blokno 29.02.2012 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 Drogi ekspercie: czy istnieje jakaś norma albo dokument dotyczący montażu na który można się powołać przy odbiorze zlecenia zamontowania okien? To znaczy w jaki sposób jako klient (inwestor) mogę sprawdzić czy robota została dobrze wykonana nie do końca znając się na temacie? Dokumentem najwyższym rangą w Polsce jest Instrukcja ITB, niemal w całości przywołana w Poradniku Zrzeszenia, dostępnym dla każdego na naszej stronie. Obecnie trwają prace nad wydaniem Polskiej Normy na ten temat, ale to dość odległa perspektywa. "Robota montażowa" zostanie dobrze wykonana jeżeli okno zostanie stabilnie osadzone w progu (na listwie podparapetowej), trwale zamocowane mechanicznie do ścian (kotwy na całym obwodzie), starannie ocieplone dookoła (pianką?) a na koniec pianka zabezpieczona będzie przez wnikaniem wiatru i wody z zewnątrz i wilgoci od środka pomieszczenia (montaż warstwowy). Żeby więc to sprawdzić powinno się po kolei sprawdzić te elementy - niektóre w trakcie montowania, przed ich zakryciem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejzms 02.03.2012 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 najlepiej skożystać ze strony http://montaze.info.pl/.Mozna wspomóc sie instrukcja itb z roku 2010 i instrukcją montażu jaką dołącza do stolarki jej producent. To przynajmniej w części tobie pomoże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejzms 02.03.2012 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 Zdjęcie 12 okno za wązkie ( co nie znaczy ,że złe np. może być na jednej ścianie budynku kilka okien o tym samym wymiarze a jeden otwór był za szeroki i trzena było go zmobyfikować przed ( lepiej) lub po montzrzu okna.Zdjęcia 14,15 nie skończony montaż ( dlaczego ? ).Co do reszty zakladając ,że okna są właściwie zamontowane ( pion, przekos, poziom ) i wyregulowane ( docisk , właściwa pozycja skrzydła wzgledem ościeżnicy ) orza ,że nie ma wady produktu np wadliwych szyb TO faktycznie wykonawca ma rację zbyt mała jest wymiana powietrza ( wietrzenie ) lub ( oraz ) jest zbyt mała temperatura wewnatrz budynku w wyniku jego nie ogrzewania ( wystarczjacego dla tego konkretnego budynku ).CO ROBIĆ ?Po pierwsze należy dokończyć montaż ( z ponowną regulacją okienPo drugie sprawdzić ( jeszcze raz ) czy wentylacja i sposób ogrzewania są wystarczające Po trzecie jeżeli pierwsze i drugie nie rozwiaże problemu to należy zaprosić rzeczoznawce , który zajmie w tej sprawie stanowisko bo bedzie to ozbnaczalo,że sprawa jest złożona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blokno 22.03.2012 05:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 najlepiej skożystać ze strony http://montaze.info.pl/.Mozna wspomóc sie instrukcja itb z roku 2010 i instrukcją montażu jaką dołącza do stolarki jej producent. To przynajmniej w części tobie pomoże Chyba błędnie podałeś link. Jeśli chodziło o "Warunki techniczne..", to właściwy adres jest TUTAJ. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bogdan117 25.03.2012 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2012 Zapraszamy do zadawania pytań. Odpowie Ekspert Zrzeszenia Montażystów Stolarki. bardzo prosze o pomoc -nie wiem od czego mam zaczac potrzebuje zamontowac okno pcw (okpol do lazienki) i nie wiem czy pierwsze zamontowac okno a puzniej blache i do jakiej wysokosci powina byc BARDZO PROSZE O POMOC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blokno 26.03.2012 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 bardzo prosze o pomoc -nie wiem od czego mam zaczac potrzebuje zamontowac okno pcw (okpol do lazienki) i nie wiem czy pierwsze zamontowac okno a puzniej blache i do jakiej wysokosci powina byc BARDZO PROSZE O POMOC Nie wiem czy nie byłoby najprościej zacząć od telefonu do specjalisty, który to okno potrafi szczelnie zamontować.. Do każdego okna powinna być dołączona instrukcja montazu i trzeba postępować dokładnie z jej zapisami. Ale jeżeli pyta Pan czy najpierw zamontować okno czy tez blachę, to nie wróżę sukcesów w tym dziele.. Gdyby jednak zdecydował się pan tego podjąć, proszę jeszcze zerknąć na film o montażu okna Okpolu. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejzms 27.03.2012 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2012 bardzo prosze o pomoc -nie wiem od czego mam zaczac potrzebuje zamontowac okno pcw (okpol do lazienki) i nie wiem czy pierwsze zamontowac okno a puzniej blache i do jakiej wysokosci powina byc BARDZO PROSZE O POMOC Podaj wiecej szczegółów : jakiej wielkości jest okno , z jakiego materiału wykonana jest ściana i jaki jest jej przekrój, co to jest "blacha" ( pewnie parapet zewnetrzny ), co miałeś na myśli pisząc " pierwsze okno.....później biachę i do jakiej wysokości... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxinka 29.03.2012 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2012 Witam serdecznie, Zakupiłam okna w sklepie firmowym Oknoplastu. Dojechały wczoraj do sklepu i jutro maja być montowane. Jest problem taki, że wszystkie drzwi tarasowe sztuk 4 przyjechały z matowymi szybami. Pani pomyliła sie przy zamówieniu, ponieważ matowe miały byc tylko dwa garażowe i kliknęła tak że wyszły także tarasowe. Teraz mówi ,ze można je wstawić i wymienić tylko szyby. Swoja droga dziwę się jak taka pomyłka w takiej firmie mogła wystąpić i że nikogo to nie zastanowiło. Cała góra domu to matowe szyby. Proszę mi powiedzieć czy to nie wpłynie na właściwości okna - taka wymiana. Czy przy wymianie można uszkodzić okno ? . Ciężko jednak jest zrobic cokolwiek mając półmrok w domu. Wydaliśmy duzo pieniędzy na te okna, czekaliśmy i okazuje sie teraz, że są niezgodne z naszym zamówieniem. Okna Platinium Evolution pakiet trzyszybowy. Bardzo dziękuję z góry za wszelkie rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blokno 30.03.2012 05:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2012 Teraz mówi ,ze można je wstawić i wymienić tylko szyby. Swoja droga dziwę się jak taka pomyłka w takiej firmie mogła wystąpić i że nikogo to nie zastanowiło. Cała góra domu to matowe szyby. Proszę mi powiedzieć czy to nie wpłynie na właściwości okna - taka wymiana. Czy przy wymianie można uszkodzić okno ? . Pomyłka - ludzka rzecz więc się zdarza. Rzeczywiście szybę można wymienić i dla fachowca nie stanowi to żadnego problemu. Więc jeśli będzie tej wymiany dokonywał fachowiec to i nie ma raczej ryzyka uszkodzenia okna. Spokojnie więc mozna wbudować obecne okno i umówić się na termin wymiany szyb. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejzms 02.04.2012 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2012 Taka pomyłka w zamówieniu okien (szyb) to błąd ludzki wystarczy przy projektowaniu okna wybrać szybę z pozycji obok i tego nie zauważyć, potem tą pozycję się kopiuje i błąd nie zauważony się powiela.Natomiast szyby można bez problemu ( poza kosztem ) wymienić bez szkody dla okien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kilervirago 07.04.2012 00:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2012 Witam !!! Nastawilem sie psychicznie na montaz okien 3-szybowych,lecz znajomy ktory troche zna sie na rzeczy przestrzega mnie,ze czeste sa przypadki obwieszania sie ich z powodu ich znacznego ciezaru.Prosze o rozwianie moich watpliwosci z tym zwiazanych.Pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blokno 10.04.2012 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 Witam !!! Nastawilem sie psychicznie na montaz okien 3-szybowych,lecz znajomy ktory troche zna sie na rzeczy przestrzega mnie,ze czeste sa przypadki obwieszania sie ich z powodu ich znacznego ciezaru.Prosze o rozwianie moich watpliwosci z tym zwiazanych.Pozdrawiam ! Niewątpliwie jest prawdą, że skrzydła z pakietem 3-szybowym są o połowę cięższe niż te z 2-szybowym. Dla okuć nie ma to większego znaczenia, gdyż są dobierane (a przynajmniej powinny być) w zależności od ciężaru skrzydła. Jedyny kłopot może być na elewacjach nasłonecznionych, na których otwarte okna mocniej są narażone na odkształcenia pod wpływem temperatury. Ale tu też poprawne wykonanie szklenia znakomicie zapobiega tego rodzaju usterkom. Ważne jest więc kupowanie takich okien od producentów o uznanej renomie, a niezaleznie od tego unikanie zostawiania rozwartych skrzydeł okiennych bez podparcia w sytuacji silnego nasłonecznienia. Dobry producent i dobry montazysta to podstawa, a dalej to już tylko właściwe użytkowanie. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejzms 12.04.2012 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2012 Witam !!! Nastawilem sie psychicznie na montaz okien 3-szybowych,lecz znajomy ktory troche zna sie na rzeczy przestrzega mnie,ze czeste sa przypadki obwieszania sie ich z powodu ich znacznego ciezaru.Prosze o rozwianie moich watpliwosci z tym zwiazanych.Pozdrawiam ! Każde okno ma gwarancje producenta odnoszacą sie w sposób oczywisty do jego funkcjonowania. Więc nia masz sie czego obawiać co do jego funkconalności. Natomiast z uwagi na cieżar okien( głównie szyb ) pewne wymiary dostepne z zestawem lżejszym dwuszybowym nie bedą dostepne w wersji trzyszybowej ( cięższej ) - wtedy jeżeli to możliwe wykonuje się szklenia nie otwierane lub okna mniejsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blokno 25.04.2012 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 Każde okno ma gwarancje producenta odnoszacą sie w sposób oczywisty do jego funkcjonowania. Prawda, pod warunkiem, że mówimy o solidnym producencie o wysokiej renomie (chocby lokalnej).. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejzms 07.05.2012 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2012 Gwarancję ma każde okno. Ale masz racje ,że z wiarygodnością gwarancji bywa różnie. I tu warto pamietać ,że najlepiej stolarke zamawiać u wykonawcy , który sam ja zamontuje, można wtedy liczyc na to,że choćby dla własnej wygody i bezpieczeństwa , zproponuje nam stolarkę najlepszą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blokno 25.05.2012 05:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2012 Gwarancję ma każde okno. Ale masz racje ,że z wiarygodnością gwarancji bywa różnie. I tu warto pamietać ,że najlepiej stolarke zamawiać u wykonawcy , który sam ja zamontuje, można wtedy liczyc na to,że choćby dla własnej wygody i bezpieczeństwa , zproponuje nam stolarkę najlepszą. Niezależnie od gwarancji producenta to sprzedawca jest gwarantem, że kupione okno ma właściwości zgodne z tym co ustaliliście. Podstawą jest, że kupione okno ma się otwierać i zamykać bez problemów. Nabywcy indywidualni (konsumenci) są szczególnie chronieni przez prawo, więc w razie jakiejkolwiek usterki zawsze mają do kogo się zwrócić z żądaniem usunięciem tej usterki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek2121 02.06.2012 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2012 Witam Prosze o porade w ktorym miejscu muru zamontowac okna ( salamander bluevolution trzyszybowe) . Mur jest wykonany z dwoch warst standardowych cegieł wapiennych oddzielonych pustka powietrzna ok 5 cm. Z zewnątrz ocieplony 5 cm warstwa styropianu. Stare okna ( skrzynkowe skręcane) są zamocowane w pierwszej warstwie cegieł i są wg mnie za bardzo wsunięte do środka.pozdrawiam:wave: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blokno 03.06.2012 05:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2012 Witam Prosze o porade w ktorym miejscu muru zamontowac okna ( salamander bluevolution trzyszybowe) . Mur jest wykonany z dwoch warst standardowych cegieł wapiennych oddzielonych pustka powietrzna ok 5 cm. Z zewnątrz ocieplony 5 cm warstwa styropianu. Stare okna ( skrzynkowe skręcane) są zamocowane w pierwszej warstwie cegieł i są wg mnie za bardzo wsunięte do środka. pozdrawiam:wave: Śmiało można postawić te okna na krawędzi zewnętrznego muru tworząc z ocieplenia węgarek zachodzący do połowy szerokości ramy. Warstwę pustki w strefie ościeża trzeba wypełnić materiałem izolacyjnym, a ościeże można wykończyć płytą g-k. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek2121 03.06.2012 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2012 Dziekuje bardzo za porade. Tak własnie zrobię.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek2121 11.06.2012 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2012 Cytat: Śmiało można postawić te okna na krawędzi zewnętrznego muru tworząc z ocieplenia węgarek zachodzący do połowy szerokości ramy. Warstwę pustki w strefie ościeża trzeba wypełnić materiałem izolacyjnym, a ościeże można wykończyć płytą g-k. pzdr WitamProsze jeszcze o poradę a gdzie wg. Pana najkorzystniej bedzie zamontować te okna. Czy na krawędzi na styk z ociepleniem ( przypominam 5cm styropianu) bedzie optymalnie? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts