pioput 05.03.2012 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 (edytowane) Chyba na razie tylko Marzena moze cos na ten temat powiedziec Ja jeszcze tego nie liczylem, ale wykonawca zaproponowal mi nastepujace ceny: stal - 2700zl/tona; beton - 230zl/m3 Pozdrawiam Edytowane 5 Marca 2012 przez pioput Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneta19 06.03.2012 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2012 Witam, mogę podać ilości jakie nam poszły na projekt domu BW - 02, a to bardzo podobne projekty. Najpierw wylewaliśmy chudziak, którego poszło nam 4m sześcienne - 1130 zł brutto. Zamówiliśmy drut fi 12 - 450m, fi 6 - 450m i 20 kg drutu wiązałkowego zapłaciliśmy za to 1770 brutto, ale jakieś małe ilości zostały tych prętów. Piszę o samym zbrojeniu ław fundamentowych. Następnie był wylewany beton B-20 w ilości 14,5 kubika za co zapłaciliśmy 4200 brutto w tym jest już cena 550,00 zł za godzinę pompy. Robiliśmy to czerwiec - sierpień 2011r. także ceny mogły ulec jakiejś małej korekcie przez ten czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gwit76 06.03.2012 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2012 Witam, mogę podać ilości jakie nam poszły na projekt domu BW - 02, a to bardzo podobne projekty. Najpierw wylewaliśmy chudziak, którego poszło nam 4m sześcienne - 1130 zł brutto. Zamówiliśmy drut fi 12 - 450m, fi 6 - 450m i 20 kg drutu wiązałkowego zapłaciliśmy za to 1770 brutto, ale jakieś małe ilości zostały tych prętów. Piszę o samym zbrojeniu ław fundamentowych. Następnie był wylewany beton B-20 w ilości 14,5 kubika za co zapłaciliśmy 4200 brutto w tym jest już cena 550,00 zł za godzinę pompy. Robiliśmy to czerwiec - sierpień 2011r. także ceny mogły ulec jakiejś małej korekcie przez ten czas. Śliczne dzięki za informacje, bardzo mi sie przyda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gwit76 06.03.2012 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2012 P.s.Na pewno piszesz o samej ławie fundamentowej, czy również o wieńcu na ścianie fundamentowej? U mnie w projekcie BW 03 w zestawieniu stali potrzebnej na fundamenty w tym ławy i wieniec, jest odpowiednio 260 m fi 6, 244 m fi 12 i 112 m fi 14. Z tego co piszesz u Ciebie wyszło sporo więcej metrów tylko na samą ławę - możej jakoś wzmacniałiście ławy ? Na marginesie ja będę raczej rezygnował z wieńców na ścianach fundamentowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneta19 06.03.2012 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2012 Każdy narożnik był dodatkowo wzmocniony L ok. 1-1,5 m dodatkowo ( czyli 4x 1 -1,5 na każdy narożnik) i przy łączeniu prętów także było wzmacniane. Na ścianie między garażem, a domem szło 6 sztuk fi 12, ale tak też jest w projekcie, przęsła robiliśmy co 30 cm, oj nazbiera się tego niestety. Zostało nam ok.7 szt prętów fi 12 o dł 6m, fi 6 kilka więcej, ale na pewno na wieniec będziemy musieli dokupić bo nie starczy. A z wieńca nie będziemy rezygnować gdyż dom stoi przy dość ruchliwej drodze i w niedalekiej odległości od torów. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneta19 06.03.2012 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2012 Aaa zapomniałabym o zbrojeniu pod kominami , też trochę tam pójdzie stali robiliśmy po dwie kraty 6 szt na 6 , a na mniejszy komin 5 szt na 5 długość troszkę krótsza od wymiarów kominów. Także jak się wszystko pododaje to się nazbiera , a i zawsze jakieś ścinki zostaną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gwit76 07.03.2012 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 Dzieki za szczegółowe informacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro4 16.03.2012 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2012 Witam też wybraliśmy ten projekt i niedługo zaczynamy, mam pytanko do budujących ile poszło wam bloczków na fundamenty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piniu55 17.03.2012 10:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2012 ja na to pytanie odpowiem na przełomie czerwca i lipca;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro4 17.03.2012 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2012 pinu55 masz wycenę za całość czy budujesz etapami interesuje mnie stan zero robota plus materiał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mm0123 17.03.2012 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2012 Witam, ja w tym roku w planie ssz - co prawda projekt zakupilismy bw01 ale po zmianach parter wyglada jak bw03 a poddasze jak bw01:) Ekipa wycenila robocizne bez dachu na 25k. Materialy bede kupowal koncem kwietnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piniu55 18.03.2012 12:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 no to lepiej przyspiesz bo od kwietnia materiał idzie 10% do góry i dlatego ja właśnie w tym tygodniu kupuję materiał, a jeśli chodzi o stan 0 to wyjdzie ok 25 tys wszystko (tylko, że ja dość wysoko muszę iść z emkami) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pioput 18.03.2012 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 (edytowane) Przymierzamy sie z zona do dodatkowej zmiany w projekcie. W swoim przyszlym BW-03 chcemy zadaszyc taras, aby w deszczowe letnie dni mimo wszystko mozna bylo sobie na nim posiedziec. Ostatnio biuro projektowe wprowadzilo nowe projekty domow m.in. BW-09, ktory zblizony jest wygladem do BW-03. Zasiegnalem opinii w biurze i jest mozliwosc wykonania identycznego zadaszenia jak w BW-09: http://www.dobreprojekty.pl/lupaVO.php?kod=BW09&typ=jednojbpCo o tym myslicie? Wydaje mi sie ze domek nabierze dodatkowej funkcjonalnosci i uroku.Piotr Edytowane 18 Marca 2012 przez pioput Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mm0123 18.03.2012 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 (edytowane) Piniu55, 10% to dosc spora podwyzka - mozesz mi podac zrodlo informacji o tej podwyzce? Pioput, my rowniez rozpatrujemy zadaszenie tarasu ale zrezygnowalismy ze zmiany poszycia dachu w projekcie ze wzgledu na to, ze taras bedziemy robic dopiero po ukonczeniu budowy/wprowadzeniu sie i wtedy zadecydujemy jak to bedzie wygladac. Edytowane 18 Marca 2012 przez m&m0123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pioput 18.03.2012 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 Czy material pojdzie w gore i czy akurat o 10% to nie wiem. Jest pewne ryzyko tych podwyzek z uwagi na to ze wszystko drozeje oraz sprzedawcy moga wykorzystywac fakt poglosek o mozliwym zniesieniu mozliwosci odlicznia Vat od przeszlego roku. Jednak w poprzednich latach (np. 2010), bylo podobnie, sprzedawcy tez tak "naganiali" i okazalo sie ze czesc materialow poszla w gore wlasnie na poczatku roku - zima, wiosna - jak ruszal tzw "sezon budowlany". Jednak wiekszosc cen spadla w ciagu roku i byly tansze niz wczesniej - informacja od znajomych co budowali w tym czasie swoje domy w SSO. Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pioput 18.03.2012 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 (edytowane) Pioput, my rowniez rozpatrujemy zadaszenie tarasu ale zrezygnowalismy ze zmiany poszycia dachu w projekcie ze wzgledu na to, ze taras bedziemy robic dopiero po ukonczeniu budowy/wprowadzeniu sie i wtedy zadecydujemy jak to bedzie wygladac. Tu raczej zmiany duzej nie ma. Po prostu krokwie dachu tam gdzie ma byc taras koncza sie na murlacie. Potem jest zmian kata nachylenia krokwi i dach jest pociagniety to laty na slupach tarasu. Wydaje mi sie, ze ta zmiana jest latwa do wykonania dla dobrych ciesli. Fakt, ze troche wiecej drewna pojdzie i dachowki/blachodachowki. Jednak ta zmiana wymaga juz w trakcie budowy stanu zero, wykonac stopy pod zakotwienie trzech slupow na tarasie, co by "grucha" nie musiala potem wjezdzac ponownie. Ale sa to tylko moje domysly - fachowcem nie jestem. Piotr Edytowane 19 Marca 2012 przez pioput Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mm0123 18.03.2012 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 Patrze na ten bw-09 i podoba mi sie to rozwiazanie... jednak mimo wszystko, planuje wstrzymac sie z tarasem az domek bedzie stal i wtedy podejmiemy decyzje czy taras bedzie lany/drewniany oraz jaki bedzie mial ksztalt i wielkosc. Fachowcem rowniez nie jestem i wydaje mi sie, ze fundamenty pod slupy mozna wylac rowniez na koncowym etapie budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pioput 18.03.2012 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 Chyba masz racje. Zawsze można to dorobić później, niż potem rozbierać (jak się coś odwidzi). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piniu55 19.03.2012 18:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2012 widziałem pismo z Xelli w którym informowali hurtowników o podwyżce z początkiem kwietnia, również z fabryki suporeksu też się dowiedziałem o podwyżkach więc ja w tym tygodniu zamawiam materiał a czy to będzie słuszna decyzja przekonam się za 2 tygodnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzena Konin 20.03.2012 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2012 My mamy wieniec. Był w projekcie więc jest. Murarz się dziwił ale zrobił jak chcieliśmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts