Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Problem jest inny - zaznaczam raz jeszcze MOIM zdaniem - nie wolno podawać rozwiązań nie sprawdzonych (oficjalnie) - nawet jeśli kiedyś i gdzieś zadziałały...

Oj MMichale wydaje mi się, że pisząc, co napisałeś, jak ten Kubuś P, wchodzisz do dziury, w której coraz bardziej Cię nie będzie:-).

• Odpowiedzi 914
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Oj MMichale wydaje mi się, że pisząc, co napisałeś, jak ten Kubuś P, wchodzisz do dziury, w której coraz bardziej Cię nie będzie:-).

być może Andrzeju ale mam dość oglądania "wynalazków" i tłumaczeń, że ktoś gdzieś o tym CUDZIE przeczytał w ... , usłyszał od ... , widział na Youtube itp itd

Ale komu ja to mówię ? sam dobrze wiesz, że tak jest :)

pozdrawiam

Panowie, Kubuś P był monotematyczny, miód i nic ponad to :) tak samo Wy, walczycie z wiatrakami

Zauważyłem, że to jest Forum samych Adamów Słodowych co, co czwartek w Ekranie z Bratkiem pokazywał co można zrobić prawie z niczego. Z tym tylko, że Pan Adam działał w innych czasach i dzięki niemu nie jeden z nas namacalnie zetknął się z techniką, i przede wszystkim uczył nas majsterkowania na własne potrzeby. I nikt budującym nie broni eksperymentować na własnej chałupie ale nie powinno się tego, bez badań, ekspertyz itp. promować, co najwyżej podawać jako ciekawostkę z zaznaczeniem, że "stosujący czyny to na własne ryzyko i odpowiedzialność"

Moim zdaniem problem leży w czymś innym.

Jakieś Zrzeszenie zamiast promować rozwiązania znane i uznane zajmuje się bzdetami. Chcecie rozpropagować jakieś nowe rozwiązanie - nie ma sprawy ale zróbcie badania, sprawdźcie czy to się sprawdzi w czasie choćby do generalnego remontu chałupy, czyli na minimum 20 lat a Wy co? Pewnie od członków kasę bierzecie nie dając nic w zamian, bo promowanie niesprawdzonych rozwiązań powinno być z statucie zakazane. Ba!!! Wręcz karane ;)

Jak ktoś na swoim domu chce eksperymentować to jego sprawa i nikt nie powinien tego promować w ciemno bo . . . bo taniej

mam dość oglądania "wynalazków" i tłumaczeń, że ktoś gdzieś o tym CUDZIE przeczytał w ... , usłyszał od ... , widział na Youtube itp itd

pozdrawiam

To chyba jednak jest pokłosie fachowej wiedzy w tej branży. Nie spotkałem się z sytuacją, żeby inwestor mówił dekarzowi o tym jak ma docinać blachę, jakich wkrętów używać albo instalatorowi o tym jak ma łączyć rury.. To tylko przy montażu okien zdarza się, że niekiedy inwestor ma większą wiedzę o zasadach montowania niż tzw. "fachowiec". A wciąż przecież zdarzają się, i wcale nierzadko, "fachowcy", którzy tłumaczą inwestorom, że te wszystkie folie i taśmy to pic na wodę i marketingowe naciąganie, żeby nabić kasę ich producentom.. a co dopiero mówić o montowaniu w ociepleniu.. ;)

A wciąż przecież zdarzają się, i wcale nierzadko, "fachowcy", którzy tłumaczą inwestorom, że te wszystkie folie i taśmy to pic na wodę i marketingowe naciąganie, żeby nabić kasę ich producentom.. a co dopiero mówić o montowaniu w ociepleniu.. ;)

"Fachowcy" tłumaczą, to intuicyjnie, a przekonują klientów, bo fachowcom brakuje nieco argumentów, które uzasadniałby konieczność stosowania tychże folii i taśm w każdym przypadku i zawsze.

To tylko przy montażu okien zdarza się, że niekiedy inwestor ma większą wiedzę o zasadach montowania niż tzw. "fachowiec". A wciąż przecież zdarzają się, i wcale nierzadko, "fachowcy", którzy tłumaczą inwestorom, że te wszystkie folie i taśmy to pic na wodę i marketingowe naciąganie, żeby nabić kasę ich producentom.. a co dopiero mówić o montowaniu w ociepleniu.. ;)

Niestety to co piszesz to prawda, a wynika to z cenowego charakteru rynku stolarki. Tylko edukacja Klientów może wymusić na salonach dealerskich i producentach okien inne podejście do swoich produktów i ich montażu. Ekip montażowych, które uważają że okno "trzyma pianka" jest przeważająca ilość:bash: A ekip,które pozostawiają klocki nośne zgodnie ze sztuką budowlaną można szukać ze świecą:bash:

Szkolenie, jeszcze raz szkolenie. Winę też ponoszą producenci okien, którzy podpisują umowę na sprzedaż okien z każdym chętnym dając mu autoryzację nie sprawdzając nawet jak montuje okna. Ale to jest rynek dojrzewający i myślę że za kilka lat będzie już bardziej profesjonalnie, taką mam na pewno nadzieję:)

Witam

Idą jednak zmiany na lepsze, z racji wykonywanej pracy mam sporo kontaktów z producentami i część z nich WIDZI problem, ba powiem nawet, że widzi go większość, niestety tylko nieliczni jak na razie "coś" w tym zakresie robią, chce "coś" uczynić chce coraz większa ilość ale ... zobaczymy czy tylko na "chciejstwie" się zakończy.

Jedno wiem - będzie lepiej :) zobaczymy KTO z liderów rynku wysunie się przed resztę - jak na razie mam faworytów, dokładnie TRZECH każdy ma inny pomysł na uzdrowienie sytuacji montażowej swoich produktów - wydaje się, że każdy z nich może okazać się DOBRY ! zobaczymy, wszak zima przed nami okres wytężonej pracy przygotowawczej do kolejnego trudnego roku :)

Pozdrawiam

Witam

jak na razie mam faworytów, dokładnie TRZECH każdy ma inny pomysł na uzdrowienie sytuacji montażowej swoich produktów - wydaje się, że każdy z nich może okazać się DOBRY ! zobaczymy, wszak zima przed nami okres wytężonej pracy przygotowawczej do kolejnego trudnego roku :)

Pozdrawiam

Zdradzisz jakich? :)

Jedno wiem - będzie lepiej :) zobaczymy KTO z liderów rynku wysunie się przed resztę - jak na razie mam faworytów, dokładnie TRZECH każdy ma inny pomysł na uzdrowienie sytuacji montażowej swoich produktów - wydaje się, że każdy z nich może okazać się DOBRY !

I to jest kiepska wiadomość.:-(. Zamiast wspólnie załatwić sprawy o pierwszorzędnym znaczeniu dla rynku, nadal każdy będzie ciągnął kołderkę w swoją stronę, bo przecież chodzi wyłącznie o "uzdrowienie sytuacji montażowej swoich produktów".

tak czytam Was i czytam i jednego nie rozumiem - i nie dotyczy to okien czy czegokolwiek innego

Dlaczego w tym po%^&*( kraju nie możemy nigdy dojść do porozumienia?

Dlaczego każdy ciągnie tę kołderkę w swoją stronę.

Dlaczego nie możemy mieć instytucji takich jak np. w Niemczech pilnujących i nadzorujących ten cały budowlany (i nie tylko) bajzel?

tak czytam Was i czytam i jednego nie rozumiem - i nie dotyczy to okien czy czegokolwiek innego

Dlaczego w tym po%^&*( kraju nie możemy nigdy dojść do porozumienia?

Dlaczego każdy ciągnie tę kołderkę w swoją stronę.

Dlaczego nie możemy mieć instytucji takich jak np. w Niemczech pilnujących i nadzorujących ten cały budowlany (i nie tylko) bajzel?

Całkowicie się z Tobą zgadzam. Podobno poziom budowy i oszczędności na materiałach przy developerce jest gorszy niż w czasach "Alternatywy 4":yes: oczywiście wszystko wygląda na pierwszy rzut oka pięknie, ale po dwóch, trzech latach wychodzą pierwsze problemy. Ale to rynek ceny i najlepsi fachowcy (wyłączając elitę forum:) ) są już na emigracji :(

I to jest kiepska wiadomość.:-(. Zamiast wspólnie załatwić sprawy o pierwszorzędnym znaczeniu dla rynku, nadal każdy będzie ciągnął kołderkę w swoją stronę, bo przecież chodzi wyłącznie o "uzdrowienie sytuacji montażowej swoich produktów".

Wierzysz we wspólne działanie producentów? Ja niestety nie.

Może małymi krokami, najpierw tych trzech potem za nimi pójdą inni