Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Aneta - dom, inspiracje i takie tam...reaktywacja

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzień dobry:hug: Przyznać się -Która zabrała mi słońce????

Ja nie.. U mnie go nie ma...

...przypomniał mi się kawał...

W pewnej małej angielskiej mieścinie był sobie ksiądz, który oprócz obowiązków duszpasterskich, lubił hodowle drobiu.

Któregoś jednak dnia księdzu zginął kogut.

Początkowo ksiądz myślał, że kogut po prostu uciekł, jednak minął jakiś czas, a koguta nie ma.

Ksiądz zmartwił się doszedł do wniosku, że mu ukradziono koguta.

Po niedzielnej mszy, kiedy wierni zbierali się już do wychodzenia, ksiądz ich powstrzymał:

- Mam jeszcze jedną, bardzo wstydliwą sprawę do załatwienia.

- Chciałbym spytać, kto z obecnych tutaj ma koguta?

Wszyscy mężczyźni wstali.

- Nie, nie... - to nieporozumienie. Może spytam inaczej, kto ostatnio widział koguta?

Wszystkie kobiety wstały.

- Oj, nie, nie... to też nie o to chodzi - może wyrażę się inaczej: kto ostatnio widział koguta, który do niego nie należy?

Połowa kobiet wstała.

- Parafianie - nie rozumiemy się, spytam wprost - kto widział ostatnio mojego koguta?

Wstał chórek chłopięcy, ministranci i organista.

Mały wymiata... :lol2::lol2::lol2:

Popłakałam się..

Matka go wyrychtowała ( wyszykowała/ubrała) co by gańby(wstydu) nie przyniósł..

Faroż.. - ksiądz.. jedna babcia chciała go aby księdzem został, ale jemu dziewczyny się podobają, i z tego żykania(modlenia ) i klęczenia, bo kolana go od klęczenia bolą to nic nie będzie, bo faroże (księża ) żenić się nie mogą...

Inna babcia chciała aby został lekarzem.. ale co nawet dobry lekarz poradzi, jak święty Piotr zawoła..

A może by górnikiem został.. dostanie deputat na węgiel, trzynastka wpadnie, kartki na sznaps(kartki na żywność, ale kupuję górnicy sznaps czyli gorzałkę) w rodzinie górnicy... węgiel potrzebny...

I co by tu robić aby zarobić i nie narobić się...

Po to mały z pytaniem do sejmu przyszedł...

Mały tego nie mówił gwarą.. on to mówił w swoim języku , w J. Polskim .. ale gwara Śląska.. takim językiem posługują się u niego w domu.

Nie ma innej opcji aby "Polak" nauczył się tego tekstu i powiedział dobrze z akcentami..

Tego nie da się nauczyć..;) Tam trzeba mieszkać i żyć, mówić/godoć aby dobrze powiedzieć...

Arnika kawał super, a młody Ślązak jest bezbłędny :lol2::lol2::lol2:

U mnie z grabienia nici bo pada:mad::mad::mad:

DZiewczyny jak wyglądają Wasze trawniki po zimie? ja się zastanawiam czy z naszym wszystko ok bo mam masę suchej trawy , jakby zgniła i po grabieniu zostają łyse placki...zostawiać tak, dosiewać w te miejsca....kurna ale ja zielona jestem....