Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 914
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

jeśli tak sądzisz to tym bardziej już teraz trzeba pomyśleć nad takim montażem okien by wymiana nie kosztowała nas więcej ponad niezbędne koszty. Dlatego ja uważam że montaż w warstwie ocieplenia jest .... no jest, ale dla mnie niepotrzebny

Reasumując: pytasz, dociekasz, zastanawiasz się ale już swoje wiesz, OK Twoja wola i Twoja budowa i tutaj całkowicie się z Tobą zgadzam - robisz dla siebie a nie na pokaz i tylko tyle.

Twoja krytyka jednak, rozwiązań innych niż Twoje jest ...

Skoro jesteś z Jarkiem w kontakcie zapytaj o możliwość wykonania montażu na konsoli EL + WU (boczna i nośna) Knelsena - przy ich zastosowaniu okno można zdemontować bez ingerencji w ocieplenie (boki i góra) z dołem delikatnie trudniej ale tak jak pisałem przy wymianie zazwyczaj parapety wymienia się również więc to żaden problem. Koszt konsol jest - jak na konsole - niewielki nośna między 6-10 zł boczne koło 5-6 więc ... (mówię o samym koszcie konsol!) wszak "ktoś" jeszcze musi poprawnie całość zamontować.

pozdrawiam

pozdrawiam

nie jestem, miałem kilka pytań, spotkałem się z nim, pokazał, podpowiedział, sporo wiedzy czerpałem i dalej czerpię z jego strony, wiem co i jak, i podjąłem decyzję co do sposobu montażu i mam nadzieję, że jak wszystko pójdzie dobrze to na jesieni on zamontuje mi okna.

MM, popatrzyłem, faktycznie tu podobnie jak w MOWO nie powinno zniszczyć się elewacji ale ja podjąłem inną decyzję, nie będzie okna w ociepleniu, będzie w licu. Zastanawiam się jeszcze nad jednym, by zanim wstawię okna ocieplić cała chałupę i przygotować otwory do montażu tak, bu dać od zewnątrz taśmę rozprężną dla estetyki i nie pękania elewacji Całość ma zostać zamontowana na szeroką taśmę Iso coś tam i śruby wiercone przez profil jak na jednym z filmików na jego stronie. Tylko trzeba bedzie dokładnie przypilnować murarzy by otwory trzymały wymiary

A i jeszcze jedno, by było jasne.

Ja nie krytykuję innych rozwiązań. Po prostu posiedziałem sobie z ołówkiem w ręku i na podstawie wiedzy jaką posiadłem, może i niepełnej, wyliczyłem co będzie dla mnie opłacalne i dobre i czy wywalanie kasy na inne rozwiązania ma sens. Pomyślałem także co może być za ileś tam lat, bo w wieczność okien nie wierzę i za jakiś czas wyrwać je trzeba będzie. Będąc po wymianie okien w mieszkaniu wiem jaki to syf i możliwość dewastacji i biorę to tez pod uwagę. Z roku na rok jestem starszy, jak przyjdzie do zmiany okien będę na emeryrurze o ile coś takiego będzie jeszcze wypłacane i nad tym co będzie myślę już teraz.

Dla mnie montaż w ociepleniu nie ma uzasadnienia ekonomicznego i ewentualnie wydaną na niego kasę wolę przeznaczyć na inne, potrzebniejsze sprawy. Zwłaszcza, że to co mi zaproponowano jest tak samo ciepłe i dobre. a może nawet cieplejsze jak podejmę decyzję by wewnętrzną wnękę okienną także wykleić styropianem. Jak już napisałem, buduję dla siebie więc oponie sąsiadów mam w żopie ;) i nie przeszkadza mi parapet zewnętrzny głębszy od wewnętrznego.

Edytowane przez domowy cieć
dopełnienie wypowiedzi

Witam

to ja jeszcze 3 grosze i już nie marudzę :)

nie jestem, miałem kilka pytań, spotkałem się z nim, pokazał, podpowiedział, sporo wiedzy czerpałem i dalej czerpię z jego strony, wiem co i jak, i podjąłem decyzję co do sposobu montażu i mam nadzieję, że jak wszystko pójdzie dobrze to na jesieni on zamontuje mi okna.

no i tak ma być Twój wybór zawsze będzie najlepszy.

MM, popatrzyłem, faktycznie tu podobnie jak w MOWO nie powinno zniszczyć się elewacji ale ja podjąłem inną decyzję, nie będzie okna w ociepleniu, będzie w licu. Zastanawiam się jeszcze nad jednym, by zanim wstawię okna ocieplić cała chałupę i przygotować otwory do montażu tak, bu dać od zewnątrz taśmę rozprężną dla estetyki i nie pękania elewacji Całość ma zostać zamontowana na szeroką taśmę Iso coś tam i śruby wiercone przez profil jak na jednym z filmików na jego stronie. Tylko trzeba bedzie dokładnie przypilnować murarzy by otwory trzymały wymiary

no właśnie więc po co było pisać o "dewastacji" ???

montaż na tz taśmę wielofunkcyjną jest bardzo dobrym rozwiązaniem (co prawda w moich rankingach akurat Iso bloco one jest na ostatnim miejscu ale to moja ocena) co do ocieplenia to skonsultuj to jeszcze z Jarkiem wszak dół okna w takim montażu musi zostać wykonany inaczej (np blok podparapetowy lub standardowe podparcie piana i folie) czy to nie będzie kolidowało to po pierwsze a po drugie dawanie dodatkowej taśmy rozprężnej to dublowanie uszczelnienia, całkowicie wystarczy zastosować listwę podtynkową w trakcie ocieplania i po sprawie.

Jest jeszcze jeden aspekt takiego montażu, którego niestety nikt nie bierze pod uwagę - odległość śruby od krawędzi materiału budowlanego - może być zbyt mała ale są oczywiście rozwiązania, które pomagają i w tym.

A i jeszcze jedno, by było jasne.

Ja nie krytykuję innych rozwiązań. Po prostu posiedziałem sobie z ołówkiem w ręku i na podstawie wiedzy jaką posiadłem, może i niepełnej, wyliczyłem co będzie dla mnie opłacalne i dobre i czy wywalanie kasy na inne rozwiązania ma sens. Pomyślałem także co może być za ileś tam lat, bo w wieczność okien nie wierzę i za jakiś czas wyrwać je trzeba będzie. Będąc po wymianie okien w mieszkaniu wiem jaki to syf i możliwość dewastacji i biorę to tez pod uwagę. Z roku na rok jestem starszy, jak przyjdzie do zmiany okien będę na emeryrurze o ile coś takiego będzie jeszcze wypłacane i nad tym co będzie myślę już teraz.

Dla mnie montaż w ociepleniu nie ma uzasadnienia ekonomicznego i ewentualnie wydaną na niego kasę wolę przeznaczyć na inne, potrzebniejsze sprawy. Zwłaszcza, że to co mi zaproponowano jest tak samo ciepłe i dobre. a może nawet cieplejsze jak podejmę decyzję by wewnętrzną wnękę okienną także wykleić styropianem. Jak już napisałem, buduję dla siebie więc oponie sąsiadów mam w żopie ;) i nie przeszkadza mi parapet zewnętrzny głębszy od wewnętrznego.

krótko o ekonomii - na podstawie niedawno robionej kalkulacji to różnica między omawianymi tutaj 2 sposobami montażu - to ok 20% - w pl zł wyszło konkretnie 1300 zł - taniej z licem aby była jasność - 1300 zł przy całym koszcie inwestycji to ... sam widzisz :)

o wykładaniu ościeży styro nie wspomnę bo jeszcze NIKT z producentów zamocowań (śrub) nie dał mi gwarancji, nie pokazał rozwiązania sprawdzonego dającego odpowiednio mocne zamocowanie mechaniczne. Chyba, że ktoś ma rozwiązanie "jak zamocować okno gdzie rama oddalona jest od muru nośnego o 70-80mm" ?

aaaa i aby była jasność ja preferuję OBA rozwiązania jednak wykonane zgodnie ze sztuką :)

Pozdrawiam

nie rozumiemy się. Wykładanie styropianem wnęki miałoby miejsce po montażu okien. Luz między oknem a murem bez zmiany po montażu dopiero od wewnątrz dodany styropian - ale to tez za naście lat dewastacja ale od wewnątrz.

Nie wyobrażam sobie jak zamontować okno gdy całą wnęka styropianem wyłożona, nie ma żądnego elementu który bo to sztywno zamontował, a śruba przez ramę chyba musiałaby z pół metra wejść w mur a i tak sztywno by nie było

Oj nie łatwe to wszystko.

A co do Pana wyliczeń, jaki będzie ten współczynnik na styku okno - mur gdy będzie poszerzenie 25 mm i na ramę najdzie z 20-30 mm ? Sumarycznie styropian naszedłby na okno jakieś 7-8 cm, mam nadzieję że to co piszę jest zrozumiałe

Podejrzewam że niewiele większy niż jakby wywalić okno w ocieplenie

Gdzieś tam wyszło ze wystarczy same zakrycie ramy na 2 cm by ten współczynnik miał 0,19 (o ile pamiętam) zamiast 0,5 to sądzę, że taki wyjdzie 0,05 a może jeszcze mniej ? Poprosiłbym Pana o zweryfikowanie podanych wartości bo mogę nie pamiętać dokładnie a linka zapomniałem

Edytowane przez domowy cieć

Witam

Rozwiązaniem jest zmiana konsol z JB-D na Knelsena, który ma konsole kątowe montowane całkowicie w ociepleniu - czyli na "licu" muru - tak mało po polskiemu ale .... Pozdrawiam

Też o tym myślałem, ale będzie tu techniczny problem z wyklejeniem taśmy na lico muru w tych miejscach, gdzie dokręcone będą konsole/kotwy. Chyba że żmudnie luzować poszczególne kotwy, dokleić taśmę i ponownie dokręcić - da się to zrobić, ale czasowo będzie masakrycznie.. :bash:

Witam

Też o tym myślałem, ale będzie tu techniczny problem z wyklejeniem taśmy na lico muru w tych miejscach, gdzie dokręcone będą konsole/kotwy. Chyba że żmudnie luzować poszczególne kotwy, dokleić taśmę i ponownie dokręcić - da się to zrobić, ale czasowo będzie masakrycznie.. :bash:

szukasz rozwiązania odpowiedniego dla danej sytuacji montażowej i potrzeb klienta czy rozwiązania szybkiego i łatwego ?

szybko i łatwo nie da się tego wykonać ... ale się da :)

pozdrawiam

Zapytaj u swojego dostawcy okien, bo nikt rozsądnie myślący nie poda Ci tu ceny.

Ps. zeby to wykonać to musisz znalezc pasjonata ktory lubi takie skladankowe wyzwania i ma inną pracę z której ma środki na funkcjonowanie (bo z czegoś takiego nie da się zarabiać)

Mam pytanko . Okno w łazience 900 x 1500 nieotwierane. obrobione z zewnątrz i w środku. Chciałbym wstawić lufcik. Czy duży problem i koszt ? Jan.

Przydałaby się informacja w czym osadzona jest szyba? Czy bezpośrednio w ościeżnicy czy w ramie skrzydła na stałe skręconej z ościeżnicą? pzdr

o wykładaniu ościeży styro nie wspomnę bo jeszcze NIKT z producentów zamocowań (śrub) nie dał mi gwarancji, nie pokazał rozwiązania sprawdzonego dającego odpowiednio mocne zamocowanie mechaniczne. Chyba, że ktoś ma rozwiązanie "jak zamocować okno gdzie rama oddalona jest od muru nośnego o 70-80mm" ?

Pozdrawiam

Nie ma takich rozwiązań systemowych, ale taki sposób montażu był opisany już w Forum Montażowym. Wykonał go w swoim domu jeden z audytorów energetycznych, a opierało się to na specjalnych tulejach dystansowych, które wykonał na zamówienie w warsztacie. pzdr

Witam

Nie ma takich rozwiązań systemowych, ale taki sposób montażu był opisany już w Forum Montażowym. Wykonał go w swoim domu jeden z audytorów energetycznych, a opierało się to na specjalnych tulejach dystansowych, które wykonał na zamówienie w warsztacie. pzdr

tak tak wiem widziałem/czytałem i co z tego wynika ? że można ? i kto ma brać na siebie odpowiedzialność za takie rozwiązanie?

można o takich rozwiązaniach pisać w rubryce "ciekawostki" albo "pomysłowy Dobromir" a nie jako dostępne rozwiązanie, tym bardziej nie powinien "firmować" takich rozwiązań Związek no chyba, że jesteście wstanie brać na siebie odpowiedzialność za ich stosowanie - to oczywiście tylko moje osobiste zdanie. Każdy inwestor może oczywiście sam na swojej budowie robić co mu się żywnie podoba i sam na siebie brać odpowiedzialność za skutki swoich poczynań. Ja nigdy nie będę popierał rozwiązań "ala Adam Słodowy" :) o czym już pisałem na łamach FM.

Pozdrawiam

Witam

tak tak wiem widziałem/czytałem i co z tego wynika ? że można ? i kto ma brać na siebie odpowiedzialność za takie rozwiązanie?

można o takich rozwiązaniach pisać w rubryce "ciekawostki" albo "pomysłowy Dobromir" a nie jako dostępne rozwiązanie, (..) Ja nigdy nie będę popierał rozwiązań "ala Adam Słodowy" :) o czym już pisałem na łamach FM.

Pozdrawiam

Nie bardzo rozumiem skąd u Ciebie ten cień lekceważenia Adama Słodowego, który miał bardzo solidne wykształcenie inżynieryjne i podejrzewam, że wiedzy o konstrukcjach miał więcej niż my obaj razem wzięci.. :-) Także ten audytor od tulei dystansowych jest inżynierem z uprawnieniami konstrukcyjnymi, więc podejrzewam, że wyliczenia wytrzymałościowe nie sprawiły mu kłopotu.. Nie wszystkie rozwiązania w budownictwie są rozwiązaniami systemowymi, katalogowymi - także w oknach. I może na szczęście..

Ostatnio miałem w rękach wyniki badań konsol metalowych wygiętych ze zwykłego płaskownika. Wyliczenia pokazywały, że każda z nich wytrzyma obciążenie ponad 27 kg, a mimo to kierownik budowy zażyczył sobie badań laboratoryjnych - badania wykonano na koszt inwestora i potwierdziły one tą wyliczoną wytrzymałość. Nie było to rozwiązanie systemowe, a sprawdziło się na konkretnej budowie i potem stosowane było na wielu innych. Odpowiedzialność za to wziął na siebie ten inżynier-konstruktor, który to wyliczył i na pewno nie traktował tego jako "ciekawostki". Rozumiem, że chodzi Ci o to, żeby nie robili tego ludzie, którzy nie mają o tym pojęcia - i w tym w pełni się z tobą zgadzam.

... Rozumiem, że chodzi Ci o to, żeby nie robili tego ludzie, którzy nie mają o tym pojęcia - i w tym w pełni się z tobą zgadzam.

To chyba najważniejszy wniosek z wątku nt nietypowych rozwiązań..

Witam

Nie bardzo rozumiem skąd u Ciebie ten cień lekceważenia Adama Słodowego, który miał bardzo solidne wykształcenie inżynieryjne i podejrzewam, że wiedzy o konstrukcjach miał więcej niż my obaj razem wzięci.. :-)

Nie nie źle mnie rozumiesz Pan Adam to klasa sama w sobie - chodzi o nas, My Naród (parafrazując słowa jednego z wielkich) wiem lepiej niż właśnie inżynierowie, projektanci i inni, którzy tworzą, wymyślają, patentują jakieś rozwiązanie ale "po co ?" - przecież można po swojemu.

Także ten audytor od tulei dystansowych jest inżynierem z uprawnieniami konstrukcyjnymi, więc podejrzewam, że wyliczenia wytrzymałościowe nie sprawiły mu kłopotu.. Nie wszystkie rozwiązania w budownictwie są rozwiązaniami systemowymi, katalogowymi - także w oknach. I może na szczęście..

to miał obliczenia czy Ty tylko to podejrzewasz ? - bo to akurat zasadnicza różnica :)

Ostatnio miałem w rękach wyniki badań konsol metalowych wygiętych ze zwykłego płaskownika. Wyliczenia pokazywały, że każda z nich wytrzyma obciążenie ponad 27 kg, a mimo to kierownik budowy zażyczył sobie badań laboratoryjnych - badania wykonano na koszt inwestora i potwierdziły one tą wyliczoną wytrzymałość. Nie było to rozwiązanie systemowe, a sprawdziło się na konkretnej budowie i potem stosowane było na wielu innych. Odpowiedzialność za to wziął na siebie ten inżynier-konstruktor, który to wyliczył i na pewno nie traktował tego jako "ciekawostki". Rozumiem, że chodzi Ci o to, żeby nie robili tego ludzie, którzy nie mają o tym pojęcia - i w tym w pełni się z tobą zgadzam.

i znowu - były te wyliczenia czy nie ? skoro były, wykonane przez osobę z uprawnieniami to nie rozumiem CO zakwestionował kierownik budowy ?

skoro macie, jako związek, dostęp do tych wszystkich wyliczeń to może się nimi podzielicie ?

pozdrawiam

Witam

To chyba najważniejszy wniosek z wątku nt nietypowych rozwiązań..

finlandia - to, to JEST PODSTAWA !!! - i nie podlega dyskusji :)

Problem jest inny - zaznaczam raz jeszcze MOIM zdaniem - nie wolno podawać rozwiązań nie sprawdzonych (oficjalnie) - nawet jeśli kiedyś i gdzieś zadziałały, przed wszystkim przez takie medium jak Związek.

Związek powinien być Lekarzem a nie Znachorem :)

pozdrawiam