oczko361 24.01.2013 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 Witam.W poniedziałek mam wymianę 7 okien w mieszkaniu, pan od montażu powiedział mi że oni wkładają okno, wtryskują piankę w strzelinę i jadą do domu czy to jest prawidłowy montaż? Bo na http://montaze.info.pl/2012/12/17/aktualnosci/zmiany-w-prawie-budowlanym/ wyczytałem że każdy klient ma prawo zakwestionować montaż jeżeli nie będzie on warstwowy czyli pianka + dwie folie.Firma w której zamówiłem okna proponuje taśmy paro przepuszczalne i paroszczelne po 5zł za mb, ale z tego artykułu zrozumiałem że oni powinni te taśmy zamontować w cenie montażu a nie dodatkowo zdzierać pieniądze. Czy dobrze to zinterpretowałem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 24.01.2013 23:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 Tanie mocno te taśmy. Niestety, ale źle zinterpretowałeś text w artykule. Montaż na taśmy nie jest jeszcze obowiązkowy i nie będzie ale ma być zalecany - kiedy ? pytaj niejakiego Donalda Tego typu technologia montażu wymaga wyższej ceny bo trwa dłużej i nie jest prosta do zrobienia. Standardem jest na dzień dzisiejszy montaż opisany w wielkim skrócie na początku Twojego postu - tylko podpytaj jeszcze tych panów czy mają zamiar te okna jakoś przykręcić do muru. Wiesz, sama piana to nie bardzo będzie trzymać. Ale po pianie mogą juz jechać do domu tylko wynegocjuj jeszcze regulację okien gdyby coś jednak nie tak było z nimi bo to róznie bywa z niektórymi panami Rozumiem, że obróbkę tynkarską to sam sobie machniesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oczko361 24.01.2013 23:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 Panowie od montażu nie chcą stosować śrub bo montaż będzie w porothermie. A taśmy miały by być w technologi Soudal tylko podnosi to koszt montażu o ponad 400zł więc teraz mam dylemat czy warto je domówić. A jak wygląda sprawa z montażem tych taśm przy roletach nadokiennych? porostu przykleja się je do obudowy? Również nurtuje mnie montaż tych taśm pod oknem, a mianowicie parapety będą zakładane razem z elewacją za pół roku więc jak miały być zrobione te taśmy teraz? I czy wogóle warto bawić się Soudalem z firmą która nie ma pojęcia o ich montażu. Ja do pana w salonie mówię że chciał bym taśmy Soudal a on do mnie że to jest zbędny wydatek i wogóle że taka taśma nic nie daje ale jak chcę to on może przykleić ją dla mojego świętego spokoju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 24.01.2013 23:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 oczko wymiękam - weź temu gościowi powiedz, żeby się lepiej nie powiem z czym pozamieniał na głowy bo się do Unii nie nadaje. Idź do jakiegoś madrzejszego pana z okienka. Nie znam Twoich terenów to Ci nie pomogę gdzie masz w Brzegu jakiegoś fachowca na miare XXI wieku. A jakie chcesz zastosować połączenie mechaniczne okna z porotermem ? Coś musi być - samą pianę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oczko361 25.01.2013 00:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 Problem w tym że kupiłem okna razem z montażem, a jak zrezygnuję u nich z montażu to stracę gwarancję na okna. Monterzy powiedzieli że mają super klej w piance i żebym się nie przejmował montażem, bo wiedzą co robią. A śrub do Porothermu nie stosują bo i tak podczas drgań się obluzują i nie będą trzymać okna. Więc mam dwa wyjścia: siedzieć i patrzeć im na łapy podczas montażu, albo szukać kogoś innego tracąc gwarancję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blokno 25.01.2013 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 Problem w tym że kupiłem okna razem z montażem, a jak zrezygnuję u nich z montażu to stracę gwarancję na okna. Monterzy powiedzieli że mają super klej w piance i żebym się nie przejmował montażem, bo wiedzą co robią. A śrub do Porothermu nie stosują bo i tak podczas drgań się obluzują i nie będą trzymać okna. Więc mam dwa wyjścia: siedzieć i patrzeć im na łapy podczas montażu, albo szukać kogoś innego tracąc gwarancję. Tysiące sprzedawców okien w tym kraju, a ty akurat z takim dyletantem chcesz się zadać? Wycofaj się z tego czym prędzej. Okien NIE WOLNO zamontować bez mechanicznego zamocowania do muru. Można wtrysnąć samą piankę i "pojechać sobie do domu", ale potem ekipa tynkarska powinna uszczelnić paroszczelnie od wewnątrz (folie, tasmy, listwy..), a ekipa od ocieplenia powinna uszczelnić wodoszczelnie, a paroprzepuszczalnie od zewnątrz (folie lub taśma rozprężna). Jeśli umówisz się z ekipą montującą, że zamocują do muru i "wtrysną piankę", to zapłacisz mniej. Jeżeli mają także zabezpieczyć tą piankę foliami czy tasmami to musisz oczywiście zapłacic więcej. Dlaczego montaż powinien być szczelny? Nie dlatego, że przepisy, ale przede wszystkim, żeby w przyszłości nie wiało ci szczelinami wokół okna, żeby nie podciekała woda w czasie deszczu i zeby ocieplenie wokół okna było trwałe na lata. O tym jak to powinno być wykonane przeczytasz w Wytycznych dla montażu okien. Gwaracji na same okna udziela ci producent, a nie sprzedawca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 25.01.2013 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 Witam. W poniedziałek mam wymianę 7 okien w mieszkaniu, pan od montażu powiedział mi że oni wkładają okno, wtryskują piankę w strzelinę i jadą do domu czy to jest prawidłowy montaż? ..... wyczytałem że każdy klient ma prawo zakwestionować montaż jeżeli nie będzie on warstwowy czyli pianka + dwie folie. Firma w której zamówiłem okna proponuje taśmy paro przepuszczalne i paroszczelne po 5zł za mb, ale z tego artykułu zrozumiałem że oni powinni te taśmy zamontować w cenie montażu a nie dodatkowo zdzierać pieniądze. Czy dobrze to zinterpretowałem? Nie bardzo rozumiem. Piszesz że masz wymianę okien w mieszkaniu? A potem temat przechodzi na stan surowy? Ktoś tu kogoś podpuszcza? To powiem co myślę na aka opisaną sytuację: - montaż powinien być tak zrobiony, jak się umówisz. Ustne ustalenia to też umowa. - chesz taśmy - ok, ale uczciwe bedzie porozmawianie o tym z wykonawcą i ustalenie co, jak i dlaczego tak drogo. - 5 zł / m (chyba na jedna strone i bez dolow okna) to najtansze tasmy, do tego przyklejone tylko do okna. Tylko malenka czesc pracy przy montazu. Firma ktora postepuje tak jak w rozmowie jest nie warta uwagi - ide o zaklad ze jeszcze tasm nigdy nie robili. Brak gwaracncji to takze nadinterpretacja/straszak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 25.01.2013 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 Taki Sprzedawca czy ekipa monterska, która w poście Oczka występuje to przestroga dla Wszystkich Inwestorów.Omijać takich wielkim łukiem !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejzms 25.01.2013 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 A ja zastanawiam się nad kolejnościa wydarzeń. "oczko " podpisał przeciez umowę jak rozumiem na wymianę okien ( pomijam,że najpierw jest to mieszkanie potem stan surowy ). Montaż jest w poniedziałek , a on zastanawia się jaki montaż kupił i w domyśle ma "jakieś " pretensje nie wiem do kogo ( chyba do tego sprzedawcy) że kupił trochę mniej niż potrzebuje ( bo,że zapłacił taniej to pomija ).Pomijajac zagadnienia techniczne montażu, to każdy rozsądny człowiek zastanawia się i negocjuje, wreście podejmuje decyzję co kupuje i za ile w momęcie zakupu / podpisywania umowy. Próba szukania " haków " na wykonawcę w trakcie realizacij umowy jest dla mnie..... i tu wstrzymam sie z doborem słów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 25.01.2013 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 Andrzej może masz rację ale z drugiej strony to postaw się na miejscu nie technicznego Klienta, który co prawda po zakręceniu tematu dopiero drąży temat bo nie wiedział o co pytać. Widać, że OCZKO weryfikuje to co usłyszał i ni w ząb nie kuma, że okna nie powinno się montować tylko na piankę Tamci też wyczuli, że chłop kompletnie nie kaman i go trenują :) Wychodzi z tego niezły kabaret ale tak już w życiu jest. P.S moja żona raz w życiu była w warsztacie samochodowym z problemem. Dobrze, że przyniosła wycenę a nie rachunek - prawie wszystkie wody ze mnie odeszły jak zobaczyłem co w ofercie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stary 25.01.2013 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 A ja zastanawiam się nad kolejnościa wydarzeń. "oczko " podpisał przeciez umowę jak rozumiem na wymianę okien ( pomijam,że najpierw jest to mieszkanie potem stan surowy ). Montaż jest w poniedziałek , a on zastanawia się jaki montaż kupił i w domyśle ma "jakieś " pretensje nie wiem do kogo ( chyba do tego sprzedawcy) że kupił trochę mniej niż potrzebuje ( bo,że zapłacił taniej to pomija ). Pomijajac zagadnienia techniczne montażu, to każdy rozsądny człowiek zastanawia się i negocjuje, wreście podejmuje decyzję co kupuje i za ile w momęcie zakupu / podpisywania umowy. Próba szukania " haków " na wykonawcę w trakcie realizacij umowy jest dla mnie..... i tu wstrzymam sie z doborem słów. Jestem tego samego zdania . Kiedy oczko361 dowiedział się o takim sposobie montażu ? Dzisiaj czy przy podpisywaniu umowy? Wycofaj się z tego czym prędzej. O wycofaniu z umowy trzeba było myśleć wcześniej, najlepiej przed jej podpisaniem a nie dzień przed montażem, kto zapłaci dniówki za przestój ? Coś mi się zdaje także, że opis tego montażu "wtryskują piankę w strzelinę i jadą do domu" jest mocno pobieżny.- inaczej byłaby to zgroza po prostu i z tym się zgadzam w pełni. Zgroza z powodu braku mechanicznego zamocowania a nie z braku taśm - one nie są obowiązkowe - przynajmniej na dzień dzisiejszy - i na dodatek za darmo. Z domówieniem taśm w tej chwili również może nie być za wesoło - nie każdy je trzyma na stanie. Po za tym - był umówiony montaż bez obróbki jak zrozumiałem, który brygada dwuosobowa spokojnie wykona w jeden dzień. Montaż z foliami jest znacznie dłuższy, może się przeciągnąć na wtorek a co w przypadku innego klienta umówionego na ten dzień? Kolejny, typowy przypadek z naszych budów czy remontów - dorzucanie nowych robót poza umową, z wykonaniem "na już" bo to ja trzymam kasę, i znam masę stron w necie z "czarnymi listami", gdzie mogę wyrazić moje zdanie o takiej firmie . Następny problem - pianki są do -10 czy -18 *, ale taśmy przyklejane na zapowiadanym, poniedziałkowym mrozie? Fin, ustna umowa powiadasz, bez świadków ? Właśnie widzę mobilizację na wojenkę - jeden powie, że mówił o wszystkim tylko drugi nie chciał,(chciał jak najtaniej ), drugi nic takiego nie słyszał.... słowo przeciw słowu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 25.01.2013 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 Ja szanuję swoje słowo i dla mnie umowa ustna jest wiążąca - coś powiedziałem - dotrzymam słowa (ale nie cierpię jak ktoś mnie robi w balona i jakieś cuda sobie dopowiada). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oczko361 25.01.2013 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 Może ustalmy fakty. Okna będą montowane w domku 3 rodzinnym w który jest przeprowadzany generalny remont. Niektóre otwory okienne były zmniejszane, stąd wziął się porotherm . Z firmą mam podpisaną umowę na dostarczenie i montaż okien, ale tam nic nie pisze o sposobie montażu. W czwartek zadzwonił do mnie Pan że okna są już na magazynie i żebym przyjechał je zobaczyć i zapłacić bo musi rozliczyć się z fabryką. Kiedy zapłaciłem i obejrzałem okna przypadkiem spotkałem się z panami od montażu i się ich spytam jak będą montować okna i oni mi powiedzieli że tylko na piankę skoro mam porotherm. Wydawało mi się wszystko w porządku bo zamontowali chyba więcej okien ode mnie?! Szczęście w nieszczęściu że miałem wczoraj wolne i z nudów postanowiłem poczytać o sposobie montażu okien i wpadłem w małe zakłopotanie, bo pierwszy raz usłyszałem o taśmach paroszczelnych, paro przepuszczalnych i rozprężnych. Pojadę jeszcze dzisiaj do nich i dowiem się czy dadzą radę czasowo założyć taśmy a jeżeli nie dadzą rady to będę musiał zastosować silikon akrylowy w przyszłości. A skoro musi być mocowanie mechaniczne to jakie przy porothermie polecacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blokno 25.01.2013 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 W czwartek zadzwonił do mnie Pan że okna są już na magazynie i żebym przyjechał je zobaczyć i zapłacić bo musi rozliczyć się z fabryką. Kiedy zapłaciłem i obejrzałem okna przypadkiem spotkałem się z panami od montażu i się ich spytam jak będą montować okna i oni mi powiedzieli że tylko na piankę skoro mam porotherm. Wydawało mi się wszystko w porządku bo zamontowali chyba więcej okien ode mnie?! .. i w tym niestety nie byłeś odosobniony, bo tak mysli wiekszość klientów: jak przyjeźdzają ludzie do montazu okien, to chyba nie szewcy, a montazyści.. Ale jeśli uważają, że do porotermu okien mocowac nie trzeba - to chyba jednak szewcy.. Wraz z oknami mają obowiązek przywieźć ci instrukcję montażu producenta tych okien - przypilnuj tylko, zeby było zamontowane według tej instrukcji. Pojadę jeszcze dzisiaj do nich i dowiem się czy dadzą radę czasowo założyć taśmy a jeżeli nie dadzą rady to będę musiał zastosować silikon akrylowy w przyszłości. Wogóle ich o to nie pytaj - niech się za to wogóle nie zabierają - jaka u was temperatura? Pewnie mróz.. Przy okazji sprawdź czy uzywają odpowiedniej piany.. A skoro musi być mocowanie mechaniczne to jakie przy porothermie polecacie? Qrde, to własnie ci twoi "fachowcy" powinni wiedzieć, a nie czekać aż im podpowiesz.. Ale żebyś na wszelki wypadek wiedział, to sięgnij do artykułu o łącznikach. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 25.01.2013 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 (edytowane) Słuchaj oczko361 - rozmów się z nimi bo nie powinno się montować okien/drzwi w takie mrozy. Przez najbliższy tydzień ma być -20* w nocy !!! Natomiast jak się jednak zdecydujesz to musisz przed montażem dogadać sprawę pękniętych szyb podczas montażu. Czyli jak popękają szyby podczas montażu to z ich winy a nie dlatego, że szkło słabe Edytowane 25 Stycznia 2013 przez Charlie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 27.01.2013 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 Problem w tym..... OCZKO - wiesz, że nadużyłeś zaufania Forumowiczów a najbardziej mojego - cfaniaczku wsiowy !!! http://forum.muratordom.pl/showthread.php?210431-Założenie-firmy-budowlanej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 27.01.2013 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 OCZKO - wiesz, że nadużyłeś zaufania Forumowiczów a najbardziej mojego - cfaniaczku małomiasteczkowy !!! http://forum.muratordom.pl/showthread.php?210431-Założenie-firmy-budowlanej Jakie standardy etyczne taka robota. Wyrazy współczucia dla Twoich Klientów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ostap 27.01.2013 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 Mam takie pytanie do eksperta.Na forum przeczytałem o sposobie zamontowania okien tak iż okno wystaje ze 30mm poza lico muru, mówimy o szerokim profilu np 90mm. Czy taki montaż jest prawidłowy?- pozostaje z 50mm profilu który ma piankę w murze- kotwy montażowe montujemy normalnie- taśmy możemy mocować- ociepleniem wchodzimy tak jak należy na ramę - wiadomo wycięcie ocieplenia trudniejsze ale izolacyjność na pewno lepsza- wiem nie jest to montaż w pełni w ociepleniu ale wydaje mi się na pewno lepszy od zlicowanego z murem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 28.01.2013 00:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 Witam Mam takie pytanie do eksperta. Na forum przeczytałem o sposobie zamontowania okien tak iż okno wystaje ze 30mm poza lico muru, mówimy o szerokim profilu np 90mm. Czy taki montaż jest prawidłowy? - pozostaje z 50mm profilu który ma piankę w murze - kotwy montażowe montujemy normalnie - taśmy możemy mocować - ociepleniem wchodzimy tak jak należy na ramę - wiadomo wycięcie ocieplenia trudniejsze ale izolacyjność na pewno lepsza - wiem nie jest to montaż w pełni w ociepleniu ale wydaje mi się na pewno lepszy od zlicowanego z murem Może do eksperta to mi daleko ale .... ad1 - 50 mm w murze czy to prawidłowe ? a dlaczego nie 98% montaży wykonuje się w 100% w murze i jest OK ad2 - montujemy kotwy normalnie bo niby dlaczego nie ? ad3 - możemy mocować bo niby dlaczego nie ? ad4 - dokładnie tak, przynajmniej w teorii ad5 - mówią, że każdy cm wysunięcia "coś" daje więc jeżeli jest taka możliwość to jest OK Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejzms 28.01.2013 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 (edytowane) Czy taki montaż jest prawidłowy? W zasadzie tak ,ale pojawiają sie kwestie na które trzeba zwrucić uwagę bo mogą stanowić problem : podparcie okna - tzn czy listwa podparapetowa nie jest na krawędzi , albo częściowo poza płaszczyzną ściany w której montujemy okno, sprawy formalne w/g jakich założeń montujemy okno, pewność podparcia ( klocki podporowe ), czy też nie są po za płaszczyzną ściany. Taki wariant montażu to" coś" pośredniego pomiedzy montażem w murze a tym w warstwie ocieplenia , ale nie widziałem nigdzie udokumentowanych zalet takiego rozwiązania. Edytowane 28 Stycznia 2013 przez andrzejzms Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts