Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaśkowy dom dziennik po budowie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 278
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

jakiś czas temu "posklejał się" rekuperator z poliwęglanu komorowego a raczej sam wymiennik, mam nadzieję że w przyszłym tygodniu zostanie zainstalowany w układzie wentylacyjnym...

postaram się zrobić też pomiar wszystkich temperatur na tym wymienniku co by zobaczyć czy założenia z wyliczeń pokrywają się z rzeczywistością ...

czy ktoś może mi napisać tak "łopatologicznie" jak umieszcza się zdjęcia bo jak wiadomo jedna fota to więcej niż tysiąc słów...

mam w aparacie na karcie SD i mogę to wrzucić na swój komputer i co dalej...:bash:

W okienku do pisania postów masz przycisk "Dodaj zdjęcie"(ikona obrazu), kilkasz w niego, wybierasz "Z komputera", następnie "Wybierz plik".

Wysyłanie zdjęć na serwer. Ja wysyłam na serwer: tinypic.com

Jasiek najpierw załóż sobie folder ze zdjęciami do publikacji. Wrzuć tam zdjęcia , które chcesz udostępnić.

Dobrze jest zmienić nazwy zdjęć na takie, które oznaczają jednoznacznie co na nim widać, np. zamiast DSC0789 piszemy kolektor słoneczny.

Zmiana nazwy zdjęcia: prawym przyciskiem myszy klikamy na fotkę, wybieramy Zmień nazwę i wpisujemy nową. Enter.

Wchodzimy na ww stronę.

Pojawia się okienko(oprócz reklam dookoła) i tam wybieramy interesujące nas zdjęcie, klikając na "Przeglądaj".

Otwiera się okno, w którym szukamy zdjęcia po nazwie i je zatwierdzamy.

Przy okienku pojawi się nazwa zdjęcia- klikamy zielony "Prześlij teraz"

Może pojawić się okno z prośbą o przepisanie tekstu, więc go przepisujemy i naciskamy Enter.

Wyświetli się okno z podglądem naszego zdjęcia.

interesuje nas okienko "Kod IMG forów i paneli dyskusyjnych" -zaznaczamy napis w okienku [klawisze Ctrl+A], kopiujemy [klawisze Ctrl+C] kod z okienka i wklejamy [Ctrl+V] na stronie forum.

Gotowe!

• 2 weeks później...

dzisiaj został uruchomiony rekuperator "tymi ręcami" robiony...

wymiennik przeciwprądowy zrobiony z pociętych płyt z poliwęglanu komorowego a obudowa z XPS-a , wszystko poklejone klejem montażowym...

wstępne wyniki są bardziej niż zadowalające bo na nawiewie jest 19* więc mogę odfajkować kolejny punkt z planu "B" ...:)

koszt materiałów to ok. 700 zł...

Edytowane przez jasiek71

to na nawiewie to po wstępnym ogrzaniu w GWC? to może jakiś schemat albo coś takiego? i zestawienie materiałów? :)

EDIT: schemat w sumie niepotrzebny, ale zdjęcie i budowa wymiennika by się przydały

tak ..., to jest po przejściu przez GWC i rekuperator, z samego wymiennika gruntowego leci teraz 8,5* a resztę robi wymiennik z poliwęglanu...

zdjęć z budowy wymiennika nie mam , mogę co najwyżej zrobić na strychu jak to wszystko jest już praktycznie pozasłaniane...( sam wymiennik jest integralną częścią całej obudowy łącznie z tacą na skropliny , są tylko otwory serwisowe na wymianę filtra czy przeczyszczenia czegoś ...)

na budowę rekuperatora poszło trzy płyty poliwęglanu komorowego 4mm, pięć kartuszy kleju, sześć płyt XPS 5cm ,taca z nierdzewki zrobiona w zakładzie zajmującym się wyrobami z takiego materiału, aluminiowy ceownik 10mm na ramkę do filtra...

• 4 weeks później...

zrobiłem kilka pomiarów mojego reku z wymiennikiem zrobionym z płyt poliwęglanowych...

temp. za GWC na wlocie do chałupy 9,6*

temp. za GWC w komorze wymiennika na strychu 11,0*

temp. z domu w komorze wymiennika 23,2*

temp. nawiew w komorze wymiennika 21,4*

temp. nawiew na najdalszym anemostacie 21,4*

temp. na wyrzutni w komorze wymiennika 13,4*

przepływ powietrza ok. 80m3/h

• 3 weeks później...
zrobiłem kilka pomiarów mojego reku z wymiennikiem zrobionym z płyt poliwęglanowych...

temp. za GWC na wlocie do chałupy 9,6*

temp. za GWC w komorze wymiennika na strychu 11,0*

temp. z domu w komorze wymiennika 23,2*

temp. nawiew w komorze wymiennika 21,4*

temp. nawiew na najdalszym anemostacie 21,4*

temp. na wyrzutni w komorze wymiennika 13,4*

przepływ powietrza ok. 80m3/h

Jasiek, a brałeś pod uwagę wykonanie wymiennika z płyt polipropylenu kanalikowego 3mm takiego jak stosują do reklam, z tego co się doczytałem to polipropylen lepiej przewodzi ciepło niż poliwęglan, cena ok 17-20 zł za 1m2, płyty 1,4mx2m. Co sądzisz jeszcze o wpięciu w szereg kolektora powietrznego przed GWC. W dzień większa temperatura niż na zewnątrz (+stabilizacja temperatury przez GWC) i dodatkowo gromadzenie ciepła przez dzień,które jest oddawane w nocy do WM. Dzięki temu mamy też większą temp na wylocie z WM, którą kierujemy do ogrzania wstępnego wody.