Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

- przy zamawianiu okien watrto pytać JAK BĘDZIE PODPARTE OKNO BALKONOWE.

-pytałam, ale słowa nie piśnięto o cegle i braku podparcia z jednej strony!! Była mowa o profilu montażowym balkonowym+pianka+styrodur :mad:

To jest strop na piętrze, potrzebuję wykonać kilkucentymetrowe wygłuszenie +wylewkę +podłogę. Jak to teraz zrobić, przeciąć, wywalić to wszystko?? Drzwi balkonowe umocowany nad cegłą 4 kotwami.

P1010153.jpg

Edytowane przez GraMar

• Odpowiedzi 914
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam, ja z innej beczki. niebawem zdecyduje sie na zakup okien na profilu Softline 82. firma wydaje sie solidna, jest to producent regionalny i ma dobre opinie. poprosilem ich o montaz wysuniety 2-3cm poza lico sciany. czytalem ze moze to przyniesc korzysci, sporo osob tez na taki warinat sie decyduje.

ja zaczalem sie wahac czy ma to sens? mozecie doradzic w tej kwestii ? dodam ze dom zbudowany z silikatow. jesli wysuwac to 2 czy 3 cm ? pozdrawiam!

2 czy 3 cm jest obojętne i pewnie nigdzie nie znajdziesz cyfr wyrażających oszczędności jakie to daje, bo są one wg mnie nieznaczne. Ale to tylko moje zdanie oparte na przeczuciu i przed każdym dowodem w postaci obliczeń pochylę czoła.

Wszystko zależy od założeń jakie przyjmiesz. Jeśli przyjmiemy, że okna całkowicie zamontowane w ociepleniu ma wartość liniowego mostka termicznego równą zero (po obwodzie), a okno zamontowane w licu ściany ma mostek 0,05 W/mK, to ekstrapolując można założyć, że wysunięcie okna o 3 cm da mam mostek cieplny liniowy o wartości 0,03 w/mK. Zakładając, że w domu masz okna o całkowitym obwodzie równym 100 mb to można obliczyć z grubsza, że poprzez mostek liniowy 0,05 tracisz rocznie:

480 kWh a poprzez mostek o wartości 0,03 tracisz: 288 kWh. Z tego wynika, że różnica 192 kWh pomnożone przez koszt ogrzewania (np. 0,33 gr za prąd w taryfie poza szczytem G12) to twoje roczne oszczędności. Czy się opłaca? Jeśli wysuną o 3 cm za darmo to się opłaca.

wysuniecie jest w cenie montazu tradycyjnego, bede jeszcze chcial zeby zamontowali mi tasmy paroszczelne od srodka. drogi jest taki zabieg z punktu widzenia wykonawcy?? moge starac sie o taki gratis w cenie tradycyjnego montazu? planuje pozniej przy ociepleniu samemu zamontowac tasme rozprezna od zewn.

Naklejenie tasm na okno to nie jest specjalnie pracochlonna czynnosc. Z mojego punktu widzenia potrzebuje na montazu trzeciej pary rak, ktora pomoze rozwijac rolke, ale nie jest to az tak niezbedna pomoc. Na 15 okien (80mb) zajeloby mi to do 1,5 godziny dodatkowej pracy+ pol godziny dla majstra, ktory musi sie z tym tasmami odpowiedni obchodzic przy ustawianiu okna.

Ale jakbys chcial wykonac dlasze i wczesniejsze etapy pracy, to pamietaj, ze najpier mur powinien byc wyrownany zaprawa (pare godzin) i zaimpregnowany.

potem jeszcze klejenie tasmy do muru + koszt kleju ktory zwykle nie mniej niz sama tasma.

Naklejenie tasm na okno to nie jest specjalnie pracochlonna czynnosc. Z mojego punktu widzenia potrzebuje na montazu trzeciej pary rak, ktora pomoze rozwijac rolke, ale nie jest to az tak niezbedna pomoc. Na 15 okien (80mb) zajeloby mi to do 1,5 godziny dodatkowej pracy+ pol godziny dla majstra, ktory musi sie z tym tasmami odpowiedni obchodzic przy ustawianiu okna.

Ale jakbys chcial wykonac dlasze i wczesniejsze etapy pracy, to pamietaj, ze najpier mur powinien byc wyrownany zaprawa (pare godzin) i zaimpregnowany.

potem jeszcze klejenie tasmy do muru + koszt kleju ktory zwykle nie mniej niz sama tasma.

Jak już mur jest wyrównany i zaimpregnowany, to można użyć taśmy z paskiem butylowym - wtedy koszt kleju odpada. Taśmy z odrębnym klejem powinno się stosować tam, gdzie mur ma jakieś nierówności.

Witam

Zrezygnowalem z tasm z paskiem butylu. Nigdy mur nie byl dosc dobry i to nie do konca sie trzymalo. Nakladanie pedzlem "primera" do tasm butylowych jest jeszcze bardziej czasochlonne.

butyl stosuje się z powodu jego niezmiennej plastyczności, jeżeli zrezygnowałeś to mam nadzieję, że na odpowiednie kleje :)

co do przygotowania podłoża to ja zalecam zawsze gruntowanie nie ważne czy klei się butylem czy innymi klejami, szczególnie przy materiałach sypkich jak silka ytong itp.

Pozdrawiam

Witam

dzieki wielkie za informacje. tak jak pisalem sciany mam z silki. wydaje mi sie ze mur pod okno jest rowny, zawsze trzeba zaprawiac nawet w nowym domu ? jaki jest koszt takiej tasmy ?

silka to materiał sypki, powierzchnia się hmmm... pyli i to jest powód dla którego należy zagruntować powierzchnię aby kleje itp odpowiednio trzymały.

co do kosztów taśm to ok 4 zł za 1 stroną więc 8 zł/mb - w wersji 2xfolia

Pozdrawiam

Witam

A czym gruntować/impregnować mur z silikatu ?

Bo po impregnacji komina pozostał mi taki wynalazek:

http://www.housewood.pl/ochrona-budowli/remmers-funcosil-snl-5l

Myślę, że miałbym akurat taką ilość, aby oblecieć dwukrotnie brzegi otworów...

no skoro ma Ci się zmarnować to na moje nie ma przeciwwskazań, po cenie wnoszę, że będzie NA BOGATO :)

Pozdrawiam

Witam

a moglby ktos tak na chlopski rozum opisac co daja te tasmy ? mam na mysli tasma paroszczelna od srodka i rozprezna na zewn.

ehhhhh .... :)

101 :)

taśmy/folie mają zapewnić odpowiednie zabezpieczenie dla pianki montażowej, która stanowi warstwę termiczną połączenia.

Folia zewnętrza paroprzepuszczalna zabezpiecza przed wnikaniem wody opadowej ale jest przepuszczalna dla pary wodnej, która ma ewentualnie odprowadzić na zewnątrz.

Folia wewnętrzna paroszczelna zabezpiecza przed wnikaniem w połączenie pary wodnej z pomieszczenia jak również nie przepuszcza ewentualnej pary z połączenia do wnętrza, dodatkowo obie stanowią barierę dla powietrza.

W efekcie zapewniają utrzymanie warstwy termicznej w należytym, suchym stanie - a tylko w takiej formie zachowuje ona swoje właściwości termiczne.

Mam nadzieję, że "na chłopski rozum" opisałem ?

Pozdrawiam

super, dzieki za wyjasnienie:) mam jeszcze watpliowsci co do montazu okien. mianowicie mam dom w stanie SSO i wypadaloby wstawic kiedys okna. i wlasnie pytanie kiedy? w sumie mam juz wybranego dostawce okien. zastanawiam sie tylko jak dlugo okna po wstawieniu moga stac bez izolacji termincznej budynku. na pewno nie bede ocieplal budynku w tym roku i jak wstawie okna to beda sobie tak staly pewnie cala zime i wiosne bez zadnej oslony, czy to wplywa jakos na pianke montazowa ? czy pod wplywem UV pianka traci swoje wlasciwosci? zabezpiecza sie jakos pianke w przypadku braku ocieplenia?