jasiek71 02.11.2011 08:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2011 Od razu uprzedzę, że nie jestem onanistą licznikowym - zużyję więcej - to zapłacę więcej - chodzi mi o porównanie ogólnego zachowania domu w stosunku docharakteru poszczegolnych pomieszczen i zastosowanej w nich mocy kabli (doskonaly przykład to ten z kompem czy narodzinami córki - u mnie w tym roku). Tak więc czekamy na listopad. he he u nas jest tak samo, nie latam i nie skręcam sterowników bo coś za dużo wychodzi... mam jeszcze trochę niedoróbek w domu i dużo eksperymentuję z różnymi wynalazkami, dzięki tym licznikom łatwiej coś wyłapać mam w dalekim poważaniu to czy zużyję 1000 kwh więcej czy mniej, ma być wygodnie i komfortowo samo dłubanie w tych wynalazkach pochłania więcej kasy rocznie niż całe ogrzewanie;), ale takie moje hobby..., dla innych jest stanie przy budce z piwem:D ludzie boją się ogrzewania na prąd jak ognia,te informacje zamieszczam tylko po to aby pokazać że nie taki diabeł straszny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 12.11.2011 13:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2011 przez ostatni tydzień zużyłem średnio 40 kwh / doba na ogrzewanietemp. w okolicach zera i wietrzniew przeliczeniu na kasę to jakieś 13 zł, co nie którzy tyle wydają na fajki;)kominka na razie nie używamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kszh.uint 13.11.2011 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 lecimy podobnie - u mnie za ostatne 6dni 235kWh; ciekawe, czy u nas winowajca jest strop z racji tego, iż mamy piętrowe budynki. Marcin 33kWh "spala" na dobę w czasie największych mrozów a wyniki ProStasia podane niedawno oscylują na 33% naszych przy podobnym metrażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greyhawk 13.11.2011 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 ciekawe, czy u nas winowajca jest strop z racji tego, iż mamy piętrowe budynki. . a czy przypadkiem nie powinno być odwrotnie? mniejszą powierzchnią ciepło ucieka przy parterze+poddasze niż przy rozleglejszej parterówce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 14.11.2011 07:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 lecimy podobnie - u mnie za ostatne 6dni 235kWh; ciekawe, czy u nas winowajca jest strop z racji tego, iż mamy piętrowe budynki. Marcin 33kWh "spala" na dobę w czasie największych mrozów a wyniki ProStasia podane niedawno oscylują na 33% naszych przy podobnym metrażu. dom Marcina i nie tylko bije nasze ilością docieplenia, ProStaś z tego co pamiętam przepala w kominku u ciebie jest kominek ? bo nie pamiętam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kszh.uint 14.11.2011 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 greyhawk: nie jest tak, jak piszesz z prostej przyczyny: porownaj powierzchnie sufitów na poddaszu do powierzchni podłogi - jest większa i to znacznie - czyli masz większą powierzchnię strat ciepła. Poza tym łatwiej dokładnie ocieplić ściany w parterówce niż poddasze ze skosami - tutaj kolejny plus dla parterowców - mogą nawalić i 50cm wełny. Dodatkowo dochodzi akumulacyjność stropu - nieważne, czy wylewany, cze prefabrykowany - tak i tak jest polaczony z wieńcem - najczęściej betonowym - w parterowce z reguly leżą drewniane belki... jasiek: kominka nie mam - czysty prąd; kable w kleju pod plytkami a nie w wylewce; przewymiarowane - przyjalem moc 100W/m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 14.11.2011 21:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 jasiek: kominka nie mam - czysty prąd; kable w kleju pod plytkami a nie w wylewce; przewymiarowane - przyjalem moc 100W/m2 akurat po zużyciu prądu u ciebie to widać, reszta "niby" nie pali ale zużycie energii trzy razy niższe;) ja mam 70 w/m2 jest ciut za mało w nie których pomieszczeniach ale to tylko w krytycznych sytuacjach, poniżej -10 zaczyna trochę hulać z drogiej taryfy no ale od tego mam kominek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kszh.uint 14.11.2011 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 teraz trzymam na górze 22st w taniej i 23 w drogiej - dół 21 i 22 - córcia ma pół roku i wole to wydać na prąd niż na lekarzy i lekarstwa; normalnie 21 w drogiej i 22 w taniej w całym domu; co ciekawe zużycie poza grzaniem mam 10kWh/dobę, lecz zakładam, że to pośrednio dogrzewa mi dom - dlatego w kuchni nad stołem wkręcam na zimę klasyczna punktową 60tke reszta pali jawnie, tylko nijak się tego nie moze doliczyć, choc kbab niezłomnie im w tym pomaga, co powoduje uśmiech na mojej buźce tyle razy, ile razy wpadam poczytać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 15.11.2011 08:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2011 ProStaś... witam w moich progach:) czy tego słupa w salonie u ciebie nie dało by sie jakoś pianką od środka ? ja u siebie nie mam zysków ze słońca gdyż dom stoi ślepą ścianą od południa (na miedzy ) więc wszystkie zyski w okresach przejściowych i zimie mogę sobie wybić z głowyna razie jadę bez kominka bo przyjąłem inną strategię, będę przepalał ( a raczej żona bo ja jestem ciągle w wyjazdach ) jak się zacznie trochę poniżej zeramam zakupione 3mp buczyny porąbanej i sezonowanej, czeka na prawdziwą zimęza drewno dałem 600 zł po sezonie oszacuję ile poszło i jaki koszt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kszh.uint 15.11.2011 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2011 wyjątkowo do Pro Staś, choć w dzienniku jaśka: doskonale wiem, o czym piszesz, bo ja tez piewszej zimy odkrecilem gniazdko na poddaszu i zaczął wiac zeń wiatr... istota ludzi myślących jest właśnie to, czego Ty dokonales - czyli chocby dociagniecie bramy (co ja poczynilem wczoraj). Ja - budując - przeszedłem identyczną drogę jak Ty - w ostatniej chwili zmienilem tylko lokalizacje kabli z wylewki na zatopienie ich w warstwie kleju. Glupio to zabrzmi, ale z niecierpliwoscia czekam remontu, bo skonczy ( czy zacznie sie on od tego), ze zrzuce cale plyty kg na poddaszu i docieple murlate, bo ciaglosci izolacji ze scianami to na pewno nie ma... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kszh.uint 15.11.2011 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2011 (edytowane) Policzyłem drewno, które zamierzam spalić. 2/3 z niego przyjąłem jako konieczny wkład by utrzymać w domu zadaną temp. (uczciwiej się nie da) i podałem jego cenę. Rozłożyłem ją na 7 miesięcy (okres grzewczy) i dodaję do swoich wyników. Wyszło mi 63 zł. na miesiąc. i o to męczy Cię kbab... zrób to po ludzku: przelicz drewno na kWh i raz w miesiącu podaj zużycie kWh prądu i kWh z drewna - będzie to wskazówka np. dla mnie (mam porównywalną powierzchnię), gdzie ja nie dymię... Edytowane 15 Listopada 2011 przez kszh.uint Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 28.11.2011 22:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2011 O...widzę że zdjęcia poznikały z dziennika:bash:na jakimś dziadostwie były, przy wolnej chwili postaram sie wrzucić z powrotem:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 30.11.2011 19:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2011 jest koniec miesiąca...od początku sezonu grzewczego ogrzewanie wg. pod liczników1. 284,23 kwh2. 316,78 kwh3. 452,52 kwh4. 191,79 kwh5. 130,01 kwh6. 115,60 kwh7. 421,38 kwh razem 1912,31 kwh, w dalszym ciągu nie palone w kominku (widać po salonie..., poz. nr.7 ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 30.11.2011 22:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2011 od początku sezonu prawie łeb w łeb:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kszh.uint 30.11.2011 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2011 (edytowane) będziesz lepszy w grudniu - WM swoje zrobi;patrzyłem na zuzycie budowlanego laika - ok 750kWh od poczatku sezonu i robi wrazenie ale do czasu, kiedy nie porównasz kubatury... podejrzewam, że tutaj dostajemy więcej w d... niż na gorszym ociepleniu tak czy tak ładny wynik Edytowane 5 Grudnia 2011 przez kszh.uint Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 16.12.2011 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 Nie widać zdjęć na 1. stronie Twojego dziennika. Czyżbyś zaczął starania o patent na odzysk ciepła z CWU? Chciałem się przyjrzeć z ciekawości Twojemu wymiennikowi, bo grzejesz CWU chyba za połowę kasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 16.12.2011 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 Ale oprócz solara TEMI RENCAMI, jasiek71 ma też odzysk ciepła z CWU (wężownica?) - nie śledziłem wcześniej tego tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 16.12.2011 12:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 widzę zainteresowanie tematempostaram się dzisiaj wieczorem wrzucić jakieś zdjęcia co znikły dołączę też schemat solara i tego wymiennika do kanalizacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 16.12.2011 21:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 (edytowane) obiecałem więc wklejamna początek wymiennik GWC http://img197.imageshack.us/img197/4810/wymiennik.jpgzapomniałem dopisać...ten wymiennik na niebiesko to pęki rurek fi 8mm a teraz solar http://img215.imageshack.us/img215/1346/solarjc.jpg ProStaśczerpnia jest na schemacie solara, to jest to samo tylko w innym miejscu budowlany_laiku ciebie będzie problem z tym wymiennikiem bo chyba masz parterowy...ale coś wykombinujemy... Edytowane 16 Grudnia 2011 przez jasiek71 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 17.12.2011 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2011 jasiek71, ja tylko z ciekawości (na razie). Własny pomysł i wykonanie, a do tego działa. Nieźle. Gratulacje! Adam Słodowy - Reaktywacja Daj kiedyś zdjęcia na 1. stronę, bo wcięło je. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts