belgarath 04.09.2011 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2011 Witam Mam taką oto podłogę na strychu: http://nwot2001.w.interia.pl/DSCN2297_kopia.jpg oto wymiary http://nwot2001.w.interia.pl/DSCN2302_kopia_m.jpg Jaki użyć materiał do ocieplenia/wyciszenia o jakiej grubości? Delikatnie zwiększyć podnieść wysokość krokwi? Poniżej jest pomieszczenie ogrzewane. Może ROCKWOOLa MEGA ROCK 20cm? 20 cm wypełni mi w całości tą przestrzeń nie będzie żadnej luki - czy będzie to dobrze? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szymciuch 11.09.2011 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2011 Witam!!!! Mam pytanie o podobny problem. Chcę ocieplić strop w nieużytkowych strychach. Strop ten lata temu "ocieplony" był przez mojego ojca trocinami na które wylano wylewkę. Znajomy budowlaniec podpowiada iż najprościej będzie rozścielić szczelnie wełnę i w ten sposób utworzyć warstwę która działałaby jak kołdra. Inny fachwiec mówi żeby wysypać granulat styropianowy. Sam nie wiem co o tych pomysłach myśleć. Proszę Was o rady i podpowiedzi i z góry dziękuję. ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 12.09.2011 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2011 Podepnę się do wątku z pytaniem o ten granulat.Mam zbliżony problem: podłogę na strychu do ocieplenia. Tyle, że u mnie ta podłoga jest po części płytą żelbetową, z legarami na niej, a po części po prostu "lewą" stroną sufitów i innych zabudów poddasza wykonanych z gipskartonu. Tak więc izolacja musi być lekka. Granulat wydaje się idealny, ale... Szukając na szybko w internecie znalazłem dwa rodzaje:- ładny, gruby granulat, opisywany jako "do puf i foteli", cena: 150-200LN/m3, czyli drogo, delikatnie mówiąc- granulat sądząc po wyglądzie pochodzący z mielenia odpadów styropianowych, tu znalazłem go już nawet za 50PLN/m3 Teoretycznie rzecz biorąc byłby idealny, ale mam wątpliwości - czy taki mielony styropian, sądząc po fotografii zawierający bardzo dużo pyłu, czy to się sprawdzi? Nie będzie jakimiś szparami (niby nie ma, ale wiadomo... wiatroizolacja nigdy tak naprawdę nie jest idealnie poklejona) wywiewał na zewnątrz? Albo co gorsza, przeciskał się do domu? I jeszcze trzecia opcja: być może uda mi się załatwić tzw "chipsy" -piankowe płatki używane jako wypełniacz do dużych paczek w różnego rodzaju spedycjach. Użytkowo to byłoby chyba najlepsze, nie jestem jednak pewien, jak z własnościami izolacyjnymi takiego cuda. Podpowie ktoś doświadczony? J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 12.09.2011 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2011 Dzięki za garść teorii, ale ja do tematu chciałbym podejść tak raczej po chłopsku: ma być tanio i prosto. Tanio - wiadomo, u końca wykończeniówki jestem wykończony głownie finansowo, a prosto - to poddasze, grubość warstwy zasypu nie jest krytyczna, jeśli zasypanie 10cm droższego granulatu ma dac tyle samo, co 20cm kilkakrotnie tańszego, wybiorę ten tańszy i wsypię więcej. Przekopałem internet, obdzwoniłem ileś firm i wiem już tyle:- chipsy z paczek byłyby fajne, gdyby sżło je załatwić "pół darmo". Niestety, zaprzyjaźnione magazyny spedycyjne od dawna nie używają, a kupno nowego wychodzi drogo, delikatnie mówiąc.- granulat z wełny mnie szczerze mówiąc zaskoczył. NIe wiedziałem, że coś takiego istnieje, a tu proszę i spory wybór i o dziwo, cena też atrakcyjna. Choć z drugiej strony, widzę też spore rozbieżności: granulat markowy (Rockwool) kosztuje mniej wiecej tyle, co i wełna, znaczy wyżej stówy za m3. Nie brakuje natomiast ofert firm sprzedających granulat mark "granulat", podobno z atestem, za mniej więcej 1/3 tej ceny. O co chodzi? Jakiś recycling?- i wreszcie styropian. Ale nie w formie kulek, bo to kosztuje tyle, ile styro w płytach, a "regranulatu", czyli po prostu mielone odpady. I tu, niestety, niespodzianka. W starych ogłoszeniach znajdywałem nawet oferty typu 10gr (groszy!) za kilogram, niestety wszystko nieaktualne. Aktualnych ofert w zasadzie brak. Ktoś zwietrzył biznes i skupuje na pniu? J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts