Saly 20.09.2011 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2011 Hej KarolciaNo powiem szczerze, ze wycena okien mnie przeraziłabaaaardzo duzo w/g mnie oczywiscie - ale okno przesuwne bezprogowe podbija stawkęCzekam na kolejne wycenyBuziaki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolakr25 20.09.2011 19:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2011 Saly powiem ci szczerze, że mnie trochę też, nawet bardziej niż trochę :( Z jednej strony wiedziałam, że okna będą nas drogo kosztować, ale naprawdę nie sądziłam, że aż tyle Okna mają być wysokiej klasy, energooszczędne i we wszystkich rolety, a to niestety kosztuje Jeśli inne wyceny też takie będą, będę musiała nieco zrewidować plany, może niektóre okna nieco zmniejszyć, nie dawać rolet na piętrze, wybrać tańszy profil? Nie wiem, będę myśleć, jak dostanę wszystkie wyceny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1976pinacolada 20.09.2011 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2011 karolamy na poczatku planowalismy rolety zew. Wycenili nam je na ok 20 tys - sam dół bo u góry wole oka więc się nie da. Po dłuższych zastanowieniach doszlismy do wniosku , ze rezygnujemy z rolet ponieważ:1. rolety na dole a u góry nie - to sie mija z celem. Złodziej wybiera dom wczesniej, obserwuje, planuje... Jaki problem wejść przez okno na górze? Żaden!2. zamknięte rolety we wszystkich oknach przez kolejne dni i noce to sygnał dla potencjalnego złodzieja, ze właściciele wyjechali na urlop3. w naszym przypadku montaż rolet na półokragłych nadprożach to spory problem a montaż ich w świetle okna.....nie podoba mi się... I tym sposobem zrezygnowaliśmy z rolet. Szkoda, że nie doszlismy do tych wniosków troszke wcześniej na etapie robienia elektryki bo sporo zainwestowaliśmy w przygotowanie okablowania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolakr25 20.09.2011 19:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2011 U nas nie ma to być zabezpieczenie przed ewentualnymi złodziejami, dla nich rolety to akurat nie przeszkoda.W poprzednim domu miałam, byłam zadowolona. Latem jak było ostre słońce to miałam je częściowo opuszczone i jak szeroko otwarte okna.Więc uznałam, ze w tym też chce mieć. Ja chcę mieć dom energooszczędny. A rolety są nie bez znaczenia. Wiem że to kosztuje, mam tego świadomość. Muszę to dobrze przemyśleć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 21.09.2011 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2011 karola to moze jednak rolety tylko na dole? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna-maria3 21.09.2011 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2011 karola, a ta wycena to na jakie okna jest? Bo jeśli na drewniane, to uważam, że jest bardzo OK. Jeśli natomiast na PCV, to do jakiejś negocjacji, natomiast też nie jest źle... Zauważ, że najbardziej cenę nabijają HS-y. Z montażem to ponad 20 tysięcy netto. Prawie połowa ceny. Ale za HS niestety się płaci... Reszta okien uważam, że w bardzo rozsądnych kwotach jest. Nie patrz na ofertę jak na całość, tylko analizuj poszczególne składowe. U Ciebie okna 600x1200 wychodzą około 410 złotych brutto. U mnie 450. Okna 1800x1500 u Ciebie 1260 złotych, u mnie nieco mniejsze, bo 1800x1200 1190 zł więc podobnie. Co do rolet - masz wycenione taniej niż ja. Zwróć uwagę, że cenę nabijają napędy elektryczne. Gdybyś przy tych małych oknach dała rolety ręczne, to cena znacznie by spadła... Albo spróbuj ponegocjować przy napędach. Masz wycenione w granicach 300-350 złotych za sztukę, a spokojnie można dostać za 230-250. Przy 25 oknach to oszczędność kilku tysięcy złotych. U mnie tak właśnie wychodzi za napęd. Jakieś 250 złotych. Miejsce, gdzie widzę duże pole do negocjacji to napędy właśnie, ale też montaż. U mnie montaż to około 5-6% wartości całego zamówienia (okna+rolety). U Ciebie 15% przy oknach i ponad 25% przy roletach. To absurd jakiś. Licząc przy całej inwestycji wychodzi, że montaż to prawie 20%. Myślę, że jak tutaj trochę byś ugrała i do tego obniżyliby cenę silników, to możesz zejść do 65 tysięcy, co przy takiej ilości okien i przy dwóch tak dużych HS-ach byłoby bardzo rozsądną kwotą. Co nie znaczy, że małą Ale takie mamy domy, że okna będą kosztwać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna-maria3 21.09.2011 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2011 I jeszcze ogólnie w kwestii rolet. Sama wiesz, że mam problem. Ale nie z ceną, tylko z kolorem Jedną z opcji u nas jest właśnie rezygnacja z rolet, żeby pozbyć się kolorystycznego problemu i zamówić okna w wymarzonym kolorze, ale nie wiem, czy na taki krok jestem w stanie się zdecydować. Dla mnie rolety to jeden z MUST HAVE jednak... Jedyny plus rezygnacji z rolet to 25 tysięcy w kieszeni. I na tym koniec. Reszta to minusy. Dla mnie długie - jak stąd na księżyc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 21.09.2011 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2011 anna a mozesz podac minusy i plusy? ja sie sie cały czas waham Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolakr25 21.09.2011 07:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2011 Ani to za okna PCV. Co do rolet to ja też jestem zdania MUST HAVE. Na szczęście chce 7016, więc nie mam problemu z kolorem. Wydawało mi się, że na roletach przesadzili, zwłaszcza na napędach, a ty mnie jeszcze w tym upewniłaś. Oczywiście, że będę negocjowała. Czekam na inne wyceny, będę porównywać, nie spieszy mi się, więc rozłożę wszystko na czynniki pierwsze i będę analizowała. Dziś mąż jedzie zobaczyć okna i ich montaż na jakąś budowę. No i liczę na rabat Zresztą oni nie są moim faworytem. Aksamitka wolałabym wszędzie. Może jedynie w ramach oszczędności zrezygnowałabym z rolet na lewej elewacji (czyli w garażu, pom. gosp., spiżarni, WC na parterze i łazience na poddaszu i w garderobie) PLUS jak dla mnie najważniejszy - pełnią rolę termoizolatora, który w zimie zatrzyma ciepło wewnątrz pomieszczenia, natomiast latem - dzięki zatrzymaniu promieni słonecznych - nie dopuści do zbyt dużego nagrzania powietrza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna-maria3 21.09.2011 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2011 aksamitka, ja zupełnie nie jestem obiektywna, bo rolety tak jak napisałam, na liście MUST HAVE są, ale proszę... Mój subiektywny bilans: Na minus dla rolet - cena - jest dość wysoka, jeśli do tego doliczyć koszty silników elektrycznych, okablowania, przyłączenia do jakiejś stacji meteorologicznej itd to robia się duże koszty. I na tym, dla mnie, minusów koniec... No, jest jeszcze drugi, ale to już zupełnie "mój" minus - nie mogę dobrać koloru do okien, które bym chciała więc albo zrezygnuję z rolet, albo zmienię kolor, żeby i okna i rolety miały ten sam odcień Na plus dla rolet: - mogę spokojnie spać, bo słońce rano nie daje mi po oczach (niektórym to nie przeszkadza - mi owszem) - nie muszę bawić się w roletki materiałowe w domu - po pierwsze mi się one nie podobają, po drugie też kosztują, po trzecie strasznie zbiera się na nich kurz, a do pralki się ich nie wrzuci - jak jest silny wiatr to zamykam rolety i nie daje mi po oknach. Podobnie przy burzy. - jak jest bardzo zimno rolety zatrzymują ciepło w domu. I tu nie dam się przekonać, że jest inaczej. Mam teraz rolety i wiem - czuję Szczególnie w zimowe, mroźne noce... - Latem spuszczam nieco rolety i mam chłodno w domu - Zimą mogę spuścić rolety i otworzyć okno. Mam wtedy świeże powietrze w sypialni, ale nie jest zimno. - w każdej chwili mogę mieć w domu ciemno, jeśłi zajdzie taka potrzeba - na przykład jak dzieci chcą się zdrzemnać, albo jak chcemy w domu zrobić "kino". Sporo z tych plusów to nie są jakieś wielkie, znaczące powody, ale dla mnie wystarczające, żeby rolety mieć I dla jasności - antywłamaniowe właściwości rolet nie są dla mnie absolutnie żadnym wyznacznikiem. Rolety antywłamaniowe kosztuja majątek. te rolety, o których rozmawiamy, NIE SĄ antywłamaniowe i nie taka ma być ich funkcja karola, a nie będzie Cię wkurzało, że tu je masz, a gdzie indziej nie? Bo aj też mam pomieszczenia, w których teoretycznie moglabym z rolet zrezygnować... Garaż, PG, garderoba... I rolety plus 3 silniki to juz kilka tysi do przodu... Tylko nie wiem, czy nie będzie mnie denerwowało, że na jednych oknach widoczne są prowadnice, a na innych nie. Zwłaszcza, ze okno garażowe jesy blisko kuchennego, sa tych samych wymiarow i różnica będzie widoczna... I jeszcze jedno - kontaktowałaś się już z forumowym panem Robertem? Polecam I jakie to są okna, te wycenione? na jakim profilu? I z jakimi okuciami? Bo ja porównywałam z moimi na Schueco i okucia W1 więc możliwe, że przy Twojej wycenie jeszcze taniej mogłoby być... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolakr25 21.09.2011 07:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2011 (edytowane) karola, a nie będzie Cię wkurzało, że tu je masz, a gdzie indziej nie? Bo aj też mam pomieszczenia, w których teoretycznie moglabym z rolet zrezygnować... Garaż, PG, garderoba... I rolety plus 3 silniki to juz kilka tysi do przodu... Tylko nie wiem, czy nie będzie mnie denerwowało, że na jednych oknach widoczne są prowadnice, a na innych nie. Zwłaszcza, ze okno garażowe jesy blisko kuchennego, sa tych samych wymiarow i różnica będzie widoczna... I jeszcze jedno - kontaktowałaś się już z forumowym panem Robertem? Polecam I jakie to są okna, te wycenione? na jakim profilu? I z jakimi okuciami? Bo ja porównywałam z moimi na Schueco i okucia W1 więc możliwe, że przy Twojej wycenie jeszcze taniej mogłoby być... Nie kontaktowałam sie z nim, ale mam dostać wycenę na Schueco. Możesz mi dać na niego namiary? Może być na priv. Co do plusów, absolutnie się z tobą zgadzam!!! Też mieszkałam w domu z roletami, potem w mieszkaniu bez rolet, teraz w domu z roletami i nikt mnie nie przekona, że to zbędna fanaberia!!!! Uwielbiałam latem opuścić roletę do połowy i otworzyć okna jak szeroko. Miałam i świeże powietrze i chłodne pomieszczenie. Wolę zainwestować w rolety, ale szukać oszczędności na czym innym. Czy będzie mnie to denerwować? Pewnie tak, ale u mnie tych rolet nie byłoby na jednej elewacji, w zasadzie widocznej tylko od sąsiada. Ale taka decyzja byłaby w ostateczności. Okna Prestige 6 komorowe szerokie Edytowane 21 Września 2011 przez karolakr25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna-maria3 21.09.2011 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2011 Ja się zastanawiam, czy w tych kilku pomieszczeniach nie dać rolet ręcznych. I w naszej sypialni i u dzieci też. To nie wymaga wysiłku, żeby sobie taką roletę ręcznie opuścić. Tylko fakt - mało estetycznie w domu wygląda Ale tych okien do ręcznego sterowania mam potencjalnie 8 więc to koszt około 2 tysiące... Mało, nie mało... W sumie nie wiem, czy dla takiej kwoty warto bawić się w pasy Kontakt do pana Roberta krąży po FM więc myślę, że mogę oficjalnie... Robert Wawrzyniak 602 600 580. Możesz powołać się na mnie. Pan Robert z pewnością mnie pamięta, bo zawracam mu głowę średnio co kilka dni Tylko nie wiem, czy widziałaś na żywo profil Schueco Cava? Bo on dość specyficzny jest... Musi się spodobać... Ja na początku sceptycznie do niego podeszłam. Jak po raz pierwszy atika mi zdjęcia podesłała to średnio mi się podobał. Ale teraz przyzwyczaiłam się już do tego, jak wygląda i uważam, że jest OK Zobacz u mnie w wątku - Esiak wklejał swoje okna (pewnie z kilkanaście stron temu). Albo bezpośrednio u niego w wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna-maria3 21.09.2011 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2011 karola, one i po nazwach i po kształcie profili bardzo mi okna Jezierskiego przypominają... A jakiej grubości macie mieć mur i ile ocieplenia? Bo widzę, że Prestige wybierasz... Mi u Jezierskiego powiedzieli, że te okna zwracają się i mają sens przy domach pasywnych. Przy normalnym budownictwie w zupełności wystarcza Elita, bo dopłata do Prestige i tak nie prędkpo się zwróci... No i jeśli w Prestige celujesz, to nie dziw się, że taka jest wycena. U mnie różnica u Jezierskiego między Elite a Prestige byla na poziomie 10 tysięcy na samych oknach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolakr25 21.09.2011 07:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2011 (edytowane) Właśnie, mi ręczne sterowanie też nie przeszkadza, ale estetycznie mi to nie pasuje :( Nie widziałam go niestety. Ale znalazłam zdjęcia w necie i bardzo mi odpowiadają :) Za kontakt dziękuję, pewnie się z nim skontaktujemy, bo z tego co pisałaś, to facet naprawdę zna się na rzeczy Domu pasywnego nie jesteśmy w stanie zbudować, ale chcę by był jak najbardziej energooszczędny. Mamy dużo okien i duże powierzchnie przeszkleń, więc okna mają znaczenie. To samo nam powiedzieli w salonie, ale różnice określili na poziomie 5 tys., więc uznaliśmy że przy tylu oknach 5 tys, to jakoś ujdzie, a jakość lepsza. Mieli przysłać 2 warianty wyceny, przysłali jeden. Już wysłałam maila z prośbą o ten drugi wariant. Ściany będą dwuwarstwowe z pustaków poryzowanych i styropianu Ogrzewanie pompą ciepła, ocieplenie dachu pianką poliuretanową, ogrzewanie podłogowe, grzejniki drabinkowe tylko w łazienkach. Edytowane 21 Września 2011 przez karolakr25 dopisanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna-maria3 21.09.2011 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2011 karola, to nie wiem, czy to nie jest czasem to tańsze okno, 5 komorowe... A podali Ci gdzieś współczynniki? Poproś o dokument i zobaczysz, czy rzeczywiście jest tak znacząca różnica. U mnie przy Cava 70 i też sporych oknach większość współczynników to 0.87-0.95. Przy tych wysokich wąskich oknach 1.03, a przy najmniejszych 1.08, ale one są i uchylne i otwierane więc pewnie dlatego współczynnik leci. Suwane 0.9, a balkonowe z ruchomym słupkiem 0.87. Myślę, że to bardzo dobrze rokuje na rachunki za gaz Karola, a te okna 180x150 to na jakiej wysokości mają być? Bo jak dodam do tego roletę to na wysokośc wyjdzie 170 cm, do tego wieniec... Ile macie wysokości w pomieszczeniach? I ile od ziemi będą te okna? 80 cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolakr25 21.09.2011 08:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2011 Na parterze wysokość pomieszczeń 3 m, okna od ziemi na wys. 85 cm (bo HS i tarasowe mają wysokość 2,35, więc by było równo), na piętrze 2,8 m i okna też na wys. 85 cm (mąż podpowiada lub 80 cm, ale czekam na rys. od pani architekt). Nic nie napisali. Dostałam maila o takiej treści: Witam!W załączniku przesyłam wycenę na rolety oraz okna. Kolor okien będzie niemalże idealny jak rolet. Puszka od spodu jest koloru białego ,za dodatkową opłata może być również szara, jednakże to już zależy od uznania, ponieważ skrzynki tak naprawdę nie będzie mocno widać, bo będzie zabudowana.Pozdrawiam! (imię i nazwisko)W załączniku było to co wkleiłam i nic więcej. Ta osoba nie odbiera telefonu, wysłałam 2 maila z potwierdzeniem odczytu. Na razie zero reakcji. Mąż też czeka na telefon od montażystów, bo chcemy zobaczyć te antracytowe i ich montaż.Już jak mąż tam był z prośbą o wycenę, nie zrobili na nas dobrego wrażenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna-maria3 21.09.2011 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2011 Aaa, to OK, bo już myślałam, że masz jakieś 2,7 i wzięli Ci wymiar okna razem z roletą do wyceny Jak już na pierwszym spotkaniu nie zrobili dobrego wrażenia, to dalej może być tylko gorzej. Niestety obsługa klienta w naszym kraju na marnym poziomie się plasuje i sprzedawcom/przedstawicielom ciężko zrozumieć, że sprzedają nie tylko produkt, ale też wizerunek firmy i siebie samego... Ale fajnie, że tę wycenę masz, bo im więcej, tym lepiej... Będzie z czym porównać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolakr25 21.09.2011 08:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2011 Wrażenia dobrego nie zrobili, ale mają dobrą opinię i montażyści wiedzą co robią. Znajomi mają od nich okna i są bardzo zadowoleni. Jak było coś nie tak, dzwonili, przyjeżdżali, nie robili problemów. Mieli montaż rozłożony na 2 dni, to nawet jeden montażysta został na noc na budowie i pilnował. Ale ich w salonie obsługiwał ktoś inny. Mówili że spędzili u nich w salonie prawie 1,5 godziny i tamten facet wszystko po kolei im tłumaczył, bo oni się kompletnie nie znali. Zobaczymy, czekam na kolejne wyceny. Nie bardzo chcę zmniejszać okna Uwielbiamy naturalne światło, tak potrzebne zwłaszcza jesienią i zimą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
psztymucel nulek 21.09.2011 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2011 My mieliśmy podobne problemy ze znalezieniem firmy która by zrobiła okna mniej więcej takie jak chcieliśmy i za rozsądną cenę. Przede wszystkim chcieliśmy mieć okna ze szprosami między szybami oraz aby okna były trójszybowe. O ile dobrze pamiętam wyniosło nas to ok. 35tyś zł. Okna były z firmy z Kalisza, chyba z ul.Złotej, ale nie jestem pewien czy dobrze pamiętam. Przywieźli wszystkie okna i drzwi balkonowe i zamontowali w jeden dzień. Okna przesuwne faktycznie są drogie, także my je mamy tylko w kuchni nad zlewem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolakr25 22.09.2011 10:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2011 Szukam turkusowej tapety do sypialni na jedną ścianę, na niej stanie białe łóżko z wysokim tapicerowanym zagłówkiem i 2 białe stoliczki. Oprócz tego w sypialni będzie jeszcze czarny lub ciemno szary fotel z podnóżkiem i biała komoda. Pozostałe 3 ściany będą białe. I znalazłam!! Cudowną, zakochałam sie w niej od pierwszego wejrzenia. TYLKO ONA JEST NA PULPIT, A NIE NA ŚCIANĘ!!! :bash::cry: (czego nie wiedziałam zakochując się w niej) Jak myślicie da się to przerobić na fototapetę? Ścianę mam 4 (szeroka) x 2,75 (wysoka) http://img202.imageshack.us/img202/20/turkusowopasyczarne.jpg Mojemu ślubnemu podoba się taka, ale ja nie mogę na nią patrzeć za nic mi się nie podoba. Prędzej zmienię kolorystykę sypialni niż pozwolę mu ją położyć na ścianę http://img822.imageshack.us/img822/9908/719284.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts