tomeckpl 03.09.2011 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2011 Mam w mieszkaniu ślepą kuchnię i chcę ją połączyć z pokojem - zrobić aneks kuchenny. Wiem, że muszę mieć projekt zgodny z prawem, czyli spełniający zapis: "pkt. 3. W mieszkaniu wielopokojowym kuchnia może stanowić część pokoju przeznaczonego na pobyt dzienny pod warunkiem zastosowania w tym pomieszczeniu wentylacji grawitacyjnej lub mechanicznej z podłączeniem do niej okapu wywiewnego nad trzonem kuchennym, a także zapewnieniem odprowadzenia powietrza z pomieszczenia dodatkowym otworem wywiewnym, usytuowanym nie więcej niż 0,15 m poniżej płaszczyzny sufitu." I tu pojawia się problem - mam w kuchni tylko jedną kratkę wentylacyjną podłączoną do kanału wentylacyjnego, do którego są podpięte również inne mieszkania w bloku (blok 14 piętrowy, kanały wentylacyjne współdzielone). Dowiedziałem się, że nie można podpinać okapu do zbiorczego kanału wentylacji, więc jak mam spełnić wymagania cytowanego wyżej zapisu?? Mając do dyspozycji tylko jeden kanał wentylacji, do którego nie mogę podpiąć okapu jak mam spełnić warunek "zastosowania w tym pomieszczeniu wentylacji grawitacyjnej lub mechanicznej z podłączeniem do niej okapu wywiewnego"?? Mógłby zastosować pochłaniacz powietrza z filtrem i zostawić kratę tak jak jest, ale wtedy zapis ustawy nie zostanie spełniony i mogą mi odrzucić projekt w urzędzie :/ Miał ktoś podobną sytuację? Jak rozwiązać ten problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 04.09.2011 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2011 Wiesz twój problem polega na tym, że musisz mieć ten projekt. Z urzędnikami nie ma dyskusji i basta.Zrób jak uważasz i nie informuj o tym nikogo! Twój dom - twoje śmieci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 04.09.2011 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2011 (edytowane) a także zapewnieniem odprowadzenia powietrza z pomieszczenia dodatkowym otworem wywiewnym, usytuowanym nie więcej niż 0,15 m poniżej płaszczyzny sufitu." I tu pojawia się problem - mam w kuchni tylko jedną kratkę wentylacyjną podłączoną do kanału wentylacyjnego, do którego są podpięte również inne mieszkania w bloku (blok 14 piętrowy, kanały wentylacyjne współdzielone). Dowiedziałem się, że nie można podpinać okapu do zbiorczego kanału wentylacji, więc jak mam spełnić wymagania cytowanego wyżej zapisu?? Jak rozwiązać ten problem? Źle interpretujesz ten zapis. Podłączenie okapu nadkuchennego do kanału wentylacyjnego nie jest (i nie może być) obowiązkiem w każdej sytuacji, a jedynie określa okoliczności, w których takie podłączenie jest możliwe (ten dodatkowy otwór wywiewny) oraz jeśli są spełnione pozostałe wymagania zawarte w Rozporządzeniu Min. Infrastruktury z 12 kwietnia 2002 r. (np. par.148.2 w/w Rozporządzenia). Pomijając przepisy podłączenie okapu nadkuchennego do wspólnego kanału wentylacji grawitacyjnej spowodować może poważne zakłócenia tej wentylacji u sąsiadów. W tej sytuacji pozostaje ci zatem tylko okap z pochłaniaczem. Edytowane 4 Września 2011 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lorien32 25.04.2013 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 Ludzie przeszłam i dalej przechodzę przez mękę ,przeniosłam kuchnię do pokoju by uzyskać pokoik dla synka ,wszystko poszło sprawnie kanalizacja w podłodze bez problemu wentylacja również ,zostało zamontowane na dachu w bloku urzadzenie jakiś turbometr czy coś takiego zrobił to kominiarz .Pewnego cudnego poranka gdzie dymu ,pyłu co nie miara zapukała do nas inspekcja nadzoru budowlanego zgłoszona przez sąsiadkę makabra ,do dziś czekam na pozwolenia ,została wstrzymana praca trzeba biegać po urzędach a dziecko zostało wywiezione na wieś bo dostało uczulenia ,twierdzą że powinno to mieć pozwolenie na budowę ścian nośnych nie tykałam jedynie rozebrałam jedną 12 cm ściankę i drzwi nie mam nic tam nie runie 100% kable elektryczne straszą aluminium a ja nic nie mogę robić jestem załamana . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts