RK1719508166 21.02.2015 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2015 jestem pod wrazeniem ... okaze sie ze jasiek ma 3l dom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 25.02.2015 23:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2015 jakiś czas temu "posklejał się" rekuperator z poliwęglanu komorowego a raczej sam wymiennik, mam nadzieję że w przyszłym tygodniu zostanie zainstalowany w układzie wentylacyjnym...postaram się zrobić też pomiar wszystkich temperatur na tym wymienniku co by zobaczyć czy założenia z wyliczeń pokrywają się z rzeczywistością ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 25.02.2015 23:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2015 czy ktoś może mi napisać tak "łopatologicznie" jak umieszcza się zdjęcia bo jak wiadomo jedna fota to więcej niż tysiąc słów... mam w aparacie na karcie SD i mogę to wrzucić na swój komputer i co dalej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 26.02.2015 04:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2015 czy ktoś może mi napisać tak "łopatologicznie" jak umieszcza się zdjęcia bo jak wiadomo jedna fota to więcej niż tysiąc słów... mam w aparacie na karcie SD i mogę to wrzucić na swój komputer i co dalej... W okienku do pisania postów masz przycisk "Dodaj zdjęcie"(ikona obrazu), kilkasz w niego, wybierasz "Z komputera", następnie "Wybierz plik". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 26.02.2015 06:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2015 następnie "Wybierz plik". i cooo...? mi trzeba "łopatologicznie" ja się nie znam na komputerach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 26.02.2015 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2015 wybierasz plik - otwiera sie folder - wybierasz kaste SD lub wczesniej zgrywasz zdiecia na pulpit i nastepnie z niego wybierasz to zdiecie i robisz dodaj i jest dodane - proba nie strzelba proboj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 26.02.2015 20:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2015 [ATTACH=CONFIG]306428[/ATTACH] próba ... ok... , zadziałało ... mieliśmy kiedyś takiego "motora"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 26.02.2015 20:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2015 g...., zadziałało ...jaki k... załącznik ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 26.02.2015 21:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2015 działa...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 26.02.2015 21:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2015 a czemu takie małe...??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bbblondas 26.02.2015 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2015 Działa ale trzeba kliknac na nie i wtedy sie powiększy Zeby było wieksze trzeba wrzucić fotke najpierw na jakiś serwer i póżniej wkleić link. Przy najbliższej okazji zrobie małe szkolenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 27.02.2015 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 Wysyłanie zdjęć na serwer. Ja wysyłam na serwer: tinypic.com Jasiek najpierw załóż sobie folder ze zdjęciami do publikacji. Wrzuć tam zdjęcia , które chcesz udostępnić. Dobrze jest zmienić nazwy zdjęć na takie, które oznaczają jednoznacznie co na nim widać, np. zamiast DSC0789 piszemy kolektor słoneczny. Zmiana nazwy zdjęcia: prawym przyciskiem myszy klikamy na fotkę, wybieramy Zmień nazwę i wpisujemy nową. Enter. Wchodzimy na ww stronę.Pojawia się okienko(oprócz reklam dookoła) i tam wybieramy interesujące nas zdjęcie, klikając na "Przeglądaj".Otwiera się okno, w którym szukamy zdjęcia po nazwie i je zatwierdzamy.Przy okienku pojawi się nazwa zdjęcia- klikamy zielony "Prześlij teraz"Może pojawić się okno z prośbą o przepisanie tekstu, więc go przepisujemy i naciskamy Enter.Wyświetli się okno z podglądem naszego zdjęcia.interesuje nas okienko "Kod IMG forów i paneli dyskusyjnych" -zaznaczamy napis w okienku [klawisze Ctrl+A], kopiujemy [klawisze Ctrl+C] kod z okienka i wklejamy [Ctrl+V] na stronie forum.Gotowe! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 13.03.2015 21:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2015 (edytowane) dzisiaj został uruchomiony rekuperator "tymi ręcami" robiony... wymiennik przeciwprądowy zrobiony z pociętych płyt z poliwęglanu komorowego a obudowa z XPS-a , wszystko poklejone klejem montażowym... wstępne wyniki są bardziej niż zadowalające bo na nawiewie jest 19* więc mogę odfajkować kolejny punkt z planu "B" ... koszt materiałów to ok. 700 zł... Edytowane 13 Marca 2015 przez jasiek71 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 13.03.2015 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2015 to na nawiewie to po wstępnym ogrzaniu w GWC? to może jakiś schemat albo coś takiego? i zestawienie materiałów? EDIT: schemat w sumie niepotrzebny, ale zdjęcie i budowa wymiennika by się przydały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 13.03.2015 22:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2015 to na nawiewie to po wstępnym ogrzaniu w GWC? to może jakiś schemat albo coś takiego? i zestawienie materiałów? EDIT: schemat w sumie niepotrzebny, ale zdjęcie i budowa wymiennika by się przydały tak ..., to jest po przejściu przez GWC i rekuperator, z samego wymiennika gruntowego leci teraz 8,5* a resztę robi wymiennik z poliwęglanu... zdjęć z budowy wymiennika nie mam , mogę co najwyżej zrobić na strychu jak to wszystko jest już praktycznie pozasłaniane...( sam wymiennik jest integralną częścią całej obudowy łącznie z tacą na skropliny , są tylko otwory serwisowe na wymianę filtra czy przeczyszczenia czegoś ...) na budowę rekuperatora poszło trzy płyty poliwęglanu komorowego 4mm, pięć kartuszy kleju, sześć płyt XPS 5cm ,taca z nierdzewki zrobiona w zakładzie zajmującym się wyrobami z takiego materiału, aluminiowy ceownik 10mm na ramkę do filtra... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 13.03.2015 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2015 obudowa z 5cm XPS.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 10.04.2015 15:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2015 zrobiłem kilka pomiarów mojego reku z wymiennikiem zrobionym z płyt poliwęglanowych...temp. za GWC na wlocie do chałupy 9,6*temp. za GWC w komorze wymiennika na strychu 11,0*temp. z domu w komorze wymiennika 23,2*temp. nawiew w komorze wymiennika 21,4*temp. nawiew na najdalszym anemostacie 21,4*temp. na wyrzutni w komorze wymiennika 13,4*przepływ powietrza ok. 80m3/h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 17.04.2015 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2015 Wrzucę i ciebie Jasiek71, bo wydaje pomysł mi się ciekawy - jeśli i u nas się przyjmie to byłoby dobrze ogrzewanie serwerem za darmo Już widzę ten nowy wątek na forum - Ogrzewający serwerami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wekto 17.04.2015 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2015 Brałbym w ciemno. Jeszcze tylko jakiś szybki internet aby było do czego ten serwer podłączyć . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzes123 03.05.2015 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2015 zrobiłem kilka pomiarów mojego reku z wymiennikiem zrobionym z płyt poliwęglanowych... temp. za GWC na wlocie do chałupy 9,6* temp. za GWC w komorze wymiennika na strychu 11,0* temp. z domu w komorze wymiennika 23,2* temp. nawiew w komorze wymiennika 21,4* temp. nawiew na najdalszym anemostacie 21,4* temp. na wyrzutni w komorze wymiennika 13,4* przepływ powietrza ok. 80m3/h Jasiek, a brałeś pod uwagę wykonanie wymiennika z płyt polipropylenu kanalikowego 3mm takiego jak stosują do reklam, z tego co się doczytałem to polipropylen lepiej przewodzi ciepło niż poliwęglan, cena ok 17-20 zł za 1m2, płyty 1,4mx2m. Co sądzisz jeszcze o wpięciu w szereg kolektora powietrznego przed GWC. W dzień większa temperatura niż na zewnątrz (+stabilizacja temperatury przez GWC) i dodatkowo gromadzenie ciepła przez dzień,które jest oddawane w nocy do WM. Dzięki temu mamy też większą temp na wylocie z WM, którą kierujemy do ogrzania wstępnego wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts