Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaśkowy dom dziennik po budowie

Recommended Posts

Jasiek, możesz jeszcze wyjaśnić parę szczegółów dotyczących odzysku ciepła z kanalizacji? Poważnie myślę nad skopiowaniem pomysłu :D

* Odnośnie przejść napisałeś "normalnie żywcem przez plastik podejściem 1/2 i kontra na podkładkach, uszczelnione silikonem" - słabo mogę sobie to wyobrazić.

* zawór na dole - co to za ustrojstwo? NIe wygooglałem żadnego zaworu kanalizacyjnego, na oczy też takiego nie widziałem.

* przejścia rur kanalizacja <--> odkurzaczowe - pasują na wcisk czy trzeba kombinować?

* jak wyglądają przejścia jednej rury wodnej w pęk mniejszych?

* masz jakieś zdjęcia tego wynalazku?

• Odpowiedzi 278
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jasiek, możesz jeszcze wyjaśnić parę szczegółów dotyczących odzysku ciepła z kanalizacji? Poważnie myślę nad skopiowaniem pomysłu :D

* Odnośnie przejść napisałeś "normalnie żywcem przez plastik podejściem 1/2 i kontra na podkładkach, uszczelnione silikonem" - słabo mogę sobie to wyobrazić.

* zawór na dole - co to za ustrojstwo? NIe wygooglałem żadnego zaworu kanalizacyjnego, na oczy też takiego nie widziałem.

* przejścia rur kanalizacja <--> odkurzaczowe - pasują na wcisk czy trzeba kombinować?

* jak wyglądają przejścia jednej rury wodnej w pęk mniejszych?

* masz jakieś zdjęcia tego wynalazku?

add 1 jutro ci narysuję i wstawię ...

add 2 zwykły zawór kulowy 1" do okresowego spuszczania syfu który zbiera sie na dnie i stopniowo by zapchał ten swoisty syfon...

(otwarcie zaworu powoduje że cała woda w tym wymienniku wypływa do kanalizy a razem ze sobą zabiera wszystko co się tam na dole nagromadziło ...)

add 3 trzeba lekko podgrzać opalarką tą od odkurzacza i wcisnąć w nią kanalizacyjną, po czym wyjąć jeszcze raz, posmarować klejem do pcv lub silikonem i wcisnąć z powrotem

add 3 ja wziąłem redukcję miedzianą z korkiem, w korku nawierciłem bodajże sześć dziur pod rurki miedziane takie od napełniania butli instalacji gazowej w samochodzie, bodajże fi 8, wsadziłem w te otwory rurki i zalutowałem.

wygląda to z boku tak; rurka 16 rozszerzenie redukcją na 28 i zakorkowane korkiem 28, z korka wychodzi pęk rurek, tak samo zakończone...

w każdym odcinku tego syfonu jest taki wymiennik, na dole są połączone śrubunkiem bo inaczej bym nie miał jak tego złożyć ....

add 4 zdjęć niestety nie robiłem

• 2 weeks później...

Możesz coś więcej napisać o kolektorze w dachu? Jakieś zdjęcia, wydajność i najważniejsze: opłacalność inwestycji.

Znalazłem. Chyba to jest to

Podrzuć proszę schematy i fotki, w temacie tymi ręcami brak.

W tym tygodniu będę mieć łacony dach, Jeśli masz rury pex, to muszę to wiedzieć.

Z innego tematu wynika że TYLKO zaciągasz powietrze spod blachy.

Edytowane przez klaudiusz_x

Możesz coś więcej napisać o kolektorze w dachu? Jakieś zdjęcia, wydajność i najważniejsze: opłacalność inwestycji.

Znalazłem. Chyba to jest to

Podrzuć proszę schematy i fotki, w temacie tymi ręcami brak.

W tym tygodniu będę mieć łacony dach, Jeśli masz rury pex, to muszę to wiedzieć.

Z innego tematu wynika że TYLKO zaciągasz powietrze spod blachy.

przede wszystkim pytanie ...

co ty chcesz grzać tym dachem ?

wspomagać WM, dogrzewać dom, czy dogrzewać CWU...?

Witam. Mój komentarz niestety nie odnosi się do ogrzewania .Zazdroszczę domu naprawdę super, jest się czym chwalić i cieszyć . Przede mną dopiero taka zabawa. Twój dom , wygląda na taki duży a ze zdjęć zewnętrznych na zdecydowanie mniejszy.Ale to w moim przekonaniu to ogromna zaleta lubię niepozorne domy.Przeglądam ten dziennik i szukam dwóch rzeczy interesuje mnie ogólna wielkość tego domu ( wypisane wszystkie pomieszczenia ogrzewane ) + chciałbym wiedzieć +/- ile kosztuje wybudowanie takiego domu.bo napiszę jeszcze raz zrobił na mnie ogromne wrażenie. Pozdrawiam

• 1 month później...
  • 2 months później...
  • 1 month później...