Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Tak, ten projekt ma wariant z podwójnym garażem.

Ja kupowałem przez internet i nawet go nie widziałem, bo poprosiłem o wysłanie na adres architekta. I tak zrobili. Ponadto przy zamówieniu w mailu dodatkowo napisałem na jakie zmiany w projekcie potrzebuje ich zgody pisemnej i taką zgodę ujęli w wysłanym projekcie. Wszystko było OK.

• Odpowiedzi 171
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja polecam znalezienie architekta w okolicy (lub biura architektonicznego), ktory zajmuje sie adaptacja projektow - najlepiej zeby byl z tego powiatu gdzie ma byc budowany dom bedzie jeszcze taniej (sa osoby ktore sie w tym specjalizuja). Oprocz adaptacji czesto wykonuja (odplatnie) wszelkie uzgodnienia dotyczace uzyskania pozwolenia na budowe (PnB). Najlepiej umowic sie na wizyte i uzgodnic wszystkie szczegoly wraz z kosztami. Sredni koszt takiej uslugi uzyskania PnB wynosi ok. 4000-6000zl (w tym jest zakup projektu, dokonanie ewentualnych zmian w projekcie, wszelkie niezbedne mapy do celow projektowych, uzgodnienia mediow, uzgodnienia w gminie itp.). Wychodzi moze troszeczke drozej niz by sie samemu to robilo (oprocz adaptacji oczywiscie), ale ile nerwow i czasu jest zaoszczedzone.

Procedura taka trwa od 3-6 miesiecy (w tym 65 dni jest na wydanie decyzji - PnB w powiecie). Mozna o tym wszystkim poczytac na forum oraz sa artykuly w Muratorze i nie tylko. Trzeba troche poszukac w internecie.

Pozdrawiam.

Edytowane przez pioput

Witam wszystkich budujących dom bw03 . Startujemy z budową na wiosne . W projekcie, który jest w tej chwili w adaptacji zrobiliśmy następujące zmniany . Dom jest w odbiciu lustrzanym, powiększyliśmy garaż o 90 cm. i od strony salonu o 60cm . Budujemy kominek po stronie kuchni , spizarke przeniesliśmy na drugą strone kuchni obok kominka ale teraz zastanawiamy sie czy ją zlikwidować na rzecz drzwi którymi bedzie sie wchodzic zaraz od wiatrołapu . Spizarki szkoda , ale wydaje nam sie że jest to lepszy sposób na komunikacje . Lepiej bedzie sie wchodzić z zakupami do domu od razu na lewo do kuchni niż w butach przez salon . Czy macie takie same dylematy bo póki dom jeszcze nie wybudowany mozna jeszcze cos zmienić . Budować będziemy na granicy Wrocławia . Co do ekipy budowlanej mamy na razie jedną oferte na sso za 45 tyś lub sso z materiałem za ok 125 tyś . pozdrawiamy wszystkich ! Edytowane przez betawr

Jak moge cos zasugerowac odnosnie wiatrolapu.

Wiatrolap ma za zadanie m. in. byc taka dodatkowa sluza, ktora zabezpiecza dom przed ucieczka ciepla np. podczas otwierania drzwi wejsciowych. W lecie tego sie nie czuje, ale w zimie wejscie z wiatrolapu do kuchni moze powodowac, ze bedzie ciagnac "zimno" do domu i dodatkowo podniesie to koszt ogrzewania (nie duzo, ale zawsze cos).

My w trakcie adaptacji zrezygnowalismy z tych drzwi do kuchni (kominek tez planujemy przy kuchni - przy okazji w tym kominie pojdzie wentylacja - i troche taniej wyjdzie w budowie). Jesli chodzi o zakupy to mozna najpierw je wniesc do holu, a potem do kuchni np. po rozebraniu sie. ;)

Ze spizarki tez chyba zrezygnujemy, bo kuchnia i tak jest mala, a w polaczeniu z salonem bedzie chyba ladniej bez tej spizarki. Jej funkcje moze spelniac np. wneka pod schodami. O pozostalych naszych zmianach w projekcie pisalem w poscie #5.

Pozdrawiam. :bye:

Edytowane przez pioput

Wczoraj widziałam (tak mi się wydaje ) BW 03 ale bez balkonu z tym kogucikiem od sypialni na górze , pod Wrocławiem . Dom ten jest zabity dechami i widać że od dawna tam nikt nic nie robi , szkoda bo chciałam wejść do środka i zobaczyć jak wygląda , domek wygląda na zewnątrz bardzo ładnie z daleka taki mały sympatyczny . Czy ktoś może buduje w okolicach Wrocławia i chciałby się pochwalić swoim pięknym BW03 ? Z chęcią zobaczylibyśmy go na żywo . Pozdrawiamy

• 2 weeks później...

witam

wreszcie wykonawca wybrany :) co do ceny to tak jak pisałem poprzednio po targach wychodzi 25 tys za SSO ale bez dachu. Jeśli chodzi o materiał to cały czas się jeszcze zastanawiam z czego będą ściany czy z betonu komórkowego czy porothermu:bash:a może ytong (już teraz nie wychodzi dużo drożej) ale jeszcze trochę czasu mam więc zobaczymy - z pracami budowlanymi ruszamy na przełomie lipca i sierpnia.

...cały czas się jeszcze zastanawiam z czego będą ściany czy z betonu komórkowego czy porothermu:bash:a może ytong (już teraz nie wychodzi dużo drożej)...

Witam, my budujemy bw-01 i rowniez caly czas zastanawiam sie czy z czego budowac - ja biore jeszcze pod uwage U-220...obecnie czekam na zakonczenie adaptacji i zaczne sie rozgladac za materialem. Start maj/czerwiec jesli biurokracja nie przytrzyma ;)

Witam,

Ja pozostaje przy porothermie, tak jak jest w projekcie :)

Nie będę miał możliwości od razu ocieplania i tynkowania budynku od zewnątrz, wiec ten materiał wydaje mi się najbezpieczniejszy w tej sytuacji.

Działka została już uzbrojona w wodę i prąd. Materiały zamierzam kupować na bieżąco w zależności od etapu. Z cenami możne być rożnie - mogą skoczyć, ale również spaść, jak miało to miejsce w roku 2010/2011.

Jak wszystko pójdzie zgodnie z planem to start maj/czerwiec :)

Edytowane przez pioput

Witam wszystkich. Dawno tu nie zaglądałam i widzę, że wzrosło grono zainteresowanych projektem BW-03. My rozpoczęliśmy budowę BW-03 w maju 2011r., w tej chwili mamy stan SSO. Ostatnio podsumowałam wszystkie wydatki jakie ponieśliśmy i wyszło ok. 140 tys. w tym ok.10 tys. to koszty np zakupu projektu, geodety i inne drobne opłaty administracyjne. Dom budowany jest z materiałów podanych w projekcie. Jedyną zmianą jaką wprowadziliśmy to zastąpienie płyt kartonowo-gipsowych na ściankach działowych na poddaszu na pustak 12mm i zrezygnowaliśmy ze ścianki przy schodach na rzecz poręczy, które wykonamy przy wykończeniu domu. Całe schody są przez to bardziej doświetlone i wydają się dużo szersze.

Pozdrawiam wszystkich, Marzena:bye:

Witamy po długiej nieobecności :welcome:

Teraz będziesz tu najbardziej doświadczona w temacie budowy BW-03. Chętnie będę czytał twoje uwagi i spostrzeżenia. Rozumiem, że wydatki podane przez Ciebie obejmują również robocizne, tak?

Pozdrawiam :bye:

Edytowane przez pioput