Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Elewacja TYNK GRUNT - proszę o poradę.

Recommended Posts

Witam, Nieuchronnie zbliża się zima... :( a ja muszę się zabierać za gruntowanie ścian i kłaść tynk.

ściana Ceramika Pustak max 29cm + 15 styro + siatka + 2 razy klej i tu moje pytanie co dalej...???

jak tynk wybrać i dlaczego właśnie ten ? jaki grunt zastosować bo od tego muszę zacząć.

dodam, że chce mieć porządny tynk, który nie będzie tracił koloru i będę mógł go spokojnie umyć co kilka lat?

budżet: wole wydać więcej niż później żałować... :)

Witam, Nieuchronnie zbliża się zima... :( a ja muszę się zabierać za gruntowanie ścian i kłaść tynk.

ściana Ceramika Pustak max 29cm + 15 styro + siatka + 2 razy klej i tu moje pytanie co dalej...???

jak tynk wybrać i dlaczego właśnie ten ? jaki grunt zastosować bo od tego muszę zacząć.

dodam, że chce mieć porządny tynk, który nie będzie tracił koloru i będę mógł go spokojnie umyć co kilka lat?

budżet: wole wydać więcej niż później żałować... :)

1.DRYVIT

2.STO

3.CAPAROL

Sylikonowy

Ja zbierałem kiedyś informacje i się podzielę tak wypadają tynki w rankingach.

Ja będę robił Akrylowy Greinplast - czemu? bo taki chcę i nie będę go mył, jak mi się znudzi to go przemaluję.

kolejnosc dokladnie taka jak podal CityMatic ale za sporo parametrow odpowiada warstwa zbrojaca, wiec trzymaj sie tego co juz masz. Najlepszy tynk na gownianym podlozu nie bedzie zachowywal sie tak jak trzeba. Skoro nie wspominasz czego uzyles na w. zbrojaca nalezy spodziewac sie jakiegos noname wiec teraz juz sobie odpusc i daj cokolwiek

Zależy jaki tynk chcesz. Tynków jest kilka rodzajów - od mineralki przez akryle i silikaty do polikrzemianów [czy jakiś takich]. Każde z nich są lepsze i gorsze, każde mają takie czy inne właściwości. Gruntuje się pod wszystkie. Potem tylko koszt nałożenia i materiału. Najpierw decyzja jaki tynk, potem jaki producent...

na ten system tynk akrylowy i grunt akrylowy kwarcowy, żeby kolor był trwały musi mieć współczynnik odbicia światła powyżej 30%, można też zastosować tynk silikonowy tzw. samoczyszczący (paroprzepuszczalny) ale moim zdaniem rozsądniej pozostać przy akrylu, który można umyć karcherem po kilku latach lub przemalować, jeśli budynek nie jest w okolicy podatnej na zabrudzenia ( kominy, fabryki, ruchliwa ulica itp.) to polecam tynk akrylowy najlepiej z dodatkiem emulsji silikonowych. Pozdrawiam