1976pinacolada 18.10.2011 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2011 Cholera jasna z ta kanalizą. Czasami się zastanawiam w jakim wieku my żyjemy.... Nasza wieś na szczęście skanalizowana ale są jeszcze miejsca w naszym mieście gdzie jest z tym problem.... Znajomi wybudowali się w "centrum" i mają z kolei problem bo działka niżej niz ulica więc muszą zainwestowac w przepompownię.... Jak nie urok to sraczka (to juz pod ten szambowy temat ) Szkoda, bo niepotrzeban inwestycja i zamieszanie z tym związane Was nie ominie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 18.10.2011 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2011 karola, to i tak dobrze ze będzie, u nas nie ma i wogóle nie planują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolakr25 18.10.2011 18:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2011 karola, to i tak dobrze ze będzie, u nas nie ma i wogóle nie planują to nas pocieszyłaś Pinacolada niestety, mieli zacząć pracę w tym roku, ale nastąpiło "przesunięcie środków" dokładnie, szambo to dodatkowe koszty, ale jakoś będzie trzeba to przełknąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karolina i Artur P 18.10.2011 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2011 No to Karola my mamy taki sam problem kanalizacyjny, musieliśmy zrobić szambo, bo chcemy się przeprowadzić w połowie roku 2012 kanalizacja na naszej uliczce ma być max do końca 2013 roku... może będzie wczśniej ale lepiej na to nie liczyć więc 6000 pln trzeba było na ten okres około roku zainwestować.... cóż uroki budowania Buziaki dla Ciebie i dzieciaczków!!! :*** Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
87anam87 18.10.2011 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2011 hejno to nie tylko ja mam takie problemy pociesze was że do mojej ulicy przez najbliższe 7 lat "nie dadzą rady" doprowadzić kanalizacji a oczyszczalnia ekologiczna zabroniona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 19.10.2011 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2011 Karola a ja mam pytanie:Wrzucałaś tu już ostateczną wersję projektu który dajecie do Starostwa? Zaczęłam przeglądać komentarze ale zanim przebrnę przez te 23 strony to trochę minie;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolakr25 19.10.2011 09:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2011 Lucarna Sam projekt się nie zmienił, dom tylko został poszerzony o 30 cm, by zyskać pom. gosp. za garażem. Jak dostanę projekt, to wrzucę do dziennika 87anam87 ty i Aksamitka mnie naprawdę pocieszyłyście Karola to jesteśmy w podobnej sytuacji Buziak dla Julci i dla jej mamusi także Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 19.10.2011 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2011 OK, to fajnie bo lubię oglądac projekty:) Nie wiem dlaczego to robię bo już nie powinnam ale projekty oglądam cały czas:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karolina i Artur P 23.10.2011 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 Cześć Karola Co tam słychac? jak czujecie sie z Lenką ??? Jakoś ostatnio Cię nie widać i sie troszkę martwię .... mam nadzije,że zrobiłaś sobie małą przerwę od fm i wszytko w porządku Buziaki ogromne Karola!!! :*** Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolakr25 23.10.2011 16:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 Karola u nas wszystko w porządku, jestem aktywna na innych wątkach, choć nie akurat w ten weekend, bo korzystamy z "wolnej chaty" dziadkowie zabrali wnuka nad morze, by powdychał jod siostra na pidżama party i weekend u przyjaciółki, mąż wyłączył telefon, więc mamy czas dla siebie i próbujemy sie nacieszyć sobą na zapas Dzięki za pamięć a Lenka grzeczna jak nigdy dotąd mam tylko nadzieję, że jej nie przechwalę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Princesa 26.10.2011 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2011 Aniu, ale oni dopiero zamierzają zacząć pracę we wrześniu (podobno, bo czy zaczną, to nie wiadomo)!! I to dotyczy w sumie kilkunastu ulic, a nie tylko naszej. Prace mają potrwać min. 6 miesięcy Muszą rozryć 2 ulice, i to jedną dochodzącą do dość dużego i istotnego skrzyżowania. Więc myślę, że zostaniemy podłączeniu do kanalizy w marcu/kwietniu 2014 Ja bym nie czekała, w sumie u nas jest identyczna sytuacja. Gmina dostała dofinansowanie z Unii, ale część wykonali, potem kasa się skończyła i nie robią dalej. Niby mają w przyszłym roku robić dalej, ale nie wiadomo kiedy, nie wiadomo kiedy skończą ani nic... My jesteśmy w 2 linii zabudowy więc i tak podpiąć się na własny koszt trzeba, na dodatek jesteśmy w cholerę poniżej drogi więc pewnie jakieś pompy do tego trzeba by założyć :/ Jak nie wiadomo kiedy dokładnie zrobią to ciężko coś zaplanować może im się coś przeciągnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sharlotka 26.10.2011 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2011 Karola, przychodzę z rewizytą, trochę mam do nadrobienia, jak się ogarnę z całym Twoim wątkiem, będę uczestniczyć aktywnie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zaki79 01.11.2011 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2011 (edytowane) Architekt dopiero zaczyna działać, ale po doświadczeniach z poprzednim wolę sama o wszystkim myśleć, niż zdać się tylko na niego. Projektowanie to nie tylko układanie mebli na rzucie i operowanie powierzchniami. Liczy się przede wszystkim pomysł (!) na całość!. Nie wiem czy ktoś to już tutaj pisał, ale wychodzisz od działki, jej kształtu, kierunków świata, możliwości np. "otwarcia rzutu" na ogród- tutaj tego nie widzę. Pisałaś gdzieś o dużym przeszkleniu- dwa narożne okna? Może pomyśleć nad całą szklaną ścianą? Co z bryłą budynku? Aktualnie wygląda jak dom w stylu polskich lat 80-ych. Dlaczego zdecydowałaś się na taki dach i krycie go dachówką? Przecież z poziomu człowieka w ogóle nie będzie go widać. EDIT: Znalazłem taki dom, który chyba najbardziej przypomina ten Wasz, ale polecam przeanalizowanie rzutów i rozwiązań (chociażby dachu)- http://www.archiweb.cz/buildings.php?type=19&action=show&id=3085 Edytowane 1 Listopada 2011 przez zaki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariomili 01.11.2011 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2011 Hej Karola,Co ciekawego słychać, wszystkie papierki już złożone? Materiały już zakupione?Jak tam brzusio, już chyba nie dużo zostało dla Lenki? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolakr25 01.11.2011 12:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2011 Zaki79 Dom miał tak wyglądać. Nie zgodzę się, że będzie przypominał dom z lat 70-tych, bo wykończenie elewacji będzie bardzo nowoczesne. Zresztą ja lubię "klocki", bo oboje z mężem się wychowaliśmy się w "kostkach", i taki nam się podoba. Po roku mieszkania w domu z poddaszem (bo chcieliśmy odmiany), za nic nie dałabym się namówić na kolejny dom z poddaszem. Nie mogę już patrzeć na kolejny dom z czerwoną dachówką i waniliową elewacją (nie twierdzę, że są brzydkie, po prostu nam się nie podobają). Takich domów jest pełno, takich jak nasz zdecydowanie mniej. Poza tym stawiamy na wygodę i funkcjonalność. Ważne było dla nas ustawienie mebli, bo tym razem już wiedzieliśmy konkretnie czego chcemy i czego potrzebujemy. W poprzednim domu o pewnych kwestiach nie pomyśleliśmy i w efekcie drzwi od ściany działowej były oddalone o 34 cm i nie dało się tam wstawić niczego. A przesunięcie drzwi o 30 cm dało by możliwość wstawienia za drzwi szafy. Dom idealnie wpasowuje się w działkę i strony świata. Dach taki, bo płaskiego mieć nie mogę, musi mieć min. 20st nachylenia. Dachówka, bo jakoś nie do końca jestem przekonana do blachodachówki, ale być może jednak dam się przekonać, bo faktycznie dach nie będzie zbytnio widoczny. Ale najpierw muszę zobaczyć taką blachę na dachu, a póki co nie mogę się ruszyć z łóżka. Cała przeszklona ścina? Bardzo chętnie!!! Ale trzeba też myśleć praktycznie. Po pierwsze koszt takiego szklenia, po drugie wzrastają koszty ogrzania takiego domu. Coś za coś. 2 okna 3,0x2,35 to wg nas spore przeszklenia. Mamy w sumie 58 m2 powierzchni okien w całym domu. Myślę, że to dużo. Hej Karola, Co ciekawego słychać, wszystkie papierki już złożone? Materiały już zakupione? Jak tam brzusio, już chyba nie dużo zostało dla Lenki? Pozdrawiam Witaj, dawno cię na forum nie było Dokumenty najprawdopodobniej zostaną złożone tuż przed lub tuz po tym długim weekendzie, więc już niedługo Materiały będę zamawiać zimą, bo podobno można sporo zaoszczędzić, póki co czekam na wstępne wyceny materiałów Młoda nie odpuszcza, ma ochotę urodzić sie wcześniej, ale póki co nie pozwalamy jej jeszcze pojawić się na świecie. Termin mam na 17 grudnia, więc mam jeszcze trochę czasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolakr25 01.11.2011 13:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2011 EDIT: Znalazłem taki dom, który chyba najbardziej przypomina ten Wasz, ale polecam przeanalizowanie rzutów i rozwiązań (chociażby dachu)- http://www.archiweb.cz/buildings.php?type=19&action=show&id=3085 Zdecydowanie nie przypomina!!!! Dom jest okropny, jest bardzo rozłożysty i koszty ogrzania by nas przerosły, no i nie mamy aż takiej dużej działki Nasz przypomina JM 220 , bo na nim się nieco wzorowaliśmy , ale elewacja jest wg na przekombinowana, i zmiany kosztowałyby więcej niż nowy projekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zaki79 01.11.2011 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2011 Dom typu "późny Gierek" też można obłożyć nowoczesnym materiałem, a i tak nie zamaskuje to jego wad. O jakości architektury chyba w najmniejszym stopniu świadczy użyty materiał elewacyjny. Okładzina elewacyjna to jedynie "zdobnictwo", skóra budynku. Patrząc na sam rzut można stwierdzić czy dany obiekt ma potencjał.Co do samej formy "kostki" i jej wszelakich odmian to też jestem jak najbardziej za, ale niech to będzie nowoczesna bryła: http://www.archdaily.com/171113/ray-house-apollo-architects-associates/http://www.archdaily.com/168385/villa-dvt-boetzkeshelder/http://www.archdaily.com/161074/house-in-suita-horibe-naoko-architect-office/http://www.archdaily.com/163018/house-of-kashiba-horibe-naoko-architect-office/ To tylko kilka "na szybko" znalezionych przykładów. Te domy są niebanalne, nowoczesne i nie historyzują formą. Pasują idealnie do działki, na której zostały zaprojektowane (Nie wyglądają tak, jakby mogły stać wszędzie). ps. nachylenie dachu to 20 stopni czy procent? To spora różnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolakr25 01.11.2011 21:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2011 Zaki79 cóż mamy inne poglądy, nam się podobają domy "późny Gierek" uważam że mają potencjał, i pięknie odnowione są bardzo, bardzo ładnetaki a nie inny dom, to efekt wielomiesięcznym przemyśleń, w pełni świadomie podjęta decyzja to co pokazujesz, może i ładne, ale ja w takim domu nie chciałabym mieszkać, i koszty by nas przerosłyzauważ, że to co proponujesz a nasz projekt, to dwie różne bajki Kąt nachylenia dachu minimum 20 stopni (WZ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salata123 01.11.2011 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2011 Witam. Też popieram dom bez skosów. Ja od roku mieszkam w domu ze skosami ( projekt Jurand Archipelagu ), następny bym budował parterowy. Nie zachwyca mnie duża ilość okien. Ogrzać zimą to pikuś ale schłodzić letem już nie. Ogranicz jeśli się uda ilość okien od południa i zachodu, nie rób okien w garderobach w przeciwnym razie trzeba muśleć o roletach zewnętrznych lub klimie ( albo o tym i o tym ). Z naszymi pochmurnymi zimami zysk energetyczny z okien od południa i zachodu jest raczej mizerny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolakr25 01.11.2011 22:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2011 Salata123 okno tylko jedno ale garderoba duża, i mi światło rano, przy robieniu "się na bóstwo" będzie akurat i troszkę na prądzie sie zaoszczędzi w garderobach dzieci okien brak, bo one małe są z okien nie zrezygnuje, rolety będą i klima też chyba, ale muszę ślubnego przekonać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts