karolakr25 16.09.2011 13:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2011 (edytowane) 1976pinacolada W naszej rodzinie ja trzymam kasę, mąż "tylko" zarabia i oddaje mnie Na serio, mam wykształcenie ekonomiczne, więc ja się tym zajmuje A mężowi pozwalam wierzyć, że o wydatkach decydujemy wspólnie Edytowane 16 Września 2011 przez karolakr25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolakr25 16.09.2011 13:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2011 PODSUMOWANIE DOTYCHCZAS PONIESIONYCH WYDATKÓW: (do uzyskania pozwolenia na budowę Verony, w tym oczywiście działka) 374.157,50 Za obecny projekt 18.000,00 architektka załatwia wszystkie formalności i składa wniosek o PNB, będzie też kierownikiem budowy Tyle kasy, a my nawet nie wbiliśmy łopaty w ziemię :jawdrop::jawdrop: Zdecydowanie nie powinnam była podliczać wydatków. Wolałam jednak nie wiedzieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna-maria3 16.09.2011 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2011 Wolałam jednak nie wiedzieć Czasem rzeczywiście lepiej nie wiedzieć A po podliczeniu człowiek się dziwi, skąd tyle kasy wziął Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Princesa 16.09.2011 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2011 O rety strasznie duże koszty W tej kwocie my musimy zmieścić się ze stanem deweloperskim jeszcze nie wiem jak... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolakr25 16.09.2011 19:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2011 O rety strasznie duże koszty W tej kwocie my musimy zmieścić się ze stanem deweloperskim jeszcze nie wiem jak... 360 tys. to koszt działki i opłaty notarialne , co nie zmienia faktu, że 14 tys. za papierologię to gruba przesada Mąż mi na to zwrócił uwagę: Inni za tyle stawiają i wykańczają domy, a my nawet nie ogrodziliśmy działki Nie wiem czy śmiać się czy płakać Czasem rzeczywiście lepiej nie wiedzieć A po podliczeniu człowiek się dziwi, skąd tyle kasy wziął Ja niby wiem, ale przeraża mnie tempo z jakim tej kasy z konta na budowę ubywa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Princesa 16.09.2011 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2011 Z drugiej strony dobrze, że jeszcze z konta ubywa a nie z kredytu Macie jakiś kosztorys szacunkowy ile wyjdzie za całość? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1976pinacolada 16.09.2011 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2011 1976pinacolada mam wykształcenie ekonomiczne, więc ja się tym zajmuje U nas jest dokładnie na odwrót Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna-maria3 16.09.2011 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2011 Ja też w tej kwocie chciałabym się z developerskim zmieścić. A licząc z działka chociaż w SSZ. Póki co wszystko wskazuje na to, że się uda, ale czas pokaże, bo teraz wszędzie podwyżki... Na szczęście mam podpisane umowy i wpłacone zaliczki, co gwarantuje mi stałość cen. Mogę spać spokojnie, uff... Karola, a w jakim rejonie budujecie? Bo cena za działkę poznańsko-wrocławska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolakr25 16.09.2011 19:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2011 Ja też w tej kwocie chciałabym się z developerskim zmieścić. A licząc z działka chociaż w SSZ. Póki co wszystko wskazuje na to, że się uda, ale czas pokaże, bo teraz wszędzie podwyżki... Na szczęście mam podpisane umowy i wpłacone zaliczki, co gwarantuje mi stałość cen. Mogę spać spokojnie, uff... Karola, a w jakim rejonie budujecie? Bo cena za działkę poznańsko-wrocławska Wlkp, a dokładnie jakieś 10 km od granic Poznania Ja też zamierzam tak zrobić, podpisać umowy zimą, by mieć zagwarantowane ceny Z drugiej strony dobrze, że jeszcze z konta ubywa a nie z kredytu Macie jakiś kosztorys szacunkowy ile wyjdzie za całość? Jest konkretna kwota, której nie możemy/chcemy przekroczyć. Kredytu brać nie zamierzamy. Na chwilę obecną czekam na zatwierdzenie ostatecznego projektu, a potem na wykaz materiałów. I zobaczymy jak wyjdzie szacunkowy kosztorys. myślę, że założonej kwoty nie przekroczymy, bo wiele rzeczy w domu zrobi mój tata, bo się zgłosił na ochotnika (m.in. odkurzacz centralny, podłogówkę, elektrykę zrobi ze swoim kuzynem - elektrykiem) U nas jest dokładnie na odwrót Ważne że ten system sie sprawdza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna-maria3 16.09.2011 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2011 Wlkp, a dokładnie jakieś 10 km od granic Poznania : A z której strony? Pytam z ciekawości, bo ja Poznanianka z urodzenia i częsta bywalczyni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolakr25 16.09.2011 19:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2011 Kierunek na Warszawę, jest taka miejscowość, kiedyś, w latach 90 było o nas głośno, ze względu na Fabrykę Mebli. Wielkopolanie i Poznaniacy już wiedzą dokładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna-maria3 16.09.2011 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2011 No jak meble, to Swarzędz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolakr25 16.09.2011 19:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2011 No jak meble, to Swarzędz ale nie sam Swarzędz, malutka miejscowość obok, ale gmina Swarzędz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 17.09.2011 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2011 No Karola trudna ta zagadka nie była:) To faktycznie mam do Ciebie w miarę blisko:) Dobrze, ze masz o czym myśleć i czym się zająć teraz jak czekacie na Malutką, zawsze to odciąga myśli od nudy... I lepiej zaplanuj jak najwięcej przed tym końcem listopada bo potem może być różnie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolakr25 18.09.2011 07:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2011 Gdyby nie budowa, czytanie, myślenie, rozważanie, to na 1000% już bym zwariowała. Jestem typem energicznej osoby, która nie lubi nic nie robić, nawet podczas urlopu stawiamy na aktywny wypoczynek, a nie leżenie plackiem na plaży, więc planowanie mnie ratuje. Bo ile można oglądać telewizji i czytać książek (choć uwielbiam i pochłaniam 3 na tydzień)? I jeszcze siedzieć na FM !?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariomili 18.09.2011 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2011 Hej Karolu, Mam nadzieję że Ty i Madzia macie się dobrze:yes: Nie mniałam ostatnio czasu na forum więc zaraz nadrobię kilka stron w dzienniku a Ty mów co tam nowego z projektem? I pytanko mam odnośnie projektów kuchni, czy Ty je sama tworzysz i w jakim programie? p.s. dotychczasowe wydatki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolakr25 18.09.2011 20:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2011 (edytowane) Witaj Mama i córka mają się dobrze Dziś nawet przez chwilę wygrzewałam się na tarasie bo mnie mój kochany tatuś wyniósł na swych rękach Projekt się tworzy, a ja się dokształcam. Przeliczam ile potrzebuję materiały na stan 0 , ale za nic nie potrafię obliczyć ilości stali, te wzory do obliczeń już mnie przerosły (:yes: mam zdecydowanie za dużo czasu ) Projekt kuchni wykonany przeze mnie w programie PRO100 (wersja darmowa, więc nie ma możliwości zapisania projektu ), ale robię zrzut ekranu Dotychczasowe wydatki to głównie DZIAŁKA (+ notariusz) - 360.000,00 Wydaliśmy na nią (dużo ) więcej niż zamierzaliśmy, ale chcieliśmy dokładnie w tej okolicy. Oglądaliśmy jeszcze chyba z 10 innych, ale zawsze było coś nie tak: albo wjazd od południa, a to długa a wąska, w bliżej nie określonym kształcie, za mała, itd., itp. Edytowane 18 Września 2011 przez karolakr25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 19.09.2011 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2011 karolak ja tez wydalam za dużo na działkę ( chociaz mniej niz Ty) i teraz wiem ze jest ona za duża, spokojnie 15ar by mi wystarczyło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariomili 19.09.2011 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2011 Niestety działki duże i w dobrym miejscu trochę kosztują, ale z tego co pamiętam to masz w planach sprzedać jedną część więc nie będzie tak źle;) Obliczanie stali uff to już nie dla mnie, ale z tym to lepiej ustalić z architektem lub kierownikiem budowy. W Twoim wypadku chodzi o tą samą osobę Podejrzewam że u Ciebie trochę jej wyjdzie;) ( tyle to pewnie i Ty wiesz:P) A jaki strop planujesz? Fajnie że polenuchowałaś na tarasie, a swoją drogą silnych masz facetów:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolakr25 19.09.2011 08:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2011 Niestety działki duże i w dobrym miejscu trochę kosztują, ale z tego co pamiętam to masz w planach sprzedać jedną część więc nie będzie tak źle;) Obliczanie stali uff to już nie dla mnie, ale z tym to lepiej ustalić z architektem lub kierownikiem budowy. W Twoim wypadku chodzi o tą samą osobę Podejrzewam że u Ciebie trochę jej wyjdzie;) ( tyle to pewnie i Ty wiesz:P) A jaki strop planujesz? Fajnie że polenuchowałaś na tarasie, a swoją drogą silnych masz facetów:rolleyes: Ja się bawię w obliczenia z nudów i z własnej ciekawości Wiem, że sporo tego wyjdzie, mam tego świadomość Z tej działki na której będziemy budować już niczego odsprzedawać nie będę, obok kupiliśmy jeszcze jedną i tą sprzedamy, ale jej nie wliczałam w koszty, więc się nie liczy. Bez przesady!!!! Ja taka ciężka nie jestem przytyłam ledwo 5 kg od początku ciąży, a wcześniej też nie ważyłam dużo (teraz mam 64 kg) karolak ja tez wydalam za dużo na działkę ( chociaz mniej niz Ty) i teraz wiem ze jest ona za duża, spokojnie 15ar by mi wystarczyło Dom będzie o kilka metrów więcej (niż mówią przepisy) odsunięty od granicy działki. Ja planuję zrobić dzieciaczkom mini plac zabaw z piaskownicą, altanę, może oczko wodne. I jak się kiedyś uda to domek gospodarczy na narzędzia ogrodnicze itp. Poza tym mąż polubił koszenie trawy podobno go to relaksuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts