Marzena Konin 03.08.2012 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2012 Cicho tu od dłuższego czasu. Co tam słychać na budowach ? Prace postępują? Cicho ale do przodu... Są posadzki tynki i ocieplenie. Cała góra resztek styropianu zutilizowana. Z tym jest problem bo spalić nie wolno, a brak firm które to odbierają. Jest sposób genialny. Stopić , nie spalić. Marzena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pioput 04.08.2012 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2012 Cicho ale do przodu... [ATTACH=CONFIG]129152[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]129153[/ATTACH] Są posadzki tynki i ocieplenie. Marzena No to u Was ładnie to poszło do przodu. Widzę że okna dachowe też są już wstawione Marzena czy możesz w wolnym czasie uzupełnić swój album o najnowsze zdjęcia domu (http://forum.muratordom.pl/album.php?albumid=3769). Dzięki z góry Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MonKub 07.08.2012 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2012 Witam wszystkich budujących!Ja z mężem też zastanawiamy się na budową BW-03 z balkonem. Rozważamy tylko wersję z garażem lub bez. czy wiecie jaki może być orientacyjny koszt budowy tego garażu. Na pewno z garażem dom byłby bardziej funkcjonalny tylko wiadomo - dodatkowe koszty.Pozdrawiam,MonKub Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzena Konin 08.08.2012 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2012 Fotki wrzucone. Zrobione.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piniu55 18.08.2012 13:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2012 No to fotki dookólne : Nie wiem czy to błąd projektu czy murarzy ale trzeba było podwyższyć ścianę kolankową przednią tylko nad garażem, bo inaczej dach garażu nie byłby symetrycznie w stosunku do połaci nad budynkiem głównym. O około 15-20cm. Marzena chyba to jest coś nie tak z projektem bo u mnie wykonawca też zwrócił na to uwagę a idąc dalej to mam wieniec nad garażem na tej samej wysokości co na całym domu (czyli o jedn ą warstwę wyżej niż w projekcie) a resztę dostosuje się ścianą kolankową (te pokoiki nad garażem i tak są małe więc nie ma różnicy - ja ich nie dzielę i będzie tylko jedna większa garderoba z wejściem ze sypialni) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kondziu75 20.08.2012 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2012 Witam i przyłączam się do dyskusji. Dziś ma przyjść do mnie zamówiony projekt. W tym tygodniu też ma pójść wniosek o pozwolenie na budowę.Teraz trzeba się uzbroić w cierpliwość. Czekam na opinię co u Ciebie Piniu.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzena Konin 20.08.2012 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2012 (edytowane) Witam wszystkich budujących!Ja z mężem też zastanawiamy się na budową BW-03 z balkonem. Rozważamy tylko wersję z garażem lub bez. czy wiecie jaki może być orientacyjny koszt budowy tego garażu. Na pewno z garażem dom byłby bardziej funkcjonalny tylko wiadomo - dodatkowe koszty. Pozdrawiam, MonKub W projekcie jest to wydzielone. Koszty garażu są osobno. No chyba że dopiero się zastanawiacie nad BW03 i jeszcze nie kupiliście projektu. Problem w tym że trzeba by posiedzieć i pododawać. Na "oko" to 1/5 do 1/4 całości. Wg kosztorysu biura projektowego 300 do 70 tys. netto (ale wiadomo że to orientacyjnie i nie gospodarczo) Marzena Edytowane 20 Sierpnia 2012 przez Marzena Konin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MonKub 23.08.2012 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2012 Wielkie dzięki za odpowiedź. U nas decyzja już podjęta zamówiliśmy BW03 z balkonem w nowej wersji tzn. ściana frontowa jest równa po obydwu stronach drzwi wejściowych czyli powiększona została kuchnia.Wersja ta będzie dostępna od września w biurze proj. A co do ceny garażu, który podałaś to jestem zdziwiona, że tak drogo wychodzi sam garaż. Spodziewaliśmy się, że będzie to około 30 tys. Nie mamy jeszcze rozeznania w kosztach. Oj zazdroszczę Ci że ty już w tak zaawansowana w budowie. Mnie to przeraża. No ale nie ma innego wyjścia. A nie sądzisz, że pokoiki na górze są zbyt małe dla dziecka w wieku szkolnym? Cały czas mam obawy, że będą się tam za bardzo gnieść. Z drugiej strony koleżanka buduje BW 46 i teraz gdy już może zobaczyć efekt (kończą dach) stwierdza że jest zbyt duży. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patt 24.08.2012 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2012 My podnieśliśmy ścianki o jeden pustak - również mamy wersję z balkonem (ale starszą) i teraz u góry jest bardzo dużo miejsca, ale niewiem jakby to było bez zmiany.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MonKub 25.08.2012 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2012 My też się nad tym zastanawiamy, chociaż odradzano nam podniesienie ścianki kolankowej z tego względu, że dom może stracić wygląd. Uważacie, że u Was jest w porządku?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kondziu75 30.08.2012 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2012 Ja sobie zawsze tłumaczę tak, że projektant wie co robi i robi to tak, aby było dobrze.Jeśli chodzi o wielkość pokoików na górze, to nie wydaje mi się aby były takie małe, po podłodze w BW-03 wychodzi ponad 18m2 w pomieszczeniach nr 12 i 13. Ściana kolankowa jest na tyle wysoka (ponad 1m) że można wstawić pod skos i biurko i łóżko itd., więc nie ma co narzekać. Ja czekam teraz na wycenę od wykonawcy i przy dobrych wiatrach (odpukuje w niemalowane) może wbiję łopatę w ziemię pod koniec września.Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patt 30.08.2012 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2012 My też się nad tym zastanawiamy, chociaż odradzano nam podniesienie ścianki kolankowej z tego względu, że dom może stracić wygląd. Uważacie, że u Was jest w porządku? Pozdrawiam Wg mnie jest w porządku. Jutro kończy cieśla, więc zrobię zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piniu55 30.08.2012 16:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2012 my mamy dodatkową zgodę na podniesienie ściany kolankowej jednak nie będziemy podnosić bo widziałem na żywo BW1 i stwierdziłem, że wysokość tak jak w projekcie jest ok i też tak jak Kondziu wychodzę z założenia, że projektant wie co robi i nie należy Go poprawiać (swego czasu moja cioci porobiła zmiany i dzisiaj tego żałuje i jeśli by mogła się cofnąć to już by żadnych zmian nie robiła:yes:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzena Konin 02.09.2012 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2012 Jak mury będą się pnąć do góry to sami stwierdzicie że w projekcie ściana kolankowa tych pokoików nad garażem jest "coś nie tak" . Właśnie podwyższenie naprawia wygląd a nie psuje. No ale to Wasza decyzja. Zerknijcie na moje fotki.Dla dziecka przeznaczyliśmy pokój z lukarną i pokój nad garażem jako "garderoba" . W zupełności wystarczająca powierzchnia, oczywiście dla kogoś kto przeprowadza się z blokowiska.Jeżeli chodzi o to czy projektant wie co robi to... przykładowo w sprawie balkonu nad salonem to po zwróceniu uwagi na sposób izolacji cieplnej biuro przysłało poprawkę która i tak jest błędna. Sami musieliśmy wprowadzić modernizację. Naprawdę nie chce straszyć ale wiele rzeczy trzeba samemu przemyśleć. Co do ceny garażu to naprawdę ciężko to wydzielić. Podane koszty są z kosztorysu otrzymanego z biura projektowego. Wiadomo że te koszty są zawyżone w zależności jak budujecie. Firma czy gospodarczo. Za same mury od ziemi do wieńca pod dach to robocizna 25tys. Za materiał to trzeba by się przekopać przez wszystkie faktury a nie ma na to czasu....bo już trzeba wybierać farby i glazurę . Sorry. Marzena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gwit76 03.10.2012 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2012 A ja troszkę z innego beczki, jak poradziłaś sobie z zaszalowaniem i zalaniem stropu. Dokładnie chodzi mi o to czy cały strop miałaś wylewany jednorazowo czy najpierw nad garażem a później osobno nad częścią mieszkalną. Jeśli miałabyś jakies zdjęcia z tej części budowy to proszę udostępnij. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pioput 03.10.2012 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2012 (edytowane) Jeśli można udzielić odpowiedzi, to ja również miałem ten sam dylemat. Ostatecznie zalewany był najpierw strop nad garażem (z uwagi na 30cm różnicy poziomów), a potem nad pozostałą częścią budynku wraz ze schodami wewnętrznymi. Aby ułatwić zalewanie stropu oraz poziomowanie Terivy wykorzystane zostały kształtki wieńcowe na ścianach nośnych. Pozdrawiam, Piotr Edytowane 3 Października 2012 przez pioput Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kondziu75 08.10.2012 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 Witam sympatyków domku BW-03. U mnie już wszystkie dokumenty załatwione. Wykonawca zaśpiewał sobie 55 tys. za postawienie budynku razem z dachem. Cena nie jest zła bo w moich okolicach śpiewają sobie nawet powyżej 60 tys. Na dzień dzisiejszy mam już zrobione wykopy i wylane fundamenty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patt 15.10.2012 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2012 My również najpierw mieliśmy wylewany strop nad garażem a później (osobno) nad częścią mieszkalną. Mam pytanie - ile kW jest potrzebne żeby nie wyrzucało korków przy tynkach maszynowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pioput 16.10.2012 04:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2012 W Tauronie na podobne pytanie otrzymałem odpowiedź, że min. to 14-15kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patt 16.10.2012 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2012 Bardzo dziękuję czyli mam trochę za mało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts