Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budujemy (na odległość) nasz (drugi) dom …

Recommended Posts

Ty nie wiesz? Dużo wiesz, jesteś wzorem - Świadomego Inwestora, a niepewność i zmiany koncepcji są efektem poszukiwania domu idealnego (nie wiem czy taki jest, ale zawsze warto do niego dążyć):) Z tego co czytam i sobie wyobrażam rodzi się piękny, wygodny dom na lata:)

Taras chyba lepszy zadaszony, można w zimowy ciepły poranek pić kawkę, przy dużych przeszkleniach nie zaciemnia... tylko trudno zrobić gustowne zadaszenie, u nas pewnie będzie markiza, ale wolałabym jakiś stały daszek:)

• Odpowiedzi 767
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jest zadaszony podcień (2m szer. i 5,15m dł.). Nie wiem czy zadaszyć jeszcze taras?

Moje szkice na szybko przerobione, by było wiadomo o czym mówię :)

Na NIE:

- zimą może być ciemno

http://img38.imageshack.us/img38/3033/parterwersjaiiszkic.jpg

Na TAK (tylko jakoś takiego zadaszenia nie widzę, nie przemawia do mnie :sick: ):

- latem salon nie będzie się tak nagrzewał

- będzie można siedzieć na tarasie nawet jak będzie padał deszcz

- będzie przedłużeniem salonu

Zadaszone by było 3m x 6m + podcień

http://img707.imageshack.us/img707/1088/parterwersjaiiszkic2.jpg

Wg arch. wcale nie będzie ciemno, pokazywała kąt i głębokość padania promieni słońca w różnych porach dnia i roku. Niby źle to nie wyglądało, ale się ciągle waham.

Mąż coś wspomina o pergoli zamiast tego tarasu, a nawet podcienia, że fajnie by to wyglądało. Tak ma Ada i Mikołaj

Ale gdyby była pergola to i drewna na elewacji, a nie jestem do niego przekonana, wręcz przeciwnie, jestem na :no:

Ardea dziękuję ci bardzo :) a mnie się wydawało, że wiem niewiele :(

Edytowane przez karolakr25

Witam

podczytuje dziennik i dziś postanowiłam się odezwać, ponieważ mamy dużo wspólnego.. grzejnik w garażu z czujnikiem, pompa ciepła +pompa do cwu jeśli wybierzemy ofertę cenową z firmy Sofath.. wentylacja mechaniczna etc...

Dostaliśmy bardzo konkrecyjną ofertę z firmy Sofath chyba z tego względu, iż to druga inwestycja na Opolszczyźnie i dali nam korzystne ceny..

jeśli chodzi o CWU to z tego co mi powiedziano, to duża pompa do ogrzewania jest powiedzmy na 4,6kW a ta mała co tylko latem by grzała na 0,7kW i kosztuje dodatkowo 10.000zł kompletna z instalacją, rurkami w ziemi (dodatkowa pętla między rurkami do dużej pompy)

jest także opcja zamiast tej drugiej mniejszej pompy instalacja solarów, ale u nas dach jest wschodnio - zachodni, więc tylko na ścianie szczytowej, co mi się nie podoba a cenowo podobnie wychodzi, tylko różnica jest taka, że jeśli nie byłoby słońca a byłoby już chłodno to solary mogą nie dać rady a pompa w zupełności ogrzeje wodę

My zdecydowaliśmy, że wszędzie będzie podłogówka, oczywiście oprócz garażu.. ale jeśli chodzi marzysz o wykładzinie w sypialni to niestety odpada..

Pozdrawiam

Edytowane przez Kamila i Marcin

Witaj :welcome: zaraz idę do ciebie sobie poczytać :)

10 tys. to sporo ;) a robiliście wyliczenia ile zaoszczędzicie w ciągu roku nie uruchamiając latem dużej pompy, jeśli zostanie zamontowana ta mała?

zastanawiam się ile czasu musiałabym czekać, żeby ta inwestycja mi się zwróciła ;)

u nas solary by mogły być, ale jeśli by było takie lato jak w tym roku, to pożytek niewielki :(

Chciałam z niej zrezygnować, bo może koszty byłby nieduże ogrzewania latem CWU z dużej pompy, ale pan z firmy Sofath porozmawiał z "górą" i wynegocjował dla nas bardzo korzystną ofertę konkurującą z dimplex'em i dlatego wchodzą w grę dwie pompy, jedna do CO i CWU zimą a druga do CWU latem

Udało Ci się obliczyć w końcu tą stal? Musisz policzyć długości długości fundamentów, wieńców, stropów itd ;) Mnożysz to razy 4. I wychodzi Ci ilość stali fi12 - jeśli taką miałaś w projekcie. Potem dodajesz do tego jarzemka. Około 110cm jedno co 30cm i mnożysz przez długość sumy fundamentów itd itp ;) Wynik to xxx fi6. Potem na schody to bierzesz z 200kg, na balkon 4m2 jakieś 50kg stali fi 10. Koniec końców zawsze wyjdzie dużo więcej niż obliczysz ;) Edytowane przez klaudiuszozo

Karola Ty skromna jesteś.

Jesteś bogata w doświadczenia z poprzednim domem. Teraz planujesz dom z wielkim rozsądkiem i znajomością tematu.

Ardea dobrze mówi, to że się pojawiają wątpliwości to świadczy tylko o tym że chcesz jak najlepiej...

U nas taras zadaszony w 2/3 właśnie ze względu na to, żeby można było korzystać w:

a) upał

b) deszcz

Ale powiem Ci uczciwie że zadaszenie tego tarasu, sposób w jaki jest zaprojektowane zupełnie mi nie odpowiada:/

ps. Magdalena mam na drugie:) Może przez to zdrobnienie Lena bardziej do mnie przemawia:) A dziś grzeczna jest??

Klaudiuszozo Poddałam się, w końcu od czegoś mam architekta ;)

Ale resztę materiałów obliczyłam prawidłowo :lol2:

Lukarna podobno skromnością właśnie nie grzeszę :lol2:

Mi też tak właśnie nie odpowiada ;) ale 2 osobne daszki, wyglądały to jeszcze gorzej

Skłaniam się ku pergoli, ale zabudowanej od góry dechami (więc chyba tego nazwać pergolą już nie będzie można)

Chwilowo skupiam sie na poszukiwaniach tapety do sypialni, nad bryłą i tarasami myśli archi.

Młoda odbywa codzienny trening :( Zdaje się ze jest nocnym markiem jak rodzice :lol2:

Córa dobrze, za to ja sie chyba przeziębiłam :(

Podziwiam Cię.. Ty już wybierasz tapety do sypialni a ja jeszcze się zastanawiam nad dachówką..

dachówkę to ja wiem jaką chce mieć :lol2: a wizja sypialni od dawna jest w mojej głowie

karola niezla cena za tapete zdróweczka dla Ciebie, odpoczywaj :)

dlatego szukam innej ;) choć ta strasznie mi się podoba. Dziękuję, dziś już lepiej :)

Karola

Ja jak byłam w ciąży to leczyłam się syropem PRENALEN - specjalnie dla kobiet w ciąży. Jest na bazie soku z malin, czosnku, cytryny.... Bardzo smaczny i co najważniejsze skuteczny ! Polecam! Nawet jak Julkę cos pobierało to jej tez podawałam ;) Nie zapomnę jak przy pierwszej dawce z przerazeniem w oczach zapytała mnie czy jak go wypije to nie zajdzie w ciążę :lol2:

Córa dobrze, za to ja sie chyba przeziębiłam

Karola, babcinym sposobem czosnek, cytryna i miod. Ja tak sie leczylam cala ciaze, bo zadnych lekow nie moglam przyjmowac. Ohydne jak nic, ale pomaga. W twojej sytuacji sok z malin nie jest najlepszym wyjsciem bo o ile pamietam dziala naskurczowo.

W twojej sytuacji sok z malin nie jest najlepszym wyjsciem bo o ile pamietam dziala naskurczowo.

Naskurczowo działa wyciąg z liści malin a nie sok z owoców . Sok jest bezpieczny dlatego jest w składzie syropu przeznaczonego dla kobiet w ciąży.