dzabij 18.10.2015 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2015 a możesz zrobić zdjęcie i wstawić, ja przymierzam się do oddzielenia trawnika cegłą klinkierową, nie wiem jak ona będzie się zachowywała przysypana ziemią czyli cały czas w wilgoci. teraz przeczytałem ten wątek i zainteresowałem się granitem, niestety większość zdjęć sie nie otwiera, czy ktoś może ma jakąś fotorelację z jego prac, oraz może podać technologię jak to wykonać aby samemu móc to zrobić. 1 - trasujesz przebieg obrzeża. Jak planujesz zakola itp. możesz użyć węża ogrodowego aby nakreślić kształt. Jak proste to sznurek. 2 - ostrym szpadlem (jak tępy to ostrzymy np. szlifierką kątową) nacinasz darń tak aby uzyskać rowek szerokości jakieś 12-15cm. 3 - usuwamy darń i pogłębiamy wykop na jakieś 20-30cm. Warto poświecić jakiś tani szpadek i go zwęzić kątówką do szerokości rowka (15cm), będzie wygodnie. 4 - robimy suchą mieszankę cementowo - piaskową, proporcje zazwyczaj 3:1 (3 części piasku 1 część cementu). 5 - zasypujemy rowek tak do 3/4 głębokości i wstępnie zagęszczamy. Można zrobić sobie jakiś stempel, można się stopkami przejść ze 2-3 razy i powinno wystarczyć. Proponuję zasypywać odcinki takie po 5-10 m, tak abyśmy zdążyli ułożyć kostkę w całym zasypanym rowku przed wieczorem. 6 - zasypujemy rowek suchą mieszanką tak z 3-5 centymetrów poniżej poziomu ziemi (dobrać eksperymentalnie na pierwszym metrze pracy) i przystępujemy do właściwego układania kostki. Kostkę wciskamy w suchą mieszankę, pomiędzy kostkami zostawiamy ok 1cm przerwy. Gdy ułożymy pierwsze 3-4 kostki, kładziemy na nie gruby klocek drewna i dobijamy młotkiem, tak aby wyrównać poziomy. 7 - w zależności od gustu kostka powinna wystawać na jakieś 1-2 cm z ziemi. 8 - jeżeli brakuje z boków / pomiędzy kostkami mieszanki - uzupełniamy, jeżeli jest nadmiar - usuwamy. 9 - na koniec można zrosić całość wodą, tak aby zainicjować wiązanie mieszanki. Jeżeli jest bardzo sucho, warto powtarzać zraszanie w pierwszym tygodniu. Tyle. Technologi rakietowej w tym nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts