Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 171
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 4 weeks później...

Witam.

Zaczynamy budowe BW-03 w maju lub czerwcu 2012, pozwolenie juz mamy. Na razie chcemy wykonac stan zero. Wycena u budowlancow robocizny za stan zero waha sie w granicach 10-12tys. netto (Gorny Slask). Wydaje mi sie troche duzo, ale mozna negocjowac - konkuencji na rynku jest duzo. Dom jest dosc prostej konstrukcji.

Zmiany w prowadzone do projektu to: wykusz prostokatny, powiekszone o jedno skrzydlo drzwi "balkonowe" w salonie, zamiana okien w suszarni i garderobie z polaciowych na szczytowe oraz dolozony balkon nad wejsciem jak w wersji BW-03 z balkonem. Niestety, gdy zamawialem projekt (luty 2011) tej wersji jeszcze nie bylo.

Pozdrawiam wszystkich.

Piotr

Edytowane przez pioput

• 4 weeks później...

Witam,

Czyli cena za stan zero i mury, bez dachu, tak? A w jakim rejonie Polski bedzie budowany dom?

Z roznych opinii slyszalem ze najtansi nie oznaczaja najlepszych. Dobrze jest obejrzec ich inne realizacje budowy domow i podpytac sie inwestrow o opinie odnosnie swoich wykonawcow, czy wszystko bylo OK.

Pozdrawiam

Piotr

Wielkopolska a jeśli chodzi o stan robocizny to tak jak piszesz bez dachu tzn mury razem ze stropem i schodami, wykończenie ścian szczytowych po cieśli oraz taras i podmurówka przed wejściem. Jeśli chodzi o jakość wykonania to będę miał wyceny tylko od sprawdzonych i dobrych ekip:wave:

No to nie zle :)

Ja sie chyba zdecyduje na firme ktora za calosc prac do stanu SSO chce 40-42tys (do malej negocjacji). I tez wydaje mi sie to dobra cena w stosunkiu do innych wycen, ktore otrzymalem (ta nie byla najnizsza). Widzialem ich realizacje i wszystko wydaje sie OK. Poza tym firma znajduje sie 15km od miejsca budowy wiec nie ma problemu, aby zachowac wlasciwe przerwy technologiczne w trakcie budowy i budowania bez pospiechu (niestety miejsce budowy jest oddalone 100km od mojego miejsca zamieszkania stad taki wybor).

Edytowane przez pioput

• 3 weeks później...

Chyba tak.

Wlasnie kilka dni temu zrobilem sobie taka wstepna kalkulacje kosztow materialu na wybudowanie SSO domku wg wykazu materialow z projektu. Wyszlo mi ok. 90tys. przy czym dach liczylem dla blachodachowki (Ruukki Finnera). Ceny przyjalem usrednione z allegro. Ponadto do tej kwoty trzeba doliczyc ok. 10-15% na deski do szalunkow, steple, gwozdzie, cement, piasek + jakos rezerwe na material oraz inne nie planowane wydatki. Tak ze ogolnie sam material to koszt ok. 100tys., ale to sa moje wstepne szacunki i nie jestem w tym fachowcem.

Nie wiem czy tym cos pomoglem :)

Piotr

Edytowane przez pioput

Nie wiem z jakich materiałów zamierzasz budować lub firma, która robi Ci wycenę co chce kupić (chyba że ma naprawdę super upusty). Ja liczyłem dla materiałów tych co wymienione są w projekcie i raczej w I klasie jakości np. Porotherm WIENERBERGER itp. Ceny przyjmowałem nie najniższe, i nie są w tych wyliczeniach uwzględnione ewentualne upusty, które można wynegocjować na hurtowniach.

Ale podkreślam to są tylko moje wstępne szacunki (teoretyczne).

dziękuję za podpowiedzi. My wraz z mężem zastanawiamy się właśnie nad tym domem. Projekt jest super, interesuje mnie tylko czy występuje z podwójnym garażem. Bardzo proszę, żeby Pan w przyszłym tyg podał szacunkowy koszt, jaki wyliczy Panu firma. Czy kupowali Państwo ten projekt przez internet? Bo ja zamierzam go właśnie tak kupić i nie wiem czy to dobry pomysł. Dziękuję za odpowiedzi pozdrawiam.