Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 171
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 1 month później...
  • 1 month później...
Okna wstawione. Działają hydraulik i elektrycy. Decyzje podjęte - będzie GAZ z butli i centralny odkurzacz.

Ceny normalnie zabijają :(:(:([ATTACH=CONFIG]108818[/ATTACH]

A mam do Ciebie pytanie ,jakiej firmy zastasowałaś kominy bo mam dylemat z wyborem

Ponadto widzę, że na poddaszu zamiasta scianek z płyt gk jak to jest w projekcie, zrobiłaś ściany murowane z ceramiki - proszę napisz mi jaką grubość pustaka zastosowałaś - 11,5 lub 8 - oraz czy na tę okoliczność wzmacniałaś strop np. dodatkowymi belkami.

Pozdrawiam

Witam wszystkich

Od dwóch miesięcy budujemy BW-03 z balkonem. Podnieśliśmy go o jeden pustak do góry. Teraz trochę się martwimy czy przez to nie będzie zbyt wysoki :-( Czy ktoś z Was może również podnosił ścianki poddasza?

Z inych zmian jakie wprowadziliśmy to wyprostowanie wykusza - ma kształt prostokąta. Dzięki temu jest więcej miejsca na stół a i płytki będzie łatwiej układać :-)

A z informacji, które może komuś się przydadzą to:

koszt materiałów budowlanych i robocizny (murarz już skończył - teraz czekamy na cieślę) - 87.000

bloczki betonowe - 1080 szt.

pręty fi 12 - 94 szt.

pręty fi 6 - 104 szt.

beton B20 - 39m3 (łącznie z powiększonym tarasem i wejściem do domu)

beton B10 - 11m3

cement - 2 tony

Pozdrawiam

Edytowane przez Patt

Bardzo ładnie wygląda ale masz rację zupełnie inaczej.

Mam pytanie - ile cm potrzeba na podłogę - w sensie na ocieplenie, podłogówkę, wylewkę - ponieważ teraz mamy robione pomiary okien i niewiemy ile odjąć - czy na podłogę z płytkami trzeba liczyć 15 czy 20 cm?

Witam wszystkich

Od dwóch miesięcy budujemy BW-03 z balkonem. Podnieśliśmy go o jeden pustak do góry. Teraz trochę się martwimy czy przez to nie będzie zbyt wysoki :-( Czy ktoś z Was może również podnosił ścianki poddasza?

Z inych zmian jakie wprowadziliśmy to wyprostowanie wykusza - ma kształt prostokąta. Dzięki temu jest więcej miejsca na stół a i płytki będzie łatwiej układać :-)

A z informacji, które może komuś się przydadzą to:

koszt materiałów budowlanych i robocizny (murarz już skończył - teraz czekamy na cieślę) - 87.000

bloczki betonowe - 1080 szt.

pręty fi 12 - 94 szt.

pręty fi 6 - 104 szt.

beton B20 - 39m3 (łącznie z powiększonym tarasem i wejściem do domu)

beton B10 - 11m3

cement - 2 tony

Pozdrawiam

Patt,

My budujemy BW-03 i też "wyprostowaliśmy" wykusz na prostokątny oraz dołożyliśmy balkon nad wejściem (tak jak w BW-03 z balkonem). Teraz powinien nasz domek wyglądać jak Wasz. U mnie za tydzień zaczynają murowanie ściany. Czy możesz podesłać zdjęcia swojego domku ([email protected]), bo jesteśmy ciekawi jak ten wykusz będzie wyglądał. My dodatkowo drzwi na taras robimy trzy-skrzydłowe (270cm) a okna w wykuszu będą prawie do ziemi (2 pustaki od podłogi). Dzieki z góry za zdjęcia.

• 2 weeks później...
A mam do Ciebie pytanie ,jakiej firmy zastasowałaś kominy bo mam dylemat z wyborem

Ponadto widzę, że na poddaszu zamiasta scianek z płyt gk jak to jest w projekcie, zrobiłaś ściany murowane z ceramiki - proszę napisz mi jaką grubość pustaka zastosowałaś - 11,5 lub 8 - oraz czy na tę okoliczność wzmacniałaś strop np. dodatkowymi belkami.

Pozdrawiam

Tak jest. 11,5 . Kartonowo gipsowe zawsze widać w amerykańskich filmach. Opierasz się i wpadasz do drugiego pokoju :p

OK żarty na bok. Co ściana to ściana, i dlatego.

Tak strop dostał dodatkowe zbrojenie między teriwą.

Marzena

Edytowane przez Marzena Konin

Pozdrawiam

Kominy są systemowe Brata. Do kominka standard. Do kotłowni Uniwersalny (na wszystkie paliwa) tak na wszelki wypadek ale będzie wkład i gaz.

Marzena