awys 03.09.2011 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2011 Witam mam spory problem. Będę budował gruntowy rurowy wymiennik ciepła. Widziałem kilka projektów - w większości spadek rur był w kierunku czerpni - tam studnia chłonna na skropliny lub zbiornik + pompka, w kilku projektach i realizacjach spadek był w kierunku domu. U mnie instalator przyszedł i powiedział, że skropliny maja spływać do domu, tam mam sobie zrobić pojemnik i skropliny odpompowywać do kanalizy. Logicznie rzecz ujmując:skropliny wewnątrz rur będą tworzyć się tylko latem (gorące powietrze wpada do chłodnej rury) - jeśli się mylę to mnie poprawcie - i to głównie w początkowym odcinku rury, dalej powietrze będzie się osuszać - pozbywać się pary wodnej. Tym samym bliżej skroplinom będzie do czerpni terenowej i studni, po co je przeganiać jeszcze kilkadziesiąt metrów do budynku? Ale będą miały "pod wiatr". jak jest naprawdę? Czy macie doświadczenia z tym związane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
awys 03.09.2011 17:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2011 OK - znalazłem odpowiedni watek - dla również zainteresowanych link : http://forum.muratordom.pl/showthread.php?98992-GWC-pytanie-techniczne&highlight=rurowiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts