AnnaKraj 01.09.2011 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2011 Witam, Sytuacja przedstawia się następująco: jestem rolnikiem, posiadam działkę rolną (3.5 ha), mam już na niej wybudowane tymczasowe budynki gospodarcze, na które mam pozwolenie. Chciałabym złożyć w Starostwie wniosek o pozwolenie na budowę siedliska. Wymagane dokumenty to wniosek + oświadczenie o byciu rolnikiem. W gminie znajduje obowiązujący m.p.z.p w którym istnieje następujący zapis dotyczący terenu na którym znajduje się działka: §9 Ustalenia dotyczące zabudowy.1.Na terenie objętym planem obowiązuje zakaz lokalizacji zabudowy. Zakaz dotyczy lokalizacji budynków w rozumieniu Prawa Budowlanego.2. Na całym ternie obowiązuje zakaz lokalizacji tymczasowych obiektów budowlanych w rozumieniu Prawa Budowlanego. Zakaz nie dotyczy lokalizacji tymczasowych obiektów budowlanych, w rozumieniu prawo budowlane:a) niezbędnych dla obsługi produkcji rolnej, w tym działów specjalnych rolnictwa i produkcji leśnej, b) niezbędnych do urządzenia terenów dla usług agroturystycznych w istniejących gospodarstwach rolnych. Moje pytanie brzmi: Czy taki zapis w miejscowym planie dotyczy również zabudowy siedliskowej? Czy mogę wybudować siedlisko na działce rolnej na terenie której obowiązuje taki właśnie zapis? Czy m.p.z.p ma znaczenie w przypadku gdy jest się rolnikiem i posiada działkę rolną?Trochę tych pytań jest ale proszę kogoś o pomoc bo przejrzałam już trochę stron i ustaw i nigdzie nie znalazłam jednoznaczej odpowiedzi. Czy jest ktoś w stanie mi pomoć??? albo może wskazać osobę lub instytucję najbardziej odpowiednią do udzielenie mi odp na zadane pytania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agata.legat 01.09.2011 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2011 Rozumiem, że to wszystko co na ten temat zapisano w planie miejscowym? Jeśli tak, to zakaz zabudowy obejmuje również siedlisko. Ustalenia mpzp rzecz jasna wiążą także rolników chcących wybudować siedlisko. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnnaKraj 02.09.2011 07:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2011 Witam ponownie i z góry dziękuję za odpowiedź, co prawda dla mnie negatywną W związku z odpowiedzią posiadam kolejne pytania napisała Pani/Pan takie pytanie: Rozumiem, że to wszystko co na ten temat zapisano w planie miejscowym? Taki wyciąg z m.p.z.p dał mi pan z urzędu gminy. Może powinnam udać się jeszcze raz i poprosić o coś jeszcze w sensie inne zapisy a jeżeli tak to gdzie ich szukać w jakich rozdziałach? ( po prostu może nie udzieli mi wszystkich danych) I jeszcze kolejny mój dylemat - jeżeli wszystko to okaże się jedynym zapisem i faktycznie nie mam szans na budowę siedliska to wówczas jedyne co mi pozostaje to wniosek o przekształcenie gruntów rolnych (odrolnienie) ???? Jeżeli mogę prosić o odp?????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 02.09.2011 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2011 Jeśli inne zapisy w tym MPZP nie ustanawiają wyjątków, to nijak nie można na tym terenie postawić budynku – bez względu na odrolnienie ich, czy też nie.Jedyne co można, to wystąpić o zmianę zapisów w MPZP dla tego terenu (działki) – co w przypadku autentycznego rolnika ma szanse powodzenia. Ps. Na stronie gminy powinien „wisieć” ten MPZP – sprawdź dokładnie zapisy całości, może jakaś furtka istnieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts