Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budujemy (na odległość) nasz (drugi) dom …

Recommended Posts

• Odpowiedzi 767
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jestem :) i będę, ale od razu mówię, ze raczej rzadziej niż częściej, bo pielęgniarki krzywo na mnie patrzą :( i ciągle każą odpoczywać. A ja jestem już zmęczona tym odpoczywaniem, bo ile można leżeć!?!?!?

Najbardziej na świecie mam ochotę popływać albo pobiegać :lol2: cokolwiek byle się ruszyć

Za wpisy dodane w dniu wczorajszym nie odpowiadam!!! Przynajmniej nie za wszystkie. Niektóre dyktowałam mężowi, ale jeśli pojawiły się jakieś inne, to się do nich nie przyznaje :D

Jak dobrze pójdzie wyjdę w piątek albo w sobotę. Lena sie uspokoiła i nawet nie urządza sobie treningów bokserskich w środku nocy :D

To efekt szpitalnej nudy (projekt niedopracowany (okna powinny być ciemniejsze), ale widać jak będzie wyglądała bryła)

http://img705.imageshack.us/img705/9349/23883939.jpg

http://img64.imageshack.us/img64/4417/50875433.jpg

Dostałam kolejne 3 propozycje wykończenia elewacji i nadal nic mi się nie podoba :bash:

Nie sądziłam, że ze mnie jest taki ciężki przypadek :(

Mariomili

tynk śmietankowy (złamana biel) - podstawa

co do reszty to wielka niewiadoma:

- podoba mi sie drewno, ale trzeba konserwować, a przy budynku 6 m wysokim musi być ekipa albo przynajmniej rusztowanie

- wstawki z innego koloru tynku

- wstawki z cegły klinkierowej, płytki elewacyjnej bądź kamienia

Bardzo mi się podoba ten dom, w mojej miejscowości.

I to co na 1000% będzie u nas to taki sam kolor dachu, podbitki i okien

http://img444.imageshack.us/img444/1162/zdjcie0160h.jpg

http://img35.imageshack.us/img35/6082/zdjcie0161lo.jpg

I coraz bardziej podobają mi te wstawki z rudo-rdzawego koloru

Anna Maria

Oj, napracowałam się ;)

Nakładałam kilka warstw. Nad główną częścią domu jest z 2 części, inaczej sie nie dało

Dach zrobiłam sama w sketch up i importowałam do SH3D. Jak chciałam zrobić dach w całości, to mi nie pokazywało wszystkich płaszczyzn tylko linie. ;)

Tu widać, że dach jest składany i wiele mu brakuje do doskonałości ;) na tej jednej części dachówka ma inny odcień

http://img812.imageshack.us/img812/1079/19377324.jpg

Mariomili dach nie jest czarny, ale bardzo ciemny.

Edytowane przez karolakr25

Aniu najpierw narysowałam zarys dachu liniami (uzyskałam prostokąt, odpowiednio zwymiarowane), potem wypchnęłam ten prostokąt do góry i stworzyłam bryłę, potem zaznaczyłam kątomierzem kąt nachylenia dachu, na górnej płaszczyźnie zaznaczyłam wierzchołki, następnie poprowadziłam linie od wierzchołków do dolnych krawędzi dachu. Na koniec usunęłam niepotrzebne linie i płaszczyzny.

I dodałam kolor dachu

Jak potrzebujesz jeszcze bardziej dokładnych informacji to mogę to opisać dodając obrazki z poszczególnych etapów

Rynnami się jeszcze nie zajęłam ;) i nie wiem czy się zajmę, bo u nas będą pod kolor dachu, będą widoczne jedynie na elewacji

Wypychając uzyskasz sześcian, i potem musisz narysować linie pod kątem (od wierzchołków do krawędzi sześcianu w narożnikach) i usunąć powstałe powierzchnie i "pod spodem" będzie żądany kształt dachu

Wszystko robisz w widoku "cieniowanie z teksturami" powinno być łatwiej

Ja mam miarę w metrach (ustawiłam ją sobie pierwszy raz otwierając sketup), jak narysujesz linię, podświetlasz ją lewym przyciskiem i wybierasz "Informacja o elemencie" i wpisujesz długość

Ustawienie metrów zamiast cali:

Widok -> Animacja -> Ustawienia -> Jednostki - > Format: dziesiętne/metry

Karola trzymam kciuki, żeby mlodej sie odwidziała wczesniejsza ewakuacja. Moj chciał najpierw w 14-tym tygodniu, pozniej w 20-tym, az zdecydowal sie na wyznaczony przez lekarza termin. Mam nadzieje, ze twoja dzidzia tez sie poslucha. Odpoczywaj kochana, jeszcze tylko troszke

Aniu

1.jpg

te 2 linie to utworzenie wierzchołka dachu narysowane na tym wypchniętym sześcianie, następnie łączysz linią te 2 punkty: niebieski i zielony, usuwasz pierwszą powierzchnię i pod spodem jest dany kształt

2.jpg

usuwasz wszystkie linie (łącznie z tą którą narysowałaś jaką ostatnią, między tymi punktami)

Mam nadzieję, że coś zrozumiałaś ;)

Edytowane przez karolakr25

Aniu

Wybierasz powierzchnię, którą chcesz pokolorować,

Narzędzia -> Wypełnianie kolorem -> Zaznacz -> (rozwijasz listę i wybierasz) -> Pokrycie dachu -> wybierasz jakie ma być -> najeżdżasz na wybraną powierzchnię i nakładasz kolor -> potem Edytuj i dostosowujesz kolor

MSU dzięki :hug:

Na razie młoda posłuchała starszych i mądrzejszych, ale pewnie jeszcze nie raz nas nastraszy ;)