zachar351 04.09.2011 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2011 (edytowane) Witam,i jak w tytule.Mam pytanie odnośnie fundamentu czy ławy.Potrzebuje opini fachowca.Otóz mieszkam w domku parterowym bez piwnicy i dogadalem sie z wlascicielami ze moge sobie przedluzyc troche powierzchnie mieszkalna(o okolo 18 m2).I mam pytanie jak fachowo wykonac fundament pod (przybudowke?).Ściana oryginalna ma 6 m.,i ja chcem od niej odejsc 3 m,i zrobic z tego sypialnie.chodzi mi szególnie o grubośc fundamentu,to bedzie tylko sypialnia wysoka na okolo 2.5 metra.Nie wiem jak to wykonac zeby sie nie zapadło po miesiacu:) Dzieki. Edytowane 4 Września 2011 przez zachar351 błąd ortograficzny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalumet 04.09.2011 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2011 na coś takiego to musisz mieć projekt rozbudowy domunastępnie uzyskać na to pozwolenieoczywiście jeżeli plan pozwala na takie rozbudowy lub uzyskać WZinaczej to jest samowola, która swoje kosztuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zachar351 04.09.2011 18:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2011 Ja sie tym nie martwie,wlasciciel ma to zalatwic.Z tym ze ja chcem wiedziec jak sie za to zabrac.Robie na budowie ale nie przy betonie.I nie chcem balaganu narobic.Chodzi mi o technologie,jaki dol,jak gruby beton,czy cos po beton sie daje(folia),ile ma to schnac jak juz to wyleje,czy szalunek jest potrzebny czy o ziemie to sie zaprze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawlo111 04.09.2011 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2011 na coś takiego to musisz mieć projekt rozbudowy domu następnie uzyskać na to pozwolenie oczywiście jeżeli plan pozwala na takie rozbudowy lub uzyskać WZ inaczej to jest samowola, która swoje kosztuje Potwierdzam i w takim projekcie będzie jakie ławy szerokie\wysokie\... Bez pozwolenia to możesz sobie kontener postawić są takie biurowe, modułowe. Chcesz pakować się w koszty jeśli nie jest to twój dom? Dobrze rozumię? Nie da się za tysiaka albo dwa dobudować pokoju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 04.09.2011 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2011 Nikt ci nie odpowie na takie pytanie poniewaz musisz miec projekt takiej rozbudowy i z projektu opracowanego przez projektanta dowiesz sie jaki i w jaki sposób fundament postawic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 04.09.2011 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2011 Najprościej jak można: zrób zgodnie z projektem! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zachar351 04.09.2011 19:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2011 Ja czegos nie rozumiem,ja sie nie pytam o pozwolenie czy o koszta.Chcem wiedziec jak sie to robi,jakie sa normy.Opini prawnej poszukam gdzie indziej jezeli mnie taka bedzie interesowac.To takie ciezkie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 04.09.2011 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2011 Tak ciężkie Bo tutaj nikt sam nie buduje tylko zatrudniają wykonawców. To forum inwestorów, a nie firm budowlanych. W projekcie będziesz miał napisane jak to zrobić i jakich materiałow. Wiesz co to jest projekt budowlany? Czy to takie ciężkie do zrozumienia???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawlo111 04.09.2011 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2011 Ja czegos nie rozumiem,ja sie nie pytam o pozwolenie czy o koszta.Chcem wiedziec jak sie to robi,jakie sa normy.Opini prawnej poszukam gdzie indziej jezeli mnie taka bedzie interesowac.To takie ciezkie??? Tak ciężkie. Chcesz to każdy z nas z naszych projektów wklei ci jaki miał fundament tylko co to da??? Nikt nie przekaże Ci wiedzy którą projektant zdobywa przez kilka lat w pigółce w kilku postach. Wybacz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalumet 04.09.2011 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2011 Robie na budowie ale nie przy betonie.I nie chcem balaganu narobic.Chodzi mi o technologie,jaki dol,jak gruby beton,czy cos po beton sie daje(folia),ile ma to schnac jak juz to wyleje,czy szalunek jest potrzebny czy o ziemie to sie zaprze. co na tej budowie robisz ? latasz budowlańcom po piwo ? skoro właściciel ma załatwić projekt itp to poczekaj aż dostaniesz ten projekt do ręki i zatrudnij jakiegoś budowlańca, który będzie wiedział co i jak ma zrobić z mojego doświadczenia metrowej wysokości podbudowa z klińca frakcja 0-63 w tym dwie warstwy geowłókniny w tym pod ostatnią warstwą zagęszczonego klińca styro pod ścianami zewn powierzchnia podbudowy wyrównana piaskiem na to 20 cm styro w dwóch warstwach zbrojenie dolne i górne wylane 20 cm betonu już wiesz jak masz sobie to zrobić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts