jasiek71 14.10.2011 18:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2011 coś źle liczysz...po wszystkich opłatach stałych itp.taryfa dzienna 2775 kwh*0,7zł=1942złtaryfa nocna 9430 kwh*0,32zł=3017złczyli razem 4959zł ( przynajmniej u mnie takie ceny)średnio 413zł na miesiąc, płacę od 800 do 900zł co dwa miesiącena wstępie jest opis domu, kuchenka gazowa, część domu na ledjak czegoś nie znajdziesz to pytajpozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greyhawk 14.10.2011 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2011 strasznie wysokie stawki! te, które ja podałem pochodzą z pisma od energetyki, dzisiejszego... chyba, że coś kantują i mam jeszcze coś doliczyć... (opłata handlowa to od 2,59 do ok. 22 pln/mc)jestem laik totalny od grzania prądem, siadam i wertuje tą część forum. szybkie pytanko, masz 1 czy 3 fazówkę do podłogówki? może wtedy prąd jest droższy.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 14.10.2011 19:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2011 strasznie wysokie stawki! te, które ja podałem pochodzą z pisma od energetyki, dzisiejszego... chyba, że coś kantują i mam jeszcze coś doliczyć... (opłata handlowa to od 2,59 do ok. 22 pln/mc) jestem laik totalny od grzania prądem, siadam i wertuje tą część forum. szybkie pytanko, masz 1 czy 3 fazówkę do podłogówki? może wtedy prąd jest droższy.. jak sobie do tych stawek z pisemka dodasz wszystkie te ich wyliczanki na fakturze to wyjdzie jak podałem mam trzy fazy, zabezpieczenie 25A , moc przyłącza 16kw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rocia 15.10.2011 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2011 cały od podstaw;) na razie rozglądam sie za jakąś konkretną działką w spokojnym miejscu No ładnie. Widzę, że nie lubicie stagnacji Jak długo mieszkacie w obecnym domku? Już Was pociągają zmiany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 15.10.2011 09:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2011 No ładnie. Widzę, że nie lubicie stagnacji Jak długo mieszkacie w obecnym domku? Już Was pociągają zmiany? mieszkamy sześć lat, dom jest super ale już mnie ciągnie do czegoś nowego:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 15.10.2011 10:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2011 (edytowane) wrzucę pierwsze odczyty z liczników ogrzewania, miało byc na koniec miesiąca ale co tam:Dprzypomnę liczniki założone 26,09,2011 i praktycznie od tego czasu zaczęło włączać się ogrzewanie...stan na 15,10,2011hol 46,02 kwhkuchnia 61,02 kwhsypialnia 78,83 kwhpok.1 - 45,93 kwhpok.2 - 23,76 kwhłazienka 18,43 kwhsalon 92,52 kwhjak do tej pory w ogóle nie było palone w kominku:yes:proszę zwrócić uwagę na pokój nr.2 tam jest komputer, pok.1 i pok.2 są identyczne mają takie same moce ogrzewania i ustawienia sterowników Edytowane 15 Października 2011 przez jasiek71 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rocia 15.10.2011 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2011 Taka duża różnica przez komp? No to już się nie dziwię, że my dużo płacimy za prąd "mieszkamy sześć lat, dom jest super ale już mnie ciągnie do czegoś nowego" No właśnie, z tego co sobie czytam najfajniejszy jest czas budowy i wykańczania (również siebie ), a później jak się już trochę pomieszka to znowu brakuje tego "stresa budowlanego". Nie wiem czy pisałeś, czy nie doczytałam, ile m ma Wasz domek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 15.10.2011 10:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2011 Taka duża różnica przez komp? No to już się nie dziwię, że my dużo płacimy za prąd "mieszkamy sześć lat, dom jest super ale już mnie ciągnie do czegoś nowego" No właśnie, z tego co sobie czytam najfajniejszy jest czas budowy i wykańczania (również siebie ), a później jak się już trochę pomieszka to znowu brakuje tego "stresa budowlanego". Nie wiem czy pisałeś, czy nie doczytałam, ile m ma Wasz domek? w okresie zimowym komputer jest u nas ogrzewaniem, tak właśnie reaguje ogrzewanie elektryczne na zyski bytowe:) mam trochę szalonych pomysłów na budowę domu i coraz bardziej mnie korci żeby to zrealizować na wstępie jest opisany dom;) ma 154m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rocia 15.10.2011 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2011 Sorki, rzeczywiście jest napisane, ale gapa ze mnie. A przepraszam bardzo, jesteś może jakimś zapalonym "wymyślaczem" (takie głupie słowo przyszło mi do głowy), rozwiązań technicznych i najpierw sprawdzasz je na sobie (czytaj swoim domku)? Bo widzę, że sporo osób dopiero od Ciebie dowiaduje się o jakichś fajnych nowinkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 15.10.2011 16:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2011 jesteś może jakimś zapalonym "wymyślaczem" (takie głupie słowo przyszło mi do głowy), rozwiązań technicznych i najpierw sprawdzasz je na sobie (czytaj swoim domku)? Bo widzę, że sporo osób dopiero od Ciebie dowiaduje się o jakichś fajnych nowinkach. he he można i tak:D takie moje hobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 19.10.2011 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2011 Też u siebie zauważyłem, że komp nieźle grzeje, chociaż siedząc przy nim niby się tego nie czuje.... ale jakby nie było 170W(mam zamontowany taki gadżet pomiarowy- stąd wiem) pobiera to i coś musi oddać Zresztą wystarczy ręką sięgnąc do otworów wentylacyjnych kompa... ciepło leci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 19.10.2011 17:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2011 Też u siebie zauważyłem, że komp nieźle grzeje, chociaż siedząc przy nim niby się tego nie czuje.... ale jakby nie było 170W(mam zamontowany taki gadżet pomiarowy- stąd wiem) pobiera to i coś musi oddać Zresztą wystarczy ręką sięgnąc do otworów wentylacyjnych kompa... ciepło leci. niby sie nie czuje ale temperatura w pomieszczeniu się podnosi, też mam zamontowany licznik do niego, wyzerowany jak podłączyłem liczniki do ogrzewania... na koniec miesiąca będę w domu to podam wyniki ale idę o zakład że licznik od kompa wykaże tą brakującą część energii ogrzewania w pokoju nr.2 względem pok. nr. 1;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 22.10.2011 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2011 Jaśku takie coś znalazłem : http://www.youtube.com/watch?v=k2c8vjdZMiU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 22.10.2011 18:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2011 Jaśku takie coś znalazłem : http://www.youtube.com/watch?v=k2c8vjdZMiU jak dla mnie "bicie piany", ja swoim wiatraczkiem to przebiję... skąd to wiem..., bo oni tymi blaszkami grzeją glikol..., aja bezpośrednio wodę nawet żeby mieli w tych rurkach wodę( którą na zimę musieli by spuszczać) to uzyskają tyle samo co ja swoim rozwiązaniem;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 23.10.2011 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 jak dla mnie "bicie piany", ja swoim wiatraczkiem to przebiję... skąd to wiem..., bo oni tymi blaszkami grzeją glikol..., aja bezpośrednio wodę nawet żeby mieli w tych rurkach wodę( którą na zimę musieli by spuszczać) to uzyskają tyle samo co ja swoim rozwiązaniem;) No tak, rzeczywiście- wprowadzenie dodatkowego czynnika pośredniego zmniejszy wydajność instalacji. I dochodzi jeszcze komplikacja instalacji... ;-( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 23.10.2011 17:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 No tak, rzeczywiście- wprowadzenie dodatkowego czynnika pośredniego zmniejszy wydajność instalacji. I dochodzi jeszcze komplikacja instalacji... ;-( aluminiowe blachy nagrzewają się od gorącego powietrza pod dachem, ciepło oddają do glikolu w rurkach, a on dopiero po przepompowywaniu oddaje ciepło w wodzie... uwzględniając bujanie się temperatury pod dachem, powierzchnię blaszek ,bezwładność glikolu, straty przesyłowe, różnice temp.( deltę)..., cudu nie będzie;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 30.10.2011 17:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2011 (edytowane) mamy 30,10,2011stany liczników ogrzewania na dziś ( dla przypomnienia zamontowane od końca września )1. 109,75 kwh2. 141,63 kwh3. 253,67 kwh4. 117,12 kwh5. 68,24 kwh6. 44,78 kwh7. 181,51 kwhna wyniki z ostatnich dwóch tygodni wpływ miała awaria wentylacji, na ile nie jestem w stanie określić (może po analizie następnego tygodnia da się określić)co do awarii...miałem na siłę wietrzony dom ( 380m3/h na okrągło )bez rekuperatora, na samym GWC, zawiesił się "komputer"od tych moich wynalazków:mad:byłem na wyjeździe i nic o tym nie wiedziałem, żonka poinformowała mnie kilka dni temu że coś jest chyba nie tak... Edytowane 30 Października 2011 przez jasiek71 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kszh.uint 31.10.2011 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2011 (edytowane) dzień dobry! poniewaz znamy się mało, wiec moze ja powiem pare slow o sobie... watek ogrzewajacych elektrycznoscia sledze drugi rok, wiec jestem na biezaco, natomiast moja uwage zwrocil Twoj dziennik z dwoch powodow: masz opomiarowane kazde pomieszczenie - tak, jak i ja oraz masz podobny budynek do mojego. Poniewaz jakis czas temu podawales zuzycie z paru sezonow wstecz a ja mieszkam dopiero 2 lata, lecz prowadzilem zapiski zuzycia regularnie, to stwierdzilem, ze informacyjnie podepne swoje dane pod Twoj dziennik celem ich delikatnego porownania. Mialbym jednak prosbe, bys zdradzil moc kabli w kazdym z pomieszczen - jesli to nie tajemnica. U mnie wyglada to tak: podsumowanie pazdziernika 2011 (samo ogrzewanie): pietro: pokoj 1 - 20m2 - moc 2kW - zużycie 88kWh (nad nieogrzewanym garazem) pokoj 2 - 20m2 - moc 2kW - zuzycie 46kWh (komp + kino domowe)pokoj 3 - 13m2 - moc 2kW - zuzycie 30 (od poludnia, 2 okna dachowe)lazienka - 11m2 - moc 2kW - zuzycie 74kWh (2 okna dachowe) parter: salon - 23m2 - moc 3kW - zuzycie 162kWhkuchnia - 14m2 - moc 1,75kW - zuzycie 62kWhhall - 16m2 - moc 2kW - zuzycie 90kWhwiatrolap - 6m2- moc 0,75kW - zuzycie 0kWhpralnia - 4m2 - moc 0,55kW - zuzycie 0kWh"kotlownia" 6m2 - moc 0,75kW - zuzycie 0kWh w sumie pazdziernik zamkne w 550kWh; temp: 21 w dzien, 22 w nocy ciekaw jestem Twojego podsumowania listopada Edytowane 31 Października 2011 przez kszh.uint Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 01.11.2011 09:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2011 Mialbym jednak prosbe, bys zdradzil moc kabli w kazdym z pomieszczen - jesli to nie tajemnica. ciekaw jestem Twojego podsumowania listopada moce poszczególnych pomieszczen podawałem wcześniej , w tej samej kolejności co podaję zużycie podaj jeszcze jakieś parametry domu,(izolacje, materiał itp.) zapraszam do wpisywania w celu porównań( czego nie robi się dla nauki;) ) ja swojego nie jestem w stanie porównać za październik z powodu awarii syst. wentylacyjnego, gdyż nie jestem w stanie oszacować ile energii dodatkowo wywiała wentylacja... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kszh.uint 01.11.2011 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2011 materiały wrzuciłem w stopkę; co do października - czytałem, ze przewentylowałeś - rozumiem. Zanim wpisałem się w Twój dziennik, patrzyłem na Twoje zuzycia roczne i dlatego zdecydowalem się spróbować delikatnego porównania - zwłaszcza, ze dysponujesz w miarę dokładnymi danymi w przeciwienstwie do paru "elektryków" z głównego wątku. Od razu uprzedzę, że nie jestem onanistą licznikowym - zużyję więcej - to zapłacę więcej - chodzi mi o porównanie ogólnego zachowania domu w stosunku docharakteru poszczegolnych pomieszczen i zastosowanej w nich mocy kabli (doskonaly przykład to ten z kompem czy narodzinami córki - u mnie w tym roku). Tak więc czekamy na listopad. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts