Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fundamet

zachar351

Recommended Posts

Witam,i jak w tytule.Mam pytanie odnośnie fundamentu czy ławy.Potrzebuje opini fachowca.Otóz mieszkam w domku parterowym bez piwnicy i dogadalem sie z wlascicielami ze moge sobie przedluzyc troche powierzchnie mieszkalna(o okolo 18 m2).I mam pytanie jak fachowo wykonac fundament pod (przybudowke?).Ściana oryginalna ma 6 m.,i ja chcem od niej odejsc 3 m,i zrobic z tego sypialnie.chodzi mi szególnie o grubośc fundamentu,to bedzie tylko sypialnia wysoka na okolo 2.5 metra.Nie wiem jak to wykonac zeby sie nie zapadło po miesiacu:)

Dzieki.:confused:

Edytowane przez zachar351
błąd ortograficzny

Ja sie tym nie martwie,wlasciciel ma to zalatwic.Z tym ze ja chcem wiedziec jak sie za to zabrac.Robie na budowie ale nie przy betonie.I nie chcem balaganu narobic.Chodzi mi o technologie,jaki dol,jak gruby beton,czy cos po beton sie daje(folia),ile ma to schnac jak juz to wyleje,czy szalunek jest potrzebny czy o ziemie to sie zaprze.

na coś takiego to musisz mieć projekt rozbudowy domu

następnie uzyskać na to pozwolenie

oczywiście jeżeli plan pozwala na takie rozbudowy lub uzyskać WZ

inaczej to jest samowola, która swoje kosztuje

Potwierdzam i w takim projekcie będzie jakie ławy szerokie\wysokie\...

Bez pozwolenia to możesz sobie kontener postawić są takie biurowe, modułowe.

Chcesz pakować się w koszty jeśli nie jest to twój dom? Dobrze rozumię?

Nie da się za tysiaka albo dwa dobudować pokoju.

Ja czegos nie rozumiem,ja sie nie pytam o pozwolenie czy o koszta.Chcem wiedziec jak sie to robi,jakie sa normy.Opini prawnej poszukam gdzie indziej jezeli mnie taka bedzie interesowac.To takie ciezkie???

Tak ciężkie.

Chcesz to każdy z nas z naszych projektów wklei ci jaki miał fundament tylko co to da???

Nikt nie przekaże Ci wiedzy którą projektant zdobywa przez kilka lat w pigółce w kilku postach.

Wybacz.

Robie na budowie ale nie przy betonie.I nie chcem balaganu narobic.Chodzi mi o technologie,jaki dol,jak gruby beton,czy cos po beton sie daje(folia),ile ma to schnac jak juz to wyleje,czy szalunek jest potrzebny czy o ziemie to sie zaprze.

co na tej budowie robisz ?

latasz budowlańcom po piwo ?

skoro właściciel ma załatwić projekt itp

to poczekaj aż dostaniesz ten projekt do ręki

i zatrudnij jakiegoś budowlańca, który będzie wiedział co i jak ma zrobić

z mojego doświadczenia

metrowej wysokości podbudowa z klińca frakcja 0-63

w tym dwie warstwy geowłókniny

w tym pod ostatnią warstwą zagęszczonego klińca styro pod ścianami zewn

powierzchnia podbudowy wyrównana piaskiem

na to 20 cm styro w dwóch warstwach

zbrojenie dolne i górne