Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaśkowy dom dziennik po budowie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 278
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A nie prościej do rury podłączyć nawilżacz ultradźwiękowy z All.gro za jakieś 50-60zł? Dają jakieś 8l/dobę.Jedynie pokombinować z uzupełnianiem automatycznym zbiornika i jego sterowaniem.

zakupiłem sobie taki wynalazek i już mi sie nie podoba:P

ta chmurka c z niego wylatuje ma taki specyficzny zapach...

robi sie jakiś taki biały nalot koło niego i słychać go w nocy jak pracuje...

a miał być taki full wypas za dwie setki;)

a dziś rano było -25,5 - odczyt podam wieczorem /spisuję o stałej porze/; sam jestem ciekaw

wilgotnośc 33% pokoje; 38-40% górna łazienka

ja sobie wczoraj napaliłem w kominku i zużycie spadło do 62 kwh , dzisiaj też przepalam...

dopiero teraz ma odpowiednią moc do potrzeb i nie przegrzewa domu ( jak jest ponad 15* na minusie)

z wilgocią walczę, wpompowałem już ok. 30 litrów wody do domu a wilgotność jest na poziomie 25-26%

włączyłem nawilżacz (0,4 dm/h ) i niech robi swoje , tylko wodę uzupełniam ...

nawilżacz za dwie setki po wyparowaniu ok. 25 L wody zaczyna się chyba rozpadać bo doszło jakieś takie cichutkie tyrkotanie ...

ale nadal dzielnie walczy chociaż bez dodatkowej pomocy wilgotność zaczyna spadać ( obecnie 22% ) ale palenie w kominku to raczej w tym nie pomaga;)

ulep sobie bałwana i wnieś go do wewnątrz - topiąc się bedzie nawilżał dom a Ty zastanowisz się nad przemijaniem :p

Z utrzymaniem wilgotności w domu zimą są wieczne problemy, a zwłaszcza przy takich mrozach jak teraz jak nawiewasz powietrze o wilgotności 0% a wyrzucasz jeszcze z jakimiś procentami. U mnie w tej chwili staram się utrzymać wilgotność jak najwyższą ok 38% ale jak tylko wyłączam nawilżacz to wilgotność leci w dół. Wzrostowi wilgotności sprzyja wywieszanie prania, nie wietrzenie łazienki podczas kompieli (pisał chyba o tym kiedyś heniok, że celowo nie ma wentylacji w łazience). Musisz ogranicznyć wentylacje i najlepiej zafunduj sobie jakieś akwarium najleoiej z pielęgnicami :) te dość długo bez żarcia wytrzymują.

znowu jakieś cyrki...

z żoną odnosimy wrażenie że od tego nawilżacza powietrza zrobiła sie jakaś mgła w domu...

chodzi na okrągło od zakupu, wilgotność stopniowo podniosła się do ok.29-30% obecnie...

jak tak dalej pójdzie to będziemy mieli wyhodowaną chmurę deszczową w domu zanim będzie te 40-45%:bash:

kilka dni temu zakończyła się przygoda z nawilżaczem...

w ciągu tygodnia pracy non stop wilgotność podniosła się z 13 do 31% ale z powodu wytrącającego się kamienia cały dom wyglądał jak by ktoś worek od odkurzacza w nim wytrzepał

po kolejnych trzech dniach bez tego ustrojstwa wilgotność spadła do 18%

prawdopodobnym winowajcą takiego stanu rzeczy jest kominek który powietrze do spalania pobiera z pomieszczenia:bash:

ech... muszę coś wykombinować z tym nawilżaczem w kanale nawiewowym...

jasiek71 mam pytanie do Ciebie odnośnie kabli grzewczych.

Kładleś je w wylewce czy na wylewce? a jesli na wylewce to dlaczego.

Jaką grubą masz wylewkę i czym się sugerowałeś w doborze grubości biorąc pod uwagę jej akumulacyjność.

Czy jest jakis wzor na to aby poprawnie dobrac jej grubosc i zeby praktycznie jechac tylko na 2 taryfie. jak to obliczyc?

Jestem przed wyborem ogrzewania do domu i nastawiam sie tez na kable grzewcze. nie wiem tylko czy podlogowka uciągnie zapotzrebowanie na cieplo mojego domu.

Mam domek poniemiecki do remontu 138m2. Chcę go w miarę dobrze ocieplic, tzn. podloga 10-15cm styro, sciany 12 cm styro 0,031, strop 20-25 cm wełny, okna 2-szybowe. Planuję tez rekuperację.

Jesli ktos moglby sie wypowiedziec co mysli na ten temat to bylbym wdzieczny. Nie wiem w zasadzie jakie bede mial zapotzrebowanie na cieplo i czy mi sie oplaci ten dom pędzic prądem (myslalem tez o piecach akum.). W innym przypadku pozostanie piec na drewno i wegiel :) bo gazu w okolicy nie ma (domek na wsi).

Prosze o zdanie od doswiadczonych uzytkownikow ogrzewania elektrycznego.

Czesc, przesledzilam watek Twojego problemu z wilgotnoscia w domu. Mam to samo - ok. 20% przy 3 (!!!) chodzacych nawilzaczach wzrasta do ok. 30% i chmura deszczowa w domu, szaro.... Nie wiem co robic. Wylaczylam zupelnie rekuperacje. W domu mam 19-20stopni. Suchosc zaczyna mi przeszkadzac - czuje ja wszedzie, w oczach, ustach, jest coraz gorzej. Do tego wstajac nad ranem czuje lekki swąd kominkowy (mimo, że od tygodnia w nim nie palimy, żeby nie dosuzac powietrza). Nie wiem co robic, o co chodzi???? Mam tez tynki gipsowe. Wpadles na jakis nowy trop???

Czesc, przesledzilam watek Twojego problemu z wilgotnoscia w domu. Mam to samo - ok. 20% przy 3 (!!!) chodzacych nawilzaczach wzrasta do ok. 30% i chmura deszczowa w domu, szaro.... Nie wiem co robic. Wylaczylam zupelnie rekuperacje. W domu mam 19-20stopni. Suchosc zaczyna mi przeszkadzac - czuje ja wszedzie, w oczach, ustach, jest coraz gorzej. Do tego wstajac nad ranem czuje lekki swąd kominkowy (mimo, że od tygodnia w nim nie palimy, żeby nie dosuzac powietrza). Nie wiem co robic, o co chodzi???? Mam tez tynki gipsowe. Wpadles na jakis nowy trop???

witam

na razie obserwuję i próbuję zrozumieć różne zależności...

taki swąd z kominka miałem w lecie jak WM chodziło na maksa i w domu robiło sie lekkie podciśnienie bo GWC robił duże opory ...

wychodzi na to że u ciebie coś wyciąga powietrze z domu pomimo wyłączonej wentylacji, może masz nie szczelny wyłaz na strych, sprawdź czy czasem WM nie ciągnie grawitacyjnie...

Cześć, może wtrące swoje pięć groszy.

Budowa nawilżacza za reku na głównym kanale nawiewnym może spotkać się z krytyką ze względów higienicznych (mokro w instalacji bo po drodze wytrąci się na ściankach) i problematycznym dozowaniem wg. pomieszczeń i potrzeb.

Ale gdyby zastosować coś podobnego tylko w wersji mini tuż, lub w anemostatcie. Może jakiś rękaw z nasiąkliwego materiału stałe zaopatrywany w wodę.

Wykonanie i udoskonalanie tego pomysłu zależy od naszej wyobraźni.

Tak na zdrowy rozum koniec kanału nawiewnego, anemostat, to najlepsze miejsce na dowilżenie powietrza w domu.

Co Wy na to?

Pozdrawiam!

Cześć, może wtrące swoje pięć groszy.

Budowa nawilżacza za reku na głównym kanale nawiewnym może spotkać się z krytyką ze względów higienicznych (mokro w instalacji bo po drodze wytrąci się na ściankach) i problematycznym dozowaniem wg. pomieszczeń i potrzeb.

Ale gdyby zastosować coś podobnego tylko w wersji mini tuż, lub w anemostatcie. Może jakiś rękaw z nasiąkliwego materiału stałe zaopatrywany w wodę.

Wykonanie i udoskonalanie tego pomysłu zależy od naszej wyobraźni.

Tak na zdrowy rozum koniec kanału nawiewnego, anemostat, to najlepsze miejsce na dowilżenie powietrza w domu.

Co Wy na to?

Pozdrawiam!

a jak w tym kanale chcesz osiągnąć pełne nasycenie żeby się co wykropliło ?

całe powietrze sie miesza więc nie ma problemu z miejscowym za dużo czy za mało...

nieco wcześniej zamieściłem rysunek (pomysł ):D