jasiek71 03.05.2015 17:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2015 Jasiek, a brałeś pod uwagę wykonanie wymiennika z płyt polipropylenu kanalikowego 3mm takiego jak stosują do reklam, z tego co się doczytałem to polipropylen lepiej przewodzi ciepło niż poliwęglan, cena ok 17-20 zł za 1m2, płyty 1,4mx2m. Co sądzisz jeszcze o wpięciu w szereg kolektora powietrznego przed GWC. W dzień większa temperatura niż na zewnątrz (+stabilizacja temperatury przez GWC) i dodatkowo gromadzenie ciepła przez dzień,które jest oddawane w nocy do WM. Dzięki temu mamy też większą temp na wylocie z WM, którą kierujemy do ogrzania wstępnego wody. kupiłem płyty w pierwszym lepszym sklepie, przy tej grubości ścianek to przewodność ciepła ma naprawdę niewielkie znaczenie... jak chcesz uzysków ze słońca to zainstaluj sobie kolektor cieczowy to przynajmniej sobie trochę wody ogrzejesz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 03.05.2015 17:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2015 jak już jesteśmy przy jakichś uzyskach....intensywnie przyglądam się zużyciu energii przez moją chałupę i jakoś jak na razie nie widzę najmniejszego śladu tego rekuperatora pomimo dość znacznego wzrostu temperatury powietrza nawiewanego...zastanawia mnie jak bardzo muszą być "wyśrubowane" parametry budynku aby można było zauważyć np. otworzony by-pass... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzes123 03.05.2015 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2015 kolektor cieczowy do CWU oczywiście też będzie, myślę nad takim stawianym w ogrodzie wykonanym z grzejnika panelowego, może uda się zrobić obieg jak w dawnych instalacjach CO bez pompki, stosując większe przekroje rur ( coś jak w linku: http://kociewiacy.pl/gminy/zblewo/index.php?option=com_content&task=view&id=469&Itemid=33 ). Zastanawia mnie to połączenie kolektor powietrzny np. z puszek na wlocie do GWC żwirowego, spotkaliście się z czymś takim ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gambit565 16.10.2015 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2015 jak już jesteśmy przy jakichś uzyskach.... intensywnie przyglądam się zużyciu energii przez moją chałupę i jakoś jak na razie nie widzę najmniejszego śladu tego rekuperatora pomimo dość znacznego wzrostu temperatury powietrza nawiewanego... zastanawia mnie jak bardzo muszą być "wyśrubowane" parametry budynku aby można było zauważyć np. otworzony by-pass... moglbys wrzucic zdjecia tego rekuperatora? Jak masz zrealizowany wymiennik? Jakie wentylatory? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 02.02.2016 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2016 Mnie z kolei interesuje algorytm i rozwiazanie sprzetowe w zakresie sterowania wentylacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 27.02.2016 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2016 (edytowane) Mnie z kolei interesuje algorytm i rozwiazanie sprzetowe w zakresie sterowania wentylacja. Jasiek, podbijam temat. Zakładam, ze sterujesz napieciowo swoimi wentylami TT z uzyciem ARW 3.0. W Jaki sposob realizujesz przelaczanie pomiedzy poszczegolnymi odczepami ? Przekaźnikami ? Jakis schemat ? Edytowane 27 Lutego 2016 przez karolek75 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 27.02.2016 16:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2016 Jasiek, podbijam temat. Zakładam, ze sterujesz napieciowo swoimi wentylami TT z uzyciem ARW 3.0. W Jaki sposob realizujesz przelaczanie pomiedzy poszczegolnymi odczepami ? Jakis schemat ? Do sterowania jest sterownik od klimakonwektora który przełącza przekaźniki a te z kolei wybrane uzwojenia ... Że sterownika jest wybebeszony czujnik temperatury i wysadzony do głównego kanału wyciągowego wentylacji, standardowo jest to ustawione na temp np 23* jak zacznie rosnąć w lecie średnia temperatura na kanale to sterownik zaczyna przełączać kolejne biegi ..., i odwrotnie ... Do sterowania by passem rekuperator jest oddzielny sterownik który na podstawie temp zewnętrznej i wewnętrznej otwiera obejście ,układ cały rok na okrągło chodzi przez GWC więc czy chłodzić czy nie to zależy tylko od tych temperatur a wzrost wewnętrznej dodatkowo zwiększa wydajność wentylacji ... W to wszystko jest jeszcze wmiksowany wybebeszony okap kuchenny i podłączonym do głównego kanału ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 27.02.2016 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2016 Ja za cienki jestem zeby to zrealizowac na podstawie "idei" Jaki sterownik, jak podpiete przekaźniki ? Mozna z jego uzyciem sterowac recznie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 27.02.2016 16:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2016 Ja za cienki jestem zeby to zrealizowac na podstawie "idei" Jaki sterownik, jak podpiete przekaźniki ? Mozna z jego uzyciem sterowac recznie ? A ja za cienki jestem aby to narysować na tablecie a potem tu umieścić ... Sterownik ESCO TC 550 czy jakoś tak ... Można ręcznie za pomocą przycisków zmieniać nastawę temperatury co powoduje zmianę wydajności wentylacji , wystarczy tylko przycisk ∆ W praktyce nie ma potrzeby sterowania ręcznego bo każda akcja na kuchence powoduje automatyczne zwiększenie wydajności na czas gotowania czy podgrzewania czegoś ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 28.02.2016 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2016 A ja za cienki jestem aby to narysować na tablecie a potem tu umieścić ... Kartka ołówek aparat i zdjecie Sterownik ESCO TC 550 czy jakoś tak ... Można ręcznie za pomocą przycisków zmieniać nastawę temperatury co powoduje zmianę wydajności wentylacji , wystarczy tylko przycisk ∆ W praktyce nie ma potrzeby sterowania ręcznego bo każda akcja na kuchence powoduje automatyczne zwiększenie wydajności na czas gotowania czy podgrzewania czegoś ... Tam sa trzy biegi - tylu wlasnie uzywasz ? Na ktorych odczepach w ARW ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 28.02.2016 08:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2016 Kartka ołówek aparat i zdjecie Tam sa trzy biegi - tylu wlasnie uzywasz ? Na ktorych odczepach w ARW ? Jak jeszcze powiesz mi jak te zdjęcia tu umieścić ... Pierwsze trzy pozycje ARW to jest 1" ,czwarta pozycja ARW to 2" a piąta to 3" ... Ustawiasz przełącznikiem 1-3 pracę nominalną wentylacji a przełączaniem na wyższe wydajności zajmuje się sterownik ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 28.02.2016 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2016 Sprytne. Wyjscia z ESCO steruja przekaznikami? Jakis dodatkowe elementy typu kondensatory sa wymagane ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 28.02.2016 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2016 Jasiek, gdzie moge dostac ESCO i za ile ? edit:znalazlem http://www.k-electric.eu/ESCO-TC-550-termostat-pro-ventilatorove-systemy-topeni-chlazeni-fancoily-d65.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 28.02.2016 09:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2016 Sprytne. Wyjscia z ESCO steruja przekaznikami? Jakis dodatkowe elementy typu kondensatory sa wymagane ? Dokładnie ... Nic więcej nie potrzeba ... Pamiętam tylko aby N" wentylatorów było podpięte za ARW a nie przed bo puścisz z dymem transformator ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 28.02.2016 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2016 Ok ten:http://allegro.pl/regulator-obrotow-trw-arw-3-0a-230v-5-stopniowy-i5986573880.html czy ten ten:http://allegro.pl/arw-3-0-1-ip54-3-a-regulator-predkosci-obrotowej-i5959051637.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 28.02.2016 10:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2016 Ok ten: http://allegro.pl/regulator-obrotow-trw-arw-3-0a-230v-5-stopniowy-i5986573880.html czy ten ten: http://allegro.pl/arw-3-0-1-ip54-3-a-regulator-predkosci-obrotowej-i5959051637.html Ja montuję te w tej drugiej wersji tyle że 3.0/2 a nie 3.0/1 ...różnią się napięciami na poszczególnych uzwojeniach , ma być ten z 70v na pierwszym biegu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 28.02.2016 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2016 Jak jeszcze powiesz mi jak te zdjęcia tu umieścić ... Pierwsze trzy pozycje ARW to jest 1" ,czwarta pozycja ARW to 2" a piąta to 3" ... Ustawiasz przełącznikiem 1-3 pracę nominalną wentylacji a przełączaniem na wyższe wydajności zajmuje się sterownik ... 1. Zdjecie mozesz mi wyslac na maila - [email protected], to wrzuce na forum. 2. Czyli przekaźniki symuluja przelaczenie na 4 i 5, zatem sa podlutowane jakos pod przelacznik ? cos sie pogubilem.... 3. ARW 3.0/2 czyli ten: http://allegro.pl/arw-3-0-2-regulator-obrotow-wentylatorow-i5979581470.html wentyl masz podpiety pod U1 i U2? bo w TT o ile pamietam nie ma podlaczenia do PE. 4. ESCO na 1-2-3 wystawia napiecie 12V ? Najpierw "wygasza wszystko " potem podaje na odpowiednie wyjscie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 28.02.2016 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2016 Jaśkowy schemat: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 28.02.2016 13:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2016 1. Zdjecie mozesz mi wyslac na maila - [email protected], to wrzuce na forum. 2. Czyli przekaźniki symuluja przelaczenie na 4 i 5, zatem sa podlutowane jakos pod przelacznik ? cos sie pogubilem.... 3. ARW 3.0/2 czyli ten: http://allegro.pl/arw-3-0-2-regulator-obrotow-wentylatorow-i5979581470.html wentyl masz podpiety pod U1 i U2? bo w TT o ile pamietam nie ma podlaczenia do PE. 4. ESCO na 1-2-3 wystawia napiecie 12V ? Najpierw "wygasza wszystko " potem podaje na odpowiednie wyjscie ? Wysłałem ci schemat ... Wklej tutaj to sobie objaśnimy jak coś ... Wyjścia że sterownika są na 230v więc przekaźniki też na takie napięcie ... Sterownik jak przełącza wyjścia to najpierw wyłącza poprzednie a następnie załącza następne ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 28.02.2016 13:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2016 Jaśkowy schemat: [ATTACH=CONFIG]348162[/ATTACH] Na przełączniku jest zrobiona zwora pomiędzy 3-4-5 aby nawet jak przełączysz za daleko to zawsze była aktywna 1" na sterowniku ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts