Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Aneta - dom, inspiracje i takie tam...reaktywacja

Recommended Posts

A czy przypadkiem, nie jest to Wasz pierwszy sezon w domu? Może masz jeszcze wilgoć technologiczną mirelo?;)

Optymalne warunki, w których człowiek najlepiej funkcjonuje to temperatura powietrza 19 – 22 stopni C i 45 – 60 % wilgotności.

tez mi ta Mirreli wilgotność spokoju nie daje...no bo skąd o tej porze roku takie super parametry, ja z nawilzaczami mam problem, żeby taką uzyskać...

• Odpowiedzi 5,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Poważnie ? My w łazience musimy mieć ciepło :yes: tam chyba 20 mamy ustawione :), w sypialni kolo 16 :D a na dole 18 :). Kiedyś też mi się wydawało, że zimno a teraz kwestia przyzwyczajenia :lol2:, jak się robi 20 stopni to już czujemy jakby była sauna. Co innego przy dzieciach, pewnie byśmy wyższą ustawili :).

wstyd się przyznać ale dla mnie komfortowo jest przy 25 stopniach...w sypialniach wszystkich mamy ok 18, w bawialni i na dole 20-21 bo przy nawilżaczach nie wolno mieć więcej no i pozatym dla dzieci to nie zdrowo takie cieplarniane warunki ale ja przy tej temp mam 2 warstwy na sobie...

U mnie w sypialni to efekt wyłączonego ogrzewania (całkowicie). Nawet przy mrozach -20 otwieram okna balkonowe na full i wietrzę z 20-3- minut.

A w pozostałych pomieszczeniach ... nie wiem. To nasza prawie druga zima (grzejemy od listopada 2010, tynki wylewki robione w czerwcu 2010), pewnie coś wilgoci jeszcze dom oddaje. Ale wydaje mi się, ze to też przez podłogówkę (jednak podłoga nie ma tak wysokiej temperatury jak kaloryfer, jest tylko lekko ciepława) i brak kominka. Zobaczymy jak przyszly rok.

W łazienkach mamy 24-25 stopni a w salonie 22-23. Nie lubię duchoty, jedynie w łazience ją ścierpię.

Edytowane przez mirela99

Chodzę w normalnej bawełnianej bluzce z długim rękawem :rotfl: przy 18! !7 już czuję i nadaje się na noc bardziej (ale pamiętam tez, że raz było 10 w sypialni rano.....nigdy więcej!).

Ale 25 ? W życiu bym nie wytrzymała...chyba musiałabym chodzić nago po domu :rotfl:. Może Anetka dlatego u Was tak sucho ?

Mirella my wogóle kominka nie używamy, mamy podłogówkę ale i zwykłe grzejniki też...no i ja też wietrzę choć podobno w takie mrozy to razem z wietrzeniem wilgotność się traci...zazdroszczę takiego wyniku, u mnie taki przy 4 nawilżaczach non stop trudno osiągnąc...

Aniu nie, nie odkad mamy dzieci nie przekraczamy temp 21 stopni!!! więc to nie to i w kominku nie palimy! a sucho jak diabli...

Ja mam 21-22 i muszę mieć 2 warstwy ubrania z długimi rękawami. Dziecięciu półrocznemu o dziwo jest ciepło w jednym ubranku z długim rękawem, a małżonek chodzi w koszulce z krótkim:) Odczuwanie temperatury jest naprawdę zróżnicowane. Ja najlepiej czułabym się jak Aneta przy ok. 25 stopniach, no ale do tylu nie nagrzeję, bo i tak by mi małżonek wietrzył i wychładzał i tak w koło Macieju ;)

Rasiu dziękuję Kochana:hug:

Nawiewniki inteligentne to takie, które same się zamykają i otwierają w zależności od poziomu wilgotności. Nie bedę się wymądrzać bo ja techniczna nie jestem. Wklejam linka z takowymi nawiewnikami, tam wszystko jest opisane należycie

https://www.toma24.pl/36661/nawiewnik-higrosterowany-eha-okap-standardowy

Fajne :jawdrop: i cena jaka, na takie bym się chętnie zdecydowała w przypływie gotówki :).

Ja miałam oryginalnie zamontowane takie nawiewniki w oknach... wielkie i okropne:sick:

Teraz wymieniam je na te: https://www.toma24.pl/34829/nawiewnik-higrosterowany-emm-okap-standardowy

Ponoć różnią się jedynie stopniem wyciszenia... te mniejsze, które teraz chcę zamontować przepuszczają 10 decybeli więcej... ponoć jeśli się nie mieszka przy ruchliwej ulicy - bez róznicy:no: A jednak mniejsze i ładniejsze (taraz, w obecnym mieszkaniu mam te malutkie - więc mam porównanie:yes: - i uwierzcie mi - nie ma porównania;))