Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Elektryczny pistolet do malowania

zamber

Recommended Posts

Witam

Zakupiłem używany elektryczny pistolet do malowania. Elektrycznie jest sprawny, jednak nie "psiuka":)

Rozkręciłem go i stwierdziłem, że musi działać, bo jego konstrukcja i zasada działania jest prosta jak konstrukcja cepa. A jednak muszę się trzasnąć w pierś i przyznać, że nie wiem czemu nie działa.

Po odkręceniu pojemnika na farbę mamy dwie rurki, jedna od strony dyszy z wsadzoną rurką do pobierania farby i druga od strony napędu. Czy zasada działania jest taka, że w rurkę tą od strony napędu wtłaczane jest powietrze, a rurką od strony dyszy wypychana farba? Czy może rurką od strony dyszy wtłaczane jest powietrze i zasysana farba, a rurka od strony napędu służy może do smarowania tłoczka. Może sa jakies nieszczelności, dodam, że próby robię z wodą.

Ma ktoś z Was takie ustrojstwo i miał podobny problem?

Pozdrawiam

kl.jpg

Nie chcę cię martwić ale to najprawdopodobniej wyrobiony tłoczek jest przyczyną że nie "psiuka" Miałem coś podobnego i zepsuł się tak że najpierw zamiast rozpylać farbę to nią pluł bo ciśnienie było za małe a potem przestał psikać wcale. Być może u ciebie jest coś innego ale u mnie tak to wyglądało.

Witam

Kurt ma rację. U mnie często po dłuższym nie używaniu zacinał się właśnie ten trzpień ze sprężyną. Trzeba go wyjąć i dość silnie przycisnąć aby sprężyna się ugięła. Pomoże w tym wcześniej prysnąć WD40, a później posmarować np. wazeliną. Za jakiś czas sytuacja może się powtórzyć.

pzdr

• 3 months później...

Przy zakupie sprężarki zwróć uwagę na wydajność bo często pistolety pociągną nawet 250L powietrza/min do niej dokupić musisz reduktor (jeżeli nie ma go w sprężarce) i odwadniacz powietrza, na średniej klasy pistolet będziesz musiał wydać sporo więcej.

Na początek proponuję coś nie drogiego, bo malować "pistoletem" też trzeba umieć inaczej efekt opłakany.