Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 914
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

eeeetam ZMS ? Już dawno Związek Młodzieży Socjalistycznej został rozwiązany ;)

To, że pamiętasz tamtą organizację, to świadczy tylko o twojej dojrzałości, jeśli idzie o wiek. Młodsi ludzie tego w ogóle nie kojarzą w ten sposób.. Tak czy inaczej: pogratulować pamięci.. :rolleyes:

Witam No o tym mówię - to co przedstawione to tylko 50% całości - zalecenie zamocowanie uwzględniające parcie i ssanie wiatru, brak natomiast punktów podparcia i ich rozmieszczenia, które przeniosą wagę okna i obciążenia użytkowe.. Pozdrawiam

Wystarczy czytać ze zrozumieniem, a dojdzie się również do rysunku, gdzie pokazane są punkty podparcia. Wystarczy sięgnąć do Wytycznych Montażowych ZMS : na jednym rysunku jest pokazane rozmieszczenie kotew, a na drugim rozmieszczenie klocków podporowych. Dla niezorientowanych: to nie jest to samo.. :rolleyes:

Witam

proszę Cię pierwsze publikacje są datowane sporo wcześniej, ja mam coś z 2006 z tego co pamiętam. .

Nie to żebym się czepiał, ale od 2006 to też zaledwie 8 lat, a nie kilkanaście.. :-) To tylko pokazuje jak krótka jest w naszym kraju refleksja nad poprawnością wykonywania prac montażowych. Jeszcze krótszy jest czas przekazywania tej wiedzy do montażystów, a dopiero całkiem niedawno inwestorzy zaczęli się dowiadywać, że okna można zamontować na różne sposoby, w tym też poprawnie. pzdr

Proszę mnie poprawić jeśli się mylę, ale .... Mam wrażenie, że fachowcy zrzucają odpowiedzialność za konsekwencję złego montażu na klienta. Ten podpisuje umowę i zgadza się na montaż na samą piankę (choć tak naprawdę to mógł nie mieć pojęcia że jakieś inne istnieją) więc oni są kryci bo przecież "klient tak chciał". A przecież nie można znać się na wszystkim! w przypadku zakupu okien robimy to tak sporadycznie, że siłą rzeczy musimy zaufać sprzedawcy, że dobrze nam doradza i przedstawia wszystkie dostępne rozwiązania.

Proszę mnie poprawić jeśli się mylę, ale .... Mam wrażenie, że fachowcy zrzucają odpowiedzialność za konsekwencję złego montażu na klienta. Ten podpisuje umowę i zgadza się na montaż na samą piankę (choć tak naprawdę to mógł nie mieć pojęcia że jakieś inne istnieją) więc oni są kryci bo przecież "klient tak chciał". A przecież nie można znać się na wszystkim! w przypadku zakupu okien robimy to tak sporadycznie, że siłą rzeczy musimy zaufać sprzedawcy, że dobrze nam doradza i przedstawia wszystkie dostępne rozwiązania.

Masz rację, zawsze Klient powinien być poinformowany o różnych sposobach montażu stolarki. Wycena montażu tylko i wyłącznie na tzw."piankę" wynika ze strachu sprzedawców przed przedstawieniem wyższej ceny Klientowi w porównaniu do konkurencji. Ja osobiście zawsze przedstawiałem warianty montażu i to Klient ostatecznie decydował co wybierze.

tylko że montaż na samą pianę jest niedopuszczalny i nie powinno się takiej opcji proponować klientowi

przepisy przepisami a życie życiem :(

Powiesz mi, że nie weźmiesz zlecenia gdzie Klient chce montaż z uszczelnieniem tylko pianką?:no: Przecież ok 90% montaży przy wymianach okien tak jest wykonywanych, a przy nowych budynkach ok 60-70%,

Też się o to pytam. Opinia, że sama piana nie zapewnia maksymalnej szczelności połączenia jest wg mnie tylko teorią (brak empirycznych dowodów).

Może nie koniecznie samą szczelność połączenia miałem na myśli, tylko bardziej chodziło mi o różnicę pomiędzy tym co jest dobre a tym co się robi w znakomitej większości przypadków.

Sami klienci niekiedy boją się innych rozwiązań jak pianowanie. Pytają o to czy to w ogóle działa, albo mówią "a na co mi to". Życie weryfikuje.

czy ja piszę niezrozumiale czy co?

Wiesz :) nikt ważny Ty wiesz, oni wiedzą i my to wiemy ale podkreślić pewnych tematów nie zaszkodzi ze względu na to, że dużo ludzi czyta to forum i jednocześnie są "samorobami". Jeżeli ktoś opacznie zrozumie jakiś zapis, to może spróbować i takiego montażu.

Teraz wyobraź sobie, że amator czyta to co pisze "słoneczko", a ktoś z większą wiedzą w tematyce nie grzmi. Katastrofa budowlana gotowa ;).

Witam

Wiesz :) nikt ważny Ty wiesz, oni wiedzą i my to wiemy ale podkreślić pewnych tematów nie zaszkodzi ze względu na to, że dużo ludzi czyta to forum i jednocześnie są "samorobami". Jeżeli ktoś opacznie zrozumie jakiś zapis, to może spróbować i takiego montażu.

Teraz wyobraź sobie, że amator czyta to co pisze "słoneczko", a ktoś z większą wiedzą w tematyce nie grzmi. Katastrofa budowlana gotowa ;).

To forum, jak i każde inne, to wskazówki w odpowiednią stronę do odpowiedniego specjalisty a nie przepis na sałatkę budowlaną :)

a jeżeli ktoś chce na podstawie tego co tu napisano sam dom pobudować i okna zamontować to ... powodzenia :)

Pozdrawiam

MMichal - Ty złośliwcze :evil: ;)

Chyba niewiele jest osób w kraju, które samodzielnie montują drzwi lub okna jak również budują resztę domu. Pierwszy raz zawsze jest z wielkimi komplikacjami oraz wiąże się z późniejszymi przeróbkami. Zawsze później człowiek zrobiłby coś inaczej lub dołożył choćby kolejne gniazdko, bo okazuje się po zamieszkaniu, że brakuje mu akurat w tym miejscu prądu.

Też się o to pytam. Opinia, że sama piana nie zapewnia maksymalnej szczelności połączenia jest wg mnie tylko teorią (brak empirycznych dowodów).

Kwestia "szczelności" pianki montazowej jest omawiana od tak długiego już czasu, że zadziwia mnie, że wciąż pojawiają się takie opinie jak twoje.. Jeśli sam producent piany twierdzi, że sama piana nie jest w stanie zapewnić szczelności złącza okiennego, to jakiego jeszcze "empirycznego" dowodu potrzebujesz? pzdr

blokno - przepraszam, podaj tu dane na które się powołujesz?

Akurat jeśli chodzi o szczelność to proponuję ci zajrzeć na stronę T12345T i popatrzeć na tabelkę, podpowiem Ci tylko, że jedna kolumna pokazuje szczelność połączenia tylko na pianę, bez foli czy innych rzeczy dodatkowo uszczelniających połaczenie

blokno - przepraszam, podaj tu dane na które się powołujesz?

.. choćby na podstawie dzisiaj otrzymanych wskazówek producenta pian montażowych - firmy Selena:

" Aby uchronić warstwę uszczelnienia przed zawilgoceniem i degradacją, warto zastosować montaż warstwowy z użyciem Taśm Okiennych Tytan Professional. Montaż warstwowy stolarki skutecznie zapobiega przedostawaniu się do złącza wilgoci i powietrza..."

Całość znajdziesz na stronach Muratora: pzdr

.. choćby na podstawie dzisiaj otrzymanych wskazówek producenta pian montażowych - firmy Selena: Całość znajdziesz na stronach Muratora

Blokno, to są wskazówki? To zwyczajna reklama, "pierdzielenie kotka za pomocą młotka", jakiego od lat wszędzie pełno aż do bólu. Nic nie wnosi do sprawy, bo w całym tym pisaniu ani cienia dowodu na poparcie tez i podanych wartości liczbowych. Po naszej wrocławskiej rozmowie taki tekst z Twojej strony wprawia mnie w zakłopotanie.