Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Aneta - dom, inspiracje i takie tam...reaktywacja

Recommended Posts

Anetko, podobno, wbrew pozorom, trawnik to najbardziej kosztowny i pracochłonny element ogrodu...

Nie zgadzam się:p:no: Nawóz + woda + częste koszenie- nie jest takie kosztowne. Oczywiście zależy ile tej trawy się ma, ale inne rośliny też wymagają i nawozu i wody:(

• Odpowiedzi 5,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Anetko obraz nad wyspa czarno-bialy :)

Pesteczka jak zawsze swietnie to zrobilas :)

jest piekny :) przydalby mi sie taki do malego wc :) jak myslisz pasowalaby ? w moim dzienniki jest wizualka

bardzo ale to bardzo mi sie ten obraz podoba :) mozesz zdradzic, gdzie kupilas ?

a lampa nad oknem swietna :) czy ona moze byc w lazience ?? prosze o nazwe i wymiary :) z gory dziekuje :)

No Kochana nie czytasz moich postów tylko obrazki oglądasz:lol2::lol2::lol2:lampa to Aquaform, kinkiet set raw, w kuchni biały połysk, w łazience biały mat.

A obraz...to nie obraz to zdjęcie na aluminium, autorstwa mojego męża:cool:

Anetko nie potwierdzam:no::p:hug: U nas pielęgnacja trawy to bajka:rolleyes:

Kochana kamień masz przepiękny, ale jak go się myje? Bo pisałaś, ze jest łupany, czyli mopem na pewno bardzo trudno...

Mój zewnetrzny też łupany, ale tam to czyścimy go wodą z wężem, w przyszłości może myjką ciśnieniową...

Aga ja normalnie czytać Ciebie nie mogę bo u Ciebie ogród , trawa to bajka i z zazdrości, że ja nie mam reki do zielonego mnie skręca:hug:

Agus no mój kamień jest idealny pod kazdym względem...wiem trudno uwierzyć ale tak jest, ja myje swój mopem z mikrofibry i idzie gładko, naprawdę to jeden z moich najlepszych wnętrzarskich wyborów...

To zależy :rolleyes:,jeśli masz prościutką ścianę ,to nie musi być (ja takiej blendy nie mam ,szuflady dochodzą do samej ściany ),jeżeli ściana ma jakieś ,chociażby milimetrowe odchyły ,to lepiej taką blendę dać ,bo przy otwieraniu szuflad ,będziesz haczyć o ścianę.

Aniu dokładnie jak Ola napisała...mnie kusiło ale moje szuflady duże - 80cm i ciężkie no i było ryzyko czy aby na pewno idealnie wjedzie do srodka czy też zaora mi ścianę...wolałam nie ryzykować, tym bardziej, że w wyspie musiałam mieć blende bo mam pod oknem grzejnik, gdyby nie blenda szuflada by sie nie otworzyła bo potrzebowałam dystansu, żeby grzejnik ominęła:yes:

Dzięki Anetko za lampę :hug:, wygląda porządnie:yes:. Trudno, aż tyle na łazienkową nie chciałam wydać, ale nic lepszego nie znalazłam.

slonko - to jest Aquaform, są różne rozmiary:

http://www.aquaform.pl/kinkiety,SET_RAW_KINKIET,p157,polish.html

proszę bardzo... Natalio dokładnie obejrzyj jak Będziesz odbierać...nasza łazienkowa była ok, kuchenną 2 razy odsyłaliśmy bo nie była idealnie polakierowana...lampy sa ok ale uważam , że ich cena to przegięcie bo wcale wyszukane nie sa...no ale cenowo i tak nienajgorzej, moi faworyci byli kilka razy drożsi...i tymsposobem na set rawach sie skończyło...

Anetko, podobno, wbrew pozorom, trawnik to najbardziej kosztowny i pracochłonny element ogrodu...

A ja chciałam zapytać jaką chemią miałaś likwidować chwasty? Czy masz coś poleconego od swojego ogrodnika?

Aniu ogrodnik mi to tez mówił, że jego klientom trawnik sprawia najwiekszy kłopot...

nam polecił starane albo bofix...

Anetko piękne zdjęcia robi Twój mąż, nic dziwnego że trudno się zdecydować na tylko kilka :) Czarno białe nad blatem będzie pięknie zdobiło kuchnię :yes: a czarne ramki na białej cegle wyglądają cudnie.

Two dziekuje Kochana...a ja to zdjęcie postawiłam na wyspie kilka dni temu robiąc poglądowe foto dla Was, wtedy strasznie mnie poraziło, w sensie, że troche bałagan kolorystyczny wprowadza...leży kilka dni i chyba sie przyzwyczaiłam ale to wyladuje w galerii a sobie zamówie czarno bałe tylko teraz się zastanawiam czy nie wziąsć innego motywu:lol2:

normalnie ostatnio taka jakaś zmienna jestem jakbym w ciąży była:lol2: ale spokojnie uprzedzam pytania - NIE JESTEM:lol2:

zależy czy jedno czy dwuliscienne. Ja dla dwu używam Starane a jedno Fusilade.

kurna Mirelko no to ja dalej w ogrodniczej czarnej dupie jestem...cholera mi wczoraj powiedział, żeby go potraktować Starane właśnie albo bofixem i do tego dodać preparatu grzybobójczego Amistar 2505 c bo prawdopodobnie nasza trawa żółknie przez grzyba...ale kurna ja myślałam, że ten chwastobój to na wszystkie chwasty...buuuu:mad:

Nie zgadzam się:p:no: Nawóz + woda + częste koszenie- nie jest takie kosztowne. Oczywiście zależy ile tej trawy się ma, ale inne rośliny też wymagają i nawozu i wody:(

Aga jak wyżej, normalnie albo ciebie albo twojego Męza skonfiskuje , żeby się moim ogrodem Zajął:lol2:

Edytowane przez aneta s

Anetko ... grzyby mówisz ? U mnie też kilka plam, takich ni z gruchy ni z pietruchy (na pewno nie od słońca) .... widać jakąś pleśń czy coś w tym rodzaju ?

Anetko starane jest oki, dwuliścienne najbardziej oszpecają trawnik i je przezde wszystkim trzeba tępić. Jak się je wytępi to już wygląda super. Ja np. z tyłu na mojej sportowej jednoliściennych nie tępię bo nie oszpecają trawnika, nie widać ich po prostu. JEdynie z przodu gdzie nie mam mieszanki tylko jeden rodzaj trawy muszę likwidować lednoliscienne bo się bardzo rzucają w oczy.

no dobrze...trawnik jest do bani, mam nadzieję, że to przejściowy stan ...ale reszta cieszy...bardzo....

moja jedyna róża, okrywkowa...juz wiem, że róż u mnie będzie więcej ale nie w tym roku:D

http://img13.imageshack.us/img13/1160/img3722r.jpg

Uploaded with ImageShack.us

http://img836.imageshack.us/img836/7293/img3723zu.jpg

trawy...uwielbiam je.

http://img812.imageshack.us/img812/4499/img3727yv.jpg

http://img690.imageshack.us/img690/71/img3730vu.jpg

http://img803.imageshack.us/img803/6510/img3731rv.jpg

Edytowane przez aneta s

Takiego cudnego obrdrapańca udało mi się ocalić od sąsiedzkiego ognia, podobnych cudów sasiadka do spalenia ma więcej więc już jesteśmy umówione wstępnie na moją misję ratunkową:D, przygarnęłam jeszcze stół ale maz na strych mi go wyniósł więc fotki nie mam...

półeczkę powieszę taka jaka jest , chyba u Iskierki...

http://img850.imageshack.us/img850/6443/img3744a.jpg

http://img189.imageshack.us/img189/6993/img3745s.jpg

obdrapaniec z wiatrołapu od kilku miesięcy ma towarzystwo ale chyba nie pokazywałam...dziś nadrabiam...

http://img717.imageshack.us/img717/5829/img3749ec.jpg

Pooglądałam, pozazdrościłam i poleciałam oglądać moją lawendę i popatrz też kwitnie po raz drugi, a ja jeszcze suchych kwiatków nie powycinałam.:lol2:.

Cuudnie u Ciebie w ogrodzie... tak się zastanawiam już n-ty raz: czy Ty masz Anetko korę z sianem porozsypywaną?:rolleyes:

Ta zardzewiała krata przy ceglanej ścianie jest fantastyczna!!!:cool: I nowe obdrapańce TEŻ!!!:cool::yes::yes: Ech... jak ja bym chciała mieć taką sąsiadkę...;):).

Anetko, wszystko pięknie ci kwitnie...a róże okrywowe śliczne!!!!! Dwa lata obiecuję sobie założyć rabatę z różami okrywowymi i się za to nie zabieram:( Przecudnie kwitną!!! Jak wszystko zresztą u ciebie:)

Aneta, nadrobiłam zaległości i powizytowałam Twój ogród. Dzięki bardzo za leciutkie ukłucia zazdrości :yes: Dzięki nim z dużą werwą od jutra zaczynam odgruzowywanie mojego ogrodu. Obrzydliwie zarósł w ciągu 3 tygodni. Zaniedbałam go w tym roku z braku czasu.

Dziś po raz pierwszy od miesiąca obiad był pod chmurką:D

:rolleyes: Piękna ta biała okrywowa róża.

Z tym grzybem na trawniku może być racja lub nie. Bo niby skąd on w środku lata. Po zimie prędzej. Jak leży długo pokrywa śniegowa, ale jest dość ciepło wiosną, to może się pojawić pleśń.

Popryskać na grzyb nie zawadzi, ale jeśli się to nie rozprzestrzenia, to trawa w sprzyjających warunkach sama szybko zarośnie te uszkodzone miejsca.

U mnie trawnika się nie podlewa. Jak za dużo słońca najwyżej troszkę żółknie. Potem szybko się regeneruje.

Do pryskania trawnika i na rabatach na chwasty trzeba stosować chemię wymiennie i powtarzać co jakieś 3 tygodnie. Ja używam Starane, Bofix i Fusilade. Ścieżki i drogę 3-4 razy w sezonie „wypalam” mieszanką Chwastoksu z Roundupem. Szybciej i skuteczniej działa.

Aniu ja mamwszęębowe dechy i grafitowy, matowy kamień.

Wklejam fotki, ten pierwszy to norweski skifer, jest do brudu idealny, naprawdę nic nie widać, ma taka nierówną strukturę bo jest łupany. ja go mam w wiatrołapie, holu, ceglanej łazience - pod prysznicem mam z niego cięta mozaikę, w kotłowni i pralni, to jeden z najlepszych wnętrzarskich wyborów

zdjęcia trochę przekłamują, w rzeczywistości jest ciemniejszy

Anetko, skifer to łupek, tak?

Masz coś więcej na jego temat? Raczej nie pojadę do Norwegii na zakupy :lol2:

A dzisiaj mąż w Castoramie zobaczył właśnie jakieś płytki z łupka i mu się spodobało :rolleyes:

Zaczyna się wtrącać :rotfl: