Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaśkowy dom dziennik po budowie

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 278
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jasiek powiem Ci, że czytając Twój dziennik wzbogacony o wpisy innych grzejących prądem, to jest zafascynowana. Czy NAPRAWDE płacisz 900zł/ 2 miesiące za prąd? To aż niprawdopodobne! Mój brat zapłacił 80 tys za pompę, odwierty i całą instalację podłogówki i płaci 500zł/ miesiąc za prąd do całego domu (wszystko na prąd). Jeśłi to wszystko prawda, to powiedz jak to zrobić? Ile kosztowała Cię instalacja tych kabli i materiał? Czy można to łatwo zrobić samemu? I czy udzielasz indywidualnych porad ;)? My budujemy dom prawie 200m2 z poddaszem użytkowym, rekuperator będzie, miała być pompa P-W ale nie jesteśmy przekonani. Dzięki z góry za odpowiedź!

żytko wrzuć swoje odczyty z lutego

u mnie było siedemnaście razy palone w kominku (spaliłem jakieś 0,7-0,8 mp drzewa )

zobaczymy jakie wyszły oszczędności, wcześniej miałem troszkę więcej zużyte od ciebie...

od 1,02 do 27,02 zużyłem 1286 kwh na ogrzewanie...

cały dom na wszystko w tym czasie zużył

1247 kwh nocnej

329 kwh dziennej

będzie łatwo zweryfikować ile oszczędności dał kominek ...

tak w ogóle to ogrzewanie od początku sezonu grzewczego zużyło 6873 kwh i trochę ponad 1 mp drewna (na sezon było kupione 3 mp, połowa jeszcze nie jest spalona )

co daje średnio ok.46 kwh na dobę

wilgotność 31%

Edytowane przez jasiek71

Jasiek powiem Ci, że czytając Twój dziennik wzbogacony o wpisy innych grzejących prądem, to jest zafascynowana. Czy NAPRAWDE płacisz 900zł/ 2 miesiące za prąd? To aż niprawdopodobne! Mój brat zapłacił 80 tys za pompę, odwierty i całą instalację podłogówki i płaci 500zł/ miesiąc za prąd do całego domu (wszystko na prąd). Jeśłi to wszystko prawda, to powiedz jak to zrobić? Ile kosztowała Cię instalacja tych kabli i materiał? Czy można to łatwo zrobić samemu? I czy udzielasz indywidualnych porad ;)? My budujemy dom prawie 200m2 z poddaszem użytkowym, rekuperator będzie, miała być pompa P-W ale nie jesteśmy przekonani. Dzięki z góry za odpowiedź!

temat jest trochę bardziej złożony niż się może wydawać

to ile płacimy za rachunki zależy od bardzo wielu elementów tej układanki ...

sama instalacja CO i CWU jest prosta i tania w inwestycji ale nie koniecznie w eksploatacji, przysłowiowym gwoździem do trumny może się okazać podgrzewanie ciepłej wody...

moim zdaniem w domu o powierzchni 200m2 dobrym rozwiązaniem będzie pompa P-W, oczywiście wszystko zależy od tego ile jesteśmy skłonni dać za instalację i jakie rachunki są dla nas do zaakceptowania

jak chcesz jakieś szczegóły to pytaj

Pozdrawiam

przelicz mi drewno na kWh tak tyle o ile - chce zobaczyc, czy dalej mamy zblizone wyniki;

u mnie luty: 2231kWh;

od poczatku sezonu grzewczego do 01.03: 7441kWh;

od początku do 1,03 6936 kwh

miesiąc temu miałem ok 400kwh więcej w przeliczeniu od początku

patrząc na luty wychodzi że palenie w kominku przy niskich temperaturach przyniosło ok.1000kwh oszczędności...

taka ilość energii kosztowała by jakieś 400zł przy prądzie, drewno kosztowało ok.200 plus rozpałki,środek do czyszczenia szyby itp. a o korowodzie nie wspomnę...

z tą ilością energii z drzewa to ciężko się połapać...

kbab podaje coś ze 2000 kwh z 1m, wedle tego wychodzi że mam 50% sprawności spalania ale dochodzi jeszcze niemożność utrzymania zadanej temperatury bo cały czas przegrzewam chałupę podczas palenia ..., znaczy się ta sprawność jest większa...

generalnie więcej korowodu niż większych oszczędności...

z powodu zdrowia cały miesiąc siedziałem w domu więc sobie paliłem z nudów, a przy okazji żeby porównać zużycie ...

cos mi sie nie zgadzalo a tu wszystko jasne. W ciagu jednego miesiaca - jednak kominek moze dac doscduze roznice w ilosci kW

jak jesteśmy w domu i lubimy palić to na pewno ...

akurat tak się złożyło że cały czas jestem uziemiony wiec sobie palę, normalnie to taką ilość drewna spalilibyśmy przez całą zimę

jak wraca się z pracy ok. 19:00 to raczej ostatnią rzeczą jest rozpalanie w kominku...

tak normalnie to przy sobocie , niedzieli, goście, dla klimatu...

Zeszłoroczna zima była ostrzejsza i dłuższa, a wyszło niższe zużycie całkowite - ciekawe.

w tamtym roku więcej popalaliśmy w kominku, w tym poza lutym to tyle o ile ...

do większego zużycia przyczyniła sie awaria wentylacji w październiku i trochę eksperymentów ...

wszystko dokładnie notuję, od przyszłego sezonu będzie uruchomiony kolektor powietrzny na południowej ścianie i będę miał porównanie zużycia energii

• 4 weeks później...

mamy 1,04,2012 więc odczyty ...

1. 1300,98 kwh

2. 1791,47 kwh

3. 1397,51 kwh

4. 590,37 kwh

5. 481,37 kwh

6. 603,49 kwh

7. 1638,11 kwh

łącznie od początku sezonu 7803,3 kwh

przez ostatnie 7 dni na ogrzewanie poszło 245,87 kwh (średnio 35 kwh na dobę )

tak więc końca sezonu jak na razie u mnie nie widać :(

jestem i ja - to mój ostatni sezon w kablach, od przyszłego jestem pompiarzem;

już to widzę :p

marzec: 780kWh

od poczatku sezonu - tj. 10.10.2011: 8238kWh

na dziś: 8238kWh

zakładam, ze dobiję do 8500kWh

przez ostatnie 8 dni: srednia 18,5kWh

dodając u mnie 1000kwh z kominka w lutym to wszystko gra i buczy ... jak staremu w piersiach po sześćdziesiątce ...:D

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
Jasiek, jak masz rozwiązane WM z DGP?? Bo zdjęć na początku nie widać, a też kominek by się przydał w domku :)

ja mam normalne DGP...( przynajmniej do tej pory tak było.... )

powietrze zasysa turbina z obudowy nad kominkiem i kanałami jest rozprowadzone do wszystkich pomieszczeń...

jestem w trakcie rewolucji z WM bo przystosowuje ją do dogrzewania domu przez kolektor powietrzny...

jak się z tym uporam to będzie relacja z fotkami

będzie też inaczej rozprowadzane ciepłe powietrze z kominka bo ten układ z turbina był za głośny... (z własnej niewiedzy sobie spier.... )