Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budujemy (na odległość) nasz (drugi) dom …

Recommended Posts

• Odpowiedzi 767
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

PODSUMOWANIE DOTYCHCZAS PONIESIONYCH WYDATKÓW:

(do uzyskania pozwolenia na budowę Verony, w tym oczywiście działka)

374.157,50

Za obecny projekt 18.000,00 architektka załatwia wszystkie formalności i składa wniosek o PNB, będzie też kierownikiem budowy

Tyle kasy, a my nawet nie wbiliśmy łopaty w ziemię :jawdrop::jawdrop::jawdrop::jawdrop::jawdrop:

Zdecydowanie nie powinnam była podliczać wydatków. Wolałam jednak nie wiedzieć :sick:

O rety strasznie duże koszty :jawdrop:

W tej kwocie my musimy zmieścić się ze stanem deweloperskim :sick: jeszcze nie wiem jak...

360 tys. to koszt działki i opłaty notarialne :( , co nie zmienia faktu, że 14 tys. za papierologię to gruba przesada :mad:

Mąż mi na to zwrócił uwagę: Inni za tyle stawiają i wykańczają domy, a my nawet nie ogrodziliśmy działki

Nie wiem czy śmiać się czy płakać :confused:

Czasem rzeczywiście lepiej nie wiedzieć :roll: A po podliczeniu człowiek się dziwi, skąd tyle kasy wziął ;)

Ja niby wiem, ale przeraża mnie tempo z jakim tej kasy z konta na budowę ubywa :(

Ja też w tej kwocie chciałabym się z developerskim zmieścić. A licząc z działka chociaż w SSZ. Póki co wszystko wskazuje na to, że się uda, ale czas pokaże, bo teraz wszędzie podwyżki... Na szczęście mam podpisane umowy i wpłacone zaliczki, co gwarantuje mi stałość cen. Mogę spać spokojnie, uff... ;)

Karola, a w jakim rejonie budujecie? Bo cena za działkę poznańsko-wrocławska ;)

Ja też w tej kwocie chciałabym się z developerskim zmieścić. A licząc z działka chociaż w SSZ. Póki co wszystko wskazuje na to, że się uda, ale czas pokaże, bo teraz wszędzie podwyżki... Na szczęście mam podpisane umowy i wpłacone zaliczki, co gwarantuje mi stałość cen. Mogę spać spokojnie, uff... ;)

Karola, a w jakim rejonie budujecie? Bo cena za działkę poznańsko-wrocławska ;)

Wlkp, a dokładnie jakieś 10 km od granic Poznania :) Ja też zamierzam tak zrobić, podpisać umowy zimą, by mieć zagwarantowane ceny :)

Z drugiej strony dobrze, że jeszcze z konta ubywa a nie z kredytu ;)

Macie jakiś kosztorys szacunkowy ile wyjdzie za całość?

Jest konkretna kwota, której nie możemy/chcemy przekroczyć. Kredytu brać nie zamierzamy.

Na chwilę obecną czekam na zatwierdzenie ostatecznego projektu, a potem na wykaz materiałów. I zobaczymy jak wyjdzie szacunkowy kosztorys. myślę, że założonej kwoty nie przekroczymy, bo wiele rzeczy w domu zrobi mój tata, bo się zgłosił na ochotnika :) (m.in. odkurzacz centralny, podłogówkę, elektrykę zrobi ze swoim kuzynem - elektrykiem)

U nas jest dokładnie na odwrót :)

Ważne że ten system sie sprawdza :)

No Karola trudna ta zagadka nie była:):)

To faktycznie mam do Ciebie w miarę blisko:)

Dobrze, ze masz o czym myśleć i czym się zająć teraz jak czekacie na Malutką, zawsze to odciąga myśli od nudy...

I lepiej zaplanuj jak najwięcej przed tym końcem listopada bo potem może być różnie:)

Gdyby nie budowa, czytanie, myślenie, rozważanie, to na 1000% już bym zwariowała. Jestem typem energicznej osoby, która nie lubi nic nie robić, nawet podczas urlopu stawiamy na aktywny wypoczynek, a nie leżenie plackiem na plaży, więc planowanie mnie ratuje.

Bo ile można oglądać telewizji i czytać książek (choć uwielbiam i pochłaniam 3 na tydzień)?

I jeszcze siedzieć na FM ;) :lol2: !?!

Hej Karolu,

Mam nadzieję że Ty i Madzia macie się dobrze:yes:

Nie mniałam ostatnio czasu na forum więc zaraz nadrobię kilka stron w dzienniku a Ty mów co tam nowego z projektem?

I pytanko mam odnośnie projektów kuchni, czy Ty je sama tworzysz i w jakim programie?

p.s. dotychczasowe wydatki :jawdrop:

:hug:

Witaj :)

Mama i córka mają się dobrze :) Dziś nawet przez chwilę wygrzewałam się na tarasie :) bo mnie mój kochany tatuś wyniósł na swych rękach :lol2:

Projekt się tworzy, a ja się dokształcam. Przeliczam ile potrzebuję materiały na stan 0 , ale za nic nie potrafię obliczyć ilości stali, te wzory do obliczeń już mnie przerosły :( (:yes::yes: mam zdecydowanie za dużo czasu :lol2: )

Projekt kuchni wykonany przeze mnie w programie PRO100 (wersja darmowa, więc nie ma możliwości zapisania projektu :( ), ale robię zrzut ekranu :)

Dotychczasowe wydatki to głównie DZIAŁKA (+ notariusz) - 360.000,00

Wydaliśmy na nią (dużo :( ) więcej niż zamierzaliśmy, ale chcieliśmy dokładnie w tej okolicy. Oglądaliśmy jeszcze chyba z 10 innych, ale zawsze było coś nie tak: albo wjazd od południa, a to długa a wąska, w bliżej nie określonym kształcie, za mała, itd., itp.

Edytowane przez karolakr25

Niestety działki duże i w dobrym miejscu trochę kosztują, ale z tego co pamiętam to masz w planach sprzedać jedną część więc nie będzie tak źle;)

Obliczanie stali uff to już nie dla mnie, ale z tym to lepiej ustalić z architektem lub kierownikiem budowy. W Twoim wypadku chodzi o tą samą osobę:) Podejrzewam że u Ciebie trochę jej wyjdzie;) ( tyle to pewnie i Ty wiesz:P)

A jaki strop planujesz?

Fajnie że polenuchowałaś na tarasie, a swoją drogą silnych masz facetów:rolleyes:

Niestety działki duże i w dobrym miejscu trochę kosztują, ale z tego co pamiętam to masz w planach sprzedać jedną część więc nie będzie tak źle;)

Obliczanie stali uff to już nie dla mnie, ale z tym to lepiej ustalić z architektem lub kierownikiem budowy. W Twoim wypadku chodzi o tą samą osobę:) Podejrzewam że u Ciebie trochę jej wyjdzie;) ( tyle to pewnie i Ty wiesz:P)

A jaki strop planujesz?

Fajnie że polenuchowałaś na tarasie, a swoją drogą silnych masz facetów:rolleyes:

Ja się bawię w obliczenia z nudów i z własnej ciekawości :lol2: Wiem, że sporo tego wyjdzie, mam tego świadomość :(

Z tej działki na której będziemy budować już niczego odsprzedawać nie będę, obok kupiliśmy jeszcze jedną i tą sprzedamy, ale jej nie wliczałam w koszty, więc się nie liczy.

Bez przesady!!!! Ja taka ciężka nie jestem :p przytyłam ledwo 5 kg od początku ciąży, a wcześniej też nie ważyłam dużo (teraz mam 64 kg)

karolak ja tez wydalam za dużo na działkę ( chociaz mniej niz Ty) i teraz wiem ze jest ona za duża, spokojnie 15ar by mi wystarczyło

Dom będzie o kilka metrów więcej (niż mówią przepisy) odsunięty od granicy działki. Ja planuję zrobić dzieciaczkom mini plac zabaw z piaskownicą, altanę, może oczko wodne. I jak się kiedyś uda to domek gospodarczy na narzędzia ogrodnicze itp. Poza tym mąż polubił koszenie trawy :lol2: podobno go to relaksuje :lol2: