nikt ważny 18.07.2014 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2014 Kolego, zadałeś pytanie ...Czy to jest wada produkcyjna okien czy to standard do przyjęcia? Co można z tym zrobić? montaż wykonany prawidłowo ze wszelkimi zaleceniami montaż okien na kotwy montarzowe..... odpowiedziałem Fakt nieprzylegania skrzydła do uszczelek ramy jest już bardziej niebezpieczny niż 1,5 mm nieliniowości profila Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blokno 23.07.2014 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2014 Najgorsze jest to że okna maja nierówne słupki. w Każdym przypadku słupek środowy jest o 3 mm wyższy nić słupki zewnętrzne. Efektem tego jest ugięcie się ramy okna na boki w miejscu środkowego słupka. Czy to jest wada produkcyjna okien czy to standard do przyjęcia? Co można z tym zrobić? montaż wykonany prawidłowo ze wszelkimi zaleceniami montaż okien na kotwy montarzowe. Czego mogę oczekiwać od dostawcy okien? naprawy czy wymiany zdeformowanych ram okiennych od producenta okien? Proszę o poradę. Nieliniowość ramiaków okna jest zdecydowanie wadą produkcyjną. Być może dochodzą do tego wady montażowe (wygięte ramiaki). Jesli był serwis producenta, to zapewne złożyłeś już reklamację. Żądaj raportu z oględzin i wymiany okien na wykonane poprawnie. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blokno 02.08.2014 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2014 ZAMIANA SKRZYDEŁ ? Pytanie czy można przełożyć same skrzydła z jednej ramy (ościeżnicy) do drugiej ?? Okna są już zamontowane. I ewentualnie gdzie poszukać fachowca, który to zrobi?[ATTACH=CONFIG]269910[/ATTACH]. Śląsk. [ATTACH=CONFIG]269910[/ATTACH] Nie rób tego samemu, bo nie spasujesz.. Polecam w twojej okolicy firmę ART z Bielska - sprawdzeni fachowcy. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stary 06.08.2014 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2014 (edytowane) Pokaż mi czarno na białym efekty badań szczelności dla różnicy ciśnień 600Pa dla wersji w foliami i bez..... No jakoś ze mną to niezbyt chcieli się nią podzielić, jak pytałem o korzyści z ciepłego montażu.. na szczęście jest jeszcze internet, ale żeby z tych wszystkich artykulików wyciągnąć "samo gęste" to naprawdę trzeba mieć zdrowie. Przydałoby się coś krótko i na temat. Czytałem ostatnio artykuł w magazynie "Forum Branżowe" o tytule: "Szczelność piany" jest to rozmowa z Panią dr Ewą Sudoł z ITB. Instytucja ta prowadzi badania nad szczelnością połączeń okno-mur z użyciem piany poliuretanowej oraz innych systemów montażowych (taśm, folii itp). Z badań wynika, że połączenie na samą pianę ma szczelność w klasie 4 (najwyższej). Od dawna słyszę wyświechtane frazesy na ten temat typu: "watę na poddaszu od dawna się zabezpiecza folią i nikt nie pyta dlaczego", " montaż jedyny poprawny", "ktoś coś mówił" i tego typu bzdety. Zadziwia mnie od dawna, dlaczego producenci folii i materiałów uszczelniających nie odpowiedzieli na te pytania przez tyle lat. Wystarczyło opublikować jedno badanie, aby potwierdzić lub zaprzeczyć różnym teoriom. http://oknotest.pl/montaz-okien/co-daje-cieply-montaz-okien-pvc Szacun dla Testa za odwagę, kolejny raz wsadził kij w mrowisko:wave: Kto następny? Chętnie bym też obejrzał badania szczelin z użyciem taśm rozprężnych, które -moim zdaniem- może znacznie odbiegać od powyższego p.s. osobiście napisał bym to inaczej, odwrotnie: polepsza szczelność o ponad 300% ... natomiast rezygnacja z folii pogarsza o 70 %.... Edytowane 6 Sierpnia 2014 przez stary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 06.08.2014 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2014 (edytowane) T12345T - dziękuję za wyniki badań. Szacun Dziękuję Ci przede wszystkim za ten tekst i mam nadzieję, że w końcu do Inwestorów coś dotrze - najwyższy czas by zaczęli po prostu myśleć głową a nie dziurawym portfelem. Cytuję (podkreślenia moje): Mimo „sterylnych” warunków oraz monterów, którzy „ciepły montaż” wykonują nie od dzisiaj, podczas badania i tak w części próbek ujawniły się pewne niedoskonałości wykonania złącza. Niech ten film będzie swojego rodzaju przestrogą dla inwestorów. Niech każdy rozważy spokojnie, czy tani monter „z łapanki” w warunkach budowy z reguły nieprzygotowanej nie tylko do „ciepłego montażu”, ale montażu w ogóle, wykona uszczelnienia lepiej niż nasi monterzy w warunkach warsztatowych? Szanowni czytelnicy obejrzyjcie film, a sami dojdziecie do wniosku, że praw fizyki i staranności podczas montażu okien oszukać nie sposób, własne sumienie i owszem. Jeżeli przyjmiecie ofertę nadzwyczajnie taniego i szybkiego montażu, a wasza budowa nie będzie odpowiednio przygotowana, to faktycznie wasz portfel może i będzie grubszy, ale jedynie do czasu pojawienia się… nieuchronnych i pewnych usterek. PS. Odszczekuję swoje wątpliwości wobec szczelnego montażu Edytowane 6 Sierpnia 2014 przez nikt ważny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brass 06.08.2014 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2014 Wiecie może jakie realne różnice ciśnień występują w przyrodzie (układ wnętrze domu - środowisko zewnętrzne).? Może badanie szczelności przy 600 Pa to zabawa czysto naukowa? Tak po za tym kolego TEST proszę o lepszy montaż filmu, oglądanie gościa, który pianuje 4 mb szczeliny jest pasjonujące...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 06.08.2014 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2014 Oj Braassssss Czynność pianowania jest pasjonująca dla laików - może się czegoś nauczą To nie jest zabawa czysto naukowa. Wystarczy ze mieszkasz tam gdzie wieją silne wiatry, tak jak Kieleckiem pi.... i te 600 Pa masz nawet przekroczone Ile razy tak wieje - to oddzielny temat Mnie te testy ostatecznie przekonały do tego że montaż z wykorzystaniem folii jest szczelniejszy niż montaż tzw. tradycyjny Inną sprawą jest dalsza interpretacja. Ja tam Testowi wierzę jak Zawiszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 07.08.2014 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2014 Wiecie może jakie realne różnice ciśnień występują w przyrodzie (układ wnętrze domu - środowisko zewnętrzne).? Może badanie szczelności przy 600 Pa to zabawa czysto naukowa? Jakiekolwiek badanie (sprawdzenie, test, czy co tam jeszcze), to "zabawa" czysto naukowa ponieważ w warunkach laboratoryjnych symuluje się sytuacje, które mogą, ale nie muszą wystąpić w rzeczywistości. A 600 Pa bierze się z.... braku procedur badania szczelności połączeń. Jest to górna graniczna wartość ciśnienia próbnego w badaniach przepuszczalności powietrza okien, więc się ją przenosi, tak dla zasady. Co więcej, dolna granica ciśnienia to 50 Pa. W naszym teście pozwoliliśmy sobie na zejście do 10 Pa, co jest odstępstwem od powietrznej normy, ale według mnie będzie bliższe życiu. Tak po za tym kolego TEST proszę o lepszy montaż filmu, oglądanie gościa, który pianuje 4 mb szczeliny jest pasjonujące...... No fakt, akcji za wielkiej w tym filmie nie ma. Ale nie zmienimy zasad pokazywania naszych testów żeby nie narażać się na zarzuty, że są "ustawiane", robione na czyjeś zamówienie lub przeciwko komuś lub czemuś. Nie są, a przynajmniej dokładamy maksimum starań, aby nie były i aby nikt nie mógł uczynić nam takiego zarzutu. Staramy się po prostu pokazać w miarę dokładnie kawałek okiennego świata. Znających to irytuje, nieznających nudzi, a zainteresowanych być może zainspiruje do podjęcia jakichś działań żeby było lepiej niż jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okt 07.08.2014 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2014 Trzeba teraz ten test bardziej upublicznić. Do dzieła Panowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
balader2 11.08.2014 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2014 Mnie te testy ostatecznie przekonały do tego że montaż z wykorzystaniem folii jest szczelniejszy niż montaż tzw. tradycyjny Inną sprawą jest dalsza interpretacja. Czyli co? zmieniamy przekonania? Jednak i montażyści dochodzą do wniosku, że montaż z foliami ma sens? A jeśli jest bardziej szczelny, to pod jakim względem? Ochrony przed wiatrem, przed deszczem czy przed mrozem? Warto więc za to zapłacić dodatkowe pieniądze czy nie warto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 11.08.2014 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2014 Mam jedno ale za to poważne zastrzeżenie do tego testu. Mianowicie w naszych (PL) warunkach właściwie nigdy połączeniu okno/ściana nie kończy się na samej pianie. Do tego przychodzi listwa tynkarska i tynk wewnątrz oraz ocieplenie/tynk na zewnątrz.Nie kwestionuję wyników badań ale pokazały one tylko, że 3 (warstwy) to więcej niż 1 czego należało się spodziewać. Może czas pokusić się o przetestowanie kompletnego, skończonego montażu okna? Dopiero taki test byłby w pełni miarodajny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 11.08.2014 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2014 Mam jedno ale za to poważne zastrzeżenie do tego testu. Mianowicie w naszych (PL) warunkach właściwie nigdy połączeniu okno/ściana nie kończy się na samej pianie. Do tego przychodzi listwa tynkarska i tynk wewnątrz oraz ocieplenie/tynk na zewnątrz. Nie kwestionuję wyników badań ale pokazały one tylko, że 3 (warstwy) to więcej niż 1 czego należało się spodziewać. Może czas pokusić się o przetestowanie kompletnego, skończonego montażu okna? Dopiero taki test byłby w pełni miarodajny. Masz rację, ale trochę ze zdziwieniem odbieram "zarzut". Powinien być kierowany nie do mnie, a do tych, którzy Wam uszczelnień dostarczają! To oni codziennie i ciągle mają coś do udowodnienia, nie ja. Moim celem było pokazać, że badać można i... trzeba. Reszta w Waszych rękach, a raczej głowach. Naciskajcie. Pytajcie. Żądajcie. W końcu to Wy odpowiadacie przed klientem. Podejrzewam niestety, że na pretensjach się jednak skończy, bo tak najłatwiej. Z góry mówię - szkoda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 11.08.2014 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2014 Moim celem było pokazać, że badać można i... trzeba. Pozwolisz, że się "czepię" ponownie i napiszę, że jednostkowa próba (a tak należy traktować pianę nakładaną przez 1 osobę z 1 puszki) jest g... warta (statystyka się kłania). Mimo wszystko popieram sam kierunek i chęć działania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 11.08.2014 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2014 Pozwolisz, że się "czepię" ponownie i napiszę, że jednostkowa próba (a tak należy traktować pianę nakładaną przez 1 osobę z 1 puszki) jest g... warta (statystyka się kłania). Mimo wszystko popieram sam kierunek i chęć działania. No cóż, czepiaj się albo przestań się czepiać i powtórz moje badanie, tak dla statystyki bądź wywołaj swoje. Inne, lepsze. To będzie więcej warte niż czepianie i ciągłe powtarzanie, że trzeba, że czas i co tam jeszcze, ale nich to zrobią inni. My? A niby dlaczego my mamy to robić? My ponarzekamy sobie. Statystycznie i ze zrozumieniem dla kierunku:-). bwojtku od narzekania i samego gadania nikomu nie przybędzie. Co prawda nie ubędzie też. Od tego zwyczajnie będzie jak jest. A jak jest? Sam wiesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 11.08.2014 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2014 No cóż, czepiaj się albo przestań się czepiać i powtórz moje badanie, tak dla statystyki bądź wywołaj swoje. Inne, lepsze. Ja mam robić badania? No wybacz... Chyba to powinno być obowiązkiem dostawcy systemu montażu (ciepłego lub nie) a ja takim nie jestem. Wziąłeś mój post jako negatywną krytykę ale tak nie jest. Lepsze takie badanie niż żadne. Może skłoni ono dostawców systemów montażu do działania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 11.08.2014 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2014 Ja mam robić badania? No wybacz... Chyba to powinno być obowiązkiem dostawcy systemu montażu (ciepłego lub nie) a ja takim nie jestem. Wziąłeś mój post jako negatywną krytykę ale tak nie jest. Lepsze takie badanie niż żadne. Może skłoni ono dostawców systemów montażu do działania. bwojtku w ogóle nie odebrałem Twoich postów jako krytyki. Doskonale zdaję sobie sprawę ze słabych i tych mocniejszych stron przedsięwzięcia:-). A licząc na dostawców, ale jednocześnie nie żądając wyników niczego się nie dowiesz. W końcu oni użyją takiego samego argumentu ja Ty. Oni sprzedają pojedyncze materiały i te mają przebadane. System "tworzy" architekt albo monter na budowie:-). I już wiemy kto powinien badać! Jakie to proste:-). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 11.08.2014 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2014 Czyli co? zmieniamy przekonania? ...Przeczytaj moje słowa a zwłaszcza ostatnie zdanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
balader2 13.08.2014 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2014 Przeczytaj moje słowa a zwłaszcza ostatnie zdanie Przeczytałem i z tym właśnie mam problem, bo jeśli wasze "porady" opierają się na przekonaniach, które można zmienić z dnia na dzień, to jaka jest ich wartość? Jednego dnia słyszę od was, że niewiele zyskuję stosując folie do montażu, bo sama piana wystarczya w kolejnym dniu, że to jednak dopiero użycie folii zapewni mi szczelność całego połączenia. Rozumiesz problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 13.08.2014 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2014 Mówią, że przysłowia są mądrością narodów, a jedno brzmi - tylko krowa zdania nie zmienia Co nie zmienia faktu że sensu mojego przekazu EOT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blokno 18.08.2014 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2014 Przeczytałem i z tym właśnie mam problem, bo jeśli wasze "porady" opierają się na przekonaniach, które można zmienić z dnia na dzień, to jaka jest ich wartość? Jednego dnia słyszę od was, że niewiele zyskuję stosując folie do montażu, bo sama piana wystarczya w kolejnym dniu, że to jednak dopiero użycie folii zapewni mi szczelność całego połączenia. Rozumiesz problem? Słyszysz co chcesz - od lat niezmiennie powtarzam, że jedyny poprawny rodzaj montażu, to montaż szczelny (warstwowy). Niemcy przebadali to już lata temu i podważanie tego albo weryfikowanie ich doświadczeń niewiele tu zmieni. Ma być szczelnie i już. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts