AnnaKraj 01.09.2011 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2011 Witam, Sytuacja przedstawia się następująco: jestem rolnikiem, posiadam działkę rolną (3.5 ha), mam już na niej wybudowane tymczasowe budynki gospodarcze, na które mam pozwolenie. Chciałabym złożyć w Starostwie wniosek o pozwolenie na budowę siedliska. Wymagane dokumenty to wniosek + oświadczenie o byciu rolnikiem. W gminie znajduje obowiązujący m.p.z.p w którym istnieje następujący zapis dotyczący terenu na którym znajduje się działka: §9 Ustalenia dotyczące zabudowy.1.Na terenie objętym planem obowiązuje zakaz lokalizacji zabudowy. Zakaz dotyczy lokalizacji budynków w rozumieniu Prawa Budowlanego.2. Na całym ternie obowiązuje zakaz lokalizacji tymczasowych obiektów budowlanych w rozumieniu Prawa Budowlanego. Zakaz nie dotyczy lokalizacji tymczasowych obiektów budowlanych, w rozumieniu prawo budowlane:a) niezbędnych dla obsługi produkcji rolnej, w tym działów specjalnych rolnictwa i produkcji leśnej, b) niezbędnych do urządzenia terenów dla usług agroturystycznych w istniejących gospodarstwach rolnych. Moje pytanie brzmi: Czy taki zapis w miejscowym planie dotyczy również zabudowy siedliskowej? Czy mogę wybudować siedlisko na działce rolnej na terenie której obowiązuje taki właśnie zapis? Czy m.p.z.p ma znaczenie w przypadku gdy jest się rolnikiem i posiada działkę rolną?Trochę tych pytań jest ale proszę kogoś o pomoc bo przejrzałam już trochę stron i ustaw i nigdzie nie znalazłam jednoznaczej odpowiedzi. Czy jest ktoś w stanie mi pomoć??? albo może wskazać osobę lub instytucję najbardziej odpowiednią do udzielenie mi odp na zadane pytania? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/160456-pozwolenie-na-budowanie-siedliska-a-m-pzp/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agata.legat 01.09.2011 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2011 Rozumiem, że to wszystko co na ten temat zapisano w planie miejscowym? Jeśli tak, to zakaz zabudowy obejmuje również siedlisko. Ustalenia mpzp rzecz jasna wiążą także rolników chcących wybudować siedlisko. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/160456-pozwolenie-na-budowanie-siedliska-a-m-pzp/#findComment-4849967 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnnaKraj 02.09.2011 07:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2011 Witam ponownie i z góry dziękuję za odpowiedź, co prawda dla mnie negatywną W związku z odpowiedzią posiadam kolejne pytania napisała Pani/Pan takie pytanie: Rozumiem, że to wszystko co na ten temat zapisano w planie miejscowym? Taki wyciąg z m.p.z.p dał mi pan z urzędu gminy. Może powinnam udać się jeszcze raz i poprosić o coś jeszcze w sensie inne zapisy a jeżeli tak to gdzie ich szukać w jakich rozdziałach? ( po prostu może nie udzieli mi wszystkich danych) I jeszcze kolejny mój dylemat - jeżeli wszystko to okaże się jedynym zapisem i faktycznie nie mam szans na budowę siedliska to wówczas jedyne co mi pozostaje to wniosek o przekształcenie gruntów rolnych (odrolnienie) ???? Jeżeli mogę prosić o odp?????????? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/160456-pozwolenie-na-budowanie-siedliska-a-m-pzp/#findComment-4850546 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 02.09.2011 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2011 Jeśli inne zapisy w tym MPZP nie ustanawiają wyjątków, to nijak nie można na tym terenie postawić budynku – bez względu na odrolnienie ich, czy też nie.Jedyne co można, to wystąpić o zmianę zapisów w MPZP dla tego terenu (działki) – co w przypadku autentycznego rolnika ma szanse powodzenia. Ps. Na stronie gminy powinien „wisieć” ten MPZP – sprawdź dokładnie zapisy całości, może jakaś furtka istnieje. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/160456-pozwolenie-na-budowanie-siedliska-a-m-pzp/#findComment-4850649 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts