admin1719498882 02.09.2011 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2011 Jakie dachówki cementowe wybrać? A może dachówki ceramiczne będą ładniejsze? W jaki sposób sprawnie i pewnie dokonać wymianę dachu? Nie znasz odpowiedzi na tego typu pytania? Zobacz, co doradził ekspert. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
simon1234 02.09.2011 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2011 Czy wszystkie dachówki Brass są barwione w masie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ekspert Braas RuppCeramika 05.09.2011 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2011 Witam.Wszystkie dachówki cementowe Braas sa barwione w masie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 05.10.2011 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2011 czym się różni dachówka cementowa od ceramicznejjakie są ich właściwości czym kierować się przy wyborze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ekspert Braas RuppCeramika 10.10.2011 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2011 Odpowiedź na to pytanie nie jest jednoznaczna. Wszystko zależy od przyjtego "kryterium", czy też od tak zwanego "punktu widzenia", co czyni z pytania temat rzekę. Po pierwsze odpowiedź doprecyzowująca, jedna jest produkowana z betonu, a druga z gliny. Weźmy dla przykładu kryterium "rzemieślnicze". Pomijając przygotowanie więźby dachowej (rowna, trzymająca płaszczyzny itd) to trochę łatwiej, nieco szybciej układa się dachwkę betonowę. Weźmy teraz kryterium trwałości. Ceramiczna dachowka będzie trwalsza od dachwki betonowej w skali powiedzmy "ponad stu lat". Tymczasem dachy wymagać będą remontow zancznie wcześniej wcale nie z powodu "zakoczenia życia technicznego" pokrycia dachowkowego, a z powodu tego, że sama konstrukcja (więźba) wymagać będzie naprawy lub wymiany. Zatem jeśli przyjmiemy, że pokrycie wytrzymuje minimum 2-3 pokolenia (po 25 lat każde) to nie ma znaczenia jaka dachowka leży na dachu. Jeśli chodzi z kolei o wygląd (forma, kolor itp) to zauważam, że czasem "z ulicy" na pierwszy rzut oka trudno powiedzieć jaka na dachu leży dachwka i trzeba spojrzeć na detale (gąsior, dachwki wentylacyjne) aby się upewnić. Tych "kryteriow" rozpatrywania jest wiele. W rzemieślniczych periodykach branżowych można znaleźć szczegłowe analizy właśnie tego zagadnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 05.11.2011 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2011 ...dachwki ... Proszę o nietraktowanie tego pytania jako złośliwość. Czy używając tej formy kilkakrotnie w swojej wypowiedzi Ekspert sugeruje, że jest to forma poprawna czy może nie wie jak pisze się to słowo i jest to zgrabny unik. W moim przekonaniu poprawnie powinno być "dachówka". Wracając do meritum można powiedzieć tak różnica to materiał. Cementowe są z mieszaniny cementu i piasku a ceramiczne z gliny. Obie doskonale spełniają swoje zadanie. Ich właściwości są praktycznie identyczne. Przy wyborze radziłbym się kierować walorami estetycznymi i ceną. Życzę trafnych wyborów. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel78 05.11.2011 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2011 Różnica jest również w jakości materiału. Ceramiczne mają w tej chwili zdecydowanie "gorszą" glinę niż te z przed 50-100 lat. Betony w porównaniu do tych z przed 100 lat zdecydowanie się poprawiły. Ja wybrałem dachówkę betonową i jak na razie jestem zadowolony ( może dlatego,że dziś zakończono dach). Moje pytanie jest następujące: czy cięta dachówka powinna być zabezpieczona? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 05.11.2011 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2011 Nie musi a powierzchnie cięte nie tracą walorów estetycznych gdyż dachówka jest barwiona w masie. Gorszą glinę to znaczy jaką? Glina jest materiałem naturalnym czerpanym ze złoża. Dzisiaj jest jeszcze wzbogacana dodatkami. Wyroby z niej produkowane mogą mieć powłoki półszlachetne lub szlachetne a nawet glazurę. Zdecydowanie dzisiaj są to lepsze produkty niż kiedyś. Natomiast doskonała jakość betów tkwi generalnie w powłokach. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atsyrut 27.02.2012 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 Mam pytanie odnośnie dachówek cementowych.... Mam ogromny dylemat pomiedzy blachą a dachóką cementową... ceny sa zbliżone.Jaką gwarancje posiadają dachówki Braas? Jak wygląda sprawa montażu systemów solanych? czy są jakieś sopecjalne dachóki umożliwiające przejscie całej hydrauliki? czy trzeba ciąć i obrabiać dachówkę? z góry dziękuję za informacje zwrotną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 27.02.2012 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 Są dwie możliwości montażu "solarów" nad dachówkami i na łatach. Ja preferuję na łatach i wówczas nie ma żadnych problemów. Mniej dachówek i nie ma niebezpieczeństwa uszkodzenia dachówki pod "solarem" (bardzo trudna wymiana i kosztowna wymiana). Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Justyna P 27.07.2012 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2012 Witam a ja mam pytanie do eksperta - daliśmy dach do wyliczenia robił to pracownik braas - zakupilśmy dachówkę turmalin jasnoszara - jak dla mnie efekt zadowalający - lecz zostały nam całe dwie palety i siedem paczek. Było trochę odrzutów ale nie reklamowaliśmy tego. Tylko teraz braas nie chce przyjąc zwrotu. Dlaczego.To chyba zbyt duży naddatek. Proszę o odpowiedź.Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Justyna P 01.08.2012 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2012 Widze, że nie uzyskam odpowiedzi od eksperta Braas pewnie tu nie zagląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 12.08.2012 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2012 Oczekujesz odpowiedzi od producenta a powinnaś od sprzedawcy. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Justyna P 20.09.2012 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2012 hm, dopiero teraz tu zajrzałam tylko że ilość dachówek nie liczył sprzedawca tylk liczono je "u producenta" i to jest zonk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 20.09.2012 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2012 Nie ma takiej możliwości. U producenta sprzedawca tylko zamawia określoną ilość. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Justyna P 20.09.2012 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2012 Dziekuje za podpowiedź zatem jeszcze raz zwróce się do sprzedawcy to wyjaśnić. On od kogoś zamawiał i to on to liczył. Może zaszło jakieś nieporozumienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T.W. 17.06.2013 05:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2013 https://www.facebook.com/MonierRuppceramikaLigaNiezadowolonych?ref=stream załącznik do reklamyczego po dachówce spodziewać się można Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts