virtuss 04.09.2011 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2011 (edytowane) Witam, Po uporaniu sie z krzywa brama (moj poprzedni watek). Przyszedl czas na montaz. I oczywiscie mam pewne pytania jak to zrobic. Napisalem do producenta i otrzymalem w miare dokladna instrukcje montazu: Jednak nie wszystko jest dla mnie jasne: 1) Jak mam te śruby fundamentowe M16 (długość 50cm) umieścić w wykopie ? Wykop pod stope planuje na głębokość 120cm. Jak to się robi ? Na jakimś stelażu ? Jak zrobić żeby nic sie nie poprzesuwalo itd ? 2) Kolejna rzecz: "Przed zabetonowaniem elementow przeprowadzic montaz probny ze sprawdzaniem owieralnosci" ? Jak ? Bede mial wykopana dziure.., jakos umieszcze te slupki..sruby..jak mam to jeszcze sprawdzic jak tam duza dziura 3) Slyszalem ze wiele osob podobno wylewa stope.., a pozniej wierci dziury pod sruby. Zastanawia mnie tylko na ile to pewne rozwiazanie ? Co o tym sadzicie ? (Znaczy zakladam ze w stopie jest tylko osadzony slupek prowadzacy) dzieki za wszelkie rady Pawel Edytowane 4 Września 2011 przez virtuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaroll 05.09.2011 05:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2011 Witam.Najbezpieczniej jest zrobić fundamenty a wszystkie elementy potem zamontować na kotwach chemicznych(czyli klej dwuskładnikowy do betonu). Zawsze tak robimy i nigdy nie było jeszcze problemu. Podstawą jest klej dobrej firmy.Hilti, Koelner lub Fisher. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
virtuss 05.09.2011 07:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2011 czyli radzisz:1) wylac beton wraz z ustawionym slupkiem prowadzacym2) zamontowac wozki na kotwach chemicznych ? M16/160cm wystarcza ?Moje wozki, ktore mam, maja rozstaw srub 7.5cm (ten mniejszy wymiar). Czy kotwy chemiczne moga byc tak blisko siebie ? (w opisach klejow ciagle pisza o minimalnych rozstawach kotew..i to jakies duze liczby sa..jak 17cm ?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaroll 08.09.2011 03:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2011 1.Radziłbym najpierw ustawić wózki i bramę a dopiero potem słupek(tylko musiałbyś przyspawać do niego blachę min. 8mm grubości z 4 otworami).2.Tak wystarcząNic się nie przejmuj u nas otwory wychodzą ok 5 cm od siebie i nic się nie dziejePowodzenia przy montażu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaroll 08.09.2011 03:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2011 2) zamontowac wozki na kotwach chemicznych ? M16/160cm wystarcza ?Chyba 16cm. Zrób na 20cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz80 08.09.2011 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2011 jest jeszcze inna opcja:zalej betonem grube szpile, do nich pozniej przyspawasz sobie blache, na ktorej beda sruby mocujace wozek. Masz pelna mozliwosc regulacji owej blachy. Mozesz najpierw mocno szczepic - sprobowac czy dziala ok, jesli zle to odciac i poprawic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sliwak 23.09.2011 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2011 Jakby zatopić gotowe szpilki zespawane na dole na wymiar w czworokącie, Byłoby to nie do ruszenia. Wózki maja luz na ewentualne błędy w poziomie i regulacją w pionie. Bez doświadczenia mam obawy z montażem chemicznym szpilek, a śruby rozporowe chyba będą za słabe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts