Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 171
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam, mogę podać ilości jakie nam poszły na projekt domu BW - 02, a to bardzo podobne projekty. Najpierw wylewaliśmy chudziak, którego poszło nam 4m sześcienne - 1130 zł brutto.

Zamówiliśmy drut fi 12 - 450m, fi 6 - 450m i 20 kg drutu wiązałkowego zapłaciliśmy za to 1770 brutto, ale jakieś małe ilości zostały tych prętów. Piszę o samym zbrojeniu ław fundamentowych. Następnie był wylewany beton B-20 w ilości 14,5 kubika za co zapłaciliśmy 4200 brutto w tym jest już cena 550,00 zł za godzinę pompy. Robiliśmy to czerwiec - sierpień 2011r. także ceny mogły ulec jakiejś małej korekcie przez ten czas.

Witam, mogę podać ilości jakie nam poszły na projekt domu BW - 02, a to bardzo podobne projekty. Najpierw wylewaliśmy chudziak, którego poszło nam 4m sześcienne - 1130 zł brutto.

Zamówiliśmy drut fi 12 - 450m, fi 6 - 450m i 20 kg drutu wiązałkowego zapłaciliśmy za to 1770 brutto, ale jakieś małe ilości zostały tych prętów. Piszę o samym zbrojeniu ław fundamentowych. Następnie był wylewany beton B-20 w ilości 14,5 kubika za co zapłaciliśmy 4200 brutto w tym jest już cena 550,00 zł za godzinę pompy. Robiliśmy to czerwiec - sierpień 2011r. także ceny mogły ulec jakiejś małej korekcie przez ten czas.

Śliczne dzięki za informacje, bardzo mi sie przyda

P.s.

Na pewno piszesz o samej ławie fundamentowej, czy również o wieńcu na ścianie fundamentowej? U mnie w projekcie BW 03 w zestawieniu stali potrzebnej na fundamenty w tym ławy i wieniec, jest odpowiednio 260 m fi 6, 244 m fi 12 i 112 m fi 14. Z tego co piszesz u Ciebie wyszło sporo więcej metrów tylko na samą ławę - możej jakoś wzmacniałiście ławy ? Na marginesie ja będę raczej rezygnował z wieńców na ścianach fundamentowych

Każdy narożnik był dodatkowo wzmocniony L ok. 1-1,5 m dodatkowo ( czyli 4x 1 -1,5 na każdy narożnik) i przy łączeniu prętów także było wzmacniane. Na ścianie między garażem, a domem szło 6 sztuk fi 12, ale tak też jest w projekcie, przęsła robiliśmy co 30 cm, oj nazbiera się tego niestety. Zostało nam ok.7 szt prętów fi 12 o dł 6m, fi 6 kilka więcej, ale na pewno na wieniec będziemy musieli dokupić bo nie starczy. A z wieńca nie będziemy rezygnować gdyż dom stoi przy dość ruchliwej drodze i w niedalekiej odległości od torów. Pozdrawiam :)

Aaa zapomniałabym o zbrojeniu pod kominami , też trochę tam pójdzie stali robiliśmy po dwie kraty 6 szt na 6 , a na mniejszy komin 5 szt na 5 długość troszkę krótsza od wymiarów kominów. Także jak się wszystko pododaje to się nazbiera , a i zawsze jakieś ścinki zostaną.

• 2 weeks później...

Przymierzamy sie z zona do dodatkowej zmiany w projekcie. W swoim przyszlym BW-03 chcemy zadaszyc taras, aby w deszczowe letnie dni mimo wszystko mozna bylo sobie na nim posiedziec. Ostatnio biuro projektowe wprowadzilo nowe projekty domow m.in. BW-09, ktory zblizony jest wygladem do BW-03. Zasiegnalem opinii w biurze i jest mozliwosc wykonania identycznego zadaszenia jak w BW-09: http://www.dobreprojekty.pl/lupaVO.php?kod=BW09&typ=jednojbp

Co o tym myslicie? Wydaje mi sie ze domek nabierze dodatkowej funkcjonalnosci i uroku.

Piotr

Edytowane przez pioput

Piniu55, 10% to dosc spora podwyzka - mozesz mi podac zrodlo informacji o tej podwyzce?

Pioput, my rowniez rozpatrujemy zadaszenie tarasu ale zrezygnowalismy ze zmiany poszycia dachu w projekcie ze wzgledu na to, ze taras bedziemy robic dopiero po ukonczeniu budowy/wprowadzeniu sie i wtedy zadecydujemy jak to bedzie wygladac.

Edytowane przez m&m0123

Czy material pojdzie w gore i czy akurat o 10% to nie wiem. :confused: Jest pewne ryzyko tych podwyzek z uwagi na to ze wszystko drozeje oraz sprzedawcy moga wykorzystywac fakt poglosek o mozliwym zniesieniu mozliwosci odlicznia Vat od przeszlego roku.

Jednak w poprzednich latach (np. 2010), bylo podobnie, sprzedawcy tez tak "naganiali" i okazalo sie ze czesc materialow poszla w gore wlasnie na poczatku roku - zima, wiosna - jak ruszal tzw "sezon budowlany". Jednak wiekszosc cen spadla w ciagu roku i byly tansze niz wczesniej - informacja od znajomych co budowali w tym czasie swoje domy w SSO.

Piotr

Pioput, my rowniez rozpatrujemy zadaszenie tarasu ale zrezygnowalismy ze zmiany poszycia dachu w projekcie ze wzgledu na to, ze taras bedziemy robic dopiero po ukonczeniu budowy/wprowadzeniu sie i wtedy zadecydujemy jak to bedzie wygladac.

Tu raczej zmiany duzej nie ma. Po prostu krokwie dachu tam gdzie ma byc taras koncza sie na murlacie. Potem jest zmian kata nachylenia krokwi i dach jest pociagniety to laty na slupach tarasu. Wydaje mi sie, ze ta zmiana jest latwa do wykonania dla dobrych ciesli. :) Fakt, ze troche wiecej drewna pojdzie i dachowki/blachodachowki. Jednak ta zmiana wymaga juz w trakcie budowy stanu zero, wykonac stopy pod zakotwienie trzech slupow na tarasie, co by "grucha" nie musiala potem wjezdzac ponownie. Ale sa to tylko moje domysly - fachowcem nie jestem. :)

Piotr

Edytowane przez pioput

Patrze na ten bw-09 i podoba mi sie to rozwiazanie... jednak mimo wszystko, planuje wstrzymac sie z tarasem az domek bedzie stal i wtedy podejmiemy decyzje czy taras bedzie lany/drewniany oraz jaki bedzie mial ksztalt i wielkosc. Fachowcem rowniez nie jestem i wydaje mi sie, ze fundamenty pod slupy mozna wylac rowniez na koncowym etapie budowy ;)