Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pozwolenie na budowanie siedliska a m. p.z.p

AnnaKraj

Recommended Posts

Witam,

Sytuacja przedstawia się następująco: jestem rolnikiem, posiadam działkę rolną (3.5 ha), mam już na niej wybudowane tymczasowe budynki gospodarcze, na które mam pozwolenie. Chciałabym złożyć w Starostwie wniosek o pozwolenie na budowę siedliska. Wymagane dokumenty to wniosek + oświadczenie o byciu rolnikiem. W gminie znajduje obowiązujący m.p.z.p w którym istnieje następujący zapis dotyczący terenu na którym znajduje się działka:

§9

Ustalenia dotyczące zabudowy.

1.Na terenie objętym planem obowiązuje zakaz lokalizacji zabudowy. Zakaz dotyczy lokalizacji budynków w rozumieniu Prawa Budowlanego.

2. Na całym ternie obowiązuje zakaz lokalizacji tymczasowych obiektów budowlanych

w rozumieniu Prawa Budowlanego. Zakaz nie dotyczy lokalizacji tymczasowych obiektów budowlanych, w rozumieniu prawo budowlane:

a) niezbędnych dla obsługi produkcji rolnej, w tym działów specjalnych rolnictwa i produkcji leśnej,

b) niezbędnych do urządzenia terenów dla usług agroturystycznych w istniejących gospodarstwach rolnych.

Moje pytanie brzmi: Czy taki zapis w miejscowym planie dotyczy również zabudowy siedliskowej? Czy mogę wybudować siedlisko na działce rolnej na terenie której obowiązuje taki właśnie zapis? Czy m.p.z.p ma znaczenie w przypadku gdy jest się rolnikiem i posiada działkę rolną?

Trochę tych pytań jest ale proszę kogoś o pomoc bo przejrzałam już trochę stron i ustaw i nigdzie nie znalazłam jednoznaczej odpowiedzi. Czy jest ktoś w stanie mi pomoć??? albo może wskazać osobę lub instytucję najbardziej odpowiednią do udzielenie mi odp na zadane pytania?

Witam ponownie i z góry dziękuję za odpowiedź, co prawda dla mnie negatywną :(

W związku z odpowiedzią posiadam kolejne pytania napisała Pani/Pan takie pytanie:

Rozumiem, że to wszystko co na ten temat zapisano w planie miejscowym? Taki wyciąg z m.p.z.p dał mi pan z urzędu gminy. Może powinnam udać się jeszcze raz i poprosić o coś jeszcze w sensie inne zapisy a jeżeli tak to gdzie ich szukać w jakich rozdziałach? ( po prostu może nie udzieli mi wszystkich danych)

I jeszcze kolejny mój dylemat - jeżeli wszystko to okaże się jedynym zapisem i faktycznie nie mam szans na budowę siedliska to wówczas jedyne co mi pozostaje to wniosek o przekształcenie gruntów rolnych (odrolnienie) ????

Jeżeli mogę prosić o odp??????????

Jeśli inne zapisy w tym MPZP nie ustanawiają wyjątków, to nijak nie można na tym terenie postawić budynku – bez względu na odrolnienie ich, czy też nie.

Jedyne co można, to wystąpić o zmianę zapisów w MPZP dla tego terenu (działki) – co w przypadku autentycznego rolnika ma szanse powodzenia.

Ps. Na stronie gminy powinien „wisieć” ten MPZP – sprawdź dokładnie zapisy całości, może jakaś furtka istnieje.