Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak zrobic taką rabatę?

Recommended Posts

DSCN0764.JPG

DSCN0765.JPG

tu zdjecia miejsca gdzie chcę to zrobic.

Zostało mi kostki granitowej i zamiast tego piaskowca - bo chyba to taki kamień, nie wiem - wykorzystałabym ja.

Pewnie trzeba zrobic to tez w odbiciu lustrzanym.

Ostróżka która tam rosnie mogę przesadzić, gożdziki tez bez problemu - chciałabym aby został migdałowiec ale jeśli nie będzie pasował to się nie będe upierać

na pewno chcesz to zrobić? Radze Ci napierw narysować sobie swój ogród w dobrych proporcjach , wrysować to co w nim planujesz i ta rabate i spróbować ją wkomponować w otoczenie. Moim zdaniem ona nie komponuje się łatwo. Masz zgrabnie zarysowany podjazd, możesz zrobić przy nim ładna rabatę z tymi gatunkami, z fajnymi kamieniami. Co tam rośnie:

- jasno zielone niziutkie- karmnik ościsty

- filoletowe niziutkie- dąbrówka rozłogowa 'Atropurpurea' lub podobna odmiana dąbrówki

- Jałowiec poziomy

- na kółku- karmnik, potem zielone kępki - kostrzewa gautiera, potem szarawe- chyba kostrzewa popielata, żółtawe kuliste krzewiki- tawuła japońska 'Golden princess', trawa najbliżej środka- może to być imperata "Red Baron'

z tyłu jest coś jeszcze, ale już się nie uda mi odszyfrować bo słaba jakość.

Te wiklinowe kule które masz to ładna rzecz- kilka o różnej wielkości 'rzuconych' na trawę lub między niskie, jednorodne nasadzenia wyglądają bardzo ładnie

wiesz- dobrze jest jak kształty w ogrodzie z czegoś wynikają- coś podkreślają, albo specjalnie dzielą, maskują czy otwierają przestrzeń. Jeśli taki kształt ma gdzieś rację bytu- do czegoś nawiązuje, coś podkreśla... to w porządku. Gorzej jak jest bytem niezależnym, z innej bajki.

Dlatego radzę ci- porysuj, poszukaj fajnych linii rabat, zakątków w ogrodzie, a może wczesniej obejrzyj parę ogrodów, projektów w internecie

• 2 weeks później...

Witam,

Zgadzam się z magnolią w zupełności - rabata ze zdjęcia jest bardzo ciekawa, jednak w momencie bycia tworem niezależnym (jakby ''soliterem'') na trawniku. Oczywiście można zastosować w Twoim ogrocie skrawki zainspirowane tą rabatą np. fragmenty wysypane kolorowym żwirem z niskimi kępkami roślin (mogą być to Rozchodniki, Rojniki, Kostrzewy,...). Ja jednak widziałbym ten element jako wykończenie rabat od strony nawierzchni, a nie jako samodzielne ''placki''-koła żwirowe na środku rabat lub trawniku.

Pozdrawiam, Wojtek

Ekspert Leroy Merlin