Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Cicho tu od dłuższego czasu.

Co tam słychać na budowach :)? Prace postępują?;)

Cicho ale do przodu...:rolleyes:

20120718466.jpg20120724474.jpg

Są posadzki tynki i ocieplenie.

Cała góra resztek styropianu zutilizowana. Z tym jest problem bo spalić nie wolno, a brak firm które to odbierają. Jest sposób genialny. Stopić , nie spalić.

Marzena

• Odpowiedzi 171
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Cicho ale do przodu...:rolleyes:

[ATTACH=CONFIG]129152[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]129153[/ATTACH]

Są posadzki tynki i ocieplenie.

Marzena

No to u Was ładnie to poszło do przodu. Widzę że okna dachowe też są już wstawione :)

Marzena czy możesz w wolnym czasie uzupełnić swój album o najnowsze zdjęcia domu (http://forum.muratordom.pl/album.php?albumid=3769). Dzięki z góry :)

Piotr

Witam wszystkich budujących!Ja z mężem też zastanawiamy się na budową BW-03 z balkonem. Rozważamy tylko wersję z garażem lub bez. czy wiecie jaki może być orientacyjny koszt budowy tego garażu. Na pewno z garażem dom byłby bardziej funkcjonalny tylko wiadomo - dodatkowe koszty.

Pozdrawiam,

MonKub

• 2 weeks później...
No to fotki dookólne :

Nie wiem czy to błąd projektu czy murarzy ale trzeba było podwyższyć ścianę kolankową przednią tylko nad garażem, bo inaczej dach garażu nie byłby symetrycznie w stosunku do połaci nad budynkiem głównym. O około 15-20cm.

Marzena

chyba to jest coś nie tak z projektem bo u mnie wykonawca też zwrócił na to uwagę a idąc dalej to mam wieniec nad garażem na tej samej wysokości co na całym domu (czyli o jedn ą warstwę wyżej niż w projekcie) a resztę dostosuje się ścianą kolankową (te pokoiki nad garażem i tak są małe więc nie ma różnicy - ja ich nie dzielę i będzie tylko jedna większa garderoba z wejściem ze sypialni)

Witam wszystkich budujących!Ja z mężem też zastanawiamy się na budową BW-03 z balkonem. Rozważamy tylko wersję z garażem lub bez. czy wiecie jaki może być orientacyjny koszt budowy tego garażu. Na pewno z garażem dom byłby bardziej funkcjonalny tylko wiadomo - dodatkowe koszty.

Pozdrawiam,

MonKub

W projekcie jest to wydzielone. Koszty garażu są osobno. No chyba że dopiero się zastanawiacie nad BW03 i jeszcze nie kupiliście projektu. Problem w tym że trzeba by posiedzieć i pododawać. Na "oko" to 1/5 do 1/4 całości.

Wg kosztorysu biura projektowego 300 do 70 tys. netto (ale wiadomo że to orientacyjnie i nie gospodarczo)

Marzena

Edytowane przez Marzena Konin

Wielkie dzięki za odpowiedź. U nas decyzja już podjęta zamówiliśmy BW03 z balkonem w nowej wersji tzn. ściana frontowa jest równa po obydwu stronach drzwi wejściowych czyli powiększona została kuchnia.Wersja ta będzie dostępna od września w biurze proj. A co do ceny garażu, który podałaś to jestem zdziwiona, że tak drogo wychodzi sam garaż. Spodziewaliśmy się, że będzie to około 30 tys. Nie mamy jeszcze rozeznania w kosztach. Oj zazdroszczę Ci że ty już w tak zaawansowana w budowie. Mnie to przeraża. No ale nie ma innego wyjścia. A nie sądzisz, że pokoiki na górze są zbyt małe dla dziecka w wieku szkolnym? Cały czas mam obawy, że będą się tam za bardzo gnieść. Z drugiej strony koleżanka buduje BW 46 i teraz gdy już może zobaczyć efekt (kończą dach) stwierdza że jest zbyt duży.

Pozdrawiam

Ja sobie zawsze tłumaczę tak, że projektant wie co robi i robi to tak, aby było dobrze.

Jeśli chodzi o wielkość pokoików na górze, to nie wydaje mi się aby były takie małe, po podłodze w BW-03 wychodzi ponad 18m2 w pomieszczeniach nr 12 i 13. Ściana kolankowa jest na tyle wysoka (ponad 1m) że można wstawić pod skos i biurko i łóżko itd., więc nie ma co narzekać.

Ja czekam teraz na wycenę od wykonawcy i przy dobrych wiatrach (odpukuje w niemalowane) może wbiję łopatę w ziemię pod koniec września.

Pozdro

my mamy dodatkową zgodę na podniesienie ściany kolankowej jednak nie będziemy podnosić bo widziałem na żywo BW1 i stwierdziłem, że wysokość tak jak w projekcie jest ok :) i też tak jak Kondziu wychodzę z założenia, że projektant wie co robi i nie należy Go poprawiać (swego czasu moja cioci porobiła zmiany i dzisiaj tego żałuje i jeśli by mogła się cofnąć to już by żadnych zmian nie robiła:yes:)

Jak mury będą się pnąć do góry to sami stwierdzicie że w projekcie ściana kolankowa tych pokoików nad garażem jest "coś nie tak" . Właśnie podwyższenie naprawia wygląd a nie psuje. No ale to Wasza decyzja. Zerknijcie na moje fotki.

Dla dziecka przeznaczyliśmy pokój z lukarną i pokój nad garażem jako "garderoba" . W zupełności wystarczająca powierzchnia, oczywiście dla kogoś kto przeprowadza się z blokowiska.

Jeżeli chodzi o to czy projektant wie co robi to... przykładowo w sprawie balkonu nad salonem to po zwróceniu uwagi na sposób izolacji cieplnej biuro przysłało poprawkę która i tak jest błędna. Sami musieliśmy wprowadzić modernizację. Naprawdę nie chce straszyć ale wiele rzeczy trzeba samemu przemyśleć.

Co do ceny garażu to naprawdę ciężko to wydzielić. Podane koszty są z kosztorysu otrzymanego z biura projektowego. Wiadomo że te koszty są zawyżone w zależności jak budujecie. Firma czy gospodarczo. Za same mury od ziemi do wieńca pod dach to robocizna 25tys. Za materiał to trzeba by się przekopać przez wszystkie faktury a nie ma na to czasu....bo już trzeba wybierać farby i glazurę . Sorry.

Marzena

• 1 month później...
A ja troszkę z innego beczki, jak poradziłaś sobie z zaszalowaniem i zalaniem stropu. Dokładnie chodzi mi o to czy cały strop miałaś wylewany jednorazowo czy najpierw nad garażem a później osobno nad częścią mieszkalną. Jeśli miałabyś jakies zdjęcia z tej części budowy to proszę udostępnij.

Jeśli można udzielić odpowiedzi, to ja również miałem ten sam dylemat.

Ostatecznie zalewany był najpierw strop nad garażem (z uwagi na 30cm różnicy poziomów), a potem nad pozostałą częścią budynku wraz ze schodami wewnętrznymi. Aby ułatwić zalewanie stropu oraz poziomowanie Terivy wykorzystane zostały kształtki wieńcowe na ścianach nośnych.

Pozdrawiam,

Piotr

100920122461.jpg190920122541.jpg

Edytowane przez pioput

Witam sympatyków domku BW-03. U mnie już wszystkie dokumenty załatwione. Wykonawca zaśpiewał sobie 55 tys. za postawienie budynku razem z dachem. Cena nie jest zła bo w moich okolicach śpiewają sobie nawet powyżej 60 tys.

Na dzień dzisiejszy mam już zrobione wykopy i wylane fundamenty.

2012-10-05-265.jpg