Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaśkowy dom dziennik po budowie

Recommended Posts

Od razu uprzedzę, że nie jestem onanistą licznikowym - zużyję więcej - to zapłacę więcej - chodzi mi o porównanie ogólnego zachowania domu w stosunku docharakteru poszczegolnych pomieszczen i zastosowanej w nich mocy kabli (doskonaly przykład to ten z kompem czy narodzinami córki - u mnie w tym roku).

Tak więc czekamy na listopad.

he he

u nas jest tak samo, nie latam i nie skręcam sterowników bo coś za dużo wychodzi...

mam jeszcze trochę niedoróbek w domu i dużo eksperymentuję z różnymi wynalazkami, dzięki tym licznikom łatwiej coś wyłapać

mam w dalekim poważaniu to czy zużyję 1000 kwh więcej czy mniej, ma być wygodnie i komfortowo

samo dłubanie w tych wynalazkach pochłania więcej kasy rocznie niż całe ogrzewanie;), ale takie moje hobby..., dla innych jest stanie przy budce z piwem:D

ludzie boją się ogrzewania na prąd jak ognia,te informacje zamieszczam tylko po to aby pokazać że nie taki diabeł straszny...;)

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 278
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

lecimy podobnie - u mnie za ostatne 6dni 235kWh; ciekawe, czy u nas winowajca jest strop z racji tego, iż mamy piętrowe budynki. Marcin 33kWh "spala" na dobę w czasie największych mrozów a wyniki ProStasia podane niedawno oscylują na 33% naszych przy podobnym metrażu.

dom Marcina i nie tylko bije nasze ilością docieplenia, ProStaś z tego co pamiętam przepala w kominku

u ciebie jest kominek ? bo nie pamiętam...

greyhawk: nie jest tak, jak piszesz z prostej przyczyny: porownaj powierzchnie sufitów na poddaszu do powierzchni podłogi - jest większa i to znacznie - czyli masz większą powierzchnię strat ciepła. Poza tym łatwiej dokładnie ocieplić ściany w parterówce niż poddasze ze skosami - tutaj kolejny plus dla parterowców - mogą nawalić i 50cm wełny. Dodatkowo dochodzi akumulacyjność stropu - nieważne, czy wylewany, cze prefabrykowany - tak i tak jest polaczony z wieńcem - najczęściej betonowym - w parterowce z reguly leżą drewniane belki...

jasiek: kominka nie mam - czysty prąd; kable w kleju pod plytkami a nie w wylewce; przewymiarowane - przyjalem moc 100W/m2

jasiek: kominka nie mam - czysty prąd; kable w kleju pod plytkami a nie w wylewce; przewymiarowane - przyjalem moc 100W/m2

akurat po zużyciu prądu u ciebie to widać, reszta "niby" nie pali ale zużycie energii trzy razy niższe;)

ja mam 70 w/m2 jest ciut za mało w nie których pomieszczeniach ale to tylko w krytycznych sytuacjach, poniżej -10 zaczyna trochę hulać z drogiej taryfy no ale od tego mam kominek...

teraz trzymam na górze 22st w taniej i 23 w drogiej - dół 21 i 22 - córcia ma pół roku i wole to wydać na prąd niż na lekarzy i lekarstwa;

normalnie 21 w drogiej i 22 w taniej w całym domu; co ciekawe zużycie poza grzaniem mam 10kWh/dobę, lecz zakładam, że to pośrednio dogrzewa mi dom - dlatego w kuchni nad stołem wkręcam na zimę klasyczna punktową 60tke :p

reszta pali jawnie, tylko nijak się tego nie moze doliczyć, choc kbab niezłomnie im w tym pomaga, co powoduje uśmiech na mojej buźce tyle razy, ile razy wpadam poczytać :p

ProStaś... witam w moich progach:)

czy tego słupa w salonie u ciebie nie dało by sie jakoś pianką od środka ?

ja u siebie nie mam zysków ze słońca gdyż dom stoi ślepą ścianą od południa (na miedzy ) więc wszystkie zyski w okresach przejściowych i zimie mogę sobie wybić z głowy

na razie jadę bez kominka bo przyjąłem inną strategię, będę przepalał ( a raczej żona bo ja jestem ciągle w wyjazdach ) jak się zacznie trochę poniżej zera

mam zakupione 3mp buczyny porąbanej i sezonowanej, czeka na prawdziwą zimę

za drewno dałem 600 zł po sezonie oszacuję ile poszło i jaki koszt

wyjątkowo do Pro Staś, choć w dzienniku jaśka:

doskonale wiem, o czym piszesz, bo ja tez piewszej zimy odkrecilem gniazdko na poddaszu i zaczął wiac zeń wiatr... istota ludzi myślących jest właśnie to, czego Ty dokonales - czyli chocby dociagniecie bramy (co ja poczynilem wczoraj). Ja - budując - przeszedłem identyczną drogę jak Ty - w ostatniej chwili zmienilem tylko lokalizacje kabli z wylewki na zatopienie ich w warstwie kleju. Glupio to zabrzmi, ale z niecierpliwoscia czekam remontu, bo skonczy ( czy zacznie sie on od tego), ze zrzuce cale plyty kg na poddaszu i docieple murlate, bo ciaglosci izolacji ze scianami to na pewno nie ma...

Policzyłem drewno, które zamierzam spalić. 2/3 z niego przyjąłem jako konieczny wkład by utrzymać w domu zadaną temp. (uczciwiej się nie da) i podałem jego cenę. Rozłożyłem ją na 7 miesięcy (okres grzewczy) i dodaję do swoich wyników. Wyszło mi 63 zł. na miesiąc.

i o to męczy Cię kbab... zrób to po ludzku: przelicz drewno na kWh i raz w miesiącu podaj zużycie kWh prądu i kWh z drewna - będzie to wskazówka np. dla mnie (mam porównywalną powierzchnię), gdzie ja nie dymię...

Edytowane przez kszh.uint

• 2 weeks później...

będziesz lepszy w grudniu - WM swoje zrobi;

patrzyłem na zuzycie budowlanego laika - ok 750kWh od poczatku sezonu i robi wrazenie ale do czasu, kiedy nie porównasz kubatury... podejrzewam, że tutaj dostajemy więcej w d... niż na gorszym ociepleniu

tak czy tak ładny wynik

Edytowane przez kszh.uint

• 3 weeks później...

obiecałem więc wklejam

na początek wymiennik GWC

http://img197.imageshack.us/img197/4810/wymiennik.jpg

zapomniałem dopisać...

ten wymiennik na niebiesko to pęki rurek fi 8mm

a teraz solar

http://img215.imageshack.us/img215/1346/solarjc.jpg

ProStaś

czerpnia jest na schemacie solara, to jest to samo tylko w innym miejscu

budowlany_laik

u ciebie będzie problem z tym wymiennikiem bo chyba masz parterowy...

ale coś wykombinujemy...

Edytowane przez jasiek71