kulisty 03.09.2011 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2011 Zastanawiam się nad zbudowaniem ścian z Porothermu Profi. Moja ekipa już stawiała z tego dom i bardzo poleca, murowanie jest na cienką spoinę (nie mylić z dryfix na piankę) i podobno robi się to szybko, łatwo i przyjemnie. Mimo wszystko producent bardziej promuje system dryfix i mało jest na sieci opinii na temat stawiania ścian z porothermu na klej. Macie opinie i doświadczenia z tym materiałem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 04.09.2011 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2011 A jaka w/g ekipy i Ciebie jest przewaga profi nad dryfixem ( oprócz wypełnienia częsci pustaka w dole spadającą zaprawą ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulisty 04.09.2011 14:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2011 Nie wiem jaka (jeśli w ogóle) jest przewaga. Po prostu ciekaw jestem opinii nt Porotherm Profi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 04.09.2011 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2011 To sorry ale nie mam doświadczeń, mogę powiedzieć że dryfix generalnie OK ( choć pewene problemy z trzymaniem wymiarów - zależne od miejsca produkcji), Jeżeli profi jest zbliżony to powinnio być OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuba Dąb 07.09.2011 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2011 myślę, że wskrócie można to określić jako takie same jak reszta porothermu i pomysł ukradziony z bk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Draco2 22.11.2014 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2014 WitamOrientuje się ktoś w jakich warunkach atmosferycznych można murować klejem Poroterm Profi? W szczególności chodzi mi o minimalną temperaturę i wilgotność / opady deszczu. Pozdrawiam Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turalyon 23.11.2014 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2014 Murowac można nawet przy lekkim minusie,są plastifikatory odpowiednie. Z porothermem jest inny problem. On ma od góry dziury, naleje ci tam wody, przyjdzie mróz i rozsadzi ci cegły. Nie zaczynaj murowac jak przed zimą nie bedziesz miec wienca zamykającego te dziury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 23.11.2014 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2014 Bez sensu jest robić ścianę 1W na czymś innym niż piana. O ile w ogóle jest sens takich ścian.Na bezkresnej płaskiej powierzchni bez okien, bez naroży, ok jako tako się uda wykonać tą ścianę.Każdy wieniec, każde nadproże to wyrwa w murze.. Teraz nie ruszał bym już z budową.Zima idzie, to nie szkielet .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciek_knap 23.11.2014 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2014 Witam Orientuje się ktoś w jakich warunkach atmosferycznych można murować klejem Poroterm Profi? W szczególności chodzi mi o minimalną temperaturę i wilgotność / opady deszczu. Pozdrawiam Grzegorz Witam, Porotherm Profi to nie klej tylko zaprawa cienkospoinowa. Zaprawa w rozumieniu klasycznym, czyli z betoniarki Używa się jej dużo mniej niż w przypadku zwykłego systemu, ale mimo wszystko sposób przygotowania, murowania i wiązanie tego materiału jest podobne. To oznacza, że zaprawa potrzebuje dodatniej temperatury żeby związać, a mur uzyskuje docelową nośność dopiero po całkowitym związaniu zaprawy, czyli wg producenta bodaj 28 dni. Moim zdaniem rozpoczynanie murowania z tego systemu w tej chwili to ryzykowny temat, bo na bank będą już na dniach jakieś przymrozki... Na klej w Porothermie jest system Dryfix. Właściwie też nie jest to klej, tylko zaprawa w konsystencji piany, rozpylana z tuby pod ciśnieniem. Plusem jest to, że jest to metoda sucha - zaprawa nie zawiera w sobie wody. To oznacza, że murowanie może się odbywać przy przymrozkach. Zaprawa wiąże nawet przy -5 na dworze. Mega plusem jest też to, że zaprawa wiąże w 24 h, czyli jakieś 30 razy szybciej niż klasyczna. Do tego muruje się szybciej. Z Dryfix moim zdaniem spokojnie możesz wymurować ściany jeszcze w tym roku - jeśli się oczywiście ktoś podejmie jeszcze o tej porze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 26.11.2014 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2014 Zaczynanie murowanie o tej porze roku - nieważne czy porotherm dryfix czy nie to proszenie się o kłopoty - noc chyba że budujesz pod dużym namiotem lub w hali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Groszek80 26.11.2014 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2014 Zaczynanie murowanie o tej porze roku - nieważne czy porotherm dryfix czy nie to proszenie się o kłopoty - noc chyba że budujesz pod dużym namiotem lub w hali Nie zgodzę się. Jeśli ktoś ma gotowy fundament, to moim zdaniem wymurowanie ścian z Dryfix jest jak najbardziej możliwe. Muruje się na sucho (w zaprawie nie ma wody), więc nic nie przemarznie. Jedyny problem to minimalna temperatura wiązania zaprawy, która wg producenta wynosi -5 stopni Celsjusza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 01.12.2014 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2014 http://cieplej.pl/imgturysta/file/doe/DOE2010-wyklady/panel_doradcow/11-Dusza_K-Wybrane_zagadnienia_przenikania_ciepla_i_pary_wodnej.pdf a tu na ostudzenie ciepłych pustaczków .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 01.12.2014 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2014 Nie zgodzę się. Jeśli ktoś ma gotowy fundament, to moim zdaniem wymurowanie ścian z Dryfix jest jak najbardziej możliwe. Muruje się na sucho (w zaprawie nie ma wody), więc nic nie przemarznie. Jedyny problem to minimalna temperatura wiązania zaprawy, która wg producenta wynosi -5 stopni Celsjusza. A co się stanie z pustakami jak popada deszczyk w ciągu dnia a w nocy będzie mróz , widziałem budowy tak prowadzone - ale w większości były to deweloperki nigdy dla siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paroofka 18.12.2014 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2014 A co się stanie z pustakami jak popada deszczyk w ciągu dnia a w nocy będzie mróz , widziałem budowy tak prowadzone - ale w większości były to deweloperki nigdy dla siebie. Nic się nie stanie. Pod warunkiem oczywiście że wody nie napadało tyle, że stoi w żebrach pustaka. To że powierzchnia jest mokra o niczym nie świadczy, bo ceramika nasiąka wyłącznie powierzchniowo. Oczywiście to nie oznacza, że pustaki ceramiczne mogą sobie tak bezkarnie i bez zabezpieczenia leżeć na deszczu. Zdecydowanie lepiej jest je zabezpieczyć. Zresztą palety pustaków (przynajmniej oryginalnego Porothermu) zawsze są ofoliowane, żeby unikać takich sytuacji. A co się stanie jak w nocy spadnie deszcz na beton komórkowy i nad ranem ściśnie mróz? Bloczki popękają na 100%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 22.12.2014 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2014 Ceramika nasiąka wyłącznie powierzchniowo ?? :lol2: Weź kolego wiadro wody wylej na pustak ceramiczny i tak ze2-3 razy a następnie przełam pustak - opisz co widzisz . Nie pisz głupot że na mrozie mocno zmoczonym pustakom nic się nie stanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 22.12.2014 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2014 A co się stanie jak w nocy spadnie deszcz na beton komórkowy i nad ranem ściśnie mróz? Bloczki popękają na 100%. nie popękają.. woda w porach bk zamarza dopiero gdy naprawdę by to wysłać na księżyc.. wg badań -120 to temp krystalizacji wody w mikro porach BK... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 22.12.2014 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2014 Czym innym jest pękanie betonu z powodu mrozu, przy założeniu że pustak z betonu komórkowego ma określoną i finalną wytrzymałość, a czym innym jest to, że mróz uniemożliwia wiązanie cementu w zaprawie na której się muruje, choć i tu i tu cement to naprawdę są to diametralnie różne rzeczy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 22.12.2014 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2014 A no tu nie ma dyskusji jeśli chodzi o beton i czas jego związania. Chyba że na klej, http://products.kerakoll.com/catalogo_dett.asp?idp=7212 kolega to w drogownictwie używa do szybkiego łączenia zaprawą , wypełniania ubytków w betonie.Do 15 min .. później można wiaderko z zaprawą wyrzucić .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierczek 22.12.2014 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2014 Ceramika nasiąka wyłącznie powierzchniowo ?? :lol2: Weź kolego wiadro wody wylej na pustak ceramiczny i tak ze2-3 razy a następnie przełam pustak - opisz co widzisz . Nie wiem co się stanie. Tak samo jak nie wiem, co by się stało z potraktowanym w ten sposób betonem komórkowym. W sumie to mnie mało obchodzi, bo nie zamierzam budować sobie łódki z takich materiałów Pustaki ceramiczne mają niższą nasiąkliwość niż beton komórkowy - z tym stwierdzeniem naprawdę trudno polemizować, bo wynika to z danych udostępnianych przez producentów. Maksymalna nasiąkliwość ceramiki wynosi ok 25 % - o tyle zmieni się masa pustaka, jak będziesz na niego chlustać wodą. A beton komórkowy? Będziesz mieć wzrost do 60%. Pytanie tylko jakie to wszystko ma znaczenie? Wiadomo że z całkowicie mokrego materiału nikt sobie nie wymuruje ściany. Wiem jednak z doświadczenia z 1997 roku, że po powodziach najgorzej suszy się domy z betonu komórkowego. W moim regionie jest masa takich pustostanów popowodziowych, bo ludzie nie byli w stanie dosuszyć ścian. Rodzina z Barda Śląskiego, która mieszkała w domu z Porothermu, zalanym po strych, wprowadziła się tam ponownie po 3 latach (z czego grubo ponad rok zajęła im wykończeniówka). Dom jest z pustaków ceramicznych właśnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 22.12.2014 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2014 A suszenie ścian to inna bajka .. aby to zrobić, szczególnie trzeba unikać mocnego wysuszenia warstwy wierzchniej.Wzrasta opór dyfuzyjny, suchego materiału, przez co spada szybkość suszenia ..Też kwestia tego jakie warunki udało się utrzymać wewnątrz, dobrą porą na suszenie jest nie.. lato a zima. Jeśli chcemy mieć pewność że coś wytrzyma kontakt z wodą, to żelbecik ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts