xxsliwaxx 04.09.2011 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2011 Witam, Nieuchronnie zbliża się zima... a ja muszę się zabierać za gruntowanie ścian i kłaść tynk. ściana Ceramika Pustak max 29cm + 15 styro + siatka + 2 razy klej i tu moje pytanie co dalej...??? jak tynk wybrać i dlaczego właśnie ten ? jaki grunt zastosować bo od tego muszę zacząć. dodam, że chce mieć porządny tynk, który nie będzie tracił koloru i będę mógł go spokojnie umyć co kilka lat? budżet: wole wydać więcej niż później żałować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 04.09.2011 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2011 Witam, Nieuchronnie zbliża się zima... a ja muszę się zabierać za gruntowanie ścian i kłaść tynk. ściana Ceramika Pustak max 29cm + 15 styro + siatka + 2 razy klej i tu moje pytanie co dalej...??? jak tynk wybrać i dlaczego właśnie ten ? jaki grunt zastosować bo od tego muszę zacząć. dodam, że chce mieć porządny tynk, który nie będzie tracił koloru i będę mógł go spokojnie umyć co kilka lat? budżet: wole wydać więcej niż później żałować... 1.DRYVIT 2.STO 3.CAPAROL Sylikonowy Ja zbierałem kiedyś informacje i się podzielę tak wypadają tynki w rankingach. Ja będę robił Akrylowy Greinplast - czemu? bo taki chcę i nie będę go mył, jak mi się znudzi to go przemaluję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 04.09.2011 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2011 kolejnosc dokladnie taka jak podal CityMatic ale za sporo parametrow odpowiada warstwa zbrojaca, wiec trzymaj sie tego co juz masz. Najlepszy tynk na gownianym podlozu nie bedzie zachowywal sie tak jak trzeba. Skoro nie wspominasz czego uzyles na w. zbrojaca nalezy spodziewac sie jakiegos noname wiec teraz juz sobie odpusc i daj cokolwiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xxsliwaxx 07.09.2011 13:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2011 klej do styro Weber K 122, styropian austrotherm, siatka weber, klej na siatke weber K ... nie pamietam juz jaki symbol - wiec mysle ze materiały sa dobre... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 07.09.2011 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2011 Zależy jaki tynk chcesz. Tynków jest kilka rodzajów - od mineralki przez akryle i silikaty do polikrzemianów [czy jakiś takich]. Każde z nich są lepsze i gorsze, każde mają takie czy inne właściwości. Gruntuje się pod wszystkie. Potem tylko koszt nałożenia i materiału. Najpierw decyzja jaki tynk, potem jaki producent... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
biedermeier 07.09.2011 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2011 polecam Webera,bardzo dobra jakosc ,7lat gwarancji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xxsliwaxx 08.09.2011 07:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2011 polecam Webera,bardzo dobra jakosc ,7lat gwarancji jestem za tynkiem silikonowym (ale czekam na wasze opinie... ) - wiem ze będe mogł go umyc co kilka lat i myślę, że kolor tynku dłuzej zostanie taki jak na poczatku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xxsliwaxx 08.09.2011 08:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2011 Caparol grunt pod tynki PG610 25kg cena za opakowanie 183zł więc troche taniej niż WEBER i 5 kg wiecej w opakowaniu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xxsliwaxx 08.09.2011 19:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2011 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 08.09.2011 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2011 Tak na marginesie - tynki mineralne w zasadzie mają gwarancję beztereminową kiedy są dobrze wykonane i nakładane na dobrze przygotowaną ścianę. Bo ich wytrzymałość zależy od tego ile wytrzyma cement... A ten długo wytrzymuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 09.09.2011 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2011 jakie 7 lat gwarancji i co to jest gwarancja na BSO i kto jej udziela? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 09.09.2011 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2011 figher: 7 lat - podejrzewam, że chodzi o to że jeśli ktoś się zgłosi "mi leci" to poproszą o datę wykonania i powiedzą "możecie mi skoczyć" bo upłynął jeden miesiąc ponad... Czyżby oznaczało to że tynk jest takiej sobie jakości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nina.nina 17.09.2011 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2011 na ten system tynk akrylowy i grunt akrylowy kwarcowy, żeby kolor był trwały musi mieć współczynnik odbicia światła powyżej 30%, można też zastosować tynk silikonowy tzw. samoczyszczący (paroprzepuszczalny) ale moim zdaniem rozsądniej pozostać przy akrylu, który można umyć karcherem po kilku latach lub przemalować, jeśli budynek nie jest w okolicy podatnej na zabrudzenia ( kominy, fabryki, ruchliwa ulica itp.) to polecam tynk akrylowy najlepiej z dodatkiem emulsji silikonowych. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts