Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budujemy (na odległość) nasz (drugi) dom …

Recommended Posts

Czesc i czolem, no to dalas mi zadanie na zime

Szalejesz kochana:)

Ja jestem wzrokowcem i niestety kiepską wyobraźnię, lubię "zobaczyć" co widzę w swojej głowie

Będziesz miała zajęcie :lol2:

a ja chba jakas głupia jestem bo nie umiem :( ściagneło mi się, zapisało ale jak to otwieram to mam czarną plansze i ni h.... nie widać :( Oświeci mnie ktoś, pllllliiiiiiissssssssssssssss..............

Jak otwierasz program wybierasz NOWY PROJEKT wpisujesz wymiary pomieszczenia, wybierasz ok i powinno pojawić ci się coś takiego

http://img856.imageshack.us/img856/2586/beztytuu1qu.jpg

Ostatni rząd na pasku zadań: sprawdź jakie masz ustawienia, porównaj do tego rzutu, jakby co jutro służę pomocą, bo teraz już idę spać :bye:

• Odpowiedzi 767
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Rolety - stanowczo Nieeee. Zakladamy je w Polsce nagminnie, a mogloby byc tak pieknie:(

Rok temu bylam sluzbowo na samej polnocy Holandii, miasto portowe nad Morzem Ppolnocnym. Domy i mieszkania mialy duze przeszklenia, ale w zadnym nie bylo rolet. Jedynie w sypialniach i lazienkach byly zaslony, jak szlam wieczorem po zapruszonym sniegiem miescie i w oknach paliły sie swiatla, czuc bylo ta atmosfere.

Tam jest znacznie zimniej niz u nas, mocniej wieje ale nikt nie miał plastikowych czy aluminiowych rolet, zabijajacych to "coś". Za to piekne zaslony, fajne dekoracje w oknach

PS Karola bedziesz miala piekny dom, moze nowocieśne drewniane okiennice, choćby takie suwane...choć to tez na pewno duzy koszt

Holandia jest boska, uwielbiam te ich wielkie okna, idą chodnikiem można im zajrzeć do domów, a w oknach tylko jakieś kwiatki :) w PL nie do pomyślenia. Co do atmosfery masz rację.

Drewniane mi nie pasują :( Ja już miałam rolety i byłam bardzo zadowolona, więc oczywiste było dla nas, że teraz też będą rolety.

Ale mimo wszystko rolety mają sporo plusów.

Na razie o niczym decydować jeszcze nie muszę, czekam na inne wyceny, jak je dostanę to wtedy będę myśleć

Jak otwierasz program wybierasz NOWY PROJEKT wpisujesz wymiary pomieszczenia, wybierasz ok i powinno pojawić ci się coś takiego

http://img856.imageshack.us/img856/2586/beztytuu1qu.jpg

robie dokładnie to co piszesz i zamiast takiej "kratownicy" mam czarne tło , buuuuuuuuuuuuuu.................... Czekam do jutra, dobranoc

robie dokładnie to co piszesz i zamiast takiej "kratownicy" mam czarne tło , buuuuuuuuuuuuuu.................... Czekam do jutra, dobranoc

Hmm kilka dni temu instalowałam nową wersję, i jeśli dobrze pamiętam miałam ten sam problem i właśnie coś zmieniałam w ostatnim górnym rzędzie na pasku narzędzi.

Zrób zrzut ekranu i mi prześlij, porównam ze swoimi ustawieniami. A teraz już naprawdę idę spać, bo mąż, tyran, zaraz siłą zabierze mi laptopa :lol2:

Do jutra :)

Dostałam dobrą i złą wiadomość dot. fototapety do sypialni ;)

Z tej tapety na pulpit można zrobić fototapetę :)

Po jej powiększeniu do żądanego przez nas rozmiaru kadr wyglądałby tak:

http://img405.imageshack.us/img405/4112/kadrg.jpg

A teraz zła wiadomość :( :

CENA (fototapety o wymiarze 4 x 2,75 m) 935 zł

Ewentualne laminowanie to koszt 330 zł

Laminowanie zabezpiecza przed uszkodzeniami mechanicznymi, a także pozwala na bezpieczne czyszczenie powierzchni tapety różnymi detergentami, mokrymi szmatkami. Laminat również znacznie przedłuża żywotność tapety.

Jest też cudowna wiadomość i bardzo dołująca

Znalazłam boskie łóżko do sypialni, ale cena mnie rozłożyła na łopatki 3631.00 zł (wersja najtańsza dla łóżka 1,60/2,00)http://img98.imageshack.us/img98/6340/166img1d84b68a3ea363523.jpg

Znalazłam też fotel z podnóżkiem, ale dla własnego spokoju, bo mi się denerwować nie wolno, bo mi skacze ciśnienie, nawet nie sprawdzam ceny. Wolę jednak żyć jeszcze przez jakiś czas w nieświadomości.

Czy tylko mnie zawsze podobają się te najdroższe rzeczy??? :cry::cry::cry:

Hej Karola :)

Fajnie,że juz masz tak wszystko dokładnie przemyślane, zazdroszczę!!!

Tapeta (oczywiście ta którą Ty wybrałaś ;) ) bardzo fajna! Niestety tyle kosztują tego typu tapety, ja sprawdzałam w kilku miejscach bo sama szukalam fototapety do bilardowni.... i te które mi sie podobały dochodziły nawet do 2000 za podobny wymiar :( Niestety mam tą samą przypadłość co Ty i wiecznie trafiam na górną półkę cenową ( górną lub nawet za wysoką dla mnie oczywiście ;))

Łóżko które pokazałaś BOSKIE!!!! Chyba się zakochalam! Tylko ja potrzebuję 180 cm szerokości... więc cene pewnie jeszcze wyższa.... a do tego stelaż, materac... ehh... no nic jest jeszcze troche czasu ;)

Pozdrawiam serdecznie i prosze pogłaskać odemnie brzuszek ( rok temu o tej porze też miałam już dosyć kilkumiesięcznego leżenia, tylko,że Julcia urodziła sie 24 stycznia, więc Ty masz już z górki ;) )

Tym razem wiem dokładnie czego chcę i wolę mieć wszystko wcześniej zaplanowane, bo ciężko będzie mi chodzić po sklepach, szukać i na szybko coś zmieniać. Nie będzie mnie na miejscu, a nie chcę za bardzo obarczać wszystkim taty, który i tak mocno sie dla nas poświęci i będzie pilnował budowy :)

Ta cena to za najtańszą wersję :( . My też chcemy 1,80 (mąż nawet sugeruje, że 2,00 :o ale to chyba lekka przesada)

Mój mąż mnie dobił, bo chce fototapetę też do gabinetu, a tam potrzebny jest podobny wymiar, i niestety tym razem raczej nie odpuści ;) a podobno "on sie nie zna na wykończeniu i sama mam decydować" (tak mi powiedział!!!) a teraz ma zdanie na każdy temat, nawet w kwestii zasłon się wypowiada!!! :mad:

Pogłaskałam, Lena właśnie ma swój wieczorny trening boksowania albo czegoś w tym stylu :lol2: ja jeszcze minimum 2 miesiące, ale skoro wytrzymałam tyle, to myślę, że te 2 miesiące też dam radę. W końcu nagroda będzie :)

hej Karolka

Łóżko piękne - szczerze to drewniane planowałam ale tyle tych tapicerowanych na forum, że chyba się zakochuję. Zauroczona w każdym bądź razie na pewno juz jestem :)

Cena fototapety mnie nie zaskoczyła - wyceniałam jakis czas temu tapetę do pokoju Lenki (z wielkim misiem) i tez wyszło sporo.... Mam jeszcze trochę czasu więc może i na to uzbieram :)

Co do boksowania to zaraz Ci tu wkleję link z filmikiem co moja gwiazdeczka wyprawiała. Weź poprawkę na to, że zawsze jak włączałam "kamerkę" to robiła się nieśmiała więc to co zobaczysz to tylko namiastka tego co potrafiła. Wszyscy mnie straszyli, że jakie dziecko w brzuchu takie i będzie na codzień. I musze przyznać - sprawdziło się ! Nie wyrabiam momentami na zakrętach za nią !

Co do ciąży (tej drugiej) to powiem Ci szczerze że zrobiłam sobie sesję brzuszkową :) Mam przepiekne zdjęcia zrobione przez moją koleżankę - robiła mi je pod koniec ciąży i zwlekała z odbitkami.... Na drugi dzień po przyjściu ze szpitala kurier przyniósł przesyłkę - album od cioci Anetki dla Lenki - moje brzuszkowe zdjęcia w dużym formacie wklejone w piekny blado-rózowy album. Popłakałam sie ze wzruszenia jak bóbr. Polecam - pamiątka na całe życie dla matki i dziecka.

Edytowane przez 1976pinacolada

Filmiki boskie :lol2:

Mój syn robił dokładnie tak samo, kopał niesamowicie, ja mało przytyłam, brzuszek więc był mały i wszystko było widać :lol2:

najbardziej cieszył się mąż, bo "przybijał synowi piątkę"

ale syn okazał się być spokojnym niemowlakiem, teraz się dopiero rozkręca ;/

Córa kopie bardzo mocno, i niestety dostaje po żebrach, i też niewiele przytyłam, więc jest jej chyba ciasno :(

Co do łóżka, miałam drewniane, teraz mam tapicerowane, ale z niższym zagłówkiem i jest fajne :)

Ja wiedziałam, ze fototapeta to nie jest tania zabawa, ale szczerze nie wiedziałam, ze aż tyle to kosztuje :(

Zaintrygowana Twoim drugim domem na odległość, wprost z pogaduszek u Lukarny, przybyłam do Ciebie:) Wasz domek to już małą rezydencją można nazwać, reprezentacyjny i komfortowy:) a koncepcje wnętrz też bardzo mi się podobają.

U mnie zupełnie inna bajka (na pewno rozmiarowo), bo założenia od początku inne;) ale podglądać będę:) Na koniec buziaki dla Magdaleny (dobrze wyczytałam, że ma być Madzia, Lenka...?)

Ja sobie w przedszkolu wymyśliłam, że mam na drugie Magda, bo tak mi się podobało to imię:)

A z rezydencją skojarzyło mi się mojej przyjaciółki (też Karoliny), która dla służby ma osobny domek (podobny do tego, jaki ja buduję dla siebie);)

Magdalena będzie po babci męża :) a ja sobie to imię wzięłam jako 3 przy bierzmowaniu :)

:lol2: :lol2: to jej dom ile musi mieć m2?

Mieliśmy wczoraj bardzo długie i bardzo miłe spotkanie z panią architekt :)

I podjęliśmy kilka decyzji:

- domek jednak zostanie poszerzony o 40 cm jak proponowała arch. w linii gabinet, WC, spiżarnia i kotłownia (zyskuje dodatkowe pom. gosp.)

- zmniejszyliśmy okno w kuchni (na bocznej elewacji) o 30 cm, bo mąż jednak chce mieć szafkę wiszącą :sick: , a że 60 wygląda śmiesznie, to będzie 80 (otwierana do góry)

- okno w pokoju nad kuchnią też zostało automatycznie zmniejszone

- okno w gabinecie (na bocznej elewacji) zostało też zmniejszone o 30 cm

- w garażu zamiast 2 mniejszych okienek, 1 większe poziome (wyjdzie taniej)

- schody na razie wylewane, choć to nadal wielka niewiadoma

- na piętrze jednak będzie podłogówka (chyba że mi się coś jeszcze odmieni i jednak będę chciała wykładzinę w sypialni ;) ) , sama już nie wiem

- w garażu będzie grzejnik z czujnikiem temp., jeśli ta spadnie za bardzo grzejnik się sam włączy

- będzie wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepła

- będzie pompa ciepła, ale jeszcze nie wiem jaka

- istnieje opcja, że oprócz pompy można zamontować jeszcze druga pompa od CWU, dzięki której latem nie będzie trzeba używać dużej pompy do grzania wody (nie słyszałam o tym wcześniej, muszę poczytać i zobaczyć jak to cenowo wychodzi, i czy w ogóle jest sens)

Nadal układ sprzętów w łazience dzieciaków jest wielką niewiadomą, i wcale nie chce mi się za nią brać. Arch. przedstawiła kilka możliwości, wszystkie ok, tylko ja nie wiem, które ustawienie lepsze ;)

I wykończenie elewacji to wielka niewiadoma. Bryła nam się podoba, prosta, bez udziwnień, zbędnych uskoków, wykuszy, itd. Wiem, że będzie antracytowy dach, klinkier na kominach też antracyt, okna, drzwi i brama garażowa Ral 7016, i jasny śmietankowy tynk, podbitka biała (taka jak u Saly).

I nic ponad to :( Architektka naprawdę się postarała, zaproponowała 5 koncepcji, ale każdą po kolei odrzuciłam. Będzie kombinować nadal, ja też. Najgorsze jest to, że sama nie wiem czego chcę :( Nie lubię nie wiedzieć.

I nadal nie wiem czy zadaszyć taras czy nie :confused:

Sporo tych niewiadomych ;)