Tomek_Police 01.09.2011 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2011 Witam forumowiczów, Jestem na etapie "konkursu piękności" na kocioł kondensacyjny. Do tej pory byłem zainteresowany kotłem z zasobnikiem 150-200 litrów, ale instalatorzy twierdzą że nie ma to najmniejszego sensu i lepiej kupić kocioł z wbudowanym zasobnikiem ok 50 l tłumacząc się że łatwiej i szybciej jest podgrzać szklankę wody niż basen i że ten bufor wystarczy na 3 osobową rodzinę (jeden prysznic, jedna deszczownica, jedna wanna + oczywiście zlewozmywak i zmywarka). Czy ktoś z Was ma tego typu kocioł lub ktoś bardziej obeznany i mógłby się na ten temat wypowiedzieć z doświadczenia co będzie lepsze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 01.09.2011 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2011 Witam forumowiczów, Jestem na etapie "konkursu piękności" na kocioł kondensacyjny. Do tej pory byłem zainteresowany kotłem z zasobnikiem 150-200 litrów, ale instalatorzy twierdzą że nie ma to najmniejszego sensu i lepiej kupić kocioł z wbudowanym zasobnikiem ok 50 l tłumacząc się że łatwiej i szybciej jest podgrzać szklankę wody niż basen i że ten bufor wystarczy na 3 osobową rodzinę (jeden prysznic, jedna deszczownica, jedna wanna + oczywiście zlewozmywak i zmywarka). Czy ktoś z Was ma tego typu kocioł lub ktoś bardziej obeznany i mógłby się na ten temat wypowiedzieć z doświadczenia co będzie lepsze? już sam sobie odpowiedziałeś 50l - 150l ile chcesz mieć, jako instalator powiem tak dali za niską cenę a teraz kombinują jak się mniej napracować, co do tego że 50l wystarczy to jak odstępy między czynnościami będą po 2g a jak wszyscy się chcą wykąpać jeden po drugim to na pewno zabraknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_Police 02.09.2011 11:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2011 już sam sobie odpowiedziałeś 50l - 150l ile chcesz mieć, jako instalator powiem tak dali za niską cenę a teraz kombinują jak się mniej napracować, co do tego że 50l wystarczy to jak odstępy między czynnościami będą po 2g a jak wszyscy się chcą wykąpać jeden po drugim to na pewno zabraknie kajmanxxl, dzięki za info. To mi wystarczy z racji tego, że kąpiel jest u nas z reguły jedno po drugim i znacznie krótsze interwały niż 2 godziny. A czy moc pieca ma tutaj jeszcze dodatkowe znaczenie. Zapomniałem napisać że szukam kotła do max 20kW a te z wbudowanym zasobnikiem 50 litrowym to z reguły 26-28kW. Czy te dodatkowe kW mogą rzeczywiście tak mocno przyśpieszyć grzanie CWU? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 02.09.2011 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2011 nie mogą bo rozchodzi się o ilość wody a nie moc grzewczą, wszystkie przepływowe mocno zaniżają przekrój i jak podczas prysznica działa pralka lub zmywarka ciepła woda szaleje raz parzy raz studzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts