Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

My również najpierw mieliśmy wylewany strop nad garażem a później (osobno) nad częścią mieszkalną. Mam pytanie - ile kW jest potrzebne żeby nie wyrzucało korków przy tynkach maszynowych?

Spokojnie starczy 6,5kW. Zabezp. 16A . Wszystkie tynki wew maszynowe i posadzki maszynowe na tym poszły. Z praktyki własnej.

Marzena

• Odpowiedzi 171
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 1 month później...
  • 1 month później...

Witam,

Jesteśmy prawie zdecydowani na BW-03 lustro. Rozważaliśmy też BW-09 oraz BW-21.12c ale ostatecznie zdecydujemy się chyba na 03:)

Zmiany jakie chcielibyśmy wprowadzić to:

- rezygnacja z wykusza (o ile m2 zmniejszy się wówczas salon??),

- likwidacja lukarny (zastąpilibyśmy ją oknem dachowym).

- likwidacja balkonu,

- likwidacja spiżarni celem powiększenia kuchni,

- likwidacja okna dachowego na korytarzu (schody).

Innymi słowy wersja bardzo ekonomiczna :)

Pozdrawiam i czekam na Wasze fotki.

Edytowane przez iszka

• 1 month później...
  • 4 weeks później...
My również najpierw mieliśmy wylewany strop nad garażem a później (osobno) nad częścią mieszkalną. Mam pytanie - ile kW jest potrzebne żeby nie wyrzucało korków przy tynkach maszynowych?

Poradziłem sobie jednak bez oddzielnego zalewania stropu nad garażem i częścią mieszkalną. Szalunek zrobiłem Dospawując do belek terivy nagwintowane pręty fi 6 - trzymało jak cholera, nic się nie wyparło. Natomiast szalunki wieńców mocołaem dwoma kołkami 140 mm na każdej laszce

• 2 months później...

Witam wszystkich.

Jak tam idą sprawy z budową Waszych BW-03? Mało kto się już tu pokazuje, chyba większość z Was już wykańcza wnętrze:)

Iszka - ja postawiłem BW-03 lustro.

Jeśli chodzi o Twoje pytania to tak:

- rezygnacja z wykusza to mniej jakieś ponad 2 m kw. i jednocześnie brak balkonu na wykuszem

- lukarnę zostawiliśmy, ale nie wstawialiśmy już w tym pomieszczeniu okna dachowego

- zlikwidowaliśmy również spiżarnię celem powiększenia kuchni

- okno dachowe nad chodami zostawiliśmy, bo bardzo dobrze je doświetla, zrezygnowałem tylko z okien w murze za schodami (2 sztuki).

Pozdrawiam i piszcie co u Was.

• 2 months później...

Witajcie,

Jak tam Wasze budowy, pewnie przez okres letni domy urosły jak grzyby po deszczu, a tutaj zupełna cisza. My jesteśmy dopiero na etapie fundamentów (murujemy). Nie wiemy na ile pogoda nam pozwoli zrobić w tym roku, ale marzy nam się do stropu. Budujemy systemem gospodarczym i praktycznie własnymi siłami, więc nie idzie to tak sprawnie jak w przypadku firmy.

Kondziu75 czy Wy już zamieszkujecie Wasz BW-03, czy jeszcze macie plac budowy? Budujecie w Bogatyni?? My z okolic :-) i chętnie byśmy obejrzeli gotowy domek, chociaż z zewnątrz:-)

Pozdrawiam!

Edytowane przez iszka

Witajcie

Właśnie zapadła decyzja co do projektu, będzie BW-03 z balkonem.

Czytam to forum z Waszych realizacji i bardzo nam się podobają. Macie już doświadczenie w realizacji tego projektu, dlatego jeśli jest to możliwe to prosimy o podzielenie się wiedzą odnoście kosztów budowy tego domu, bo ceny w kosztorysie są rożne, a chlelibyśmy wyrobić sobie jakiś pogląd na ten temat. Jeśli ktoś chciałby podzielić się taką informacją to proszę na maila [email protected]

Budować będziemy w okolicach Gniezna. Czy ktoś taki projekt w okolicy realizował?

Pozdrawiamy :)

• 2 weeks później...

Witam wszystkich i pozdrawiam

My bedziemy budować BW-03 w okolicach Radomia , póki co etap pozwolenia na budowę koszenia krzaczorów na działce itd , będę pisał w miarę postepów prac ,Miłe bysmy widzieli wszelkie rady praktyczne tych co przeszłi poszczególne etapy . Jeśłi ktoś może i ma czas to b.prosze o kosztorys SSO bo juz utonąłem w tych teoretycznych kalkulacjach .Podobno wykusz problemowy bo przemarza itd bede wdzieczny za dobre słowo w temacie mail: [email protected] , do miłego. Arek

Jeśłi ktoś może i ma czas to b.prosze o kosztorys SSO bo juz utonąłem w tych teoretycznych kalkulacjach .

SSO koszty: w przybliżeniu materiały budowlane (jak w projekcie) ok. 100 000zł, robocizna (zależy od regionu budowy i ekipy budującej oraz "wkładu" własnej pracy) od 40 000 do 60 000zł.

W moim przypadku (śląskie) łącznie za SSO (BW-03 z balkonem) ok. 146 000zł (w tym zwrot Vat za materiały budowlane).

IMG_0453.jpg

Edytowane przez pioput
uzupełnienie wypowiedzi

SSO koszty: w przybliżeniu materiały budowlane (jak w projekcie) ok. 100 000zł, robocizna (zależy od regionu budowy i ekipy budującej oraz "wkładu" własnej pracy) od 40 000 do 60 000zł.

W moim przypadku (śląskie) łącznie za SSO (BW-03 z balkonem) ok. 146 000zł (w tym zwrot Vat za materiały budowlane).

[ATTACH=CONFIG]218814[/ATTACH]

Pioput super wygląda Twój BW-03. Dodaj więcej zdjęć jeżeli to możliwe, szczególnie tył domku. Pozdrawiam!

Dzięki ;)

Dom jest już zabezpieczony na zimę i nie tylko. Teraz trzeba zbierać fundusze na kolejne etapy.

[ATTACH=CONFIG]219032[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]219033[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]219034[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]219035[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]219036[/ATTACH]

Pozdrawiam,

Piotr :bye:

Dzięki bardzo, ekspresowa odpowiedź:)

Super, super, super...

jak ja bym chciała być już na takim etapie ech...

Pozdrawiam!!