blokno 13.12.2012 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 A czyli jak kupię okno z montażem to już od tego okna nie dostanę zwrotu (bo już tak jakby dostałem go od sprzedawcy kupując towar z usługą), a jeśli mój szwagier potrafi montować i kupię same okna z 23% vat to wtedy mogę się ubiegać o zwrot w US, tak? I czy na wszystkie rodzaje okien przysługuje ulga? Bo jeśli tak to wychodzi mi na to samo. PS. Chce kupić stolarkę z pvc. Z ulgą jest dokładnie tak, jak to napisałeś. Ulga przysługuje na wszystkie okna, niezależnie od materiału. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejzms 14.12.2012 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 Jak to wielkość? Co do przeznaczenia, to wiem że zwrot obejmuje tylko przestrzenie mieszkalne czyli przy remoncie mieszkania się załapię. Chodzi o wielkość domu , a nie okien. A czyli jak kupię okno z montażem to już od tego okna nie dostanę zwrotu (bo już tak jakby dostałem go od sprzedawcy kupując towar z usługą), a jeśli mój szwagier potrafi montować i kupię same okna z 23% vat to wtedy mogę się ubiegać o zwrot w US, tak? I czy na wszystkie rodzaje okien przysługuje ulga? Bo jeśli tak to wychodzi mi na to samo. PS. Chce kupić stolarkę z pvc. Jeżeli kupisz usługę to płacisz 8 % VAT i te 8 % musisz zapłacić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blokno 20.12.2012 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 Jeżeli kupisz usługę to płacisz 8 % VAT i te 8 % musisz zapłacić. .. chyba , że kupisz "bez rachunku".. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 20.12.2012 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 .. chyba , że kupisz "bez rachunku".. Do czego oczywiście nie namawiamy a wręcz przestrzegamy, bo to nie jest uczciwe:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 20.12.2012 23:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 Witam Do czego oczywiście nie namawiamy a wręcz przestrzegamy, bo to nie jest uczciwe:) nieuczciwe ? bo podatek do Państwa nie trafi ? chyba ważniejsze, że jak zakupisz bez rachunku to już następnego dnia możesz zapomnieć o "gwarancji" bo niby na jakiej podstawie ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 21.12.2012 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2012 Ja tej gwarancji bym tak nie demonizował. Bardziej niż o nią czy o podatki chodzi mi o to, że firma handlująca na lewo psuje rynek, przyczynie się do upadku i pogorszenia sytuacji tych uczciwie pracujących. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 21.12.2012 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2012 Witam Ja tej gwarancji bym tak nie demonizował. Bardziej niż o nią czy o podatki chodzi mi o to, że firma handlująca na lewo psuje rynek, przyczynie się do upadku i pogorszenia sytuacji tych uczciwie pracujących. to też prawda, co nie zmienia fakty, że i "bez kwitu" można zapłacić sporo, i że są firmy które psują rynek wystawiając wszystkie konieczne papierki. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejzms 21.12.2012 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2012 Jeżeli, chcemy zachować wysokie standardy to mie możemy postępować nie uczciwie. Faktura to nie tylko odprowadzont podatek ( w zasadzie podatki ), ale też część umowy spisanej pomiędzy tym co sprzedaje i tym co kupuje. Na tej podstawie można i trzeba od siebie i drugiej stront wymagać czegokolwiek.Ci co sprzedają bez faktury psują rynek i jest to bezdyskusyjne . Jak ktoś myśli inaczej to może niech pójdzie krok dalej , dlaczego nie sprzedawać kradzionego towaru jak sie uda to " klient " kupi taniej, a " sprzedawca " jeszcze więcej zarobi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antonin 21.12.2012 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2012 Są jeszcze tacy, którzy sprzedają okna bez montażu na 8% vat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejzms 08.01.2013 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 Pianka " zimowa " jest jak nazwa wskazuje stosowana zimą . Ale trzeba wiedzieć ,że są dość istotne ograniczenia jej stosowania. Pezność zachowania jej właściwości mamy tylko w temperaturach określanych przez producenta jako graniczne, najczęściej jest to -5 stopni C.Mimo,że niektóre pianki mogą być stosowane przy jeszcze niższych temperaturach , to istnieje uzasadniona obawa ,że będą zachowywały się nie właściwie i ryzyko ich stosowania jest duże. Reasumując jak jest temperatura poniżej -5 stopni C, a jest taka możliwość to lepiej montaż przesunąć na inny termin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 08.01.2013 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 Witam Pianka " zimowa " jest jak nazwa wskazuje stosowana zimą . Ale trzeba wiedzieć ,że są dość istotne ograniczenia jej stosowania. Pezność zachowania jej właściwości mamy tylko w temperaturach określanych przez producenta jako graniczne, najczęściej jest to -5 stopni C.Mimo,że niektóre pianki mogą być stosowane przy jeszcze niższych temperaturach , to istnieje uzasadniona obawa ,że będą zachowywały się nie właściwie i ryzyko ich stosowania jest duże. Reasumując jak jest temperatura poniżej -5 stopni C, a jest taka możliwość to lepiej montaż przesunąć na inny termin. najistotniejszym warunkiem o którym, jak widać mało kto mówi, jest temperatura PUSZKI - proponuję sprawdzić jaka powinna być aby ta ZIMOWA pianka zachowała się tak jak trzeba. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek86 08.01.2013 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 można zawsze wykorzystać sprawdzony sposób Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 09.01.2013 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 (edytowane) Pamiętam zdarzenie chyba z 2000 roku. Zima, montaż u Klienta w bloku. Brygada po dłuższej jeździe do Klienta z oknami, postanowiła piankę podgrzać u Klienta w garnku z wodą . Zamotali się i zapomnieli o gotującej się "zupce". Po wybuchu kuchnia wyglądała jak rasowa jaskinia stalaktytowa . Remont kuchni robili we własnym zakresie. Edytowane 9 Stycznia 2013 przez Charlie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejzms 09.01.2013 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 Poza tym o czym napisaliście warto pamietać ,że : puszka zawsze musi być przechowywana w pozycji ztojącej, przechowywać trzeba jęw temperaturze wyższej niż minimalna stosowania, trzeba skropić powierzchnię wodą. Są to informacje zapisane na puszce , a ich lekceważenie może zakończyć się źle i nieraz nie wiadomo "dlaczego" pianka nie sprawdza się.W nawiazaniu do"zupki " dobrze,ze nikomu się mic nie stało, teoretycznie każdy wie ,że nie można podgrzewać, przebijać itp opakowań w których są substancje pod ciśnieniem , bo mozna takiego eksperymentu nie przeżyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejzms 09.01.2013 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 Są jeszcze tacy, którzy sprzedają okna bez montażu na 8% vat Są też tacy, co nie wystawiają faktur. Można też kupic towar kradziony , ale czy o to chodzi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 09.01.2013 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 Legalny obrót towaru - czegokolwiek, wymusza zwrot VAT-u i podatek 19%. Także tylko złodzieje mają to wszystko w d... . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejzms 09.01.2013 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 Dokladnie tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wierus 14.01.2013 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 Witam,Kupuje dom od dewelopera, który wykonał montaż okien w sposób tradycyjny (pianka między mur a ościeżnicę). W chwili zakupu (obecnej) położone są już ocieplenia oraz tynki zewnętrzne. Moje pytanie brzmi : czy jest sens obklejać ościeżnicę i mur od wewnetrznej strony taśmą paroizolacyjną? Jednym słowem czy warto wykonać dwa z trzech elementów ciepłego montażu? Czy też takie podejście może przynieść więcej szkody niż pożytku?PozdrawiamPiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 14.01.2013 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 Witam Witam, Kupuje dom od dewelopera, który wykonał montaż okien w sposób tradycyjny (pianka między mur a ościeżnicę). W chwili zakupu (obecnej) położone są już ocieplenia oraz tynki zewnętrzne. Moje pytanie brzmi : czy jest sens obklejać ościeżnicę i mur od wewnetrznej strony taśmą paroizolacyjną? Jednym słowem czy warto wykonać dwa z trzech elementów ciepłego montażu? Czy też takie podejście może przynieść więcej szkody niż pożytku? Pozdrawiam Piotr szkody żadnej, pożytku niewiele, zabezpieczysz tylko połączenie od strony wewnętrznej i polepszysz wiatroszczelność i ... to wszystko. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejzms 16.01.2013 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 Jednak zabezpeczenie paro i wiatroszczelne okna ( nawet tylko od wewnatrz ) to dużo i warto to zrobić. Natomiast możesz mieć trudności przy naklejaniu taśmy na ościeżnicę i następnie obróbce okna. Mówiąc wprost musisz nakleić na ramę okna taśmę na ok 10 mm, następnie wykonać obróbki np.tynk zakrywający ramę ( z naklejona taśmą ) zbliżysz się ta obróbką do zawiasów. Osobnym tematem jest taśma , a parapet wewnętrzny, trzeba uważać ,żeby nie zerwać taśmy montująć parapet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts