Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Montaż bramy przesuwnej

Recommended Posts

Witam,

Po uporaniu sie z krzywa brama (moj poprzedni watek). Przyszedl czas na montaz. I oczywiscie mam pewne pytania jak to zrobic. Napisalem do producenta i otrzymalem w miare dokladna instrukcje montazu:

brama instrukcja.jpg

Jednak nie wszystko jest dla mnie jasne:

1) Jak mam te śruby fundamentowe M16 (długość 50cm) umieścić w wykopie ? Wykop pod stope planuje na głębokość 120cm. Jak to się robi ? Na jakimś stelażu ? Jak zrobić żeby nic sie nie poprzesuwalo itd ?

2) Kolejna rzecz: "Przed zabetonowaniem elementow przeprowadzic montaz probny ze sprawdzaniem owieralnosci" ? Jak ? Bede mial wykopana dziure.., jakos umieszcze te slupki..sruby..jak mam to jeszcze sprawdzic jak tam duza dziura :)

3) Slyszalem ze wiele osob podobno wylewa stope.., a pozniej wierci dziury pod sruby. Zastanawia mnie tylko na ile to pewne rozwiazanie ? Co o tym sadzicie ? (Znaczy zakladam ze w stopie jest tylko osadzony slupek prowadzacy)

dzieki za wszelkie rady

Pawel

Edytowane przez virtuss

czyli radzisz:

1) wylac beton wraz z ustawionym slupkiem prowadzacym

2) zamontowac wozki na kotwach chemicznych ? M16/160cm wystarcza ?

Moje wozki, ktore mam, maja rozstaw srub 7.5cm (ten mniejszy wymiar). Czy kotwy chemiczne moga byc tak blisko siebie ? (w opisach klejow ciagle pisza o minimalnych rozstawach kotew..i to jakies duze liczby sa..jak 17cm ?)

• 3 weeks później...
Jakby zatopić gotowe szpilki zespawane na dole na wymiar w czworokącie, Byłoby to nie do ruszenia. Wózki maja luz na ewentualne błędy w poziomie i regulacją w pionie. Bez doświadczenia mam obawy z montażem chemicznym szpilek, a śruby rozporowe chyba będą za słabe?