Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 914
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Posiadam okna dachowe firmy Fakro i mam z nimi problem. W zimie z okien czuć powiew zimnego powietrza między skrzydłem okna a ramą. Są założone uszczelki obwodowe a mino to dalej wieje. Chciałbym się zapytać jak można zniwelować te powiewy.Okna posiadają wywiewniki ale zimą są zamykane. Pozdrawiam Piotr

Od 1 lipca zaczęło podobno obowiązywać nowe unijne rozporządzenie, które narzuca obowiązek informowania klientów o właściwościach kupowanych okien czy drzwi. W jakiej formie powinna być ta informacja przekazana?

Co prawda nie jestem ekspertem Zrzeszenia, ale pozwolę sobie odpowiedzieć na Pani pytanie: Przyjęto, że Deklaracje Właściwości Użytkowych przekazywane będą odbiorcom w formie elektronicznej (mail, pdf, link, QR code). W formie papierowej Deklarację dostarcza się na żądanie odbiorcy.

Co prawda nie jestem ekspertem Zrzeszenia, ale pozwolę sobie odpowiedzieć na Pani pytanie: Przyjęto, że Deklaracje Właściwości Użytkowych przekazywane będą odbiorcom w formie elektronicznej (mail, pdf, link, QR code). W formie papierowej Deklarację dostarcza się na żądanie odbiorcy.

Witam.

Czy taka deklaracja ma być do każdego okna osobno czy dla całego transportu/zamówienia?

Pozdrawiam

Witam.

Czy taka deklaracja ma być do każdego okna osobno czy dla całego transportu/zamówienia?

Pozdrawiam

Kopię Deklaracji Właściwości Użytkowych dostarcza się dla każdego produktu udostępnionego na rynku (art.7 ust.1 Rozp. 305/2011). Jedynym przypadkiem, w którym wystarczyłaby jedna DWU dla całej partii/zamówienia/transportu, to taki, w którym cała partia/zamówienie/transport składa się z dokładnie takich samych okien lub okien, które z racji konstrukcji mieszczą się w tym samym typie.

dostawa za tydzień.... :rolleyes:- boję się, jak to wszystko wtargają na piętro...

http://oknotest.pl/poradnik-okienny/p:3

http://oknotest.pl/poradnik-okienny/ile_wazy_szyba_ile_wazy_okno

Jeśli wszystkie skrzydła są RU, to można je rozkręcać i wnosić oddzielnie ościeżnice i skrzydła?

-dziękuję!

Edytowane przez GraMar

Pytanie :

Otwór tarasowe w powstającym domu to : 5.35 x 2.35 .

chciał bym tak wstawić hst z pcv .

Jak podzielić ta szerokość (na ile skrzydeł ) oraz czy brać pakiet 2 czy 3 szybowy , by takie okna był trwałe , ciepłe i by móc je swobodnie otwierać / zamykać ?

z tego co dowiedziałem się u przy wariancie 3 skrzydłowym prawa i lewa skrzydło musi być stale a środek przesuwny na jedną wybrana stronę .

Pytanie :

Otwór tarasowe w powstającym domu to : 5.35 x 2.35 .

chciał bym tak wstawić hst z pcv .

Jak podzielić ta szerokość (na ile skrzydeł ) oraz czy brać pakiet 2 czy 3 szybowy , by takie okna był trwałe , ciepłe i by móc je swobodnie otwierać / zamykać ?

z tego co dowiedziałem się u przy wariancie 3 skrzydłowym prawa i lewa skrzydło musi być stale a środek przesuwny na jedną wybrana stronę .

Pytanie o podział musisz zadać konkretnemu producentowi okien, bo od tego jakich profili używa i jakich okuć zależy dopuszczalna wielkość skrzydeł. A może drzwi przesuwne? Jeśli chodzi o pakiet szybowy, to radziłbym jednak 3 szyby, bo wymagania izolacyjności cieplnej będą z roku na rok rosły. pzdr

Kopię Deklaracji Właściwości Użytkowych dostarcza się dla każdego produktu udostępnionego na rynku (art.7 ust.1 Rozp. 305/2011). Jedynym przypadkiem, w którym wystarczyłaby jedna DWU dla całej partii/zamówienia/transportu, to taki, w którym cała partia/zamówienie/transport składa się z dokładnie takich samych okien lub okien, które z racji konstrukcji mieszczą się w tym samym typie.

mam, dołączyli! :yes:

O super - jesteś wielki.. :-) Trochę chyba przekombinowana ta deklaracja, ale informacje o właściwościach są - teraz klienci nie będą już kupować kota w worku, ani nie będą zdani na złotoustych, nie zawsze prawdomównych sprzedawców.. :-) A mógłbyś jeszcze sfotografować co jest napisane na Karcie Właściwości naklejonej na szybie? To też byłoby ciekawe.. pzdr

O super - jesteś wielki.. :-) Trochę chyba przekombinowana ta deklaracja, ale informacje o właściwościach są - teraz klienci nie będą już kupować kota w worku, ani nie będą zdani na złotoustych, nie zawsze prawdomównych sprzedawców.. :-) A mógłbyś jeszcze sfotografować co jest napisane na Karcie Właściwości naklejonej na szybie? To też byłoby ciekawe.. pzdr

Załączam dokumentację tego okna balkonowego oraz jego zamontowanie:bash: #$%^&*

*-kondolencje przyjmuję na email FM

P7240183.jpg

P7240169.jpg

Edytowane przez GraMar

Balkon - tak się robi i sam też mam na koncie wiele takich montaży.

Ale to wcale nie jest najlepsze rozwiązanie. Jestem przekonany że jest stabilniejsze niż wszelkiego rodzaju podpory metalowe a i mostek nie jest taki, by zrujnować budżet domu. Tylko nie na tym to polega.

Nie ma to jednak jak odpowiednio dobrany profil bazowy/poszerzeniowy.

A że kosztuje to 50-100zł do balkonu.. ech.. nie każdy sprzedawca ma odwagę to zaproponować by nie być posądzonym o naciąganie Klienta..

dlatego - przy zamawianiu okien watrto pytać JAK BĘDZIE PODPARTE OKNO BALKONOWE.