Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

okno prawidłowo zamontowane a samo się zamyka

Recommended Posts

Witam,

mam następujący problem:

krótko po montażu okien stwierdziliśmy, że okno balkonowe w kuchni (szerokość 100, niski próg) gdy się je otworzy nie pozostaje otwarte, tylko samo się zamyka - po prostu "leci" w stronę ramy i zatrzymuje się w pewnym momencie, pozostawiając małą szparę. Zgłosiliśmy to dilerowi, przyjechała ekipa montażowa żeby to poprawić i i okazało się, że okno jest dobrze zamontowane (oczywiście zdaniem panów montażystów), trzyma piony, poziomy, generalnie panowie nie wiedzą dlaczego tak jest.

Lekka ku...ica mnie wzięła, bo to jest akurat wyjście z kuchni na taras i już się widzę jak lecę z gorącymi talerzami w dwóch rękach i wyczyniam ekwilibrystykę jakby tu obiad na taras wynieść...

Pozostałe okna są ok, jedynie ten balkon nie chce pozostać po otwarciu otwarty.

No i moje pytanie - co z tym zrobić, co może być przyczyną?

okazało się, że okno jest dobrze zamontowane ........

..........No i moje pytanie - co z tym zrobić, co może być przyczyną?

Poza duchami i przeciągami przyczyna może być tylko jedna, odchyłka strony zawiasowej ościeżnicy od pionu. Co zrobić; albo poprawić montaż albo zamontować choćby najprostszy hamulec cierny. Czasem przy małej odchyłce wystarczy lekkie przestawienie położenia zawiasów.

Pozdrawiam

No przeciągów właśnie nie było, zawiasy regulowane były w każdą stronę i nie dało to żadnego efektu.

A ten hamulec cierny - tak w dwóch słowach dla laika - o co chodzi? w sensie gdzie się montuje i jak używa?

A na duchy - jeśli są - nic nie poradzę, tylko czemu cholerka uwzięły się akurat na to okno? :)

Pozdrawiam

nie ma cudów - albo lekki nawet przeciąg albo okno nie trzyma pionu. Cuda się nie zdarzają, natomiast przy dzisiejszej konstrukcji okien i łatwości obrotu na zawiasie wystarczy nawet powstanie podciśnienia pod wpływem wiatru na ścianie budynku by skrzydło sie samo zamknęło a Ty nawet nei poczujesz jakiegokolwiek pzreciagu

Jak jest pion to tylko ruch powietrza może być powodem

Z niskim progiem jest kłopot - nie da się zamontować ogranicznika i lekko go podkręcić - ale lekko, bo nie służy on jako hamulec cierny - o czym często zapominają montażyści, a jeśli skrzydło jest RU lub okute jako RU nie da razy zamontować go na górze :(

Minimalna krzywizna skrzydła, przy ciężkim pakiecie szybowym (trzyszybówka, P4) także może być przyczyną. Jeśli regulacja siły docisku w górnym narożniku nic nie da (poza ewewntualnym rozszczelnieniem okna;) to można jeszcze zastosować patent... kawałek śmiecia włożony w zawias / poważnie widzialem kiedyś taką ekpię, która w ten sposób regulowała skrzydła drzwi wewnętrznych...

Montażystów trzeba więc sprawdzić samemu - wyposażyć się w dobrą poziomicę (ew. dwie dla porównania) i sprawdzić stronę zawiasową w dwóch płaszczyznach.

Z niskim progiem jest kłopot - nie da się zamontować ogranicznika i lekko go podkręcić - ale lekko, bo nie służy on jako hamulec cierny - o czym często zapominają montażyści, a jeśli skrzydło jest RU lub okute jako RU nie da razy zamontować go na górze :(

No właśnie okno jest rozwierno - uchylne. I jest dość ciężkie, trzy szyby i P2. Profil Schuco Corona Si82.

Poziomy i piony sami mierzyliśmy również - gdzie nie przyłożymy poziomicy - dużej, małej, jest w porządku.

Problem w tym, że tak zostać jak jest nie może. Ekipa zaproponowała rozwiązanie - hamulec w klamce (chyba, pewna nie jestem, ale tak zrozumiałam). Czy to jest to samo, co ten hamulec cierny?

No i jeszcze jedno pytanie - czy jest możliwe, żeby to okno było dobrze zamontowane? Bo pan montażysta twierdzi, że on nie widzi tu żadnych nieprawidłowości, jego zdaniem okno zamontowane jest prawidłowo. Chodzi mi o to, że jeśli faktycznie jest możliwa taka sytuacja, a ten hamulec - chyba w klamce - rozwiązałby problem, to może nie ma sensu się dochodzić? Bo na dzień dzisiejszy moje stanowisko jest takie, że żądam naprawy usterki - bo dla mnie okno, które otwieram i chcę mieć je otwarte, a ono się samo zamyka, nie działa prawidłowo.

Jeśli okno sie samo zamyka i nie jest to na 100% wina wiatru czy przeciągu to: albo ościeżnica ucieka pionem na zewnątrz . albo ucieka strona zawiasów od ściany. Innej możliwości nie ma. Kto wyprodukował te okna ? Bo jest jeszcze możliwe że dolny zawias jest przykrecony w złym miejscu-mało prawdopodobne gdyż szablon opiera sie w wnetrze ościeżnicy i tu błąd jest prawie niemożliwy. Może być źle przykrecony górny zawias ale to akurat można poprawić regulacja. Hmmm... Ta sama duża poziomicą sprawdź jeszcze raz i przyłoż ja raz oczkiem do ościeżnicy-później odwrotnie-wyeliminujesz wadę wskazan poziomicy

• 3 weeks później...

Niestety - poziomica nie chce wskazać nic innego...

Mieliście rację - hamulca zamontować się nie da - stwierdził to wczoraj serwis, który przyjechał naprawić nasze okno.

Ale - podobno - mają pomóc jakieś inne zawiasy - zostaną przysłane z fabryki do firmy, która montowała okna i firma zamontuje...

No zobaczymy.

W każdym razie nie widzę opcji, żeby to tak zostało, więc ciąg dalszy na pewno będzie.

Pozdrawiam

• 4 weeks później...