2013-2014 d-3184kwh, n-11437kwh ( bez palenia w kominku...)

• 1 month później...
  • 1 month później...

co by deczko rozruszać wątek informuje ze obecny sezon będzie pod znakiem wdrażania w życie planu "B" odnośnie zmniejszenia zużycia energii...

spróbuje zejść do 2000kWh drogiej taryfy i 6000kWh taniej (ogólnie na wszystko...) bez większych demolek w domu ( w miarę możliwości...)

oczywiście całe oszczędności bez żadnego uszczerbku na komforcie...

co z tego wyjdzie to czas pokaże ...:yes:

Edytowane przez jasiek71

co by deczko rozruszać wątek informuje ze obecny sezon będzie pod znakiem wdrażania w życie planu "B" odnośnie zmniejszenia zużycia energii...

spróbuje zejść do 2000kWh drogiej taryfy i 6000kWh taniej (ogólnie na wszystko...) bez większych demolek w domu ( w miarę możliwości...)

oczywiście całe oszczędności bez żadnego uszczerbku na komforcie...

co z tego wyjdzie to czas pokarze ...:yes:

lepiej niech czas Cię nie kara tylko coś pokaże ;)

a serio to co zamierzasz usprawnić że takie duże oszczędności mają być?

lepiej niech czas Cię nie kara tylko coś pokaże ;)

a serio to co zamierzasz usprawnić że takie duże oszczędności mają być?

nie ma to jak analfabetyzm...:p

poprawiłem ...

część okien wymienię na pakiety pięcioszybowe co da mi ok. 2000 kWh , ocieplenie ściany ( 100m2...)na miedzy 1000 kWh, rekuperator kolejny 1000 kWh, bateria kolektorów do wspomagania ogrzewania i praktycznie ogarnięcia CWU to jakieś 2500 kWh a reszta to wywalenie niepotrzebnych kominów, walka z mostkami termicznymi przy ścianach kolankowych i szczelnością ...

pierwszą "ofiarą" związaną z owym planem padł 15 L zasobnik CWU umieszczony w szafce pod zlewem w kuchni, po kilku miesięcznych obserwacjach i pomiarach okazało się że jego wyeliminowanie pozwoli na zaoszczędzenie ok. 300 kWh drogiej energii kosztem zwiększenia o ok. 200 kWh taniej ...

jakim sposobem...?

do tej pory praktycznie każde puszczenie ciepłej wody skutkowało dogrzaniem ubytku na bieżąco czyli w większości w pierwszej taryfie, wystarczyło przewiercić się przez ścianę dzielącą kibelek na dole w którym jest główny zasobnik CWU i dołączyć się 3m rurką doprowadzającą ciepłą wodę do zlewu...

teraz cała woda jest dogrzewana tylko w taniej energii i odpadło ok. 100 kWh straty postojowej rocznie z małego i jak się okazało niepotrzebnego bojlera...

koszt przeróbki to ok. 35 zł więc czas zwrotu powinien nastąpić po kilku miesiącach ...

nieco wcześniej nastąpiły też drobne korekty ustawień sterowników ogrzewania co spowodowało pewne przesunięcia z drogiego prądu na drugą taryfę, od połowy stycznia dało to ok. 300 kWh spadku pierwszej taryfy...