Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 914
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

To prawda. Prosta ściana jest punktem wyjścia do poprawngo montażu taśm. Wystarczy trochę odchyłów i już się wszystko faluje.

Żadne szkolenia na ściankach nie dadzą efektów, bo takie podloże jest później niespotykane w praktce.

Prosta, to ciut za mało:-). Taka ściana pod folie, to powinna mieć więcej zalet. Według mnie rzecz jasna.

A czy tak przygotowane otwory są wystarczająco proste do klejenia folii ? :)

A może ktoś stwierdził, że z zaletami przesadzać nie można? :popcorn:

nadproze salon.jpg

nadproze luk.jpg

nadproze luk 2.jpg

nadproze luk 3.jpg

slup kuchnia.jpg

A czy tak przygotowane otwory są wystarczająco proste do klejenia folii ? :)

A może ktoś stwierdził, że z zaletami przesadzać nie można? :popcorn:

To tylko potwierdza, że partacze zdarzają się ciągle i to w każdym zawodzie. I że wciąż trzeba uważać, żeby na takich nie trafić.. pzdr

Najbardziej urzekło mnie to zdjęcie:

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=262811&d=1401398345

To miał być łuk czy komuś tak lekko zeszło? Moja teoria, że nie mieli czym zapijać, to wyssali płyn z szlaufwagi której w dodatku używali do mierzenia pionów a nie poziomów.

Wow. To jest naprawdę wykonane źle. Zastanawiam się jakie tłumaczenie mieliby budowlańcy - ja nie wyobrażam sobie za coś takiego zapłacić...

czepiacie się. Ściany są jakie są i montażysta jest panaceum na wszystko - i na łuki theme i na murarkę starego.

A jeszcze lepiej, jak nie znający się na rzec zy kierownik budowy mówi że stosowanie taśmy wielofunkcyjnej nie gwarantuje szczelności dla pary wodnej, a 1000Pa to nie ma z parą wodną nic wspólnego, takie tam dyrdymały podnoszące ciśnienie

Najbardziej urzekło mnie to zdjęcie:

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=262811&d=1401398345

To miał być łuk czy komuś tak lekko zeszło? Moja teoria, że nie mieli czym zapijać, to wyssali płyn z szlaufwagi której w dodatku używali do mierzenia pionów a nie poziomów.

Nie wiem czy miał to być łuk czy bliżej nieokreślona dziura w ścianie . Może fotka zapodana z innej perspektywy pozwoli odpowiedzieć na pytanie :popcorn:

luk od cyrkla.jpg

czepiacie się. Ściany są jakie są i montażysta jest panaceum na wszystko - i na łuki theme i na murarkę starego.

A jeszcze lepiej, jak nie znający się na rzec zy kierownik budowy mówi że stosowanie taśmy wielofunkcyjnej nie gwarantuje szczelności dla pary wodnej, a 1000Pa to nie ma z parą wodną nic wspólnego, takie tam dyrdymały podnoszące ciśnienie

O jakim mówisz kierowniku?

Chałupa ma ze 300 mkw, łuki, wole oka itp. udziwnienia a pierwsze pytanie inwestora było: interesuje mnie tańsza oferta o tej.... i pokazał mi takie fantazje w zaproponowanym wykonaniu i cenie, że mogłem tylko :bash: zarówno z powodu ceny jak i propozycji wykonania.

Warunki wyboru kierownika (o ile był) i brygad można ocenić po wykonaniu stanu surowego tego budynku

Ale wiem np. że na podłodze merbau będzie, granit w łazience i kuchni, takie tam tanizny.....

Oj Panie Stary, a jakże by inaczej? Liczy się smak i sznyt - cytując klasyka FM ;) i tak będzie

Tylko później żal jak ta wykończeniówka pękać będzie

Czy sadzisz że wtedy zrozumie ? Wątpię, ten typ tak ma

Dziś przeżyłem szok i jak ściągnę zdjęcia z komórki pozostawię kolegom pod rozwagę, wkur..., do namysłu

Rzecz tyczy taśm wielofunkcyjnych - ale po co słowa - czekajcie na zdjęcia

przepraszam za jakość

tak powinna wyglądać taśma, mniej więcej 1/3-1/4 powinien zajmować klin, zwiększający gęstość taśmy tym samym jej opór dyfuzyjny - dla tej akurat o szerokości 77 mm i było ok. . . . przez pierwsze 2 metry z rolki

2014-05-30-581.jpg

ale później . . .zonk

2014-05-30-580.jpg

zdjęcie tego nie oddaje, w ok 3 cm nagle zrobiło się 10mm a miejscami 5 mm

Całe szczęście, że miałem ze sobą zapas od innego producenta

Ale gdybym nie miał to co??? Montaż gdzieś w Polsce a takich taśm w GS-ie nie kupię :(

Witam

Na zdjęciach faktycznie nic nie widać poza tym, że na drugim taśma zaczęła się rozprężać.

I niestety nie masz racji, na zdjęciach widzę taśmy Hanno, które nie mają żadnych "klinów zwiększających gęstość" Hanno stosuje membrany wewnątrz na połączeniu tych dwóch różnych kolorów i to ona zapewnia odpowiednia działania. Po całkowitym rozprężeniu taśma jest w przekroju prostokątna. W tym konkretnym modelu każda rolka jest opisana, która część ma być na zewnątrz a która w środku, inne posiadające kilka membran na swojej szerokości można stosować dowolnie i dodatkowo ma wysoką izolacyjność akustyczną ok 58 dB. Ogólnie taśmy Hanno mają chyba najmniejsze "rozprężenie całkowite" z tych, które miałem okazję widzieć a na zachowanie odpowiednich właściwości mają wpływ właśnie zastosowane wewnątrz membrany a nie tylko odpowiednio duża kompresja.

Przyzwyczajenie jest niby drugą naturą ale jeżeli przyzwyczaiłeś się do jednego produkty i chcesz aby inny o innej budowie i zasadzie działania zachowywał się tak sam to ...

Pozdrawiam

Nie wiem czy miał to być łuk czy bliżej nieokreślona dziura w ścianie . Może fotka zapodana z innej perspektywy pozwoli odpowiedzieć na pytanie :popcorn:

Czepiacie się, gdzieś ci ludzie z technikum budowlanego muszą zrobić praktyki. Ciekawe czy później będą Inwestorzy równać krzywiznę na coś co przypomina łuk, czy zachowają formę wielokątną. Nie mogę sobie przypomnieć ale gdzieś ostatnio widziałem niedaleko mnie takie okno, które nie szło łukiem a zamiast tego składało się z nastu prostych odcinków. Wyglądało to dość szpetnie.

Od okien nie jestem to nie wiem jaka jest różnica w cenie normalnego łuku półokrągłego a łuku "kwadratowego".

Czepiacie się, gdzieś ci ludzie z technikum budowlanego muszą zrobić praktyki.

Oj od technikum to się odczep :D Sam nie tak wielce dawno kończyłem technikum ( co prawda nie budowlane), ale taka fuszerka w technikum by nie przeszła - już prędzej w zawodówce ;)

A o gustach się nie dyskutuje, może niektórym takie proste odcinki pasują ;)

...Przyzwyczajenie jest niby drugą naturą ale jeżeli przyzwyczaiłeś się do jednego produkty i chcesz aby inny o innej budowie i zasadzie działania zachowywał się tak sam to ......
MM mam tylko pytanie - nie wdając się w szczegóły. Chcesz powiedzieć, że czy ten klin ma 10 mm z szerokości taśmy czy 40 spełnia swoje zadanie i daje identyczne SD ?

Przyzwyczajenia odstawmy na bok a swoją drogą nie ładnie nie odpisywać na smsy :)

Witam

MM mam tylko pytanie - nie wdając się w szczegóły. Chcesz powiedzieć, że czy ten klin ma 10 mm z szerokości taśmy czy 40 spełnia swoje zadanie i daje identyczne SD ?

Przyzwyczajenia odstawmy na bok a swoją drogą nie ładnie nie odpisywać na smsy :)

Znowu klin :) ale niech będzie, nie ma znaczenia czy część szara będzie miała 10 czy 40 mm najważniejsze jest łączenie bo to tam znajduje się membrana jedyna różnica, że membrana ta będzie głębiej w otworze i tyle.

A co do sms`a to faktycznie przeoczyłem :) dam Ci odpowiedz w poniedziałek czy będzie takowe.

Pozdrawiam