Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaśkowy dom dziennik po budowie

Recommended Posts

"wysępiłem" dzisiaj historię zużycia energii przez moją posesję,( od kiedy został założony obecny licznik)

2003-2004 d-603kwh, n-139kwh

2004-2005 d-2370kwh, n-5114kwh

2005-2006 d-1932kwh, n-9172kwh

2006-2007 d-2742kwh, n-8374kwh

2007-2008 d-3048kwh, n-11478kwh

2008-2009 d-2104kwh, n-8397kwh

2009-2010 d-2451kwh, n-8520kwh

2010-2011 d-2775kwh, n-9430kwh

w osłupienie wprawił mnie sezon 2007-2008 ale po chwili dostałem olśnienia, wtedy urodziła się nasza córka:)

można na tym przykładzie zobaczyć ile więcej energii zużywamy jak jest niemowlę w domu, wieczne prania, kompania, świecenia lampek całymi nocami, wyższa temp. w domu itp.

• Odpowiedzi 278
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pewnie czytałeś dziennik marcina cetery. U niego moce były o wiele większe. I tak mi się wydawało że to sporo przewymiarowane.

U ciebie te pomiary miesięczne można będzie obejrzeć pod kątem tego jak długo instalacja pracuje w poszczególnych pomieszczeniach. Ideałem byłoby jakbyś miał możliwość jakiegoś monitorowania średniej temperatury zewnętrznej w danym miesiącu. Wtedy byłaby to kopalnia wiedzy dla wszystkich ogrzewających prądem.

Ideałem byłoby jakbyś miał możliwość jakiegoś monitorowania średniej temperatury zewnętrznej w danym miesiącu. Wtedy byłaby to kopalnia wiedzy dla wszystkich ogrzewających prądem.

robię zapiski na podstawie stacji pogodowej, ale może coś da się wykombinować;)( muszę tylko zasięgnąć wiedzy na ten temat)

Mam pytanko do Was, a szczególnie do żony:rolleyes:: czy po kilku latach mieszkania już w tym domku dostrzegacie jakieś wady otwartej kuchni, czy drugi raz też byście taką zrobili? Pytam bo podoba mi się taka, tylko nie wiem czy jest to wygodne na dłuższą metę. Dodam, że mieszkam w bloku i chcę w trakcie remontu otworzyć kuchnię na duży pokój, może nie tak bardzo jak u Was, ale wejście ma być od pokoju (ok. 70-80 cm) i podobny barek.

Mam pytanko do Was, a szczególnie do żony:rolleyes:: czy po kilku latach mieszkania już w tym domku dostrzegacie jakieś wady otwartej kuchni, czy drugi raz też byście taką zrobili? Pytam bo podoba mi się taka, tylko nie wiem czy jest to wygodne na dłuższą metę. Dodam, że mieszkam w bloku i chcę w trakcie remontu otworzyć kuchnię na duży pokój, może nie tak bardzo jak u Was, ale wejście ma być od pokoju (ok. 70-80 cm) i podobny barek.

drugim razem to kuchnia była by połączona z salonem;)(powoli zaczyna mi się kołatać w głowie pomysł na nowy dom)

ten nasz barek to normalnie mistrzostwo, całe "życie" w domu kręci się w koło niego

Witaj

Napisałeś:

2010-2011 d-2775kwh, n-9430kwh

Rozumiem, że oznacza to iż:

w roku 2010/2011 Twoje roczne zużycie prądu na cały dom(ogrzewacie co, cwu, płyty grzewczej w kuchni, pralki itd itp) wyniosło Cię:

d:2775*0,2919= 810,0225 pln

n:9430*0,2506= 2363,158 pln

czyli 3173pln, z 23% vat 3903 pln.

Liczone z cennika RWE na 2012r w taryfie g12

ceny w 2011 mogą być niższe, u innych operatorów jeszcze niższe, ale podejrzewam, że różnice nie będą takie wielkie i stąd kilka pytań...

1. 3903/12=325,25 na miesiąc. Wiadomo, że w sezonie grzewczym będzie więcej, w letnim mniej. Możesz napisać jak to się kształtowało? O ile to nie problem?

2. U mnie w domu(kiedy go wybuduję) słabo będzie z ogrzewaniem opałowym, nie wyjadę na 3 dni delegację i nie zostawię z tym żony z małym dzieckiem. Gazu nie mam, a w butlach średnio mi się to uśmiecha. Rozważam PC, tyle, że inwestycja bardzo droga, z podłogówką i całą resztą, kolektorem poziomym, samą pompą itd to koszt około 50 tys. wzwyż, kolektor pionowy jeszcze droższy. Na forum ludzie piszą, że płacą średnio za prąd rocznie ok2300-4000tys. Z tego co napisałeś(chyba, że źle zrozumiałem) wychodzi na to, że ogrzewanie elektryczne może być tanie! koszt inwestycji jest przecież nieporównywalnie niższy! nawet jak założyć, że przepłacam w stosunku do PC 2 tys. rocznie("zaokrąglając") to PC zacznie zarabiać na siebie za i 20 lat! za tyle to mogą wymyślić przydomowe reaktory atomowe:)

Moja prośba polega na tym: Jak osiągnąć dany wynik, jak izolowałeś strop, mury, podłogę, jaki fundament, jakie okna, jaki współczynnik zużywania ciepła uzyskałeś, jaka płyta grzewcza(o ile), masz wszędzie ledy czy nie itd:) Jakieś ciekawe patenty?

Wiem, że dużo, ale będzie jeszcze więcej potem:)

gratuluje domu, kawał roboty. pozdrawiam.