Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 171
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A jeszcze zeby uściślić to ten kosztorys dotyczy stanu jaki widac an zdjeciach , tak mamto rozumieć ?

Tak, kosztorys dotyczy tego co widać na zdjęciach. :)

Dodam, że w środku są wykonane schody, wylewka na podłodze i ścianki działowe (bez spiżarki) - wszystkie ścianki murowane z porothermu 11,5.

Pozdrawiam,

Piotr

• 3 weeks później...
Witam, mam pytanie dotyczące ściany działowej między klatką schodową, a salonem. W projekcie jest, że powinna być wybudowana z mocniejszego materiału 20MPa. Zatem z czego budowaliście??:-)

Pozdrawiam!

Witam,

Dla ścisłości, ściana o którą pytasz nie jest ścianą działową tylko ścianą nośną (wspierają się na niej belki stropu Teriva). Ja budowałem z takiego samego pustaka Porotherm 25 jak ściany nośne zewnętrzne.

Pozdrawiam,

Piotr

Witam,

Dla ścisłości, ściana o którą pytasz nie jest ścianą działową tylko ścianą nośną (wspierają się na niej belki stropu Teriva). Ja budowałem z takiego samego pustaka Porotherm 25 jak ściany nośne zewnętrzne.

Pozdrawiam,

Piotr

Oczywiście, że nośna. Napisałam działowa w sensie, ze dzieli klatkę schodową od salonu (żeby było wiadomo, o którą chodzi):-)

Dzięki za odpowiedź;-)

Oczywiście, że nośna. Napisałam działowa w sensie, ze dzieli klatkę schodową od salonu (żeby było wiadomo, o którą chodzi):-)

Dzięki za odpowiedź;-)

Tak też myślałem :) Chciałem być tylko precyzyjny :).

A tak przy okazji to projekt jest zawsze "obliczony" na wyrost tzn. ma duży margines rezerwy wytrzymałościowej. Ja bym się tym tak bardzo nie przejmował, bo kierownik budowy oraz doświadczony budowlaniec będą wiedzieć co zrobić.

Powodzenia, Piotr :)

Czy ktoś bardziej zaawansowany w budowie BW-03 może napisać:

1. Ile wychodzi łącznie m2 ścian do tynkowania wewnątrz?

2. Ile wychodzi m2 ścian zewnętrznych do ocieplenia?

Oczywiście zakładając, że nie było znaczących zmian typu podnoszenie ścianek kolankowych, czy likwidowanie ścianek działowych itp.

Dzięki z góry za odpowiedź. :)

Pozdrawiam,

Piotr

• 4 weeks później...
  • 2 weeks później...

Koleżanki i Koledzy,

Nadchodzące Święta Bożego Narodzenia niosą ze sobą wiele radości oraz refleksji dotyczących minionego okresu i planów na nadchodzący 2014 rok.

W tych wyjątkowych dniach życzę Wam dużo zdrowia, zadowolenia i sukcesów z podjętych wyzwań budowy własnego domu.

Powodzenia i spełnienia marzeń,

życzy Piotr :yes:

wesolychswiatr.jpg

Edytowane przez pioput

• 2 weeks później...

Witajcie, również życzę wszystkim budującym, aby ten rok pozwolił zrealizować wszystkie zamierzenia i plany, nie tylko te budowlane:)

Mam prośbę do zaawansowanych w budowie. Czy moglibyście pokazać Wasze schody?? My właśnie jesteśmy na tym etapie, robimy takie jak w projekcie. Będę wdzięczna za zdjęcia. Można wysłać na maila: [email protected]

Pozdrawiam!!

• 1 month później...
Witam, czy ktoś z Was buduje ten dom systemem zleconym i mógłby napisać z jakim kosztem należy się liczyć, jeśli chodzi o wybudowanie go do stanu deweloperskiego? Z góry bardzo dziękuję za info i pomoc.

Witam, ja buduje wczesniejsza wersje bw-01 i stan deweloperski zamykam w 250-260tys, uwzgledniajac papierologie. Calosc jest budowana ekipami z mala (ale ogromna dla mnie) pomoca ojca - dotyczy to drobnych robot, na ktore ja niestety nie mam czasu. Dalo by rade taniej ale na materialach nie chcialem oszczedzac, uwazam, ze nie warto. Pozatym ja zainwestowalem w lepsze ocieplenie budynku, wm, energoszczedne okna - takze jesli bedziesz budowac zgodnie z projektem wyjdzie jeszcze taniej. Polecam poszerzyc garaz i zaadaptowac pomieszczenie nad garazem na sypialnie...moje ulubione pomieszczenie :yes:

Stan z grudnia http://forum.muratordom.pl/showthread.php?161249-projekt-BW-01-pracownia-DOBRE-PROJEKTY&p=6293796&viewfull=1#post6293796

Pozdrawiam.

Witam, ja buduje wczesniejsza wersje bw-01 i stan deweloperski zamykam w 250-260tys, uwzgledniajac papierologie. Calosc jest budowana ekipami z mala (ale ogromna dla mnie) pomoca ojca - dotyczy to drobnych robot, na ktore ja niestety nie mam czasu. Dalo by rade taniej ale na materialach nie chcialem oszczedzac, uwazam, ze nie warto. Pozatym ja zainwestowalem w lepsze ocieplenie budynku, wm, energoszczedne okna - takze jesli bedziesz budowac zgodnie z projektem wyjdzie jeszcze taniej. Polecam poszerzyc garaz i zaadaptowac pomieszczenie nad garazem na sypialnie...moje ulubione pomieszczenie :yes:

Stan z grudnia http://forum.muratordom.pl/showthread.php?161249-projekt-BW-01-pracownia-DOBRE-PROJEKTY&p=6293796&viewfull=1#post6293796

Pozdrawiam.

m&m0123 bardzo dziękuję Ci za info - będzie ona bardzo pomocna w podjęciu ostatecznej decyzji :) Chciałabym się tylko upewnić, te 250-260 tys to już kwota brutto, prawda?

Ps. Domek wygląda ślicznie -bardzo zazdroszczę tak zaawansowanego etapu prac :)

m&m0123 bardzo dziękuję Ci za info - będzie ona bardzo pomocna w podjęciu ostatecznej decyzji :) Chciałabym się tylko upewnić, te 250-260 tys to już kwota brutto, prawda?

Ps. Domek wygląda ślicznie -bardzo zazdroszczę tak zaawansowanego etapu prac :)

Dzięki, tak to koszt brutto. Tak jak pisałem mogło być taniej ale rownież mogło być drożej;) Projektów w ten desen jest mnóstwo takze jest w czym wybierać.Jeszcze jedna mała uwaga, u nas po poszerzeniu garażu wyszło prawie 200m2 wszystkich podłóg takze z małego domku zrobił sie całkiem spory domek i juz teraz wiem ze 120m2 byłoby raczej za mało jak dla nas.

• 2 months później...